• Podarilo sa!

          • Gymnázium Terézie Vansovej v spolupráci s krúžkom Mládež Červeného kríža venuje OZ Kultúra so srdcom krásnu sumu 263,80 eur, ktorú sa podarilo vyzbierať v priestoroch školy.

            Tešíme sa na stretnutie so zakladateľom OZ Kultúra so srdcom, kde finančný dar osobne odovzdáme.   

            Veríme, že aspoň takou troškou pomôžeme deťom s ich neľahkým osudom!

            Ď A K U J E M E!

          • Poznávací zájazd Amsterdam - Londýn

          • Podobne ako minulé roky aj tento sme sa vydali na cestu za hranice precvičiť si  schopnosti v cudzích jazykoch. Túto tradičnú cestu sme netradične pozmenili. Namiesto bagiet a croissantov sme si užívali syry a vôňu tulipánov. Plavbou po kanáloch Amsterdamu sme mali možnosť vidieť celé mesto, jeho významné pamiatky i blší trh, ktorý preslávil túto krásnu krajinu. Amsterdam nás očaril architektúrou a súdržnosťou občanov, ktorí vymenili autá za bicykle.

            Tradične sme sa však vydali na cestu do krajiny červených autobusov a telefónnych búdok. Londýn nás očaril svojou históriou a silou nevzdávať sa. Pamiatky a architektúra boli len čerešničkou na torte. Z výhľadu najvyššieho mrakodrapu sme mali Londýn ako na dlani. Výhľad bol nezabudnuteľný.

            Myslíme si, že každý z nás by sa  rád vrátil do týchto krajín.

          • Víťazstvo žiakov IV.O v celoslovenskej súťaži

          • Niekoľkotýždňové úsilie našich študentov stálo za to...

                  Náš chemický príbeh sa začal na jednej utorkovej chémii sprevádzanej pani profesorkou Hurtošovou, našou chemikárkou, ktorá nám predstavila projekt s názvom Krimichémia. Už pri zaznení myšlienky o zapojení sa do súťaže projekt vzbudil veľký záujem nielen pre nadšencov chémie, ale aj študentov, ktorých zaujalo pátranie po neznámej látke. Od spoločnosti Slovnaft nám bol do školy zaslaný kufrík s neznámou látkou a potrebnými pomôckami. Po zoznámení sa s obsahom kufríka, preštudovaní postupu a návodov sme sa pustili do samotnej práce v dvoch skupinách. Naším prvým krokom bolo zostrojenie homogenizačno-neutralizačnej jednotky. Samotné zostrojenie nebolo ani zďaleka také ťažké, ako vyslovenie daného názvu. V pokuse číslo jeden sa preukázala farbosleposť našich chemikov, keďže zisťovali tvrdosť vody a koncentráciu hydrogénuhličitanov na základe zmeny farieb vo vzorke podľa počtu kvapiek činidla. V ďalšom pokuse sa ukázal obsah kyslíka, medi, železa a dusičnanov v kvapaline. Všetky zistenia a pozorovania sme spracovali vo forme videa a prezentácie, ktoré sme následne zaslali do Bratislavy. Dvaja zástupcovia boli pozvaní na misiu odprezentovať výsledky pred komisiou v Slovnafte. A bol tu deň D. Ranná nervozita a opakovanie náročných slov sprevádzalo našich študentských veľvyslancov až k samotnej prezentácii. Komisia ich pogrilovala pikantnými otázkami, na ktoré bravúrne odpovedali. Počas čakania na vyhodnotenie sa zúčastnili aj celkovej prehliadky územia, ktoré patrí Slovnaftu. Čo však nečakali, je, že majú vlastnú hasičskú stanicu a veľké množstvo železníc. Niekoľkotýždňové úsilie určite malo zmysel, keďže domov nám okrem úsmevu na tvári priniesli aj 1. MIESTO a výborné ceny!

            P.S.: Keďže sme predsa len tí „gympľáci“, k výletu sme zapojili aj spoznávanie bratislavskej kultúry (návšteva McDonaldu).

             

            Martina Mačugová, Simona Fidermáková, Miriam Mosorjáková

          • Celoslovenské kolo SOČ

          • Naša študentka Alica Jozefíková sa v dňoch 24. - 26. 4. 2024 zúčastnila celoštátneho kola SOČ, ktoré sa konalo v Strednej odbornej škole veterinárnej v Nitre.  

            ,,Tento týždeň som mala tú česť zúčastniť sa celoslovenskej súťažnej prehliadky SOČ v Nitre a obhájiť tak svoju prácu s názvom Epilepsia v školskom prostredí. Bola to pre mňa veľmi príjemná skúsenosť plná radostných momentov. Mala som možnosť vidieť množstvo prác na vysokej úrovni, spoznať ich autorov a nadviazať nové priateľstvá."

            Alici blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy, mesta i Prešovského kraja!

          • Prípravné kurzy pre záujemcov o GTV

          • Počas dvoch sobôt sa uskutočnili prípravné kurzy pre deviatakov zo slovenského jazyka a literatúry a matematiky.

            Žiakom 2.5. a 6.5. držíme palce a veríme, že sa spoločne vidíme v novom školskom roku 2024/2025!

          • Krajské kolo - MIX-volejbal

          •    Dňa 25.4.2024 sa uskutočnilo na SŠ Ľ. Podjavorinskej v Prešove krajské kolo v MIX-volejbale. Naše volejbalistky a volejbalisti po víťazstvách v základnej skupine postúpili do semifinále turnaja, kde zvíťazili nad študentmi z gymnázia vo Vranove nad Topľou 2 : 0. Vo finále sa stretli so žiakmi gymnázia vo Svidníku, majstrami Slovenska v MIX-volejbale. Naši športovci Gymnázium T. Vansovej dôsledne reprezentovali a v koncovkách setov nakoniec prehrali 0 : 2.

                  K dosiahnutému výsledku im srdečne blahoželáme!

          • Aj my sme pomohli...

          •    Deň Zeme sme si pripomenuli i my – zbierali sme odpad v meste Stará Ľubovňa a v areáli školy sme rozmiestnili motivačné citáty o dôležitosti ochrany životného prostredia!

            „Ochrana životného prostredia je nielen povinnosťou, ale aj zárukou pre budúce generácie."

          • Písali sme so Štúrom... (Štúrovo pero 2024)

          • Redakcia nášho školského časopisu Gymploviny sa zúčastnila na celoslovenskej žurnalistickej súťaži Štúrovo pero vo Zvolene, ktorej cieľom je podporiť a rozvíjať novinárske nadanie študentov stredných a vysokých škôl. Porota zložená z profesionálov pochválila prácu našej redakcie a zároveň nášmu novému tímu dala množstvo podnetov na rozvíjanie novinárskeho talentu. Absolvovali sme množstvo hodnotiacich seminárov a odborných diskusií. Mladých novinárov navštívil dokonca aj minister školstva Tomáš Drucker, ktorý predstavil svoje vízie zmien v školstve a zároveň odpovedal aj na zvedavé otázky študentov. Veľký záujem vzbudila aj sympatická manželská dvojica známych žurnalistov Michala Kovačiča a Zuzany Kovačič Hanzelovej, ktorí nám poodhalili skutočný život investigatívnych novinárov.

            Za túto skúsenosť ďakujeme a celá naša redakcia sa na vás teší v budúcom čísle!

          • Erasmus+ - Tenerife, 6. deň

          • Hola compañeros de clase!

            Dnes je náš posledný deň v tejto krásnej krajine a my sme ho strávili túrou. Naším cieľom bolo dostať sa k majáku. Naša nová kamarátka Kim nám so svojimi žiakmi ukázala ich tvrdé prírodné podmienky a silu žiarivého slnka.
            Po príchode do školy na nás čakali naše Erasmus+ certifikáty a milé prekvapenie od miestnych učiteľov výtvarnej výchovy, ktorí nám namaľovali obrázky. Poobede sme si pred odchodom na letisko dopriali posledné chvíle v bazéne s výhľadom na oceán, kde sme si zaspomínali, čo všetko sme za tieto dni zažili.
            Let lietadlom sme s miernymi turbulenciami zvládli. Pricestovali sme do Viedne, kde nás prekvapil dážď a chladné počasie. No čo, na teplo a oblohu bez mráčikov si každý veľmi rýchlo zvykne. Do Bratislavy sme sa dopravili autobusom a na vlak domov sme čakali až do svitania. Nevieme sa dočkať, kedy vám budeme môcť porozprávať naše zážitky.

            Que lo pases bien Tenerife!

          • Erasmus+ - Tenerife, 5. deň

          • Deň sme začali príchodom do školy Alcalá, pričom nás čakal pestrý program (prehliadka školy, výroba vlastných menoviek, prechádzka po školskej záhrade alebo vyskúšanie si športu podobnému sumu). V škole sme sa cítili príjemne aj vďaka priateľskému prístupu nielen zamestnancov, ale i žiakov. Neskôr sme sa presunuli na banánové plantáže, kde sme mohli sledovať proces pestovania a zberu banánov. Ako darček sme všetci dostali banány vypestované na plantáži.
            Poobede sme autobusom prišli do Los Christianos, v ktorom sme mali možnosť kúpiť si suveníry a ísť na pláž. Následne sme sa vrátili do Costa del Silencio a deň sme zakončili vynikajúcou spoločnou večerou.

          • Na hodine ANJ

          •    Dnešná hodina anglického jazyka v V.O bola venovaná prezentáciám o tom, čo nás robí šťastnými. Každý študent zdieľal svoje myšlienky - od osobných príbehov po obľúbené činnosti. Rozmanitosť našich pohľadov udržiavala diskusiu živú. Hodina skončila pozitívne, pričom sme všetci získali osobnejší pohľad na životy našich spolužiakov.

          • Kritické myslenie v II.O a III.O

          • Ďakujeme pánovi Jánovi Smatanovi a Cyber4kids za prednášku a workshop v oblasti vzdelávania kritického myslenia.

            Cyber4kids je program, ktorého cieľom je vzdelávať deti základných a stredných škôl na Slovensku v oblasti kybernetickej bezpečnosti a kritického myslenia. Neformálnym prístupom, hravou formou a diskusiou zapájajú deti do tvorby hodiny a spolu objavujú základné princípy bezpečnosti online.

          • Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?

          • Deň narcisov je jedinečná verejno-prospešná finančná zbierka Ligy proti rakovine. 

            Dnes ulice nášho mesta i školy zaplavili žlté narcisy. Každý, kto si narcis pripol na svoj odev, vyjadril týmto gestom podporu a spolupatričnosť ľuďom, ktorí bojujú s rakovinou. 

            Vďaka našim dobrovoľníkom sa podarilo vyzbierať úžasnú sumu 1375,20 EUR.

            V mene Ligy proti rakovine všetkým darcom Ď A K U J E M E!

          • Erasmus+ - Tenerife, deň 4.

          •   Po prebudení do nového teplého dňa sme za východu slnka vyrazili do školy predstaviť spôsob výučby prírodných vied v našej škole. Po zaujatí študentov pestrými prezentáciami a vydarenými pokusmi nás autobus po dvojhodinovej ceste dopravil na najvyšší vrch Španielska - sopku El Teide, kde nás čakala prehliadka najväčšieho solárneho observatória na svete. Dozvedeli sme sa mnoho cenných informácií - o observatóriu, o našom vesmíre, no najmä o našej najbližšej hviezde - Slnku. Cez špičkové teleskopy sme pozorovali slnečné erupcie a škvrny. Prehliadku sme ukončili návštevou kupoly jedného z najväčších teleskopov na svete - teleskopu Carla Sáncheza.
               Enviamos saludos a casa!

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6 06401 Stará Ľubovňa Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová mob.: 0911 037 668 e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje