• Oslávili sme Európsky deň jazykov

          •    26. septembra sme si, už tradične na hodine anglického jazyka v III.O, pripomenuli Európsky deň jazykov. Cieľom tejto špeciálnej vyučovacej hodiny bolo povzbudiť študentov, aby sa učili cudzie jazyky a upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov.

                Naša skupina vytvorila plagáty, ktoré reflektovali európske jazyky a jazyky, ktoré sa učíme.

          • Svetový deň srdca aj u nás

          •    24.9. sme si pripomenuli Svetový deň srdca. Životne dôležitý vládca všetkých orgánov. Aj tieto prívlastky patria srdcu. Hlavnou myšlienkou svetového dňa je zvýšiť povedomie verejnosti a propagovať význam prevencie pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Medzi hlavné faktory patrí fajčenie, nedostatok fyzickej aktivity, nadváha a obezita, nezdravý spôsob stravovania, vysoký krvný tlak a vysoká hladina cholesterolu.

               Aj GTV bolo súčasťou tohto dňa. Naši študenti si 25.9. pripli na hruď vlastnoručne vyrobené srdce (aj s malým odkazom), aby tak symbolicky vyjadrili význam prevencie pred srdcovo-cievnymi ochoreniami a zvýšili povedomie verejnosti.

            Kód zdravého života: 0-30-5-120-80

          • Návšteva Ľubovnianskej knižnice

          •    Študenti I.B triedy v uplynulých dňoch zavítali do Ľubovnianskej knižnice s cieľom oboznámiť sa s vyhľadávaním a požičiavaním beletrie aj náučnej literatúry v rámci tejto inštitúcie, a to nielen prezenčným spôsobom, ale aj prostredníctvom knižničného online katalógu. Zároveň sa mali možnosť do knižnice zaregistrovať, a tak môžu všetky novonadobudnuté informácie aplikovať rovno v praxi. Veríme, že im táto skúsenosť bude prínosom a že ju svojimi navštíveniami knižnice zúročia.

          • Literárno-historická exkurzia plná zážitkov...

          •      Po roku, ako to už býva zvykom,  sme opäť zavítali s II.A, III.A a III.B triedou na Liptov, Turiec a Oravu, aby sme spoznali miesta a ľudí našej národnej kultúry, literatúry a dejín. Prvou zastávkou na potulkách Slovenskom bol Liptovský Mikuláš a jeho dejatelia – štúrovci. Neodradil nás ani výstup na vrch Havránok, kde sme v archeoskanzene spoznali prvé obydlia a usadlosti našich predkov s krásnym výhľadom na vodné dielo Liptovská Mara. V srdci slovenskej kultúry sme si na Národnom cintoríne uctili pamiatku slovenských buditeľov: Martina Kukučína, Janka Jesenského, Gorazda Zvonického, Jána Kalinčiaka, výtvarníka Martina Benku atď. Vďaka divadelnému predstaveniu Sen noci svätojánskej od W. Shakespeara sme sa v čase vrátili do obdobia humanizmu a renesancie a vychutnali sme si úsmevný príbeh lásky, do ktorého zasiahli lesní duchovia v podaní hercov Martinského komorného divadla.      

                Na druhý deň našej exkurzie nás privítala malebná Orava s rodným domom Martina Kukučína v Jasenovej, potom artikulárny evanjelický kostolík v Leštinách, pamätník P. O. Hviezdoslava a  Dom mladosti predstaviteľky lyrizovanej prózy Margity Figuli  vo Vyšnom Kubíne. Naša cesta pokračovala z Dolného Kubína na Oravskú priehradu, odkiaľ sme sa loďou plavili na Slanický ostrov umenia, kde sa narodil Anton Bernolák a poslednou zastávkou bola Hviezdoslavova hájovňa na Babej hore s expozíciou o P. O. Hviezdoslavovi a M. Urbanovi.

                 Plní dojmov a nových poznatkov z národných dejín sme sa nadšení vrátili domov. Ďakujeme našim slovenčinárkam, že nám ukázali významné miesta našich národných dejín. Takýto zážitok odporúčame aj našim mladším spolužiakom.

             

                                                                                                                              Terézia Fecková, III.B

             

          • Palacinkáreň v VI.O

          • Vonku jarmok v plnom prúde

            a ja sedím hladný v triede.

            Langoš všade rozvoniava,

            až ma z hladu bolí hlava.

            Prečo sedieť bez činu,

            spraktizujme slovinu!

             

            Múka, mlieko, vajíčka,

            ešte cukru trošička.

            Žiadna veda.

            Čo viac treba?

            Stačí už len počkať chvíľku.

            Aj ty máš chuť na palacinku?

             

                                                  Ema Rusiňáková, VI.O

          • Privoňali sme k liečivým rastlinám

          •     Pod vrchnáky chemických aparatúr nahliadli a so spôsobom spracovávania  liečivých rastlín a prírodných látok sa vo štvrtok 14.9.2023 oboznámili študenti 2. a 3. ročníka navštevujúci semináre z biológie a chémie. Navštívili firmu Calendula v Novej Ľubovni a pozorne si vypočuli  výklad p. Ing. Bucka. Ten ich  previedol skladom bylín, fyzikálno-chemickým laboratóriom, laboratóriom mikrobiológie, výrobňou a baliarňou látok určených pre kozmetický, farmaceutický a potravinársky priemysel. Počas tejto exkurzie žiaci prepojili teoretické vedomosti s ich využitím v praxi. 

          • Biela pastelka znamená svetlo, keď okolo je tma

          •   Vo štvrtok, 21. septembra, sa zbierka pre nadáciu Biela pastelka, pomáhajúca slabozrakým a nevidiacim, konala v našom GTV. Ďakujeme všetkým žiakom, učiteľom i nepedagogickým zamestnancom, ktorí ochotne prispeli na dobrú vec!

               V piatok, 22. septembra, sme vyrazili do ulíc nášho mesta a v zbierke pre nadáciu sme pokračovali aj mimo školy. Na vlastnej koži sme mohli zažiť to, akí vedia byť ľudia zo Starej Ľubovne a jej okolia dobrosrdeční a ochotní prispieť na dobročinné účely. A nikto z nich neodišiel naprázdno. Ako pamiatku si domov odniesli pastelku.

            Týmto sa chceme poďakovať za úžasnú skúsenosť a dotyk s dobrovoľníctvom nadácii Biela pastelka.


          • Prichytení pri čine

          •    Ak sa vám náhodou pri prechádzaní po chodbách našej školy zazdalo, že vám udrela do nosa omamná vôňa čerstvých palaciniek, ubezpečujeme vás, že to nebolo spôsobené blížiacim sa jarmokom ani výplodom vašej fantázie. Vďaka promptnému vyšetrovaniu sa nám podarilo v krátkom čase nájsť vinníkov, žiakov II.B, ktorí si svoju triedu premenili na „palacinkáreň“. Dôvod bol jednoznačný – skúška dynamického opisu priamo v praxi. Spoločnými silami sa ujali panvíc, mixéra i naberačiek a preverili svoje kuchárske zručnosti na hodine slovenčiny. A akú radu na záver odkazujú miestni študentskí kuchári? „Dobrej nálady a šľahačky nikdy nie je dosť!“ zhodli sa.

          • Banánový beh 2023

          • Vo štvrtok, 21.9.2023, sa naši žiaci zúčastnili už 30. ročníka Banánového behu, ktorý sa konal na atletickom ovále ZŠ Komenského.

            Všetci naši študenti siahli na dno svojich síl a za účasti všetkých škôl sme ako škola obsadili 4. miesto. Najviac sa darilo študentom IV.O, ktorí obsadili 2. miesto.

            Študentom blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu!

            Gymnázium T. Vansovej reprezentovali:

            I.O 5. ročník (Varga, Petrilák, Nedoroščíková, Mačíková)

            I.O 6. ročník (Smoleň, Zima, Nováková, Greculová)

            II.O (Vira, Smoleň, Čižmárová, Gmucová)

            III.O (Petrušová, Vargová, Lorencovič, Mikloško)

            IV.O (Mosorjáková, Fidermáková, Pavlišín, Zavadský)

          • Biela pastelka 2023

          •    Už zajtra sa v priestoroch našej školy uskutoční verejná zbierka Biela pastelka, ktorá patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku.

               Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Ambasádormi zbierky sú Adela Vinczeová, Fero Joke či Robert Roth.

               Zbierkový deň v uliciach mesta Stará Ľubovňa je 22.9.2023 a aj ten sa bude realizovať za účasti našich žiakov. 

            Ak môžeš, prispej do krabičky, s ktorou sa zajtra budú pohybovať naši študenti počas hodín a prestávok v priestoroch školy!

            Za akúkoľvek finančnú podporu ďakujeme!

          • I.O v Ľubovnianskej knižnici

          •     Žiaci I.O dnes navštívili Ľubovniansku knižnicu - tí, ktorí nevyužívali služby knižnice, sa mohli zaregistrovať ako noví členovia. Pani knihovníčka im porozprávala, aké služby knižnica ponúka, vysvetlila, ako a kde si môžu pre seba nájsť najvhodnejšie knihy. Ukázali si tiež nový digitálny systém vypožičania kníh. Mnohých zaujali niektoré tituly a odchádzali z knižnice s vypožičanými knihami.

                Dúfame, že im nadšenie vydrží a budú pravidelnými návštevníkmi.

          • Ochutnávka z Novej kuchárskej knihy od T. Vansovej

          •    „Staršie slovenské gazdinky to nepotrebujú, ale tie mladé, ktoré ešte nestačili nadobudnúť skúsenosti, tu nájdu odpoveď na vážnu otázku: Čo budem variť? Je ťažké učiť sa na vlastnej škode, a preto: učte sa zo skúseností starších. Zapamätajte si, že kuchyňa je pre udržanie ľudského zdravia omnoho dôležitejšia než lekáreň a že poriadna kuchyňa je známkou dokonalej domácnosti!“
                                                                                           Terézia Vansová, Banská Bystrica, január 1914

          • 75. VÝROČIE GYMNÁZIA T. VANSOVEJ

          •    Milí moji študenti,

                pred 75 rokmi, 1. septembra 1948, sa prvýkrát otvorili brány gymnázia, ktoré v súčasnosti nesie moje meno - Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa.

                Mojim súčasníkom sa podarilo získať moju Novú kuchársku knihu (z roku 1937). Tú som zostavila prevažne na základe receptúr, ktoré mi zasielali čitateľky ženského časopisu Dennica. Moje početné poznámky k príprave jedál, servírovaniu, stolovaniu aj vedeniu domácnosti navyše poskytujú jedinečný, fascinujúci pohľad na to, ako som vnímala ženu a jej úlohu v domácnosti.

                VERÍM, ŽE UŽ ČOSKORO OCHUTNÁTE MOJE ŠPECIALITY I VY! 

                                                                                                                Vaša Terézia Vansová

             

          • Dynamický opis nielen teoreticky, ale i prakticky

          • Na prípravu palaciniek potrebujeme:

            1. dobrú náladu

            2. ochotnú pani učiteľku

            3. zopár šikovných rúk

            4. DJ

            Postup:

            My, žiaci II.A, sme sa rozhodli upiecť si palacinky na hodine slovenčiny. Síce sú čiapky v škole zakázané, správny kuchár ju predsa musí mať na hlave. DJ sa zase postaral o skvelú atmosféru, a tak nám išlo pečenie palaciniek ako po masle. Teda po nutelle, ktorú sme si aj s ovocím natreli na palacinky.

            Dobrú chuť!

          • Účelové cvičenie

          • Žiaci Gymnázia T. Vansovej sa v rámci účelového cvičenia zúčastnili spolu s ostatnými žiakmi mestských škôl 25. ročníka spoločného výstupu na horu Marmon, kde si pripomenuli jednu z epizód regionálnych dejín 2. svetovej vojny a SNP.

            Po štátnej hymne a pietnom akte sa v prednáške predsedu HDoKo pána Ladislava Šlachtovského žiaci dozvedeli o hrdinskom čine sovietskej posádky lietadla a hrdinskom čine obyvateľov Starej Ľubovne a Kežmarku pri záchrane letca Eugenija Ivanoviča Archipova.

            Touto cestou sa chceme poďakovať predsedovi OblV SZPB Stará Ľubovňa Ing. Václavovi Homišanovi za zrealizovanie Pochodu vďaky.

          • Slávnostné otvorenie šk. roka 2023/2024

          • Gymnázium T. Vansovej praje všetkým žiakom, učiteľom i rodičom úspešný a pohodový školský rok 2023/2024!   

            V našej gymnaziálnej rodine vítame žiakov I.O, I.A a I.B triedy.

      • Kontakt

        • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
        • 052/4323575
        • 17. novembra 6 06401 Stará Ľubovňa Slovakia
        • 00161217
        • 2020725861
        • PaedDr. Klaudia Satkeová mob.: 0911 037 668 e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk http://gymntvsl.edupage.org
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje