• Návšteva v Domove pre seniorov Stará Ľubovňa

          •     V predvianočnom čase myslíme viac na našich blízkych. Toto obdobie využili naši žiaci na spríjemnenie chvíľ starkým v Domove pre seniorov v Starej Ľubovni. Žiaci I.O im odovzdali svoje vlastnoručne vyrobené pohľadnice a zopár sladkých prekvapení. Študenti IV.B, II.A a I.A prispeli k sviatočnej atmosfére koledami, ľudovými piesňami a peknými vinšmi.

             

          • Školské kolo OSJL

          •    V decembri sa uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry.

               Do kategórie A (3. a 4. ročník 4-ročného štúdia a príslušné ročníky 8-ročného štúdia) sa zapojilo 19 študentov. Do kategórie B (1. a 2. ročník 4-ročného štúdia a príslušné ročníky 8-ročného štúdia) sa zapojilo 17 študentov.

               Postup do krajského kola si vybojovali:

            • Tímea Anna Wilmanová, VI.O (kat. B)
            • Rachel Iľaščiková, IV.B (kat. A)

            Dievčatám srdečne blahoželáme a držíme palce v krajskom kole!

             

          • Vianočné trhy v Zakopanom

          •     Dňa 16.12.2022 sme zavítali na vianočné trhy. Študenti si v Zakopanom užili kopec zábavy...ruské kolo, ochutnali lokálne pochutiny a nezabudli ani na darčeky pre najbližších.

          • Vianočné prekvapenie pre deti z Domu sv. Anny v Starej Ľubovni

          •     Mládež Červeného kríža opäť spojila svoje sily s cieľom potešiť deti, ktoré navštevujú Dom sv. Anny v Starej Ľubovni. Dopredu vyrobené a ručne vypísané pohľadnice s vianočným prianím si dňa 14.12.2022 našli svojich adresátov. Deťom zároveň venovali predvianočný darček plný farbičiek, zošitov, plyšáčikov, farbičiek, fixiek, ...

                Veríme, že sme deti a zamestnancov našou návštevou potešili a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

             Všetkým deťom želáme veselé Vianoce!

          • Propagácia Jagelovskej univerzity v Krakove

          •      12.12.2022 navštívili našu školu zástupcovia Jagelovskej univerzity z Poľska, aby žiakom tretích a štvrtých ročníkov štvorročného štúdia a žiakom VII.O osemročného štúdia predstavili mesto Krakov a samotnú školu, ktorá patrí medzi najvýznamnejšie centrá vzdelanosti v strednej Európe a ponúka bohatý výber študijných odborov na svojich fakultách. Porozprávali o študentskom živote na tejto univerzite, ktorá má okolo 50-tisíc študentov a následne o podmienkach prijatia na túto školu. Naši žiaci prejavili záujem a informovali sa o možnosti štúdia na krakovskej univerzite.

            Vysoké školy ponúkajú zaujímavé študijné programy, dôležité je dobre si vybrať.

          • Niečo sa chystá....

          • Krúžok Mládež Červeného kríža sa rozhodol potešiť tých najmenších (deti zo Špeciálnej základnej školy sv. Anny) výrobou vianočných pozdravov. Pohľadnice spolu s malým prekvapením odovzdajú pri osobnom stretnutí budúci týždeň.

          • Odovzdávanie certifikátov

          •     Študentom Sandre Lazorčákovej, Petre Derevjaníkovej, Soni Prevužňákovej, Sebastiánovi Olšavskému, Brunovi Kollárovi a Vladimírovi Sklenárovi boli odovzdané certifikáty za participáciu a prínos k príprave novej národnej stratégie Detstvo bez násilia pre všetky deti.


          • Pygmalion v Štátnom divadle Košice

          •    Zvuk motora prekrylo hlasné dupanie žiakov (VI.O, VII.O, I.A, I.B, II.B a III.A) pri výstupe z autobusu. Košické námestie ovládli koledy, kde sme sa pri chuti na horúcu čokoládu predierali cez dav ľudí. Mnohí z nás ešte nikdy predtým nenavštívili Štátne divadlo Košice. Po prekročení prahu dverí sme boli očarení honosnými zlatými doplnkami, ktoré sa tiahli pozdĺž stien. Zrazu sme boli iba klbká medzi ľuďmi, kde muži boli v drahých oblekoch a ženy v šatách s topánkami na vysokých podpätkoch.

              Pozorovaním premeny hlavnej postavy Elizy, v hre Pygmalion, ktorá sa z ukričanej ženy s východniarskym prízvukom mení na ženu, ktorá je sebestačná a vie, akú má cenu, sa aspoň sčasti každý našiel. Z našich klbiek raz upletieme svoje príbehy, do ktorých budú patriť aj úžasní herci, ochotní sa s nami po predstavení odfotiť. Nebude ľahké zabudnúť ani na milo potešenú pani učiteľku Bolešovú, ktorá na nasledujúci deň dostala pozdrav s fotografiou od všetkých divadelných herečiek z predstavenia. Srdečne nás v ňom pozdravujú a ďakujú za návštevu.

            Stále máme ešte dostatok vlny na priplietanie nových zážitkov, z ktorých raz vzniknú vlastné činohry.

          • Chrobák v hlave v Štátnom divadle Košice

          •   1.12. sme my, žiaci II.A a V.O, obohatili svoj deň skvelým kultúrnym zážitkom - návštevou Štátneho divadla v Košiciach. Čakala nás tam jedna z najznámejších a najhranejších hier na svete - Chrobák v hlave.
              Pred samotným predstavením sme mali možnosť obzrieť si podvečerné mesto, kde boli prípravy na vianočné trhy v plnom prúde. Tie sme, bohužiaľ, tesne minuli, no ulice Košíc aj tak dýchali predvianočnou atmosférou.
             Divadlo nás hneď po vstupe ohúrilo krásnou architektúrou, z ktorej nadšenie prekonalo už len samotné predstavenie. Bolo plné smiechu, vtipných scénok, vynikajúcich hereckých výkonov a úžasných hercov, ktorí si nezaslúžili nič iné ako standig ovation. O tom, prečo je táto hra taká úspešná, na konci nikto nepochyboval a z budovy všetci odchádzali s úsmevom na tvári.

          • Thanksgiving Day

          •    Na hodine angličtiny sme vytvárali prezentácie o sviatku Vďakyvzdania. Pracovali sme v trojčlenných skupinách a spoločne sme na internete hľadali informácie o tomto sviatku, napr. ako vznikol, kde a kedy sa oslavuje a ako ho ľudia oslavujú. Rozdelili sme si úlohy a každý zo skupiny sa naučil povedať určitú časť o Vďakyvzdaní. Na ďalšej hodine sme každá skupinka prezentovali svoju prezentáciu v PP pred triedou a učiteľkou. Takto sme sa aj od seba naučili zaujímavé informácie, ktoré sme dovtedy nevedeli.

          • English breakfast

          •    Žiaci 4.O triedy si spríjemnili hodinu anglického jazyka tematikou English breakfast. Každý si priniesol svoju obľúbenú raňajkovú pochúťku a pani profesorka nás ponúkla typickým anglickým čiernym čajom. Spoločne sme hodovali a porovnávali naše slovenské raňajky s anglickými.

          • Školské kolo OAJ

          •    V pondelok 28.11.2022 sa uskutočnilo školské kolo olympiády z anglického jazyka v kategórii 2A, 2B a 2C1.

            V kategórii 2A súťažilo 15 žiakov prvého a druhého ročníka, V.O a VI.O.

            1. miesto a postup na okresné kolo si vybojoval Adam Ščišľak z V.O
            2. miesto Alexandra Balážová, VI.O
            3. miesto Sophia Derevjaníková, 2.B; Filip Krafčík, V.O; Ondrej Malachovský, 1.A

            V kategórii 2B súťažili 5 žiaci:

            1. miesto a postup na okresné kolo Boris Gross, VII.O
            2. miesto Klára Anna Vranovská, VII.O
            3. miesto Jiří Hrešan, VII.O

            V kategórii 2C1 postupuje Janka Malachovská, 4.B.

            Súťažiacim blahoželáme a postupujúcim držíme palce!

          • KOĽKO LÁSKY SA ZMESTÍ DO KRABICE OD TOPÁNOK?

          •   Študenti Gymnázia Terézie Vansovej na otázku Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok odpovedali jednoznačne: „VEĽA, VEĽMI VEĽA!“

              Naši študenti naplnili  krabičky od topánok, kde okrem lásky zabalili niečo sladké, niečo slané, niečo teplé, niečo mäkké, niečo voňavé, niečo na zábavu a všetko zo srdca. Svojimi darčekmi potešili seniorov po celom Slovensku.

          • Es weihnachtet schon...

          • Ani sme sa nenazdali a Vianoce nám už klopú na dvere. Pre navodenie vianočnej atmosféry sme sa my, III.B a VII.O, vydali na dlhú cestu na Christkindlmarkt do Viedne. Jej čaro nám viac priblížila sprievodkyňa Janka, ktorej pútavé slová spravili z historických  budov príbeh. Svetlo vianočnej výzdoby nás zaviedlo až na Rathausplatz, kde sme už vo vzduchu cítili vôňu vianočného punču. Aby toho nebolo málo, ďalší deň sme začali prehliadkou vysielacích štúdií v Markíze. Naše kroky ďalej viedli ku Bratislavskému hradu  a parlamentu. Náš výlet sme tematicky ukončili na bratislavských vianočných trhoch. Bol to nezabudnuteľný zážitok, na ktorý budeme dlho spomínať! 

          • Živá červená reťaz 2022 v GTV

          •      Naša škola sa aj v tomto školskom roku zapojila do kampane Červené stužky. Červené stužky sú symbolom 1. decembra, Svetového dňa boja proti AIDS, ktorý sa do povedomia ľudí dostal predovšetkým červenou farbou.

               Kampaň Červené stužky sa zameriava na mladého človeka a na jeho vedenie k zdravému životného štýlu. Kampaň je kampaňou mladých a je venovaná mladým. Ďalej sa zameriava na zvýšenie informovanosti o HIV, resp. AIDS, na prevenciu látkových a nelátkových závislostí a chorôb spojených s uvedenou problematikou.

              Spolupodieľateľom tohto svetového dňa sa stali všetci naši študenti, ale i pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci tým, že si pripli na hruď vlastnoručne vyrobenú červenú stužku alebo sa obliekli do symbolickej farby - červenej a tým vytvorili živú červenú reťaz.

               Pri príležitosti tohto dňa sa žiaci 1.A, 1.B a V.O zároveň zúčastnili prednášky od RÚVZ, aby získali informácie o prenose, priebehu a prevencii tohto ochorenia. Dozvedeli sa, že vírus HIV spôsobujúci ochorenie AIDS, bol prvýkrát pozorovaný v USA v roku 1983 a v súčasnosti je ním na svete nakazených približne 36,9 milióna ľudí, z toho viac ako 1,8 milióna tvoria deti. Vírus je dlhodobo najrozšírenejší v Afrike, ale počet nakazených stúpa aj v Európe. Vďaka modernej medicíne sa dĺžka prežitia s týmto vírusom zvýšila u mladých ľudí až o 33 rokov.

            AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás.

            Ďakujeme za podporu kampane!



          • Náboj Junior

          •      V piatok 25.11.2022 sa žiaci našej školy Pavol Pluta, Samuel Poláček, Simona Fidermáková a Janka Hajdu zúčastnili medzinárodnej matematicko-fyzikálnej súťaže Náboj Junior, kde v rámci Slovenska v konkurencii 417 tímov obsadili 197. miesto.

            Srdečne blahoželáme!

      • Kontakt

        • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
        • 052/4323575
        • 17. novembra 6 06401 Stará Ľubovňa Slovakia
        • 00161217
        • 2020725861
        • PaedDr. Klaudia Satkeová mob.: 0911 037 668 e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk http://gymntvsl.edupage.org
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje