• Prípravné kurzy pre záujemcov o GTV

          •    V sobotu sa uskutočnil posledný prípravný kurz zo slovenského jazyka a literatúry a matematiky pre záujemcov nášho Gymnázia T. Vansovej.

            Deviatakom 4.5. a 9.5. držíme palce a veríme, že sa spoločne vidíme v novom školskom roku 2023/2024!

          • Slovensko v rukách (aj) našich študentov

          •    Štvrtáci nášho gymnázia neskrývajú svoj záujem o veci verejné.
             Účasťou na konferencii Modelový parlament Slovenska sa štvrtáci Rachel Iľaščiková, Janka Malachovská a Maroš Dufala ako modeloví poslanci NR SR a členovia výborov úspešne podieľali na moci. Navrhovali znenia zákonov, zaujali stanoviská k aktuálnemu svetovému dianiu a hlasovali v pléne Národnej rady Slovenskej republiky.
               Rachel, Janka a Maroš svoju účasť hodnotia slovami Ceasara: ,,Skúsenosť je učiteľom všetkých vecí.”

          • Aj toto je realita

          •   Krúžok Mládež Červeného kríža opäť rozšíril svoje obzory. Do našich radov zavítala rodáčka zo Starej Ľubovne Andrea Škovierová Dragošeková, zakladateľka občianskeho združenia Meli Beli, ktorá nám prišla porozprávať o aktivitách občianskeho združenia, o epilepsii, ale aj o bežnom živote s ťažko chorým dieťatkom.

              Aďka je nielen zakladateľkou občianskeho združenia, je literárne činná, je členka speváckej skupiny NOVÉ MENO, ale je hlavne mama dvojičiek, vďaka ktorej nájdeme na Slovnafte špeciálne prebaľovacie pulty, špeciálne bezpečné postele v nemocniciach, špeciálne hojdačky a mnoho iného.

             OZ Meli Beli každoročne organizuje aj akciu Fialové Vianoce, Fialový deň a po prvýkrát v tomto roku aj celoslovenskú zbierku s názvom Nič so mnou nezatrasie. Dozvedeli sme sa, že kúpou fialových pohľadníc od špičkových slovenských ilustrátorov môžeme podporiť konkrétne deti s ťažkou formou epilepsie a inými pridruženými diagnózami. Takto získané financie idú deťom na rehabilitácie, špeciálne pomôcky, terapie a iné nevyhnutné „dôležitosti“, vďaka ktorým je ich neľahký osud o čosi znesiteľnejší.

               Sme veľmi radi, že sme sa takejto prednášky mohli zúčastniť a ďakujeme Aďke, že nám priblížila život s epilepsiou.

            Cez rozprávanie a videá sme sa dotkli nie celkom ružového života. Ale aj toto je realita!

          • Ako pomôcť duši?

          •    Vo štvrtok, 27.4., sme mali možnosť zúčastniť sa prednášky s názvom Ako pomôcť duši? pod vedením koordinátora pre školy z organizácie UNICEF pána Filipa Mroča. Pán Mroč nám bližšie priblížil, čím sa zaoberá UNICEF a to, že naše mentálne zdravie je rovnako dôležité ako to fyzické. Všetko, čo sa deje v našom živote a okolí, vplýva na našu psychiku. Ukázal nám, ako si deti nemôžu plniť svoje sny kvôli okolnostiam, ktoré sa im v živote stali. UNICEF umožňuje, aby deti mohli pri duševnom nepokoji vyhľadať ľudí, ktorí by im s týmto problémom pomohli. Poukazuje na to, že je dôležité, aby mentálne zdravie detí nebolo potláčané do úzadia a každý by mal mať možnosť sa o svojom probléme s niekým porozprávať.

               Veríme, že každý z nás si pri tejto prednáške uvedomil dôležitosť mentálneho zdravia a aj to, že nie všetko, čo v živote máme, je samozrejmosť. Pánovi Mročovi ďakujeme za návštevu a dúfame, že našu školu navštívi opäť!

                Simona a Martina, III.O: „Táto prednáška nám priblížila fungovanie organizácie UNICEF. Možno z jednej strany nám aj odpovedala na otázky, ktoré si mnohí kladieme. Dozvedeli sme sa taktiež o duševnom zdraví hlavne u detí. Umožnilo nám uvedomiť si aj to, aký dôležitý je obyčajný rozhovor. Ukázali nám, že aj ľudia, ktorí sú celosvetovo známi, môžu mať problémy s duševným zdravím a snažia sa verejne podporiť iných ľudí. Chceli by sme sa poďakovať, že sme mali možnosť sa takejto prednášky zúčastniť, taktiež ďakujeme organizáciám, ktoré pomáhajú nielen deťom ako je UNICEF.”

                Ninka, II.O: „Prednáška sa mi páčila a bola zaujímavá. Najviac sa mi na nej páčili spôsoby, ako odbúrať alebo zabudnúť na stres. Dozvedela som sa aj o tom, že UNICEF umožňuje organizovať miesta, kde sa deti môžu odreagovať od toho, čo sa u nich deje.“

          • MIDIcoolvolley

          • Študenti III.O sa zúčastnili okresného kola MIDIcoolvolley žiakov ZŠ a umiestnili sa na skvelom treťom mieste.

            Gratulujeme!

          • Basketbalový turnaj o Pohár predsedu PSK

          •     21.4.2023 naše Gymnázium T. Vansovej reprezentoval na basketbalovom turnaji o Pohár predsedu PSK kolega Mgr. Juraj Fidermák v jednom tíme spolu s inými pedagógmi stredných škôl okresov Sabinov a Stará Ľubovňa.
            Kolegovi ďakujeme za reprezentáciu a PSK za zorganizovanie turnaja!

          • Krajské kolo MATEMATICKEJ OLYMPIÁDY, kat. Z9

          •     V krajskom kole matematickej olympiády pre žiakov 9. ročníka ZŠ a 4. ročníka osemročných gymnázií dosiahol mimoriadny úspech žiak IV.O Samuel Poláček.

            Po zisku plného počtu bodov sa umiestnil na 1. mieste!

            Samkovi srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov!

             

          • NÁBOJ 2023

          • V piatok 21.4.2023 sme sa zúčastnili medzinárodnej matematickej súťaže družstiev Náboj 2023 v Košiciach. Celkovo na Slovensku súťažilo viac ako 120 družstiev.  

            Našu školu reprezentovalo družstvo juniorovF. Krafčk, A. Ščišľák, E. P. Petríková, E. Rusiňáková (V.O) a S. Poláček (IV.O), ktoré si vybojovalo 27. miesto v rámci Slovenska.

            Spomedzi dvoch družstiev seniorov lepšie umiestnenie získal tím v zložení – V. Sklenár, J. Hrešan, M. Janoško (VII.O), L. Jančišinová, E. Fidermáková (III.A), ktoré skončilo na 37. mieste medzi seniormi.

            Ďalšie družstvo seniorov tvorili A. Zamišková, J. Turlík, J. Smoroň, M. Kovaľ (II.A) a B. Kollár (VII.O).

            Všetky družstvá bojovali s plným nasadením a s ich výsledkami môžeme byť spokojní. Súťaž ukázala, že je veľa študentov, ktorých matematika baví a radi súťažia.

          • Deň Zeme

          • Deň Zeme vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Jeho cieľom je pripomenutie si našej závislosti na cenných daroch Zeme.

            Medzinárodná platforma Earth Day odporúča zaviesť do každodenného života pár zmien. Vyzýva nás na obmedzenie používania plastov, šetrenie vodou, kúpu lokálnych potravín, používanie prírodných hnojív, ........

            Výzva pre GTV:

            ZBER  ELEKTROODPADU /nefunkčné alebo nepotrebné malé elektrozariadenia/

            ZBER  BATÉRIÍ  

            ZBER TONEROV

            Kedy?: 24.4. – 28.4.2023

            Kde?: Zberné boxy na batérie a tonery – chodba pri biologickom laboratóriu

                       Elektrozariadenia – biologické laboratórium

             

             Nezabúdajme, že každý deň môže byť Dňom Zeme!

          • Svetový deň hemofílie sme si pripomenuli i my....

          •   Krúžok Mládež Červeného kríža si pripomenul Svetový deň hemofílie (17.4.) vytvorením „živej“ kvapky krvi.

              Hemofília je dedične podmienená porucha zrážania krvi. Je zapríčinená chýbaním niektorého z koagulačných faktorov. Jej príznakom je zvýšené krvácanie. To môže vzniknúť spontánne, po poranení, vytrhnutí zuba alebo po chirurgickom zákroku. Vo väčšine prípadov sa vyskytuje u mužov.

              Odhaduje sa, že hemofíliou trpí približne 1 z 10 000 ľudí, pričom na celom svete postihuje 450 000 ľudí, na Slovensku žije s týmto ochorením viac ako 700 pacientov.

              V súčasnosti je hemofília dobre liečiteľná a pri správnej liečbe a životospráve majú jedinci veľkú šancu nielen sa dožiť veku bežnej populácie, ale aj prežiť pomerne plnohodnotný život.

          • Ďakujeme, že vidíte život aj z inej strany

          •   Deň narcisov je jedinečná verejno-prospešná finančná zbierka Ligy proti rakovine. 

              20. apríla ulice nášho mesta i školy zaplavili žlté narcisy. Každý, kto si narcis pripol na svoj odev, vyjadril týmto gestom podporu a spolupatričnosť ľuďom, ktorí bojujú s rakovinou. 

            Vďaka našim dobrovoľníkom sa podarilo vyzbierať sumu  1 285,45 EUR.

            V mene Ligy proti rakovine všetkým darcom ĎAKUJEME!

          • Matematická olympiáda

          • Teší nás každý úspech našich žiakov. Tentokrát si vybojovali pekné umiestnenia v matematickej olympiáde žiakov ZŠ a osemročných gymnázií.

            V kategórii Z6 získal Patrik Sklenár z I.O 1. miesto.

            V kategórii Z7 sa Matej Chovanec z II.O umiestnil na 2. mieste. Úspešnými riešiteľmi sú aj Samuel Kolej a Felix Kovaľ (obaja z II.O).

            V kategórii Z8 obsadila Ema Repková z III.O 3. miesto. Ďalší úspešní riešitelia sú Simona Fidermáková, Matúš Závadský a Dominik Grech (všetci z III.O).

            Blahoželáme!

          • Mladí Európania v centre EÚ

          •    Rachel Iľaščiková, Erika Šutorová a Maroš Dufala, účastníci celoslovenského kola olympiády o EÚ, navštívili Štrasburg - centrum Európskej únie. Ich výhrou bola nielen prehliadka mesta Štrasburg či plavba loďou, ale aj návšteva budovy Európskeho parlamentu. Výletu sa zúčastnil aj pán učiteľ Mgr. Ján Hennel, pod ktorého vedením a podporou sa Mladí Európania do súťaže zapojili.
              ,,Ambícia, vedomosti a štipka odvahy stačí na dosiahnutie svojich cieľov. Nebojme sa preto pracovať na svojich snoch," dodali Rachel, Erika a Maroš.

          • Deň narcisov 2023 už zajtra

          • Na Slovensku je veľa vzácnych zbierok. Pre ľudí s rakovinou je však zbierka narcisov tá najvzácnejšia.

            20. APRÍLA JE DEŇ NARCISOV. Pripnime si zajtra malý žltý kvietok na podporu onkologických pacientov.

            V priebehu zajtrajšieho dňa budú naši dobrovoľníci prechádzať priestormi Gymnázia Terézie Vansovej s pokladničkou, do ktorej môžeme prispieť ľubovoľnou sumou.

            Ukážme, že my, gymnazisti, máme srdce na správnom mieste.

            Ďakujeme, že vidíte život aj z inej strany!

          • Ďalší výborný úspech na olympiáde v nemeckom jazyku

          • Ak s niekým hovoríš jazykom, ktorému rozumie, prihováraš sa jeho hlave. Ak s ním hovoríš jeho vlastným jazykom, prihováraš sa jeho srdcu...

            Po víťazstve na krajskom kole olympiády v nemeckom jazyku talentovaný žiak II.O Felix Kovaľ opäť dokázal svoje vedomosti, jazykové zručnosti, pohotovosť a kreativitu aj na kole celoštátnom.

            V kategórii 1C obsadil vynikajúce 2. miesto!

            Samotná súťaž sa realizovala na Gymnáziu sv. Uršule v centre Bratislavy.

            Prestíž súťaže dokazuje aj to, že vyhlásenie výsledkov a odovzdanie cien sa uskutočnilo za účasti zástupcov zahraničných inštitútov ako aj rakúskeho a nemeckého veľvyslanectva v reprezentatívnych priestoroch Primaciálneho paláca – v pôsobivej Zrkadlovej sieni.

            Ocenenie si Felix prevzal z rúk veľvyslankyne Rakúska Margit Bruck-Friedrich. Vo svojom príhovore sympatická veľvyslankyňa vyjadrila rešpekt všetkým súťažiacim, ktorí  sa prebojovali, respektíve „prešprechovali“  až do celoštátneho kola. Zdôraznila rastúci význam nemčiny v medzinárodnom meradle, ktorý vyplýva aj z potenciálu atraktívnych pracovných trhov v Nemecku a Rakúsku. Zároveň uviedla, že jazykové porozumenie významne uľahčuje spoluprácu a toleranciu. Proces učenia sa cudzieho jazyka prirovnala k dobrodružnej ceste do neznámej krajiny, ktorá je plná prekvapení a skúšok, no zároveň prináša aj úžasný pocit z prekonania prekážok a dosiahnutia vysnívaného cieľa.

            FELIX: „Test bol dosť náročný, no zvládol som ho dobre, potom nasledovala ústna časť, kde som si vyžreboval číslo 1.  Ale našťastie som nebol nervózny, nemal som veľký stres, tak som mohol v pokoji ukázať svoje jazykové schopnosti. Mal som z toho dobrý pocit. Škoda, že mi víťazstvo ušlo iba o jeden bod. To ma trochu mrzí. Ale vzhľadom na to, že som tam bol najmladší, tak je to veľký úspech.“


            Felixovi srdečne blahoželáme a prajeme ešte veľa úspechov!


          • Úspechy v biológii

          •   29.3.2023 sa uskutočnilo celoslovenské finále 2. ročníka Ekoolympiády. Našu školu reprezentovali študentky Adriana Kopaňaková a Terézia Fecková z II.B triedy.

            Z postupujúcich 33 študentov sa Adriana umiestnila na 11. mieste a Terézia na 25. mieste!

               17.3.2023 sa uskutočnilo krajské kolo biologickej olympiády v Prešove. Našu školu reprezentovali Matúš Zavadský z III.O Tadeáš Matfiak zo IV.O.

            Obaja chlapci sa stali úspešnými riešiteľmi!

            Našim študentom srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy!

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6 06401 Stará Ľubovňa Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová mob.: 0911 037 668 e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje