• Dlhodobá mobilita v rámci projektu Erasmus+

          •   V rámci projektu Erasmus+ sa dlhodobej mobility v tomto polroku zúčastňujú naše dve študentky – Alica Jozefíková, III.B a Vivien Katarína Tokarčíková, III.B.

              Ako sa im darí? Začítajte sa do nasledujúcich riadkov, kde o svojich zážitkoch, pocitoch a skúsenostiach píše Alica Jozefíková, ktorá momentálne študuje v Hohenlohe Gymnasium, Öhringen.

              „Som v Nemecku už vyše mesiaca a musím povedať, že za ten čas som zažila pár kultúrnych šokov! Zvyknúť si na bezstresové meškanie do školy je ako vstúpiť do iného sveta. Tu v škole nie je školská jedáleň a vážne mi chýbajú obedy z tej našej. Študenti tu nemusia memorovať dlhé poznámky, ale učia sa prostredníctvom praktických úloh. Mimo školy sa tu koná veľa podujatí, ako napríklad Fasching s kreatívnymi karnevalovými maskami a Pferdemarkt, čo je niečo ako náš jarmok". V reštaurácii sa dokonca môže stať, že vás obslúži robot. Moja hostiteľská rodina je veľmi milá a pomáha mi prekonávať jazykové bariéry, ktoré sú každým dňom menšie a menšie.

          • Erasmus+ - Cyprus, 5. deň

          •     A je to tu! Náš posledný deň sme ani trochu nezaháľali a nabitý program sme začali športovými súťažami. Rozlúčili sme sa s našimi novými kamarátmi a presunuli sme sa na ťaviu farmu. Počiatočný strach nebol nič v porovnaní s výhľadom z ťavieho chrbta. A tak na konci sa nám slnečný Cyprus opúšťal veľmi ťažko po týždni nabitom nezabudnuteľnými zážitkami.

          • Erasmus+ - Cyprus, 4. deň

          •     Predposledný deň na Cypre naša cesta smerovala do jednej z najznámejších posilňovní na tomto ostrove. Medzinárodne ocenený tréner MMA Ozzy Haluk nás uviedol do tajov bojového umenia a spoločne sme si dali rýchly tréning a spálili grécku kuchyňu. Keďže po námahe je potrebné, aby telo aj regenerovalo, poobede sme si oddýchli na pláži a obdivovali sme nádherné uličky a zákutia mesta Larnaca.

          • Erasmus+ - Cyprus, 3. deň

          •     Začiatkom tretieho dňa sme navštívili planetárium, kde sme si pomocou virtuálnej reality splnili detské sny a poleteli sme do vesmíru. Budova planetária susedí s areálom patriacim cyperskému patriarchovi, ktorý sme tiež mali možnosť preskúmať. Nabitý program sme zakončili návštevou atletickej akadémie GSP, ktorá nám predstavila svoje športoviská a jednotlivé atletické disciplíny sme mali možnosť vyskúšať si aj na vlastnej koži.

          • Finančná gramotnosť na hodine OBN v IV.O

          • Ako hospodáriť s peniazmi, kúpiť, predávať, investovať sme si vyskúšali na hodine OBN.

            Spoločenská hra Business Master je moderná vzdelávacia pomôcka. Je spojením princípov hier Monopoly a Milionár. Počas hry sme kupovali známe firmy, médiá či internetové portály, odpovedali na ekonomické otázky a následne investovali…

            Rozvíjali sme tak ekonomické zručnosti i podnikateľské myslenie.

          • EXPERT geniality show

          •     Už niekoľko rokov sa naši študenti aktívne zapájajú do celoslovenskej vedomostnej súťaže EXPERT, ktorá spočíva vo vypracovaní testu z dvoch súťažných tém. Súťažiaci si vyberali z tém: Mozgolamy; Tajomstvá prírody; Svetobežník; Góly, body, sekundy; Od Dunaja k Tatrám; Do you speak English?.

                 V tomto školskom roku sa súťaže zúčastnilo 16 žiakov našej školy. Tí z nich, ktorí sa umiestnili v prvej štvrtine rebríčka vo svojej téme a kategórii, získali titul Expert. Sú to títo žiaci:

            Teo Svitana (III.O) – téma Do you speak English?

            Daniel Vasilík (III.O) – téma Góly, body, sekundy

            Nina Kormaníková (III.O) – téma Do you speak English?

            Natália Nedoroščíková (V.O) – téma Od Dunaja k Tatrám

            Jaroslav Hrebík (V.O) – téma Od Dunaja k Tatrám

            Jiří Hrešan (VIII.O) – téma Mozgolamy

          • Erasmus+ - Cyprus, 2. deň

          •       Kto by povedal, že z kúska kovu dokážete spoznať históriu celého ostrova? Ako na to, nám prezradili počas návštevy NÁRODNEJ BANKY CYPRU. Po návrate z minulosti sme spoznali Grécko cez naše chuťové poháriky prostredníctvom ochutnávky tradičnej cyperskej kuchyne.

          • Umenie a kultúra v galérii

          •    Žiaci I.B a V.O sa vo februári v rámci predmetu umenie a kultúra zúčastnili IX. ročníka výstavy Ľubovnianske spektrum v Galérii Provinčný dom v Starej Ľubovni zameranej na tvorbu regionálnych výtvarníkov. Názov výstavy bol Ponúkni sa svetlom. Prehliadka umeleckých diel sa neniesla v duchu pasívneho prezerania, ale žiaci pri nej odpovedali na rôzne otázky a spoločne o nich živo diskutovali, napr. ako vnímajú názov výstavy v rámci nejakého konkrétneho diela, ako by interpretovali vybrané dielo, či obsahuje umelecké dielo vyjadrovacie prostriedky ako dôraz, kontrast, gradáciu, chaos alebo či v nich dielo evokuje nejaké konkrétne pocity. Umeleckú atmosféru vedeli žiaci doplniť aj hrou na klavírnom krídle. Takto stráveným časom v záplave vedeckých informácii z iných predmetov umelecky pookriali, trénovali sa v debatných zručnostiach a prakticky využili teoretické informácie v rámci predmetu umenie a kultúra.

            „Umenie by malo byť niečím, čo oslobodzuje vašu dušu, provokuje predstavivosť a povzbudzuje ľudí, aby išli ďalej.“ (Keith Haring)

          • Erasmus+ - Cyprus, 1. deň

          •     V prvý cyperský deň sme navštívili našu hosťujúcu školu, kde nás všetci viac než milo privítali. Nadviazali sme nové kamarátstva a začali si užívať teplo južanského slnka. Najväčší úspech zožali naše dievčatá z FS Ľubovňan s ukážkou našich tradičných tancov.

          • Vedecké dielne - ONKOLÓGIA

          •    20.2.2024 sme sa my, žiaci III.A, III.B a VII.O, zúčastnili prednášky s RNDr. Mgr. Martinom Majerníkom, PhD., ktorý pôsobí na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach na Katedre bunkovej biológie. Prednášky sme sa zúčastnili v rámci projektu Vedecké dielne – onkológia pod záštitou NADÁCIE VÝSKUM RAKOVINY. NVR organizuje edukačno-popularizačné semináre na stredných školách po celom Slovensku.

               Dostali sa k nám nové pojmy z oblasti experimentálnej onkológie, ktoré nás veľmi zaujali. Mali sme možnosť zistiť, ako sa rakovina v tele vytvorí a ako sa ďalej rozširuje. Čo nás však prekvapilo najviac, bolo to, že vzorky rakovinových buniek, ktoré sa odobrali z nádoru ženy v roku 1951, stále žijú, čo znamená, že majú vyše 70 rokov a prežili ženu, ktorej táto vzorka patrila. Hneď sme dostali vysvetlenie - žijú preto, lebo rakovinové bunky sa nekontrolovateľne rýchlo rozmnožujú, čo im v priaznivých podmienkach umožní žiť veľmi dlho. Sme radi, že nás pán doktor navštívil a porozprával nám zaujímavosti zo svojej práce, ktorú vykonáva. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            Ďakujeme!

          • Slávnostné odovzdanie staveniska novej telocvične

          • SEN, KTORÝ SA STAL SKUTOČNOSŤOU

            19. február 2024 sa do histórie našej školy zapíše veľkými písmenami ako dátum slávnostného spustenia výstavby novej telocvične.

            Za účasti predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milana Majerského, člena správnej rady Fondu na podporu športu Jána Pivovarníka, regionálnych poslancov, klubových funkcionárov a predstaviteľov školy bol slávnostne poklepaný základný kameň stavby telocvične.

            O rok sa teda môžeme tešiť na moderné komplexné interiérové športovisko s kvalitnou palubovkou, šatňami, náraďovňou, teleskopickým hľadiskom, tribúnou či terasou s drevenými pergolami.

            PSK ako zriaďovateľ školy vkladá do výstavby svoje vlastné zdroje a sumou takmer milión eur prispel aj Fond na podporu športu. Vznikajúce moderné športovisko za vyše 2 milióny eur tak rozšíri existujúce športové zázemie našej školy a zároveň prinesie vyššiu kvalitu do telovýchovného vzdelávacieho procesu.

            Ako uviedol predseda PSK Milan Majerský:  „Gymnázium Terézie Vansovej bude mať atraktívne športovisko pre rôzne druhy športov s hľadiskom pre viac ako 180 ľudí. Pôjde o stavbu spĺňajúcu všetky kritériá modernej športovej infraštruktúry. Slúžiť bude prioritne škole, ale zároveň aj pre širokú verejnosť či okolité športové kluby.“

            Počas slávnosti sa hosťom prihovorila aj riaditeľka školy Klaudia Satkeová:  „Škola získa modernú telocvičňu, ktorá bude slúžiť na kvalitnú prípravu svojich žiakov v telovýchovných predmetoch. Som presvedčená, že študenti tu nájdu miesto nielen pre šport, ale aj pre kultúrne a spoločenské podujatia školy. Súčasťou objektu bude aj oddychová zóna, ktorá bude zameraná na teoretickú výučbu a voľnočasové aktivity.“

            Architektonický návrh telocvične pochádza z dielne spoločnosti Arch_Space, výstavbu objektu bude realizovať stavebná spoločnosť DAG Slovakia.

            Zaujímavosťou je, že výstavba nového športoviska sa uskutoční v čase, keď pôvodná telocvičňa sa pripravuje na oslavu svojho 100 – ročného jubilea.

            Všetkým, ktorí prispeli k naplneniu nášho sna, srdečne ďakujeme!

          • Valentínska ľadová show

          •    Aj naše gymnázium bolo súčasťou Valentínskej ľadovej show. Súťaž sa uskutočnila na zimnom štadióne PEM aréna, kde súťažilo 5 základných škôl.

            Gymnázium T. Vansovej sa umiestnilo na 2. mieste! Blahoželáme!

          • III.O na Okresnom súde v Starej Ľubovni

          •    Ďakujeme pani JUDr. Miriam Szárazovej a pánovi PhDr. Rastislavovi Zimovi za ochotný prístup, umožnenie prehliadky priestorov Okresného súdu v Starej Ľubovni a odborný výklad v rámci témy predmetu občianska náuka. Študenti si prezreli celu predbežného zadržania i pojednávacie miestnosti. 

          • Felicità!

          • Spievali sme si spolu s hercami Divadla Jonáša Záborského v Prešove v komédii Sluha dvoch pánov. Nasmiali sme sa, ocenili skvelé výkony hercov, zabavili, dokonca aj s hercami odfotili.

            Ďakujeme za super zábavný večer!


    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6 06401 Stará Ľubovňa Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová mob.: 0911 037 668 e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje