• Úspechy v biologickej olympiáde

          •    Dňa 14.2.2023 sa v uskutočnilo okresné kolo 57. ročníka biologickej olympiády v kategórii C (teoreticko-praktická časť) v Kežmarku. Obaja naši žiaci, ktorí reprezentovali Gymnázium T. Vansovej sa stali úspešnými riešiteľmi.

            Matúš Zavadský (III.O) obsadil 1. miesto (pod vedením Mgr. Ivany Konevalovej)

            a

            Tadeáš Matfiak (IV.O) obsadil 2. miesto (pod vedením Mgr. Veroniky Bolešovej).

            Chlapcom blahoželáme a držíme palce v krajskom kole!

          • SOČ 2023

          •    Pocit vydýchnutia si po úspešnom odprezentovaní prvej odbornej práce sa už po desaťročia spája so SOČ. Gymnázium Terézie Vansovej usporiadalo úvodné školské kolo SOČ v stredu, 22. februára, kde svoje práce prezentovali žiaci tretieho ročníka 4-ročného štúdia a žiaci VII.O. Študenti boli hodnotení odbornou komisiou z radov učiteľov. Komisia posudzovala vlastný výskum žiakov podložený ich teoretickými vedomosťami a brala do úvahy najmä nápaditosť, vlastný prínos v danej téme a jej odborné spracovanie. Následne bolo vybratých 10 najlepších prác, ktorými budú študenti GTV prezentovať nielen svoju školu, ale aj mesto na krajskom kole, ktoré sa uskutoční 21.3.2023. 

             

            Odbor 01 – Problematika voľného času

            B. Bulková (III.B) – Nielen prstom na mape s Erasmom+

            J. Hrešan (VII.O) a A. Škurla (VII.O) – Weleqa – Skonštruovaný diplomatický jazyk 

            Odbor 03 – Chémia, potravinárstvo

            M. Hurtoš (III.A) a B. Gross (VII.O) - Fotochemická modrotlač

            Odbor 04 – Biológia

            Š. Reľovský (VII.O) - Potraviny ovplyvňujúce fyzický výkon športovca

            Odbor 06 – Zdravotníctvo a farmakológia

            K. Bučková (III.B) a N. Kasenčáková (III.B) - Umelé prerušenie tehotenstva

            T. Pagorová (VII.O) - Parkinsonova choroba

            Odbor 07 -  Pôdohospodárstvo a životné prostredie

            E. Hudáková (III.B) a M. Firmentová (VII.O) - Druhotné využitie plastov

            Odbor 10 – Stavebníctvo, geodézia, kartografia

            M. Hanečáková (III.A) - Výstavba ekologického parku

            Odbor 11 – Informatika

            V. Sklenár (VII.O) - Tvorba neurónovej siete

            Odbor 16 – Teória kultúry, umenie, umelecká, odevná tvorba

            O. Lichvárová (III.B) - Život v stránkach

            Študentom blahoželáme a držíme palce!

             

             

          • Valentínska ľadová show

          •  Valentínska ľadová show ovládla 14. februára 2023 PEM arénu a študenti Gymnázia Terézie Vansovej nemohli chýbať. Po úspešnom absolvovaní všetkých súťažných disciplín obsadili 3. miesto spomedzi všetkých základných škôl v meste. Blahoželáme. 

          • Školské kolo geografickej olympiády

          •   V piatok 17.2.2023 sa uskutočnilo školské kolo geografickej olympiády pre kategóriu Z, ktoré spočíva v riešení vedomostného geografického testu. Súťaž prebehla online, zúčastnilo sa jej 80 študentov V.O – VII.O a 1. – 4. ročníka, čo svedčí o veľkom záujme o takúto formu súťaženia. Úspešným riešiteľom školského kola sa stalo celkovo 73 študentov.

               Najviac bodov (29 z 30) získali: D. Hajduk (VII.O), S. O’Reilly (IV.A), O. Malachovský (I.A), N. Kasenčáková (III.B), D. Liščinský (III.B) a  K. Bučková (III.B).

          • Burza informácií

          •     Naša škola sa dňa 21.2.2023 zúčastnila akcie s názvom Burza informácií, ktorú zorganizoval Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Stará Ľubovňa.

               Zástupcovia Gymnázia T. Vansovej prezentovali našu školu, možnosti štúdia i mimoškolské aktivity.

             

          • Fašiangy, fašiangy

          •    Dňa 10.02.2023 sa konal 11. ročník Fašiangového plesu FS Ľubovňan, ktorý pôsobí pri Gymnáziu Terézie Vansovej Stará Ľubovňa. Po 3 rokoch, keď sa kvôli pandémii COVID-19 ples nemohol uskutočniť, boli všetci nadšení, že sa môžu znovu zabávať. Ako už tradične býva, zišli sa tu bývalí aj súčasní súboristi, kolegovia, ale hlavne mnoho skvelých ľudí, vďaka ktorým bola atmosféra úžasná. Program pripravili členovia FS Ľubovňan a do tanca hrala ĽH Verbunk.

                Tak o rok dovidenia!

          • Biologický karavan v GTV

          •    V dňoch 16. – 17. februára našu školu navštívili veľmi špeciálni hostia zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

               Prostredníctvom prednášky, ale aj praktických cvičení sme zistili informácie o zaujímavom odbore, ktorému sa venujú - reprodukcii pohlavných buniek. Vďaka pútavej prednáške od Ing. Evy Tvrdej, PhD. (Ústav biotechnológie, Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU) sme sa dozvedeli množstvo informácií o  jej práci na Slovensku, ale aj v zahraničí, o stúpajúcich problémoch s neplodnosťou a s tým súvisiacou reprodukciou samčích pohlavných buniek a o dôležitosti dodržiavania zdravého životného štýlu, ktorý vo veľkej miere ovplyvňuje našu budúcnosť.

               Praktické cvičenia s Ing. Michalom Ďuračkom, PhD. (Výskumné centrum Agrobiotech SPU) a Ing. Filipom Benkom (Ústav aplikovanej biológie, Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU) nás obohatili o informácie z  kryobiológie, vednom odbore, ktorý sa venuje zmrazovaniu buniek. Naučili sme sa správne pracovať s pipetou, rozmrazovať bunky z tekutého dusíka, stanoviť mitochondriálnu aktivitu buniek, izolovať DNA z ovocia, ale i vytvárať vedecké náhrdelníky. Boli to veľmi príjemne strávené dopoludnia, ktoré nám zaujímavou formou otvorili nové odbory biológie a  možno ovplyvnili aj smer nášho budúceho štúdia.

            Slovenská poľnohospodárska univerzita, ďakujeme!

            Nina Sčensná, I.B

            Ester P., V.OPre mňa, z pohľadu študenta, ktorý chce ďalej pokračovať v oblasti biológie, bol Biologický karavan zaujímavý z hľadiska nadobudnutia nových vedomostí a skúseností s prácou v laboratóriu. Bolo to veľmi príjemné doobedie, ktoré by som rada zažila ešte raz. :)“

            Miroslava L., I.AProjekt Biologický karavan, ktorého sme sa zúčastnili, pozostával z dvoch častí. V prvej sme sa dozvedali zaujímavé fakty týkajúce sa spermií a v druhej časti sme si vyskúšali pokus so spermiami býka a zisťovali ich aktivitu. Štyri hodiny venované tomuto projektu mi viac otvorili dvere v biológii a hodnotím ho ako 10/10!“

            Sára S. a Janka K., III.AVo štvrtok sme mali možnosť nahliadnuť do sveta biológie týkajúceho sa spermií. Páčilo sa nám, že celá návšteva bola rozdelená na dve časti - teoretickú a praktickú. Teoretická nás oboznámila s témou a novými informáciami, páčilo sa nám, že bola doplnená vhodnými videoukážkami. V praktickej časti sme si mohli vyskúšať manipulovať s pomôckami, s akými sme zatiaľ nemali možnosť pracovať. Celkovo nám tento deň priniesol množstvo nových zaujímavostí a informácií, kde sme sa s biológiou mohli stretnúť aj iným spôsobom.“

            Dievčatá, III.O „Nám sa najviac páčil pokus s cibuľou. Bolo veľmi zaujímavé vidieť zafarbené steny cibule pod mikroskopom. A nielen to, mali sme možnosť vidieť DNA banánu či živé a mŕtve bunky pod mikroskopom. Sme veľmi rady, že sme sa mohli zúčastniť týchto praktických cvičení a mali možnosť vyskúšať si rôzne pokusy.

          • Výsledky súťaže EXPERT geniality show 2022/2023

          •      V tomto školskom roku súťažilo v celoslovenskej vedomostnej súťaži EXPERT 19 študentov našej školy. Titul „EXPERT“ získali:

            Teo Svitana (II.O) - téma Svetobežník

            Nina Kormaníková (II.O) – téma Do you speak English?

            Ján Gumulák (II.O) – téma Mozgolamy

            Samuel Olšavský (II.O) – téma Do you speak English?

            Jozef Michalov (II.O) – téma Od Dunaja k Tatrám

            Vitalii Melnyk (IV.O) – témy Do you speak English?; Tajomstvá prírody

            Jaroslav Hrebík (IV.O) – téma Od Dunaja k Tatrám

            Natália Nedoroščíková (IV.O) – téma Od Dunaja k Tatrám

            Boris Štefánik (IV.O) – Svetobežník

            Jiří Hrešan (VII.O) – Mozgolamy

             

            TOP EXPERTI: Teo Svitana, Nina Kormaníková, Vitalii Melnyk, Jaroslav Hrebík, Jiří Hrešan

             

               Žiaci si vyberali 2 témy zo šiestich ponúknutých. Titul „EXPERT“ získalo 25 % najúspešnejších súťažiacich v danej téme a kategórii. Titul „TOP EXPERT“ získalo 25 % najúspešnejších súťažiacich v celkovom poradí.

               Hlavným poslaním súťaže je vzbudzovať u žiakov hlbší záujem o rôzne oblasti ľudského poznania a motivovať ich k ďalšiemu vzdelávaniu.

          • Zážitkové učenie v knižnici

          •      Naša škola, Gymnázium Terézie Vansovej, uplatňuje inovatívne postupy v procese vyučovacích hodín. Nebolo tomu inak ani minulý štvrtok, kedy študenti I.O, II.O, III.O a IV.O  navštívili Ľubovniansku knižnicu v Starej Ľubovni. Zamestnanci knižnice pripravili pre našich žiakov pútavý edukačný program, prostredníctvom ktorého získali  množstvo užitočných a zaujímavých informácií. Počas hodín, ktoré sme strávili v knižnici, žiaci pracovali v troch skupinách, ktoré lektorovali pracovníci knižnice. Tí nám pripravili stanovištia, na ktorých žiaci  získali veľa nových informácií nielen z literatúry. Čakali ich rozhovory, ktoré sa týkali nášho okresu a informatívna prezentácia. Žiaci  nazreli aj do oblasti programovania a informatiky.

                 Ďalšia skupinka žiakov získala množstvo informácií o tom, ako sú knihy v knižnici uložené, podľa čoho ich nájdeme a ako sa dokážeme rýchlo orientovať v knižničných regáloch. Veľké ďakujem patrí pani riaditeľke a pracovníkom Ľubovnianskej knižnice, ktorí nám toto stretnutie umožnili. Žiaci si návštevu knižnice nesmierne užili, odchádzali domov s dobrou náladou a nejeden z nich aj s dobrou knihou v ruke!

             

            Nikola Šebestová – bývalá študentka GTV a teraz praktikantka

          • Zdravý životný štýl

          •     Slovné spojenie, ktoré bolo 10.2.2023 vysvetlené bývalou žiačkou našej školy, Miriam Pristáčovou, študentka Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine Univerzity Komenského, našim terajším žiakom I.A, I.B, V.O, II.A, II.B a VI.O. 
                Žiaci sa zúčastnili prednášky, na ktorej im bolo vysvetlené, ako a prečo je dôležité žiť zdravým životným štýlom. Hovorilo sa o výžive, pitnom režime, športovaní a mentálnom zdraví. Spomenuté boli aj rôzne choroby zapríčinené zlou životosprávou.

            Ďakujeme a .... žime zdravo!

             

          • 7-dňový mobilný detox

          •     6. februára si pripomíname Svetový deň bez mobilu. V tento deň by si ľudia mali vypnúť svoje mobilné telefóny, aby sa tak zamysleli nad zmenami života pod vplyvom tohto komunikačného prostriedku s cieľom uvedomiť si skutočné hodnoty života. 

               Naša škola sa v spolupráci s krúžkom Mládež Červeného kríža zapojila do výzvy s názvom 7-dňový mobilný detox.

               To, čo je podmienkou splnenia tejto výzvy po jednotlivé dni, nájdu žiaci na plagátoch, ktoré členovia krúžku distribuovali do všetkých tried.

              Ak ťa výzva zaujala, poď do toho s nami! Začíname už dnes a to nasledovnou aktivitou:

            Vymaž si všetky aplikácie, ktoré nepoužívaš a prestaň sledovať ľudí, s ktorými sa veľmi nepoznáš.

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6 06401 Stará Ľubovňa Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová mob.: 0911 037 668 e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje