• Keď trávime deň v knižnici

          •   Dnes sme mali my, študenti III.B triedy, opäť možnosť navštíviť našu Ľubovniansku knižnicu a vypočuť si tak odborné rady, ako si vytvoriť prvú rešerš v živote a zároveň sa tak pustiť do písania našej odbornej práce SOČ. Šikovné a usmievavé pani knihovníčky nás ochotne zasvätili do tejto problematiky a o všetkom nás poučili. Tešíme sa, že sa nám vďaka Vám bude v nasledujúcich mesiacoch na našich SOČ-kách pracovať omnoho jednoduchšie.

               V tento deň prešli bránami knižnice i naši noví prváci, ktorí sa tak stali jej novými členmi.

            Ľubovnianska knižnica, ďakujeme!

             

          • ❤️ Svetový deň srdca v GTV ❤️

          •    Srdce je životne dôležitý vládca všetkých orgánov. Jeho dôležitosť si pripomíname aj pri príležitosti Svetového dňa srdca. Hlavnou myšlienkou je zvýšiť povedomie verejnosti a propagovať význam prevencie pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Medzi hlavné faktory patrí fajčenie, nedostatok fyzickej aktivity, nadváha a obezita, nezdravý spôsob stravovania, vysoký krvný tlak a vysoká hladina cholesterolu.

               Aj GTV bolo súčasťou tohto dňa. Naši študenti si 29.9. pripli na hruď vlastnoručne vyrobené srdce, aby tak symbolicky vyjadrili význam prevencie pred srdcovo-cievnymi ochoreniami a zvýšili povedomie verejnosti.

              Svetový deň srdca podporujú organizácie WHO, Svetová federácia pre zdravé srdce (WHF), UNESCO a pripomína sa od roku 2000.

          • 1.B v Ľubovnianskej knižnici

          •     V stredu, 28. septembra, navštívili žiaci 1.B triedy Ľubovniansku knižnicu, aby sa čo najviac dozvedeli o tom, ako je jej priestor zorganizovaný, ako sa v množstve  65 000 publikácií orientovať a v čom sa bude knižnica modernizovať. Oboznámili sa aj s ponukou špeciálnych audiokníh pre nevidiacich a taktiež  možnosťou požičať si čoraz populárnejšie e-knihy.

               Ďakujeme Ľubovnianskej knižnici za príjemne strávené popoludnie!


          • Biela pastelka znamená svetlo, keď okolo je tma

          •    Vo štvrtok, 22. septembra, sa zbierka pre nadáciu Biela pastelka, pomáhajúca slabozrakým a nevidiacim, konala v našom GTV. Ďakujeme všetkým žiakom, učiteľom i nepedagogickým zamestnancom, ktorí ochotne prispeli na dobrú vec!

               V piatok, 23. septembra, sme vyrazili do ulíc nášho mesta a v zbierke pre nadáciu sme pokračovali aj mimo školy. Na vlastnej koži sme mohli zažiť to, akí vedia byť ľudia zo Starej Ľubovne a jej okolia dobrosrdeční a ochotní prispieť na dobročinné účely. A nikto z nich neodišiel naprázdno. Ako pamiatku si domov odniesli pastelku. Najviac nadšení z tejto maličkej pozornosti boli najmenší, z ktorých radosť priam sršala.

            Týmto sa chceme poďakovať za úžasnú skúsenosť a dotyk s dobrovoľníctvom nadácii Biela pastelka.

                                                O. Lichvárová, III.B

          • 25.9.2022 – Svetový deň srdca ❤️

          • Vedeli ste, že dnes je Svetový deň srdca?

               Životne dôležitý vládca všetkých orgánov. Aj tieto prívlastky patria srdcu. Jeho dôležitosť si pripomíname aj pri príležitosti Svetového dňa srdca. Hlavnou myšlienkou je zvýšiť povedomie verejnosti a propagovať význam prevencie pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Medzi hlavné faktory patrí fajčenie, nedostatok fyzickej aktivity, nadváha a obezita, nezdravý spôsob stravovania, vysoký krvný tlak a vysoká hladina cholesterolu.

              Svetový deň srdca podporujú organizácie WHO, Svetová federácia pre zdravé srdce (WHF) a UNESCO a pripomína sa od roku 2000.

            Kód zdravého života: 0-30-5-120-80

          • DofE

          •    Dňa 20.9.2022 sme sa zúčastnili slávnostného odovzdávania Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu. Ceremoniál sa uskutočnil v historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Celý rok sme na sebe poctivo pracovali v oblasti športu, rozvíjali svoje talenty a pomáhali druhým.

               V bronzovej úrovni získali ocenenia Alica Jozefíková z II.B, Vivien Katarína Tokarčíková z II.B, Tomáš Mindek z II.B, Tomáš Imrich z II.B, Stanislav Chovanec z II.B, Elia Arendáčová z II.A a Bianka Osipčáková z III.A.

             Striebornú cenu si prevzali Tímea Wilmanová zo VI.O, Alexandra Kurucová zo VI.O, Slávka Alexanderčíková zo VII.O a Laura Blažovská z III.A.

              Každý z nás sa vďaka DofE posunul o krok vpred. A preto veríme, že väčšina z nás bude aj naďalej pokračovať vo  vyššej úrovni a vás to motivuje pridať sa k nám!

                                                                                                          VAŠI DOFÁCI 

          • Biela pastelka 2022

          •      Už zajtra sa v priestoroch našej školy uskutoční verejná zbierka Biela pastelka, ktorá patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku.

                Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

                A preto, ak môžeš, prispej do krabičky, s ktorou sa zajtra budú pohybovať naši študenti počas hodín a prestávok v priestoroch školy!

            Za akúkoľvek finančnú podporu ďakujeme!

          • Swap oblečenia

          •     Máš doma oblečenie, ktoré nenosíš a len tak ti stojí v skrini? Chcelo by to nejaké nové kúsky, no nemieniš míňať veľké peniaze? Neváhaj a využi SWAP OBLEČENIA! Odmena? Nové oblečenie, ktoré určite využiješ. Svoje kúsky môžeš priniesť do študentskej miestnosti v dňoch od 26. - 27.9.2022 po 5. a 7. vyučovacej hodine. Nové môžeš objaviť v pingpongovej miestnosti v dňoch od 28. - 30.9.2022 po 5. a 7. vyučovacej hodine.
                Obnov si šatník ekologicky!
                                                                                 Váš študentský parlament

          • Letná škola chemického a environmentálneho inžinierstva na FCHPT STU

          • Počas posledného týždňa školského roka som sa zúčastnila Letnej školy chemického inžinierstva na STU. Keďže ma chémia zaujíma, rozhodla som sa dozvedieť o štúdiu na tejto fakulte viac. 

            Náš študijný program pozostával z doobedných prednášok na veľmi zaujímavé témy (Reaktory, Odtlačky molekúl, Monitoring odpadových vôd, Chemické inžinierstvo vo farmaceutickom priemysle). Poobede sme sa venovali laboratórnym prácam. Absolvovali sme ich šesť (Respirometrické merania, Ozonizácia odpadových vôd, Membránová extrakcia, Iónová výmena, Reverzná osmóza, Stanovenie enzýmovej aktivity). Každá z týchto prác bola vykonávaná v laboratóriu špecializovanom na danú oblasť. Bol to veľký zážitok pracovať so špičkovým zariadením a posunulo ma to v laboratórnych prácach o veľký krok vpred. 

            Súčasťou letnej školy boli aj dve exkurzie a to do čistiarne odpadových vôd v Petržalke a do Slovnaftu. Celý Slovnaft má rozlohu 7km2 a je rozdelený do niekoľkých blokov. Ako vieme, spracúvava sa tam ropa, vyrábajú sa palivá, plasty. Mohla som tam vidieť koniec ropovodu Družba, obrovské nádrže či reaktory. Všetko sme mali s odborným výkladom, aby sme lepšie porozumeli práci s ropou.

            Jasmína Michaela Potočková, IV.B

          • Ninja biológia

          •     Keď sa dňa 13.9.2022 študenti II.A, II.B, VI.O a maturanti z biológie nahrnuli do biologického laboratória, čakalo ich tam príjemné prekvapenie v podobe našej bývalej študentky Natálie Timanikovej (terajšia študentka University of Aberdeen, odbor BSc Plant and Soil Science - Škótsko, letná prax v laboratóriu STFC Boulby Underground Laboratory – Cyprus), ktorá si pre nich pripravila motivačnú prezentáciu o biológii a fyzike v laboratórnom svete. Svoje uponáhľané leto s nadšením zhrnula v príbehoch o suchu, skúmaní tajov morskej trávy a o stratenom vesmíre alebo ako priblížiť vedeckú fyziku nám, bežným študentom. Žiaci si okrem nových poznatkov odniesli aj motiváciu plniť si svoje študijné sny (lebo žiaden letný príbeh nevznikne sám).

            Očami maturanta:

                Natália nás síce už raz poctila svojou návštevou, ale ako ona vie, stále prinesie niečo nové. Tento rok nám porozprávala nielen o svojich výskumných skúsenostiach, ale dodala aj neskutočnú dávku motivácie, ktorú v tomto ročníku veľmi potrebujeme. Jej očami sme nakukli do podzemného laboratória, do procesu zbierania vzoriek z morských rias a mnoho iného. Prezradila nám tajomstvá toho, ako sa dostať k svojej vysnívanej práci a tiež to, že niekedy stačí len záujem a zvedavosť. Dúfajme, že nám toto odhodlanie byť zvedaví vydrží po celý rok a pomôže aj pri našom štúdiu a príprave na blížiace sa maturity či prijímacie pohovory na vysoké školy.

            Natálkine chladničkové odkazy:

            Prejav záujem!

            Správne interpretuj skúsenosti!

            Začni malými krokmi!

            Rob, čo ťa baví!

            Natálka, ďakujeme!

          • 10.9.2022 - Svetový deň prvej pomoci

          •      Poskytnúť prvú pomoc a zachrániť tak ľudský život – túto schopnosť môže mať každý z nás bez ohľadu na vek. Duchaprítomnosť a znalosť postupov prvej pomoci môžu v kritickej chvíli rozhodnúť o tom, či budeme svedkom tragédie alebo aktérom hrdinského činu.

          • Začiatok školského roka

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023 sa uskutoční

            05.09.2022 o 9.00 hod. na školskom dvore.

            Rodičia a plnoletí žiaci pri prvom nástupe predkladajú písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti. 
            Využiť môžete:
            - edupage stránku (po prihlásení) v záložke žiadosti/vyhlásenia
            - aplikáciu Edupage v mobile v záložke žiadosti/vyhlásenia
            - predložiť vyhlásenie v papierovej podobe

            pisomne_vyhlasenie_o_bezpriznakovosti_september_2022.pdf.

      • Kontakt

        • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
        • 052/4323575
        • 17. novembra 6 06401 Stará Ľubovňa Slovakia
        • 00161217
        • 2020725861
        • PaedDr. Klaudia Satkeová mob.: 0911 037 668 e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk http://gymntvsl.edupage.org
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje