• Mládež ČK medzi záchranármi

          •     Dňa 26.10.2023 naši záchranári zo Starej Ľubovne umožnili nám, krúžku Mládež Červeného kríža, nahliadnuť do ich pracovného prostredia. Previedli nás všetkými zákutiami sanitky, ukázali nám prístroje, odpovedali na každú zvedavú otázku a dokonca sme si mohli vyskúšať aj to, aké to je mať zafixovanú hlavu v golieri či byť napojený na EKG prístroj. Preskúmali sme každú skrinku a vypočuli sme si všetky zvuky, ktoré môže klaksón sanitky vydať. Záchranári nám porozprávali svoje príbehy, ktoré zažili počas ich pôsobenia a my sme hltali slovo za slovom. Dnešný deň sa nám náramne páčil!

               Ďakujeme ochotným záchranárom, najmä Kristiánovi Kormošovi, nášmu bývalému študentovi, a tešíme sa na návštevu zase o rok!

          • Diskutujeme na hodine slovenčiny

          •     Viete si predstaviť, že by sa úplne zrušili domáce úlohy? Alebo by sa predĺžili prázdniny? Žiaci III.O si nasimulovali diskusnú TV reláciu a hľadali argumenty i protiargumenty na tieto témy. Niektorým to išlo naozaj výborne!

          • Moderní štúrovci

          •    Ľudko Štúr či Samo Chalupka na Instagrame? Nie? II.O vás presvedčí, že sa to dá. Žiaci si na hodinách literatúry vyskúšali pracovať s umelou inteligenciou (napr. program Leonardo AI na úpravu fotiek) a skúsili vytvoriť modernú verziu Janka Matúšku i Andreja Sládkoviča. Graficky vytvorili štúrovcom profil na IG (napr. v programe Canva, ale niektorí sa vynašli aj inak). Dievčatá Samovi Chalupkovi dokonca reálne založili IG účet.😁Učili sa tiež vyhľadávať informácie, vyhodnocovať a stručne spracovať.

          • Misie v škole

          • ​​​​​​​V stredu 25.10.2023 našu školu navštívil evanjelizačný tím otcov redemptoristov a laikov. Evanjelizačný program mali pripravený pre žiakov prvých a druhých ročníkov.

            Pripravili si pre študentov zaujímavé scénky, videá, príhovory, ktoré sú povzbudením a usmernením v konkrétnych situáciách, do ktorých sa mladí ľudia môžu dostať.

            Spolu sa zamýšľali nad hodnotou každého človeka. Poukázali na to, aké je krásne, keď ľudia žijú v pokoji, keď dokážu dať jeden druhému druhú šancu...odpustiť si...

            Nech i tento čas strávený takýmto spôsobom je nápomocný pri rozvíjaní osobností našich študentov.

            Evanjelizačnému tímu ďakujeme a prajeme veľa síl pri ďalšej ich práci.

          • Medzinárodný deň školských knižníc v GTV

          • Ema R., VI.O: „24. októbra sme si v rámci Medzinárodného dňa školských knižníc rozhodli trochu ozvláštniť hodinu literatúry. Nestrávili sme ju v triede, ako obyčajne, ale v oddychovej zóne školy s teplým čajom v ruke. Dnešnou témou bol básnik Ivan Krasko, ktorý tvoril v období slovenskej literárnej moderny. Pani učiteľka nám priblížila jeho tvorbu a pomohla rozšifrovať jeho pár básní ako napríklad Už je pozde, Šesť hodín je či Topole. Dokonca sme mali možnosť vypočuť si jeho najznámejšiu báseň Otcova roľa v netradičnej, spievanej verzii. Pani učiteľke ďakujeme za takto príjemne ozvláštnenú hodinu.“

            Nina S., II.B: „24. október alebo teda Medzinárodný deň školských knižníc sme si pripomenuli po roku opäť. Spojili sme príjemné s užitočným, triedu vymenili za školské pódium a pri popíjaní teplého čaju sme strávili hodinu literatúry čítaním z básnických zbierok Nox et solitudo a Verše od slovenského autora Ivana Kraska. Dozvedeli sme sa niečo viac o jeho živote, tvorbe, spoločnými silami sme interpretovali niektoré z jeho básní. Bola to veľmi dobrá zmena oproti bežnej vyučovacej hodine.“

            Klaudia Š., II.A: „K dňu Medzinárodného dňa školských knižníc sme si dnes z tej našej vytiahli básnické zbierky od Ivana Kraska. Domácu atmosféru nám navodila para valiaca sa z hrnčeka, v ktorom sa ukrýval teplý čaj. Zmena priestoru a pohodlné sedenie vo vakoch nám pomohlo viac sa zamýšľať nad vyjadrenými názormi, ktoré boli v básňach ukryté.“

            Tímea W., VII.O: „Spestrenie vyučovania pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc, ktoré pre nás pripravila pani učiteľka Bolešová, bolo príjemným odreagovaním sa. Pri čaji sme sa mohli ponoriť do stránok sociálno-psychologického románu Živý bič od M. Urbana a vypnúť od každodenných školských povinností. Za takéto spríjemnenie dňa posielame jedno veľké ĎAKUJEME.“

            I.O: „Medzinárodný deň školských knižníc sme trávili príjemným čítaním klasických rozprávok od P. Dobšinského.“

          • Prednáška na hodinách geografie

          •    Dňa 19.10.2023 sme sa my, maturanti, mali možnosť hlbšie pozrieť na tému Zosuvy pôdy na hodinách seminára z geografie.
                Dozvedeli sme sa mnoho nových informácií o sile prírody, o príčinách zosuvov a ich riešení či o konkrétnych prípadoch zosuvov aj v našom okrese. Prednášku viedol pán prof. RNDr. Miloslav Kopecký, PhD. zo Stavebnej fakulty STU v Bratislave z Katedry geotechniky. Táto prednáška prebiehala online formou a niektorým z nás pomohla pri rozhodovaní sa s výberom budúcej profesie.
                Ďakujeme za možnosť dozvedieť sa niečo nové a za príjemne strávený čas.

          • Úspech na Festivale vedy a techniky AMAVET_2023

          •     Festival vedy a techniky AMAVET je celoštátnou súťažnou prehliadkou vedecko-technických projektov žiakov základných a stredných škôl, ktorí prezentujú svoju bádateľskú činnosť pomocou panelovej/posterovej prezentácie.

               20. októbra sa  krajského kola na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ v Košiciach zúčastnil náš žiak zo VI.O Filip Krafčík s projektom QAudire - inteligentné okuliare. Tento projekt zaujal porotu a získal postup na celoslovenskú prehliadku, ktorá sa bude konať v novembri v Bratislave.

          • Úvod do finančnej gramotnosti

          •    Vo štvrtok, 19. októbra, o 7:30 nás veľmi srdečne prijali vo VÚB banke v Starej Ľubovni. Počas prednášky sme sa dozvedeli o bežných účtoch, sporiacich, ale i investičných, o platobných kartách, o platení cez mobilnú aplikáciu,... Počítali sme aj jednoduché úlohy na úroky, na výšku nasporenej sumy, kde sme využili naše znalosti z percent. Exkurziu sme ukončili prehliadkou banky. Zazreli sme aj trezor.

                                                                                                                                          III.O

          • BARS 2023

          •      V rámci vedeckej súťaže BARS 2023 sme boli zasadiť stromčeky v TANAP-e, v lokalite po kalamite. Po úvodnej inštruktáži od Ing. Michala Jurča, vedúceho odboru starostlivosti o lesné ekosystémy a genofond drevín, sme sa pustili do roboty. Po 4 hodinách práce v nádhernom prostredí s výhľadom na Lomnický štít sme úspešne posadili spolu 112 smrekovcov opadavých. Veríme, že o pár rokov z nich vyrastú dospelé stromy.

            Krištof Dudzik, Ester Petríková, Filip Krafčík, VI.O

          • Estetizácia školy

          • Art therapy pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia a sumár činností Mládeže Červeného kríža vo fotografiách.

          • GTV v Slovenskom komornom divadle v Martine

          •   Študenti VIII.O, 4.A a VII.O sa ocitli v roku 1984 vďaka divadelnému predstaveniu podľa románu G. Orwella 1984 v Slovenskom komornom divadle v Martine a na chvíľu zažili, čo znamená Veľký brat ťa sleduje…

          • Záver týždňa patril odkazom a neskúšaniu

          • Oznam na piatok znel: „Všímaj si svoje okolie a nestresuj, písomky a skúšania sú zrušené!“

            Už ráno všetkých žiakov, pedagogických i nepedagogických zamestnancov čakali vlastnoručne vyrobené odkazy v triedach, na chodbách, ktoré vyrobili členovia krúžku Mládež Červeného kríža.

            Nálada bola o to pozitívnejšia, keďže v tento deň sa nepísali písomky, testy (zrušili sa aj tie naplánované) a neskúšalo sa.

            Ďakujeme vedeniu školy za zrealizovanie aktivít k Svetovému dňu duševného zdravia a každému, kto akýmkoľvek spôsobom prispel k ich realizácii.

            Heslo GTV, nielen v tomto týždni, znie: Nezostávajme ľahostajní a nepodceňujme úlohu duševného zdravia v spoločnosti. Týka sa totiž každého z nás! Buďme milí, šírme lásku a úsmevy. Aj takéto drobnosti niekomu, vrátane nás samých, zlepšia kvalitu života!“

          • Art therapy

          •   Počas celého týždňa v našej škole prebiehala Art therapy. Zúčastnili sa jej žiaci I.O – V.O a žiaci 1. a 2. ročníkov na hodinách VYV, OBN, UKL. A ako sa im darilo, posúďte sami. :)

                Aj toto bol spôsob, akým sa môže našej duši uľaviť a môže sa tak vzdať všetkého, čo ju trápi.

          • Hodiny inak

          •    O duševnú pohodu sa dnes postarali naši žiaci. A čo si pripravili pre svojich učiteľov? Rozprávalo sa o témach, ktoré žiakov zaujímali, piekli sa vafle, čítalo sa na školskom parkovisku, prechádzalo sa, cvičila sa joga, hrali sa rôzne hry, kvízy, počúvala sa motivačná audiokniha v anglickom jazyku, hralo na harmonike a sedelo sa nielen v laviciach, ale i v kruhu,...

            Aj dnes sme sa držali hesla: „Nezostávame ľahostajní a nepodceňujeme úlohu duševného zdravia. Týka sa totiž každého z nás!“

          • Biela pastelka 2023

          •    Aj vďaka pomoci našich študentov a obyvateľov mesta Stará Ľubovňa môže Biela pastelka písať krajší príbeh v životoch ľudí nevidiacich a slabozrakých.

            Naši dobrovoľníci vyzbierali úžasnú sumu 641,92 eur!

            Ď A K U J E M E!

          • Streda patrila hudbe a pohybu

          • Čo sa dnes u nás dialo?

                Koncert KOLAČKOVSKÉHO TRIA – spievala, zabávala sa a tancovala celá škola. A bolo nám super!

              Žiaci I.O – IV.O sa zúčastnili kondičného tréningu s učiteľmi telesnej výchovy. Aj aktívny pohyb pomáha duševnému zdraviu!

            Ď A K U J E M E!

            Naše heslo: „Nezostávame ľahostajní a nepodceňujeme úlohu duševného zdravia. Týka sa totiž každého z nás!“

             

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6 06401 Stará Ľubovňa Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová mob.: 0911 037 668 e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje