• Prianie k prázdninám

          • Gymnázium Terézie Vansovej praje všetkým svojim žiakom a zamestnancom príjemné prežitie letných prázdnin!

             Nech sú vaše dni plné slnka, smiechu a dobrodružstiev. Užite si čas s rodinou a priateľmi, objavujte nové miesta a zbierajte nové zážitky.

            Dovidenia v školskom roku 2024/2025!

          • Titul ŠKOLA PRIATEĽSKÁ K DEŤOM 2023/2024 pre GTV

          • Naše gymnázium sa aj tento školský rok zapojilo do programu Škola priateľská k deťom pod záštitou UNICEF.

            Cieľom programu bolo vytvoriť v škole také prostredie, v ktorom sa dieťa bude cítiť bezpečne, dobre, sebaisto a do ktorého chodí s radosťou.

            Základným predpokladom vytvorenia takéhoto prostredia je rešpektovanie práv dieťaťa.  

            Na získanie titulu bolo potrebné splniť 3 základné kritériá - uskutočniť vzdelávaciu aktivitu, uskutočniť zbierku Modrý gombík a vyplniť evaluačný formulár.

            Avšak Škola priateľská k deťom je viac ako len plnenie týchto kritérií.

            Spoločnými silami sa nám to podarilo!

            Naša škola sa oficiálne stáva Školou priateľskou k deťom 2023/2024!

            Tešíme sa!

             

          • Digitálny manažment na našej škole

          •      Počas druhého polroka sa žiaci tried I.O, II.O, IV.O a VI.O zúčastnili interaktívnych workshopov na tému Digitálny manažment. Lektorom bol náš študent Krištof Dudzik zo VI.O, ktorý je od septembra dobrovoľníkom v programe DigiPeers. DigiPeers je vzdelávací program zameraný na rozvoj digitálnych zručností medzi študentmi. Jeho cieľom je pripraviť mladých ľudí na výzvy, ktoré prináša digitálna doba a podporiť ich v získavaní praktických znalostí a skúseností. V rámci workshopov získali žiaci poznatky o digitálnom občianstve, rizikách správania sa na internete a uvedomili si, koľko času trávia na mobiloch.

            https://www.digipeers.sk/

          • KOŽAZ 2024

          • „Voda, slnko, pláž,“ tieto myšlienky nám všetkým behali mysľou počas toho, ako sme nedočkavo čakali na odchod z upršanej Ľubovne. Cieľ cesty? Samozrejme, že slnkom zaliata Privlaka v Chorvátsku. Hneď, ako sme zacítili vôňu mora a teplý južanský vánok, opadlo z nás napätie nahromadené počas záverečných testov. Jedinými skúškami, ktoré sme museli zvládnuť, boli záchrana „topiaceho“ sa spolužiaka a trénovanie obväzových techník počas kurzov prvej pomoci. Aby sme však nič z novonadobudnutých vedomostí nemuseli použiť, zdravie sme si utužovali hlavne športom. Nemáme na mysli len romantické bicyklovanie a prechádzky po promenáde počas nádherného západu Slnka, ale aj vodné či plážové volejbalové turnaje. Učili sme sa udržať rovnováhu na vlnách počas paddleboardovania a ako apači sme sa cítili počas túry v Paklenici, teda v mieste točenia sa slávnych westernoviek. Top Secret tajomstvo KOŽAZ-u!!! Za tú vyhladenú a žiarivú pokožku môže zázračné bahno z pláže Nin. (Pst, keď veľmi pekne poprosíte, možno vám niektorí z nás dajú kúsok tejto magickej prepašovanej esencie.) Samozrejme, to hnedé opálenie nebolo zadarmo. Stáli za tým hodiny tvrdej práce (ležanie na slnku) a nekonečné sa natieranie SPF-kom. Celý jeden deň sme strávili v NP Kornati, s plážou ako v Karibiku, na ktorý sme sa dostali loďou a spolucestujúcimi boli aj šantiace delfíny. Večerný Zadar s krásnymi kamennými uličkami a spievajúcim morským orgánom bol sladkou bodkou za trojročným štúdiom (a to doslovne - vyskúšali sme asi 10 druhov zmrzlín).

            A pre vás, budúcich tretiakov, verte nám, nič vám nedá viac spomienok, viac neutuží vzťahy a nedá toľko (slnečnej) energie do nasledujúceho maturitného ročníka ako práve KOŽAZ. Tak čo, Vamos a la Playa?

          • Kooperatívne a projektové vyučovanie v I.O a II.O

          • My, z I.O - Bobríci, Optimisti, Tvorivky, Hviezdy, Východniari, Pinguini

            a my, z II.O - Karatedó, OGs, Špeciálna jednotka a Princezné 

            sme pracovali na hodinách SJL na jednotlivých úlohách: 

            1. tvorili sme najkreatívnejší plagát spisovateľa
            2. vytvorili kvíz zo slovenčiny pre spolužiakov
            3. museli sme sa popasovať s úlohami v pracovnom liste - Génius zo sloviny
            4. vymýšľali sme najvtipnejšiu báseň o triede 

            Učili sme sa takto navzájom spolupracovať, utužovať vzťahy, rozdeľovať si úlohy podľa našich schopností, zručností i znalostí, občas sme sa síce nezhodli, občas povadili, ale nakoniec to zvládli. Navzájom sme si úlohy bodovali, takže sme sa snažili objektívne projekty spolužiakov ohodnotiť, aj keď nie vždy nám to objektívne šlo…

            Nakoniec zvíťazili skupiny:

            I.O - Bobríci, Východniari a Hviezdy

            II.O - OGs a Karatedó

            Gratulujeme si navzájom, že sme to zvládli. 

          • GYMPLOVINY opäť ocenené

          • Už desiaty rok si PSK všíma periodiká, ktoré aktívni stredoškoláci vydávajú a v spolupráci s Regionálnou organizáciou Slovenského syndikátu novinárovKrajskou knižnicou P. O. Hviezdoslava v Prešove ich vyhodnocuje v Súťaži stredoškolských časopisov. 

            Redakčné tímy si tohto roku ocenenie prevzali počas slávnostného vyhlásenia výsledkov 5. júna v priestoroch Krajskej knižnice v Prešove, kde si vypočuli hodnotenie odbornej poroty zloženej z aktívnych profesionálnych novinárov, ktorá sa pri ich posudzovaní zamerala na spracovanie jednotlivých príspevkov, aktuálnosť tém, ale aj vizuálnu a grafickú stránku počinov či na štylistickú a obsahovú úroveň textov.

            Slávnostný rámec podujatiu, vzhľadom na jeho jubileum, dodala prítomnosť predsedu PSK Milana Majerského na otvorení. Poďakoval sa žiakom a ich pedagógom za tvorbu časopisov, PSK ako vyhlasovateľ súťaže túto aktivitu veľmi pozitívne oceňuje.

            Hlavným cieľom tejto súťaže je podporovať študentov stredných škôl v písaní zaujímavých článkov, rozhovorov a reportáží, kde každým rokom môžeme vidieť zvyšovanie kvality stredoškolských časopisov.  Vyhodnotenie je zároveň aj workshopom s výmenou skúseností, spätnou väzbou a vďaka porote aj usmernením ku kvalitnejšej tvorbe.

            K tvorivej atmosfére prispela rozprávaním o svojej práci redaktorka RTVS Diana Murdziková, ktorá z tohto stretnutia pripravila reportáž do vysielania a pred zrakmi prítomných predviedla ako televízny spravodajca pracuje priamo v teréne.

            Tešíme sa, že náš študentský časopis Gymploviny patril opäť medzi najlepšie stredoškolské periodiká a umiestnil sa v ZLATOM PÁSME NA 3. MIESTE.

          • Okresné kolo v plávaní

          • 13.6.2024 sa v plavárni v Starej Ľubovni uskutočnilo okresné kolo v plávaní základných škôl a osemročných gymnázií mladších a starších žiakov.
            Žiaci GTV si celkovo odniesli nasledovné umiestnenia.

            Mladší žiaci:
            Ján Smoleň - 1. miesto (25 m kraul) a 2. miesto (25 m znak)
            Karolína Zajacová - 1. miesto (25 m znak)
            Ján Smoleň, Nina Greculová, Markus Simon, Karolína Zajacová - 3. miesto (4 x 25 m štafeta voľný spôsob)

            Starší žiaci:
            Filip Jozefík - 2. miesto (50 m prsia) a 3. miesto (50 m kraul)
            Ján Gumulák - 1. miesto (50 m znak)

            Srdečne blahoželáme!

          • Florbalový turnaj

          • Počas celého školského roka sa stretávali  športoví nadšenci, ktorí skoro ráno alebo poobede obývali našu telocvičňu, aby si merali sily vo florbale. Týždne utekali, tímy odpadávali, keď prišlo až k vytúženému záveru v podobe fialového zápasu. Finále florbalovej ligy medzi sebou odohrali najlepší z najlepších, Centrifúgy United a Hifi kosa. Študenti vytvorili fantastický kotol, stálo to za to! Zápas nebol jednoduchý a jednoznačný. Výsledný stav nakoniec vypálili v prospech Centrifúgy United, ktorý zvíťazil nad Hifi kosa 5:4.

            Majstrami florbalovej ligy 2024 sa stavajú Centrifúgy United.

            Ďakujeme študentom, že do toho išli, venovali svoj voľný čas, mali chuť sa zabaviť, ponaťahovať a zmerať si sily. Najlepšie obstáli tieto tímy:

            1. Centrifúgy United 
            2. Hifi kosa
            3. Baník Picho

            Nezabudli sme odmeniť najlepšieho strelca Jakuba Smoroňa, ktorý počas celej ligy 21x úspešne vypálil za chrbát brankára. Pre viac videí z finále navštív náš Instagram. Tešíme sa na ďalšie podobné akcie. 

            Váš školský parlament

          • DRUHÁCI NA PRÍRODOVEDNEJ EXKURZII

          • V stredu - 5. 6. 2024 - sme sa my, žiaci 2. ročníkov a VII.O, zúčastnili prírodovednej exkurzie v Košiciach.  Navštívili sme ZOO, kde sme mali  prednášku o plazoch. Už si vieme predstaviť, ako to „chodí“ medzi  plazmi,  vtákmi a aj šelmami. Mali sme možnosť overiť si v praxi, aká je koža hadov. Držať v ruke pytóna kráľovského bol zážitok. V skupinkách s prvotriednymi sprievodcami sme absolvovali komentovanú prehliadku ZOO aj s kŕmením tuleňov. Odmenou pre nás bolo pozorovanie života zvierat zblízka a zo zákulisia chovných zariadení ZOO - bežný návštevník sa sem len tak nedostane.

            Druhou zastávkou bola Botanická záhrada UPJŠ. Zoznámili sme sa so známymi subtropickými plodmi, ako sú citrusy a ďalšie subtropické úžitkové druhy (Ficus carica, Oliva europaea, Ceratonia siliqua,... ). Prostredníctvom sprievodcov sme sa dozvedeli viac o zaujímavostiach a tajomstvách v rastlinnej ríši - o spôsobe života sukulentných rastlín, o tom, že aj rastliny sa hýbu (Mimosa), o najrýchlejšie rastúcich rastlinách (bambusy), o rastlinných dinosauroch (Araucaria heterophylla, Wolemia nobilis), o tom, že rastliny vedia plávať pomocou plaváčikov (Eichhornia) alebo žiť prichytené na kôre iných rastlín (epifyty)... A na záver v skleníku Viktória sme obdivovali tropické exotické motýle.

          • PRVÁCI NA LITERÁRNO-HISTORICKEJ EXKURZII 🧭✒️🏚️

          • 48 hodín ⌛ + 1 autobus 🚌 + 2 repráčiky 🎶 + 8 zastávok 🌏 + 50 veselých a nadšených ľudí 🤸 = ...

            V uplynulých dňoch sme sa študenti I.A, I.B a V.O zúčastnili dvojdňovej literárno-historickej exkurzie na Liptove a Orave. Život v minulosti na dedine sme si mohli pozrieť v skanzene v Pribyline, kde sme sa tiež povozili na vláčiku. V Liptovskom Mikuláši sme absolvovali prehliadku v rámci múzea Janka Kráľa zameranú na spolok Tatrín (1844 - 1848). Osobnosť a život Martina Kukučína, ktorého dielo sme čítali aj na hodine literatúry, sme si priblížili v jeho rodnom dome v Jasenovej. Nezabudli sme ani na Pavla Országha Hviezdoslava a expozíciu - hájovňu na Babej hore - venovanú jeho dielu Hájnikova žena, pričom v danom diele sa spomína aj artikulárny kostolík z Leštín, ktorý sme tiež osobne navštívili. V Martine sme sa zastavili na Národnom cintoríne, kde sú pochovaní dôležití slovenskí dejatelia a spisovatelia. V jeden večer sme vymenili športové oblečenie za elegantné a užili sme si divadelné predstavenie v Slovenskom komornom divadle v Martine. Výtvarné umenie sme mali možnosť vidieť na Ostrove umenia, na ktorý sme sa doplavili loďou po Oravskej priehrade....

            = utužené vzťahy 😊, obohatenie o nové zaujímavosti z histórie a literatúry 🤓 a najmä zážitky na celý život 💯.

          • Krúžok Mládež Červeného kríža už po tretíkrát navštívil nemocnicu

          • Tak ako býva tradíciou, aj tento rok sme navštívili Ľubovniansku nemocnicu. Privítali nás s otvorenými dverami a odpoveďami na naše zvedavé otázky. Tohto roku sa nám podarilo byť aj súčasťou niekoľkých operácií. Každý dostal operačný plášť a pokrývku hlavy. Napriek vysokej teplote na operačných sálach sme sa porozprávali s operujúcimi lekármi, ktorí nám vysvetlili a ukázali, o aké zákroky ide. Vyberanie klincov z kĺbov, operácie žlčníka či rozširovanie ciev balónikom sme videli na vlastné oči. Fonendoskopom sme si vypočuli, aký zvuk vydáva zrážajúca sa krv v tele človeka. Na internom oddelení nám pán primár ukázal, ako sa realizuje pleurálna punkcia a videli sme všetky prístroje, ktoré lekári využívajú.  

            Srdečne ďakujeme Ľubovnianskej nemocnici a personálu, že nám opäť otvorili ďalšie tajomné dvere. Vidíme sa opäť o rok!

          • Erasmus+ - Nórsko, 7. deň

          • Posledný deň v Nórsku. Začali sme ho rozlúčkou v škole, kde sme dostali certifikáty Erasmus+. Neskôr sme sa vydali do neďalekého mesta Hamar, kde sme navštívili olympijskú halu Vikingskipet, v ktorej sa v roku 1994 počas OH konali rýchlokorčuliarske preteky. Užili sme si posledné chvíle a už sa tešíme na cestu domov!

          • Erasmus+ - Nórsko, 6. deň

          • Frisbee golf - to je šport, ktorý sme si dnes vyskúšali po prvýkrát. Rozdelili sme sa do dvojíc a s mapou sme hľadali stanovištia. Tento šport je v Nórsku veľmi populárny. Niekedy nám v ceste stáli stromy, ľudia alebo močiare, do ktorých nám frisbee dosť často padali. Napriek menším prekážkam sme si tento šport nesmierne užili. Po obedňajšej prestávke sme sa presunuli do školskej telocvične, kde sme si zahrali basketbal, florbal, ale aj bedminton s úsmevom na tvári.

          • Erasmus+ - Nórsko, 5. deň

          • Piaty deň v Nórsku bol upršaný. Vydali sme sa do susedného mesta Lillehammer, kde sme ako prvé navštívili múzeum Maihaugen. V ňom sme si prezreli nórske olympijské múzeum, múzeum nórskej histórie a ľudovej architektúry. Po obede v miestnej reštaurácii sme navštívili olympijský park. Zvyšok dňa v Gjøviku sme strávili prechádzkou.

          • Erasmus+ - Nórsko, 4. deň

          • Dnešný deň sme sa zúčastnili školy v prírode spolu so žiakmi miestnej školy. Rozdelili sme sa na dve skupinky a vydali sa rozličnými smermi. Naším cieľom bolo hľadať očíslované stĺpiky pomocou mapy, ktorú sme získali na začiatku. Lesnou cestičkou sme našli Bergterase, z ktorej bol krásny výhľad na jazero Mjøsa. Stretli sme sa na štarte, kde vyrástla stanová osada. Zvyšok dňa sme strávili hraním hier.

          • FS Ľubovňan

          • FS Ľubovňan, ktorý pôsobí pri Gymnáziu Terézie Vansovej, sa počas víkendu zúčastnil niekoľkých vystúpení - v sobotu sa predstavil v Kamienke na FESTIVALE FOLKLÓRU RUSÍNOV – UKRAJINCOV SLOVENSKA, v nedeľu v Toporci na charitatívnej akcii DEŇ NA FARME a v Chmeľnici na DŇOCH NEMECKEJ KULTÚRY SPIŠSKÝCH NEMCOV.

            Ďakujeme za reprezentáciu školy!

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6

        06401 Stará Ľubovňa
        Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová
        mob.: 0911 037 668
        e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk
        http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje