• Športová  bodka za náročným školským rokom

          • Oslavou Olympijského dňa si pripomíname vznik novodobých Olympijských hier. Je nielen oslavou olympizmu ale aj prostriedkom na povzbudenie všetkých ľudí, aby viedli aktívny zdravý život. Magický dátum tejto krásnej aktivity pripadá každoročne na 23. jún. V tento deň sa aj tento rok na našej škole konal Olympijský deň GTV, ktorý sa u nás stal už tradíciou.

            Vďaka Slovenskému olympijskému a športovému výboru, ktorý nám poslal nádherné ceny, mala táto pekná školská akcia ešte o niečo vyššiu úroveň. Študenti si mohli vybrať z množstva zaujímavých športových aktivít. Hymna Olympijských hier a príhovor pani zástupkyne, slávnostne otvorili športový deň a motivovali študentov  k skvelým  výkonom.

            Podujatie začalo kráľovskou disciplínou – atletikou, kde si zmerali sily naši mladší študenti. Potom už nasledovali kolektívne športové hry - volejbal, futbal a basketbal. Študenti si tiež mohli zahrať tenis a badminton. Predpoludním k nám prišla aj fitnes trénerka Baška Augustinová, zasvätila  študentov do tajov posilňovania .

            Svojou účasťou nás potešili aj tohtoročný štvrtáci, ktorí si prišli tiež zašportovať a zároveň nás nabili svojou pozitívnou pomaturitnou náladou.

            Víťazmi sú všetci účastníci, keď urobili niečo pre svoje telo a zdravie ...

            Hrdé prijímanie ocenení z rúk pani riaditeľky bolo krásnou bodkou za touto akciou.

            Poďakovanie patrí  nielen aktívnym účastníkom, ktorí bojovali zo všetkých síl v duchu fair play, ale tiež organizačnému tímu z radov učiteľov , a to Jánovi Hennelovi, Viere Sasarákovej , Johnovi Grahamovi a Tatiane Matoľákovej, no i tým,  ktorí zapisovali jednotlivé výkony a dohliadali na dodržiavanie pravidiel, ďalej muzikantom, ktorí pripravili hudobný  doprovod počas celej akcie.  Pomyselnou čerešničkou na torte bolo záverečné vystúpenie školskej kapely. 

            Už teraz sa všetci tešíme na ďalší ročník Olympijského dňa GTV 2023! 

            Ďakujem

            Organizátorka Olympíjskeho dňa GTV Mgr. Tatiana Matoľáková

          • Odznak všestrannosti

          •       Aj tento rok sme sa zúčastnili súťaže, ktorej cieľom je  všestranný pohybový rozvoj. Po minuloročnom celoslovenskom úspechu sme boli dostatočne namotivovaní. Naše výkony, ale na postup na celoslovenské kolo nepostačovali. Zmerať si sily s najlepšími športovcami v Prešovskom kraji bolo veľmi obohacujúce. Stretli sme aj olympioničky, dvojičky Janku a Danku Velďákové, ktoré nás počas súťaže povzbudzovali.

            Školu reprezentovali:

            Krafčíková Natália I.O

            Lorencovič Filip I.O

            Vargová Vladimíra I.O

            Vasilik Daniel I.O

            Kovaľ Felix I.O

            Mikloška Šimon I.O

             

          • DFS ĽUBOVŇANČEK

          •  V dňoch 24. – 26.6.2022 sa DFS Ľubovňanček pôsobiaci pri ZUŠ J. Melkoviča pod vedením našej pani učiteľky PaedDr. Aleny Konevalovej, PhD. zúčastnil medzinárodného folklórneho festivalu MUGURELUL v Rumunsku, ktorého členmi sú aj naši žiaci. Festivalu sa zúčastnilo 21 folklórnych súborov s viac ako 600 účinkujúcimi. 

            DFS Ľubovňanček na tomto festivale získal 1. miesto.

            Srdečne blahoželáme!

             

          • Atletický štvorboj

          • Šikovní atléti z II.O vďaka svojmu talentu a tréningom dosiahli na okresnej súťaži vynikajúce výsledky. V atletickom štvorboji museli zvládnuť tieto disciplíny: skok do diaľky z miesta, hod kriketovou loptičkou, beh na 60 metrov a beh na 600 metrov (dievčatá), 800 metrov (chlapci).  O tom, že ich príprava na súťaž bola  dobrá, svedčia aj dve prvé a jedno tretie miesto.

            Našu školu reprezentovali:

            Dievčatá: Miriam Mosorjáková, Karin Kolárová, Vanesa Mačeková, Natália Matoľáková

            Chlapci: Filip Pavlišín, Matúš Zavadský, Filip Jozefík,

            Matúš Závadský a Miriam Mosorjáková sa umiestnil na 1. mieste a Filip Pavlišín na 3 mieste. Všetci traja postúpili na krajské kolo, ktoré sa konalo v Prešove.

            Mgr. Tatiana Matoľákova

          • Exkurzia v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach

          •   Posledný piatok školského roka 2021/22 sme strávili exkurziou v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach. V úvode sme sa zamysleli nad vynálezmi svetového formátu pánov Edisona a Teslu, nad ich sporom medzi jednosmerným a striedavým prúdom, dozvedeli sme sa aj o ich študovaní, životoch, práci. V sieni Elektrických výbojov sme si na vlastnej koži (aj zabolelo) vyskúšali Triboelektrický jav, Teslovo Kolumbovo vajce, Faradayovu klietku, Van de Graaffov generátor, ... Nabití elektrinou sme sa vrhli vychutnávať slnkom zaplavené mesto Košice.
              
                                                                                                                     nadšenci fyziky a chémie

          • Tešíme sa z výsledkov Cascade 2022

          •    CASCADE je česko-slovenská súťaž video-prezentácií určená pre stredoškolákov. Úlohou je pripraviť si krátke a pútavé vysvetlenie nejakej témy, javu, otázky alebo zaujímavosti z fyziky a urobiť z neho 5-minútové video. 

               Súťaž sa  organizujeme pri príležitosti 30. výročia vstupu ČSFR do CERN a 10. výročia objavu Higgsovho bozónu. Cascade má pôvod vo Veľkej Británii, niekoľko ročníkov prebehlo aj na Slovensku. Prezentácie z minulých ročníkov nájdete na Youtube kanáli Sveta častíc.

               O výsledkoch rozhodla porota v zložení:

            Tomáš Blažek (FMFI UK Bratislava)

            Hedvika Gedeonová (MFF UK Praha)

            Samo Kováčik (FMFI UK Bratislava)

            Kategória Časticová fyzika a príbuzné odbory:

            1. - 2. miesto spoločne zdieľajú Filip Krafčík (Jadrová syntéza) a Juraj Pastierik (Jadrové reakcie v reaktoroch).

            Kategória Všeobecná fyzika:

            3. miesto spoločne zdieľajú Lukáš Kubof (Mikrovlnka) a Vladimír Sklenár (Mikrovlnné žiarenie).

             

            Srdečne blahoželáme!

          • Goodbye Malta

          •    Kufre zbalené, zdokonaľovacie kurzy ukončené, certifikáty rozdané...

              Dva týždne vzdelávania máme za sebou a tešíme sa na návrat domov. Boli to inšpirujúce dni, kde sa stretli učitelia z rôznych kútov sveta, ktorí sa nielen učili, ale si vymieňali aj skúsenosti.  

             See you next time!

          • Exkurzia Solivar a planetárium v Prešove

          •     V piatok 17.6. sa naši študenti.oboznámili s výrobou soli na Slovensku v Solivare v Prešove. Dozvedeli sa, že mohutné vrstvy soli vznikli vyzrážaním pri odparovaní slanej vody z morských lagún,  že baníci dolovali kamennú soľ so všetkým, čo uniesli v rukách – krompáčmi, kladivami, klinmi a na zemský povrch ju potom vynášali vo vedrách zavesených na lanách na vlastných chrbtoch... a ešte omnoho viac. Ďalej sme pokračovali v planetáriu, kde sme sa z audiovizuálneho programu „Po západe Slnka“ dozvedeli informácie o planétach, známych galaxiách, hmlovinách,  hviezdokopách, názorne nám bol vysvetlený polárny deň, polárna noc.

               Tešíme sa, že exkurzie sú späť!

             

          • Víkend na Malte

          •    Sobota a nedeľa sa niesli v duchu cestovania a spoznávania. Ostrov Gozo nás očaril svojimi historickými pamiatkami a prírodnými krásami, napr. pevnosťou Cittadella, stredovekými strážnymi vežami, pieskovcovými kostolmi, jaskyňou Calypso, útesmi a morskými jaskyňami s ružovými koralmi a kráterom.

              Vittoriosa, Senglea a Cospicua, známe ako The Three Cities, si nás podmanili svojimi pôvabnými úzkymi uličkami s farebnými drevenými balkónmi dýchajúcimi históriou a pokojnou atmosférou.

               Pozdravujeme zo slnkom zaliatej Malty!

             

          • KOŽAZ 2022

          • KOŽAZ z pohľadu študentov:

                 Zdalo sa, že je pre nás KOŽAZ  nereálny. Že o ňom môžeme len snívať. Veď toľkokrát boli naše spoločné akcie zrušené a my sme si nemohli vytvárať spoločné spomienky.
            Na KOŽAZ-e sme však trávili takmer všetok čas spolu. Každé ráno sme začali rozcvičkou a spoločnými raňajkami. Pri slnečných lúčoch sme si vychutnávali vynikajúce jedlo. Plávanie, beh, volejbal a iné športy nám zabezpečili aktívny oddych, návštevou Víru, Zadaru a Nínu sme sa obohatili kultúrne. Vďaka teplým večerom stráveným v kolektíve pri západe slnka sme vzťahy medzi učiteľmi a spolužiakmi posunuli na oveľa vyššiu úroveň. Našli sme v nich priateľov, ktorí nám okrem odovzdávania múdrosti boli aj skvelými spoločníkmi na večerné debaty.
            Táto akcia nahradila všetko, čo nám vzala pandémia. Skvelá partia, dobré vzťahy a spoločný čas boli veľkým obohatením po dlhom čase strávenom oddelene pred obrazovkami.

            KOŽAZ z pohľadu učiteľov:

                  Bože daj, nech sa nič nestane a vrátime sa šťastne domov, nech nepijú a nefajčia, nech neodchádzajú v noci k moru, nech neponocujú, lebo sa nevyspíme ani my, nech si nikto neublíži a nezdemolujú nábytok v apartmánoch. Takto sa modlí učiteľ pred odchodom na KOŽAZ. Zodpovednosť za žiakov je veľmi veľká a stres s tým spojený tiež.  Vydýchli sme si, až keď autobus zastavil v Starej Ľubovni a študenti v polospánku, ale živí a zdraví z neho vystúpili.  Mladosť – pochabosť, ale nakoniec musíme povedať, že to bola partia, ktorá pod naším výchovným pôsobením pochopila, že nešprtať do osieho hniezda je lepšie, ako sa dať poštípať.  Koniec kurzu sa niesol  vo veľmi priateľskej atmosfére, kde sa poďakovaním, úsmevom a potleskom nešetrilo. Hodnotenie: výborný.

          • Dolce vita a Roma

          •    Vďaka projektu Erasmus+ som sa dostala do krásneho slnečného Talianska, a to priamo do jeho historickokultúrneho centra a hlavného mesta Ríma. Mojím cieľom bolo oprášiť a zdokonaliť si zvučný a spevavý taliansky jazyk, spoznávať kultúru a život v krásnej talianskej metropole.

                Už len pri samotnej ceste do jazykovej školy som sa cítila ako súčasť neuveriteľnej historickej knižnej publikácie. Každé ráno som s úsmevom prechádzala okolo pokojného Vatikánu a nasávala atmosféru zázračných maličkých uličiek, ktoré ma doviedli až ku škole. Multikultúrne prostredie v triede ponúkalo spoznávanie života aj za hranicami Európy. Nadšenie, ktoré prišlo pri prvom zasadnutí do lavice, sa nezmenšovalo, ale každým dňom rástlo hlavne vďaka skvelým učiteľom, ktorí nás sprevádzali svetom talianskej gramatiky, kultúrou a zároveň nám prezentovali aj nové trendy vyučovania cudzieho jazyka.

                Kurz bol intenzívny, prebiehal doobeda aj poobede a tak mi na ďalšie spoznávanie neostávalo nič iné, len večerné blúdenie uličkami. Dnešné moderné technológie mi paradoxne pomáhali orientovať sa v historickej časti Ríma. GPS a mapy ma vždy doviedli na nové nádherné miesta. A tých je tam veru požehnane.

                Víkendy som plne využívala na aktívny oddych a spoznávanie kultúry.  Stihla som navštíviť takmer všetky známe miesta a zaznamenať ich fotoaparátom: Koloseum, Fontánu di Trevi, Piazza di Popolo, Vatikán aj Piazzu di Spagna, Panteon, Španielske schody, Baziliku Sv. Petra, Vatikán a mnoho ďalších pamiatok (viď galéria). 

                Neopísateľným zážitkom bolo aj stretnutie s pápežom počas svätej omše v Bazilike Svätého Petra, ktorú sa mi podarilo, aj napriek ťažkostiam s internetom, zostreamovať.

                 Keď sa vzduch k večeru ochladil, asi na cca 26 stupňov, tak som si aktívne vychutnávala čaro cyklotrasy okolo rieky Tiber, ktorú naplno využívajú  športuchtiví  Rímania a turisti.

                 V Ríme síce bežne nenájdete  free internet, ale určite nájdete bezlepkové reštaurácie - gluteen free, ktoré ponúkajú rozmanité a veľmi chutné jedlá. Nenechala som si ujsť možnosť ochutnať napr. frutti di mare (rôzne morské príšerky). A veru bolo to mňam!

            Tri týždne sú dosť na to, aby človeku prirástlo miesto a ľudia k srdcu. Tak som sa pri lúčení  s Rímom, so slzami v očiach, tešila na návrat k mojej milovanej rodine a študentom.

                  Misia však nekončí. Získané skúsenosti a informácie chcem odovzdať všetkým tým, ktorí majú záujem naučiť sa po taliansky a dozvedieť sa viac o tejto nádhernej krajine, či hlavnom  meste. Verím, že sa do Ríma vrátim aj o rok. Tentokrát ale nie sama. Rada by som totiž tento kúsok sveta predstavila aj   mojim študentom.

            Roma ci vediamo presto...

            Mgr. Tatiana Matoľáková

          • POZDRAV Z MALTY

          •     Vzdelávanie učiteľov anglického jazyka začalo podľa stanoveného časového harmonogramu. Náš prvý poznávací výlet smeroval do Valletty, kde sme sa s kolegami z rôznych štátov EÚ oboznámili s minulosťou a prítomnosťou tejto krajiny a jej hlavného mesta.

                                                                                                                            D.B., I.M.

          • Viac ako len seminár

          •    Na seminároch z matematiky nemusíme počítať len komplikované rovnice či ťažké geometrické úlohy. A preto sme sa rozhodli potešiť naše súťaživé duše. Vo štvrtok 9.6.2022 sme sa my, druháci, stretli, aby sme si porovnali znalosti z matematiky a rozhodli, kto z nás je kráľom matematiky.

              Tento rok máme kráľovnú, Líviu Jančišinovú z II.A triedy, no nemajte strach, budúci rok ju môžete vyzvať a pripraviť ju o jej trón.                                   

                                                                                                                            (J. Hrešan, VI.O)

          • Výsledky súťaže MATEMATICKÝ KLOKAN

          •     V apríli sa 28 študentov nášho gymnázia zapojilo do riešenia úloh medzinárodnej súťaže Matematický klokan. Výsledky preukázali, že viacerým z nich sa skutočne darilo. Desať študentov sa zaradilo medzi 20% najúspešnejších v SR vo svojej vekovej kategórii, čím získali titul úspešný riešiteľ. Konkrétne sú to:

            P. Halčák, S. Kolej, F. Kovalčík (I.O), P. Pluta (III.O), F. Krafčík, K. Dudzik (IV.O), D. Hajduk, J. Hrešan (VI.O), F. Škvara, T. Selep (VIII.O).

              Najlepší výsledok dosiahol Filip Krafčík, ktorý v kategórii Kadet 9 (žiaci 9. ročníka ZŠ a 4. ročníka osemročných gymnázií) predbehol 99,75% účastníkov z celého Slovenska a umiestnil sa na krásnom 4. – 6. mieste.

               Úspešným riešiteľom blahoželáme a ostatným zúčastneným ďakujeme za ochotu preveriť si svoje matematické vedomosti a schopnosti.

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6 06401 Stará Ľubovňa Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová mob.: 0911 037 668 e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje