• Nič so mnou nezatrasie

          •   Ďakujeme našim študentom, pedagogickým a nepedagogickým zamestnancom Gymnázia T. Vansovej a všetkým obyvateľom mesta Stará Ľubovňa, ktorí dnes urobili dobrý skutok a prispeli do prvej  celoslovenskej verejnej zbierky Nič so mnou nezatrasie.

              Autorkou zbierky je rodáčka zo Starej Ľubovne Andrea Škovierová Dragošeková, ktorá je zároveň aj zakladateľkou občianskeho združenia Meli Beli, ktoré sa venuje deťom s epilepsiou.

              Výťažok zbierky bude venovaný Klinike detskej neurológie. Veríme, že vyzbieraná čiastka v našej škole a v uliciach mesta aspoň trošku pomôže pri zakúpení EEG  prístroja.

               Ešte stále je tu však možnosť prispieť i na transparentný účet, viac na www.melibeli.sk.

            V mene občianskeho združenia Meli Beli vám ĎAKUJEME!

          • Môj rok s vojnou

          •    Aj žiaci Gymnázia T. Vansovej sa zapojili do literárnej súťaže pre stredoškolákov zo Slovenska a mladých ľudí z Ukrajiny pod názvom Môj rok s vojnou.

              Nech sa páči, začítajte sa do úryvku z tvorby našej študentky Olívie Lichvárovej (III.B), ktorej práca bola uverejnená aj v Denníku N.

               Viac o súťaži v priloženom linku: https://dennikn.sk/3303638/ako-tinedzeri-vnimaju-vojnu-v-skole-nam-prikazali-zvesit-nastenku-na-podporu-ukrajiny-konspiracie-nam-doma-robia-dusno/?fbclid=IwAR2nwWhLw_NA6ZzRQyHp0DCZYS_Qw-iIUnXFzBb5uvDzyhytxTUWG6l8uaM

          • Vedecký deň stredoškoláka

          •   Dňa 29.3.2023 sme sa zúčastnili prednášky s názvom Vedecký deň stredoškoláka. Dozvedeli sme sa zaujímavé veci prostredníctvom výkladu o klíme a povodniach a niektoré veci, napríklad určovanie vlhkosti pôdy sme si vyskúšali aj v praxi.

            Veľká vďaka patrí lektorom Fakulty záhradného a krajinného inžinierstva v Nitre, že svoj čas a skúsenosti venovali žiakom našej školy.

          • Malí a veľkí záchranári na jednom mieste

          •   Dňa 29.3. si náš krúžok Mládež Červeného kríža prichystal ukážky prvej pomoci a obväzovej techniky pre deti z MŠ Chmeľnica.

              Sme veľmi vďační za takéto milé pozvanie medzi najmenších, ktorých sme mohli niečo nové hravou formou naučiť a v neposlednom rade im aj nám spestriť deň.

            Veľké ĎAKUJEME patrí usmievavým pani učiteľkám v MŠ za milé prijatie a našim rodičom, ktorí boli ochotní nám pomôcť s dopravou.

          • 69. ročník Hviezdoslavovho Kubína

          •    23. a 24. marca sa v kultúrnom dome konalo okresné kolo súťažnej prehliadky milovníkov umeleckého slova Hviezdoslavov Kubín.

              Našu školu reprezentovali 5 recitátori v jednotlivých kategóriách. Odborná porota ohodnotila ich výkony a udelila tieto umiestnenia:

            II. kategória – poézia: Tamara Andrejková (I.O) – výborný prednes

            III. kategória – poézia: Teo Svitana (II.O) – 1. miesto

            III. kategória – próza: Sofia Gontkovičová (IV.O) – 1. miesto

            IV. kategória – poézia: Sára Sokolová (III.A) – 1. miesto

            IV. kategória – próza: Olívia Lichvárová (III.B) – 3. miesto

            Srdečne blahoželáme!

            Teo, Sofia a Sára si vyrecitovali postup do krajského kola!

          • Už zajtra v priestoroch GTV zbierka pre deti s epilepsiou

          •   Tešíme sa, že naše mesto patrí  medzi osem slovenských miest, ktoré sa zapája do prvej celoslovenskej verejnej zbierky pre deti s epilepsiou pod názvom Nič so mnou nezatrasie.

              V priebehu zajtrajšieho dňa budú naši študenti prechádzať i priestormi Gymnázia Terézie Vansovej s pokladničkou, do ktorej môžete prispieť ľubovoľnou sumou.

              Autorkou zbierky je rodáčka zo Starej Ľubovne Andrea Škovierová Dragošeková, ktorá je zároveň aj zakladateľkou občianskeho združenia Meli Beli, ktoré sa venuje pomoci predovšetkým deťom s epilepsiou.

              Výťažok zbierky bude venovaný Klinike detskej neurológie. Veríme, že vyzbieraná čiastka v našej škole i v uliciach mesta aspoň trošku pomôže pri zakúpení EEG  prístroja v hodnote asi 150 000 eur.

              Ukážme, že my, gymnazisti, máme srdce na správnom mieste.

            V mene občianskeho združenia Meli Beli vám ďakujeme!

          • Oslava divadla zažitá s hercami na javisku

          •    Svetový deň divadiel pripadajúci na 27. marca sme si vychutnali v Štátnom divadle Košice na predstavení Pygmalion od Georga B. Shawa. Anglický dialekt v tomto prevedení diela nahradila východniarčina, čo mu pridalo ešte väčšiu odozvu publika. Po výbornom hereckom výkone na javisku sme sa tam postavili aj my. Vďaka priateľským vzťahom sme dostali možnosť odfotiť sa s hercami, čo nám dodalo ešte väčší zážitok z predstavenia.

            Sme veľmi radi, že sme dostali takúto príležitosť!

          • Tajomstvá fujary a píšťaliek

          •     V piatok, 24.03.2023, k nám opäť prišiel Doc. RNDr. František Kundracik, PhD. z Katedry experimentálnej fyziky MFF UK Bratislava, aby našim študentom priblížil Tajomstvá fujary a píšťaliek.

               Veľmi zaujímavým spôsobom ukázal, ako píšťalky fungujú, prečo má fujara tri dierky, ako sa dá hrať na koncovke. Fascinujúce bolo, keď študentom ukázal, že fujaru si môžu vyrobiť z plastových odpadových trubiek, hadičky a na vytvorenie hlásničky možno využiť tlač na 3D tlačiarni. Pochopenie, ako fungujú píšťalky, by malo patriť k všeobecnému vzdelaniu, keďže píšťalky a fujara patria k nášmu kultúrnemu dedičstvu.

            Ďakujeme p. Kundracikovi, že si našiel čas a prišiel k nám.

          • Aj 2. ročník Ekoolympiády priniesol pre GTV úspechy

          •    Naša škola sa aj v tomto školskom roku zapojila do 2. ročníka Ekoolympiády, ktorý sa konal pod záštitou Slovenskej komisie pre UNESCO a OZ Planet Lover.

               Naši gymnazisti preukázali o túto súťaž mimoriadne veľký záujem, o čom svedčí počet prihlásených vo všetkých kategóriách – 83.

               Mimoriadny úspech dosiahli študentky II.B triedy, Terézia Fecková a Adriana Kopaňaková, ktoré sa prebojovali spomedzi 2300 účastníkov vo svojej kategórii do finále súťaže, ktoré sa uskutoční v stredu 29.3.2023.

                Z postupujúcich 33 študentov sa Terézia umiestnila na 23. mieste a Adriana na 25. mieste!

            Dievčatám srdečne blahoželáme a držíme palce vo finále!

              Ekoolympiáda sa v tomto školskom roku venovala témam klimatická zmena, odpad, pôda, oceán a voda. Súťaž pozostáva zo vzdelávania v oblasti ochrany životného prostredia a klímy, a tak študenti inovatívnym online spôsobom získavajú vedomosti v environmentálnej výchove.

          • Úspech v celoslovenskom kole ...a Slovo bolo u Boha....

          •    V sobotu 25. marca 2023 sa Sofia Gontkovičová, žiačka IV.O, zúčastnila celoslovenského kola 29. ročníka súťaže v prednese kresťanskej poézie a prózy ...a Slovo bolo u Boha....
               Súťaž sa konala v Spojenej škole Svätej Rodiny v Bratislave.
               Našu školu veľmi pekne reprezentovala a umiestnila sa na 3. mieste.

            Tešíme sa a Sofii blahoželáme k úspechu!

          • Krajské kolo SOČ 2023

          •   Dňa 21.3.2023 sa uskutočnil už 45. ročník krajského kola prehliadky prác SOČ na Súkromnej strednej odbornej škole ELBA v Prešove.

             Vďaka dôslednej príprave našich študentov v spolupráci so školiteľmi/pedagógmi našej školy si zmerali sily s ostatnými študentmi Prešovského kraja. Ich prezentovanie bolo hodnotené odbornou porotou, vďaka čomu získali nové pohľady a skúsenosti do ďalšieho života.

              Z krajského kola SOČ si odnášame tri 3. miesta.

            Odbor 03 – Chémia, potravinárstvo

            M. Hurtoš (III.A) a B. Gross (VII.O) - Fotochemická modrotlač

             

            Odbor 06 – Zdravotníctvo a farmakológia

            K. Bučková (III.B) a N. Kasenčáková (III.B) - Umelé prerušenie tehotenstva

             

            Odbor 16 – Teória kultúry, umenie, umelecká, odevná tvorba

            O. Lichvárová (III.B) - Život v stránkach

             

            Všetkým srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy!

          • Akcia Masterclasses 2023 na UPJŠ v Košiciach

          •    Vo švajčiarskom CERNe skúmajú za pomoci urýchľovača častíc výskumníci z celého sveta tzv. elementárne častice, ktoré sú menšie ako jadro atómu.

               V  stredu 22. marca na Katedre jadrovej a subjadrovej fyziky, ktorá je súčasťou UPJŠ v Košiciach, sme si aj my vyskúšali prácu vedcov. Sami sme analyzovali dáta z časticového detektoru ATLAS a hľadali stopy rôznych elementárnych častíc. Navštívili sme aj laboratórium nízkych teplôt, kde nám predstavili využitie supravodičov. Nakoniec sme sa zúčastnili online konferencie s odborníkmi z CERNu, s ktorými sme prediskutovali naše pozorovania. 

             Ďakujeme UPJŠ za možnosť zúčastniť sa na tejto akcii.


          • AJ GTV SÚČASŤOU PONOŽKOVEJ VÝZVY 2023

          •   Neodmysliteľnou súčasťou Svetového dňa Downovho syndrómu je Ponožková výzva, ktorá je inšpirovaná ľudskou originalitou a podobnosťou tvaru chromozómu s ponožkou. Obutím si ponožiek rozličných farieb či veľkostí vyjadrujete spolupatričnosť a sympatie s ľuďmi so špeciálnymi potrebami, ktorí sú rovnako jedineční. Aj my sme dnes týmto gestom vyjadrili, že nám záleží na tom, aby sa nik s touto diagnózou neocitol na periférii spoločnosti, ale aby každý pocítil plnohodnotné prijatie a naplno využil svoj potenciál.

            Prečo sa stal Svetovým dňom Downovho syndrómu 21. marec?

               Downov syndróm je chromozomálna odchýlka, pri ktorej má človek o jeden chromozóm viac ako je štandardne u bežnej populácie. V každej bunke bežného človeka je 46 chromozómov, teda 23 párov chromozómov. Človek s Downovým syndrómom má o jeden chromozóm viac. U človeka s Downovým syndrómom vznikne porucha na chromozóme 21, keď sa namiesto páru vytvoria rovno tri kópie, teda tri chromozómy. Vznikne trizómia chromozómu 21.

          • Mládež Červeného kríža a dopravná výchova

          •    Dňa 16.3.2023 sa v našej škole v rámci krúžku Mládež Červeného kríža uskutočnila prednáška o dopravnej výchove. Takmer väčšina z nás by už mala dávno ovládať základy správneho správania sa na cestách, nezávisle od toho, v akej pozícii sa v danom momente nachádzame. Či už je to vodič motorového vozidla, pasažier alebo chodec, každý musí dbať na zvýšenú opatrnosť a byť zodpovedný za svoje konanie. Prečo je to však tak neuveriteľne dôležité? O tom nám prišiel porozprávať pán kpt. Ing. Milan Ženčuch, policajt, ktorý si v priebehu svojho statočného povolania prešiel mnohými prípadmi. Prerozprával nám mnoho príbehov s fatálnymi následkami z neuváženého počínania šoférov, poučil o význame prevzatia zodpovednosti za seba a druhých na cestách a ako správne zakročiť pri rôznych situáciách. Nakoniec sme dostali slovo aj my, čo viedlo k otvorenej diskusii. Poskytnuté informácie boli a sú pre nás viac než obohacujúce, a preto kpt. Ing. Ženčuchovi patrí veľká vďaka za čas a ochotu nám ich predať.

            Rada pre všetkých z nás: „Dávajme na seba pozor, buďme obozretní a najmä zodpovední nielen za svoj život, ale aj za životy ostatných.“

          • Návšteva z Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

          •   Už v treťom ročníku sa rozhodujeme, ktorým smerom sa budú uberať naše kroky v budúcnosti. Dôležitosť tohto rozhodnutia ovplyvní výber vysokej školy, na ktorej by sme chceli študovať.

              Možnosti štúdia a stáží v štátoch EÚ, ako jednou z výhod členstva v EÚ, nám priblížili na prednáške v utorok 14. marca 2023 štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Andrej Stančík a bývalý veľvyslanec SR v Lotyšsku Ladislav Babčan. Predstavili nám profesiu diplomata a veľvyslanca, ich plusy a mínusy, prezradili, ako sa „diplomaticky“ vyjadrovať. Priblížili nám pozíciu Slovenska v Európskej únii, aktuálne dianie vo svete, vysvetľovali nám nebezpečenstvo množstva dezinformácií, ktoré nás zaplavujú cez sociálne siete a mali sme možnosť opýtať sa čokoľvek, čo nás zaujíma.

              Prednáška sa niesla vo veľmi priateľskom a humornom tóne, preto sa nám, žiakom, veľmi páčila. Dozvedeli sme sa mnoho zaujímavých informácii, ktoré pre mnohých z nás budú inšpiráciou pri výbere vysokých škôl.

          • Štúdium v USA - GBE Foundation

          •    GBE Foundation ponúka študentom stredných škôl vzrušujúcu príležitosť študovať v USA pomocou ich štipendijného programu. V decembri 2022 navštívili našu školu zástupcovia nadácie, aby túto možnosť predstavili žiakom 1. až 3. ročníka.

                 Uchádzači o štipendium museli napísať esej v angličtine na tému Prečo som vhodný kandidát na štúdium v USA, ktorá určila, či postúpia do ďalších kôl výberového konania, ktorými boli osobné pohovory s členmi nadácie. Pri výbere študentov na štúdium v USA nadácia GBE oceňuje hlavne rozmanitosť mimoškolských aktivít, ako aj akademické úspechy, vrátane úspechov v rôznych olympiádach.
             
                Každoročne sa o štipendijný program uchádza veľa študentov z celého Slovenska, no štipendium získa len niekoľko z nich. S hrdosťou oznamujeme, že tento rok sa jedným z víťazov stal Vladimír Sklenár zo VII.O.

                Je tak štvrtým študentom nášho gymnázia, ktorý bude prostredníctvom tohto štipendijného programu študovať jeden školský rok na strednej škole v USA. K tomuto výnimočnému úspechu mu blahoželáme!

               Študenti, ktorí majú záujem študovať v zahraničí, môžu zvážiť prihlášku do štipendijného programu GBE Foundation aj v budúcom roku.

          • Prázdninová škola 2023 - deň tretí

          •    Tretí, posledný, deň sme strávili v biologickom a chemickom laboratóriu. Jednou z úloh pre žiakov bolo zamyslieť sa nad tým, od koho a na ako dlho máme Požičanú planétu. Pozorovať mikrosvet či izolovať DNA je rovnako veľmi zaujímavé. V chemickom laboratóriu si každý mohol vytvoriť vlastný obrázok, z negatívu či z rastlinného materiálu podľa vlastnej fantázie, využitím zaujímavej metódy fotochemickej modrotlače. Rovnako mohli drviť, miešať, rozpúšťať, prelievať, filtrovať,... S jednotlivými úlohami im pomáhali žiaci III.O, III.A, III.B a VII.O.

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6 06401 Stará Ľubovňa Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová mob.: 0911 037 668 e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje