• Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          •    Naša škola sa aj tento rok zapojila do celoslovenského projektu pod názvom Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?
              Cieľom tohto projektu je potešiť seniorov. Tých, ktorí žijú v zariadeniach pre seniorov vianočným darčekom. Veľmi často je to jediný darček, ktorý dostanú. Preto, ak chcete urobiť radosť našim starším spoluobčanom, prosíme, urobte krabičku s vianočným darčekom, maličkosťou, ktorá poteší nielen ich, ale aj vás (napr. ponožky, čaj, sušienky,.....).
                Z podobných akcií v minulosti je zrejmé, že na škole máme stále otvorené srdcia, a preto veríme, že aj tento rok pomôžete. Krabičky môžete pripraviť po skupinkách alebo jednotlivo. Naplnené krabičky doneste do kabinetu cudzieho jazyka (zelené dvere) p. prof. Masnikovej do 3.12.2022.

            Ď A K U J E M E!

          • Keď sa zvianočnieva...

          •    Krúžky Mládež Červeného kríža a Po stopách vedy dňa 24.11.2022 zavítali do čokoládového kráľovstva Nestville Chocolate v obci Hniezdne. Aby si mohli dopriať chutnú čokoládu bez výčitiek, do čokoládového raja sa vybrali pešo. Rýchla chôdza krúžkarov zahriala, a tak sa mohli naplno pustiť do obľúbenej predvianočnej práce – zdobenie perníkov. A tu sa potvrdilo, že kreativite sa medze nekladú, pretože výsledné perníky boli naozaj krásne. Náročnú cestu a  zdobenie zakončili horúcou čokoládou, zmrzlinou či palacinkami.

              „Síce nám počasie veľmi neprialo, ale môžeme jednoznačne skonštatovať, že z Nestvillu Chocolate sme sa všetci vrátili s vynikajúcou náladou,“ dodali.

          • Imatrikulácia

          •     V stredu,16.11.2022, sme na našej škole privítali prvákov na IMATRIKULÁČNEJ CEREMÓNII v Dome kultúry v Starej Ľubovni. Celá ceremónia sa niesla v Harry Potter tematike, kde sme sa inšpirovali scénou spojenou s výberom fakúlt, a tak aj naši nováčikovia boli zaradení do svojich fakúlt a úlohy patrónov sa zmocnili členovia Školského parlamentu GTV. O program sa nám postarali tanečné vystúpenia študentov 3.A, 3.B, VII.O triedy. Užili sme si magické dopoludnie a prvákov vítame medzi právoplatnými študentmi nášho GTV-čka.

                                                                                                 Váš Školský parlament GTV

          • Bez chémie to nejde!

          •    ,,Bez chémie to nejde!“ je motto Fakulty chemického učení technického v  Brne, o ktorom nám prišla porozprávať naša absolventka Bc. Vladka Krempaská, študentka IV. ročníka tejto fakulty. Potenciálnym uchádzačom o štúdium priblížila študijné odbory a možnosti mimoškolských aktivít v Brne. Táto milá návšteva s mini chemickými darčekmi nás potešila!

          • Násilie páchané na ženách

          •      V pondelok 21. novembra naše maturantky absolvovali prednášku na tému Násilie páchané na ženách s pánom policajtom Ing. Ženčuchom.

                Násilie páchané na ženách je úzko späté s domácim násilím. Štatistiky nám ukazujú, že 38% žien ho už aspoň raz zažilo. Vie byť sprevádzané citovým vydieraním, žiarlivostnými scénami či neustálym kontrolovaním. No najčastejšie sa prejavuje pod vplyvom alkoholu a v amoku hádky. Často sú toho svedkami aj deti, čo ich vie psychicky poznačiť do konca života. Avšak faktom tiež je, že iba 9% prípadov je nahlásených na políciu. Preto najdôležitejšie je vybrať si správnych partnerov a nenechať sa zaslepiť strachom, ak prídu ťažké chvíle. Mať silu odísť a prehovoriť o tom, čo sa deje.

          • Medzinárodný deň bez fajčenia - 20. november

          •     Medzinárodný deň bez fajčenia (alebo tiež nefajčiarsky deň) je podporovaný Medzinárodnou úniou boja proti rakovine (UICC). Tento deň je venovaný prevencii, zvýšeniu informovanosti o cigaretách, o ich negatívnom vplyve na ľudský organizmus, o riziku ochorenia na rakovinu pľúc a vzniku srdcovo–cievnych chorôb. Hlavným cieľom je presvedčiť ľudí, aby sa vzdali tejto drogy a spoločne vyvinuli úsilie boja proti zákerným chorobám vedúcich k predčasnej smrti.

          • Mladí Európania v akcii

          •     Dňa 11.11.2022 sa na Fakulte sociálnych vied na UCM v Trnave konalo celoslovenské kolo Olympiády o EÚ. Mladí Európania, Rachel Iľaščiková, Erika Šutorová a Maroš Dufala zo IV.B, sa ho zúčastnili na základe postupu z predchádzajúceho online kola, kde z 314 zúčastnených tímov postúpilo 8 najlepších.
                ,,Olympiáda je skvelou cestou k vzdelaniu o silnom zoskupení štátov, ktorého súčasťou sme. Je to priestor, kde mladí môžu ukázať, že im záleží na budúcnosti svojho štátu,” tvrdia súťažiaci z GTV.
                Celoslovenské kolo prebiehalo za účasti poslancov Európskeho parlamentu, Michala Wiezika a Ivana Štefanca, a pozostávalo z dvoch častí po 15 otázok. Z iniciatívy pána poslanca Michala Wiezika všetkých osem tímov čaká cesta do Európskeho parlamentu v Štrasburgu alebo Bruseli.
               ,,Sme za túto skúsenosť veľmi vďační,” dodáva tím Mladých Európanov.

          • Bubnovačka 2022 v GTV

          •    18. novembra sa naša škola zapojila do akcie s názvom Bubnovačka 2022. Podujatie, ktoré má symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť v spoločnosti tému včasnej prevencie.

               Žiaci si prostredníctvom školského rozhlasu vypočuli sprievodné slovo o význame tejto akcie, započúvali sa do piesne, ktorá bola vytvorená špeciálne pre túto príležitosť a následne sa presunuli do telocvične, kde bubnovali, bubnovali a bubnovali...

               Viac v priloženom videu!

            P. S. 1: ABY DETSKÝ HLAS BOLO LEPŠIE POČUŤ!

            P. S. 2: HLAS DETÍ JE DÔLEŽITÝ!

            P. S. 3: DETI TICHO PRED NÁSILÍM NEOCHRÁNI!

          • Bubnovačka 2022 - už zajtra!

          •    Zajtra sa naša škola zapojí do akcie s názvom Bubnovačka 2022 - ABY DETSKÝ HLAS BOLO LEPŠIE POČUŤ!

            Podujatie, ktoré má symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť v spoločnosti tému včasnej prevencie.

          • VI.O na bowlingu

          •    Pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva trieda VI.O strávila spoločne čas aj po škole. Poobedie bolo plné dobrej nálady, oddychu, smiechu a pohody.

          • Jesenný basketbalový turnaj Gymnázia Terézie Vansovej 🏀

          •   Pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva sa na našej škole 16. novembra 2022 konal Jesenný basketbalový turnaj GTV. Prihlásilo sa deväť zmiešaných družstiev, ktoré boli rozdelené do troch skupín. Mladšiu kategóriu tvorili družstvá I.O, III.O a IV.O a nebolo prekvapením, že IV.O zvíťazila. O rok mladšie družstvo III.O obsadilo druhé miesto a najmladší, po peknom výkone, skončili tretí. Najlepším strelcom mladšej kategórie sa stal Tomáš Šipoš zo IV.O.

                V staršej kategórii po dramatických súbojoch, v ktorých hráči predviedli svoje basketbalové zručnosti, rýchlosť a dravosť, zvíťazilo družstvo „Piešťanských krocanov“ v zložení Lívia Jančišinová, Šimon Reľovský, Boris Gross, Ondrej Malachovský, Adrián Kubis a Bruno Kollár. Druhú priečku si vybojoval tím VI.O a spol. a tretie miesto pripadlo družstvu 2.B. Najlepším strelcom tejto kategórie bol hráč tímu 2.A, ktorým ostalo nepopulárne štvrté miesto, Kamil Hudák.

              Poďakovanie patrí Ester Petríkovej, Eme Rusiňákovej, Barborke Zimovej (V.O), Barborke Bulkovej a Jánovi Lazorčákovi (3.B), ktorí zabezpečili plynulý priebeh celého turnaja.

          • ERASMUS+

          •     Žiaci 2.A a 2.B triedy zažili netradičnú hodinu anglického jazyka, ktorá mala názov Tea at 5 (Čaj na piatej hodine). Skupinky žiakov si pripravili prezentácie o tradičných sviatkoch v anglicky hovoriacich krajinách, Halloween a Deň vďakyvzdania. Kým študenti prezentovali, pani profesorky žiakom uvarili čaj a priniesli chutné sušienky.

               Táto hodina určite splnila svoj cieľ - v pohodlí sa naučiť niečo nové a zaujímavé.

          • 14. november - Svetový deň DIABETU

          •     V tento deň roku 1891 sa narodil kanadský fyziológ Frederick Grant Banting, ktorý spolu s Charlesom Betom v roku 1921 vynašli inzulín.

               Deň je oslavou pokroku v oblasti diabetu a jeho cieľom je upozorniť na zvyšujúci sa výskyt cukrovky na svete, zvýšiť informovanosť o cukrovke, diagnostike a liečbe.

          • Mládež Červeného kríža medzi hasičmi

          •     Vo štvrtok, 3. novembra, mal Hasičský a záchranný zbor v Starej Ľubovni nezvyčajnú návštevu - nás, žiakov krúžku Mládež Červeného kríža.

               Absolvovali sme kompletnú prehliadku hasičskej zbrojnice, umožnili nám nazrieť do vnútorných priestorov hasičského auta a dozvedeli sme sa, že hasiči musia vedieť okrem hasenia omnoho viac. Je potrebné ovládať rôznu techniku, pravidelne absolvovať vytrvalostné testy, kondičné testy, psychotesty a keďže sú často prvými na mieste nehody, musia vedieť podať prvú pomoc, preto mnohokrát za zachránené životy pri požiaroch či autonehodách vďačíme práve im.

            Ďakujeme Hasičskému a záchrannému zboru v Starej Ľubovni za príležitosť viac spoznať toto obdivuhodné povolanie!

          • Projekt Šafran (Krokus)

          •      Cieľom projektu Krokus (Šafran) je pripomienka približne 1,5 milióna detí, ktoré zahynuli počas holokaustu. Na počesť ich pamiatky sadia žiaci cibuľky žltých krokusov. Žltá farba kvetov symbolizuje Dávidovu hviezdu, ktorú boli deti nútené v priebehu nacistických perzekúcií nosiť. Keďže holokaustom bola zasiahnutá väčšina krajín EÚ, tento projekt upozorňuje žiakov na nebezpečenstvo predsudkov, nenávisti, diskriminácie a prenasledovania na základe náboženského presvedčenia, s ktorým sa môžeme stretnúť i dnes.

               Do projektu sa zapojila aj naša škola, pretože nám nie sú ľahostajní mladí ľudia, ktorí k spomínaným nebezpečným predsudkom môžu ľahko skĺznuť.

          • Pozvánka

          • Vážení rodičia,

            pozývame Vás na 

            Rodičovské združenie,

            ktoré sa uskutoční 

            10.11.2022 o 15.30 hod.

            v jednotlivých triedach.

             

            PaedDr. Klaudia Satkeová

                                                                                                    riaditeľka školy

          • Halloweenský večierok

          • Dňa 26.10.2022 sa na našej škole uskutočnil HALLOWEENSKÝ VEČIEROK pre mladších žiakov I.O - IV.O. Študenti z III.O, v spolupráci so Školským parlamentom GTV, si pre svojich spolužiakov pripravili večer plný rôznych aktivít a zábavy. Žiaci prišli v zaujímavých kostýmoch a večierok sme si všetci veľmi užili.

            Na druhý deň sme si pripomenuli aj náš sviatok, Všetkých svätých, a boli sme zapáliť sviečky na cintorín v mene celého GTV.

      • Kontakt

        • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
        • 052/4323575
        • 17. novembra 6 06401 Stará Ľubovňa Slovakia
        • 00161217
        • 2020725861
        • PaedDr. Klaudia Satkeová mob.: 0911 037 668 e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk http://gymntvsl.edupage.org
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje