• Prianie k prázdninám

          • Gymnázium Terézie Vansovej praje všetkým svojim žiakom a zamestnancom príjemné prežitie letných prázdnin, veľa teplých slnečných lúčov a pohodových dní!

            Dovidenia v školskom roku 2023/2024!

          • Stihli sme pred prázdninami...

          •    Májové a júnové kvety sú vraj najkrajšie. Svoje o tom vedia aj žiaci VI.O a II.A, ktorí ich mali možnosť obdivovať v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach. Prebytočnú energiu si napokon vybili v Jump Aréne, odkiaľ odchádzali s krásne červenými líčkami a širokými úsmevmi.

             

          • Burza činnosti a aktivít školských parlamentov

          •    V dňoch 26.6. - 27.6. sa náš Školský parlament GTV zúčastnil burzy školských parlamentov, kde sa stretli parlamenty z celého Slovenska a navzájom prezentovali svoje činnosti.

               Okrem činnosti sme sa bližšie zamerali na udržateľnosť parlamentov, kde sme v skupinách hľadali, čo je potrebné na správne fungovanie školského parlamentu. Stretla sa partia mladých ľudí, ktorí chcú spestriť bežný život v škole a aby v ich škole bolo vytvorené príjemné prostredie nielen na učenie, ale aj na potešenie. Po tomto stretnutí sme presvedčení, že naša motivácia ďalej pracovať je čoraz väčšia, a preto sa už tešíme na ďalší školský rok, kde sa pokúsime o ďalšie napredovanie nášho parlamentu. Tak sa vidíme v septembri!
                                                                                         

                                                                                                      VÁŠ ŠKOLSKÝ PARLAMENT

          • KOŽAZ na Slovensku

          •   Počas posledných školských dní, keď naši spolužiaci absolvovali KOŽAZ v Chorvátsku, sme my nezaháľali a zúčastnili sme sa zaujímavých aktivít. Zopakovali sme si prvú pomoc, vypočuli sme si bezpečnostné rady od pánov policajtov, aké nástrahy nás môžu stretnúť, ak nebudeme dostatočne obozretní a mali sme možnosť nahliadnuť do každodennej práce hasičov v Starej Ľubovni.

            ĎAKUJEME

          • KOŽAZ 2023

          •   Krásne počasie, šum mora, veľa smiechu a voda až za ušami. No čo vám povieme... Akcia, na ktorú sa tešíte počas celého štúdia a aj keď prišla, veľmi rýchlo odišla. Nebuďme však sentimentálni a priblížme si to pekné, čo sme zažili.

              Tento rok sme KOŽAZ a s tým spojený aj plavecký kurz strávili v Chorvátsku. Počas 7 dní sme spoznali veľa pekných miest. Čas sme si krátili rôznymi športovými aktivitami: volejbalom, basketbalom či bicyklovaním. Okrem pláže, ktorú sme mali neďaleko, sme preskúmali pláže vo Vire a Nine, kde bez blata od hlavy až po päty by tento výlet nebol výletom. Jeden celý deň sme strávili našu cestu na lodi v národnom parku Kornati, ktorou nás sprevádzalo niekoľko delfínov. Mali sme možnosť navštíviť nie jedno krásne pobrežie a vychutnať si čaro prírody. Našu púť sme ukončili návštevou Plitvických jazier. Za tieto krásne zážitky by sme chceli poďakovať našim profesorom, vedeniu školy a všetkým, ktorí urobili tento výlet nezabudnuteľným.

          • Roadtrip 2023

          •      To, že sa stále nájdu súťaže, ktoré prilákajú nový pohľad mladých ľudí, o tom nie je pochýb.Úrad vlády SR vyhlásil súťaž, v rámci ktorej študenti dostali za úlohu vyhľadať projekt z programového obdobia 2014 - 2020 vo svojom meste alebo regióne a popísať ho v detailnej správe.

                 Do tejto zaujímavej súťaže sa zapojili aj dve družstvá z nášho gymnázia, ktoré obsadili 2. a 3. miesto. Ich úspech bol patrične ocenený. Hodnotné ceny odovzdal Úrad vlády SR študentom a škole osobne. 

            2. miesto obsadil tím: Barbora Bulková, Olívia Lichvárová a Emma Soroková s názvom: Dobudovanie kapacít a modernizácia infraštruktúry Ľubovnianskej nemocnice, n. o. Výhra: 2x dataprojektor, 2x notebook a pre študentky 3x elektrická kolobežka.

            3. miesto obsadil tím: Jiří Hrešan, Vladimír Sklenár a Boris Gross s názvom: Komplexná obnova ZUŠ, Okružná č. 9, Stará Ľubovňa. Výhra: 1x dataprojektor, 1x notebook a pre študentov 3x outdoorová kamera. 

            Našim študentom gratulujeme a ďakujeme.

          • Titul ŠKOLA PRIATEĽSKÁ K DEŤOM 2022/2023 pre GTV

          • Naše gymnázium sa aj tento školský rok zapojilo do programu Škola priateľská k deťom pod záštitou UNICEF.

            Cieľom programu bolo vytvoriť v škole také prostredie, v ktorom sa dieťa bude cítiť bezpečne, dobre, sebaisto a do ktorého chodí s radosťou.

            Základným predpokladom vytvorenia takéhoto prostredia je rešpektovanie práv dieťaťa.  

            Na získanie titulu bolo potrebné splniť 3 základné kritériá - uskutočniť vzdelávaciu aktivitu, uskutočniť zbierku Modrý gombík a vyplniť evaluačný formulár.

            Avšak Škola priateľská k deťom je viac ako len plnenie týchto kritérií.

            Spoločnými silami sa nám to podarilo!

            Naša škola sa oficiálne stáva Školou priateľskou k deťom 2022/2023!

            Tešíme sa!

             

          • Gymnázium v novom šate

          • V týchto dňoch sa na našej škole začína realizácia projektu ,,Zateplenie fasády a strechy budovy školy", ktorý financuje náš zriaďovateľ, Prešovský samosprávny kraj. Celková hodnota investície je 610 000 €.

            Dňa 23.05.2023 sa za účasti zástupcov dodávateľskej firmy, stavebného dozoru a riaditeľky školy uskutočnilo odovzdanie staveniska - Gymnázia Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa. Práce by mali trvať 8 mesiacov.

            Cieľom projektu je:
            - zníženie energetickej náročnosti a súčasne zníženie spotreby energie na vykurovanie,

            - splnením tepelnoizolačných parametrov sa vytvoria podmienky tepelnej pohody, a to zvýšením vnútornej povrchovej teploty,

            - na kritických miestach prebehne hydroizolácia proti zemnej vlhkosti,

            - opravou, modernizáciou a rekonštrukciou sa predĺži životnosť stavby,

            - estetické hľadisko - vylepšenie vzhľadu a atraktívnosti stavby.

             

            PaedDr. Klaudia Satkeová, riaditeľka školy
             

          • V priestoroch Ľubovnianskej nemocnice opäť po roku

          • Dňa 14.6.2023 sme sa v rámci krúžku Mládež Červeného kríža opäť zúčastnili unikátnej exkurzie v Ľubovnianskej nemocnici. Na úvod nás privítal námestník riaditeľa Ing. J. Sroka, ktorý nám vo svojom príhovore poskytol rozsiahle informácie o fungovaní nemocnice. Následne nás pani epidemiologička MVDr. Š. Kolcunová previedla po vybraných priestoroch. Ostatné informácie o jednotlivých oddeleniach nám poskytoval ochotný nemocničný personál. Navštívili sme urgent, sterilizačné oddelenie, chirurgiu, gynekologicko-pôrodnícke oddelenie, onkológiu i magnetickú rezonanciu.

            Sme radi, že sme mali možnosť bližšie spoznať prácu našich zdravotníkov a už teraz vieme, že takéto exkurzie sa stanú našou každoročnou tradíciou.

            Ď A K U J E M E!

          • Dobrovoľníčky GTV v akcii

          • V nedeľu 4.6.2023 sa naše študentky Petra Derevjaníková (II.B), Emma Kandráčová (II.B), Sandra Lazorčáková (II.B), Zara Bernátová (II.B), Simona Šimonová (II.B) a Daniela Rychnavská (II.A) zúčastnili dvoch dobrovoľníckych akcií, ktoré sa konali v Krásnej Lúke a pri ZŠ Komenského v Starej Ľubovni. Študentky našej školy pomáhali ako dobrovoľníčky v stánkoch zbierať peniaze na pomoc tým, ktorí ju potrebujú.

            V Krásnej Lúke sa na akcii DEŇ MLADÉHO FARMÁRA vyzbieralo 314 € pre autistické deti na hipoterapiu. (Cena jednej hipoterapie je 30 €.)
            Pri ZŠ Komenského na akcii ĽUBOVŇA V POHYBE sa vyzbieralo 192,65 € na letný tábor pre deti zo sociálne znevýhodnených rodín.

            Uvedomujeme si, že v našej spoločnosti sú ľudia, ktorí sú odkázaní na pomoc druhých, a preto sa budeme zapájať do podobných akcií aj v budúcnosti.

            Ak by ste chceli vedieť o týchto podujatiach viac a tiež prispieť týmto deťom, pozrite si stránku:  https://www.ozmisiausmevanadej.com/.

          • V zákulisí lekárne

          •     Vo štvrtok sme sa my, Mládež Červeného kríža, mali možnosť pozrieť do zákulisia lekárne. Videli sme všetko to, čo bežný zákazník nevidí. Milé lekárničky nám vysvetlili, ako prebieha výroba mastičiek či čapíkov pre dospelých a deti. Prehliadka nás veľmi zaujala a sme veľmi radi, že sme mohli navštíviť priestory, ktoré sa možno raz stanú aj naším pracoviskom.

            Ďakujeme Lekárni pri nemocnici a hlavne majiteľke Silvii za takúto možnosť!

          • Ázia očami žiakov II.O

          •   Na hodine geografie žiaci II.O prezentovali projekty na tému Pamiatky zapísané v Zozname kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO alebo iné významné stavby v Ázii. Mali sme možnosť vidieť (aj ochutnať) tortu v tvare Veľkého čínskeho múru, vrch Fudži zo sadry, makety rôznych moslimských, budhistických, hinduistických či šintoistických stavieb z dreva, kartónu či kameňa, model mrakodrapu Burdž Chalífa z 3D tlačiarne a rôznorodé postery o výnimočných ázijských lokalitách. Týmto spôsobom žiaci získali nové poznatky a ukázali svoju tvorivosť a originalitu.

          • Fyzikálna olympiáda

          • V krajskom kole 64. ročníka fyzikálnej olympiády dosiahol mimoriadny úspech Filip Krafčík z V.O triedy. V silnej konkurencii 25 zúčastnených žiakov kategórie D obsadil vynikajúce 1. miesto. Filipovi srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.

          • Magická Viedeň

          • Viedeň – mesto cisárov, kaviarní a múzeí. Mesto opery, valčíka a Mozarta. Výnimočná metropola, ktorú máme na dosah.

            O tom, že hlavné mesto Rakúska dýcha nesmiernou eleganciou a spája sa v ňom cisárska história s modernou architektúrou, sme sa presvedčili aj my, žiaci III.OIV.O, keď sme sa 16. mája vybrali na dvojdňovú exkurziu nach Wien.

            Naša prehliadka sa začala príchodom na námestie Schwedenplatz, kde nás už čakala naša sympatická sprievodkyňa a ochutnávka Viedne sa mohla začať.

            Ako prvá nás očarila v srdci mesta dominanta rakúskej metropoly – nádherná gotická katedrála Dóm sv. Štefana. Prekvapilo nás, aký je interiér katedrály impozantný, veď len v hlavnom kostole je 18 oltárov. Niet divu, že túto najznámejšiu rakúsku pamiatku ročne navštívia milióny turistov.

            Kvôli daždivému a veternému počasiu sme si prehliadku námestia Stephansplatz nemohli naplno vychutnať, a tak sme radšej pasážou vstúpili do Hofburgu – bývalého zimného sídla Habsburgovcov, kde sme mohli obdivovať jeho najstaršiu časť okolo Vnútrohradného námestia, taktiež Španielsku jazdeckú školu, ktorá je najstaršou svojho druhu a venuje sa výcviku lipicánov. V areáli Hofburgu môžeme nájsť rezidencie, kaplnky, národnú knižnicu, cisársku pokladnicu či národné divadlo.

            Neskôr sme sa  prešli po námestí Michaelerplatz, ktoré je jedným z najkrajších námestí Viedne. Tu nás zaujalo, že v strede námestia parkujú konské drožky. Po vychutnaní barokovej atmosféry sme sa presunuli na námestie Márie Terézie, ktoré je obklopené impozantnými budovami a kde je umiestnená najznámejšia viedenská socha – slávna pamiatka Márie Terézie.

            Na tomto námestí sme navštívili Umeleckohistorické múzeum, ktoré bolo postavené cisárom Františkom Jozefom pre uchovanie prekrásnych zbierok Habsburgovcov. My sme sa ponorili do fascinujúceho sveta starovekého Egypta a taktiež sme si pozreli zbierku gréckeho a rímskeho antického umenia. Očarili nás veľkolepé sochy a reliéfy, sarkofágy múmií, poklady z neskorej antiky a rímske artefakty.

            Počas druhého dňa našej exkurzie sme navštívili akvarijno-zoologickú výstavu Haus des Meeres (Dom mora), ktorá sídli v unikátnej jedenásťposchodovej budove. Jednotlivé poschodia sú tematicky rozdelené – mohli sme tu vidieť krokodílí park, tropickú sekciu, viacero terárií a akvárií, kde sa medzi korálmi preháňalo množstvo farebných tropických rýb. Uchvátili nás aj nádrže s piraňami či presklený tunel s morskými rybami.

            Aj napriek daždivému počasiu sme si poznávací výlet vo Viedni veľmi užili. A keďže sme zistili, že Viedeň je krásna a ponúka toho ešte omnoho viac, radi sa sem opäť vrátime.

          • IVF alias život zo skúmavky

          • IVF, In vitro fertilization, je proces, pri ktorom sa v laboratórnych podmienkach spojí spermia a vajíčko za vzniku zygoty. Touto prácou sa zaoberajú embryológovia.

            Sme veľmi radi, že v piatok 2.6. sme medzi nami privítali embryológa Ing. Štefana Baňasa, PhDc., ktorý je externým doktorandom na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre s dlhoročnými skúsenosťami v danej oblasti (viac ako 20 rokov pôsobil ako embryológ a IVF lab director pre privátne kliniky v rôznych kútoch sveta - ČR, Írsko, Irak, Nigéria, Austrália, Nórsko, Thajsko, Kambodža, Laos a iné).

            Pojmami ako oocyt či embryo biopsia nás vniesol do sveta, ktorý sa môže aj v tejto dobe veľa ľuďom javiť ako scéna zo sci-fi filmu. Objasnil nám, ako celý proces detí zo skúmavky prebieha, kto sa na ňom podieľa, čo je dennou náplňou embryológa, ale aj to, aké rozdiely sú medzi fertilizáciou na Slovensku a za našimi hranicami. Ani my sme neostali bez slova a v závere sme ho zasypali mnohými otázkami, na ktoré nám ako po odbornej stránke, tak aj s kúskom ľudskosti veľmi zrozumiteľne odpovedal.

            Pánovi Baňasovi ďakujeme za jeho veľmi prínosnú návštevu a dúfame, že do našej školy zavíta ešte mnohokrát!

          • Svetový deň bez tabaku

          • Dňa 31.5. sme si pripomenuli Svetový deň bez tabaku. Zmyslom 31. mája je zlepšiť informovanie o nepriaznivých zdravotných následkoch fajčenia v mladom veku, podporiť všetky aktivity a chrániť deti a mládež pred aktívnym, ale aj pasívnym fajčením.

            Tohtoročným heslom dňa bez tabaku je Tabak - smrteľný v každej podobe.

            V priebehu dnešného dňa boli členmi krúžku Mládež Červeného kríža distribuované do všetkých tried vlastnoručne vyrobené propagačné materiály o škodlivosti fajčenia na ľudský organizmus, jeho vplyv na prostredie, ale i to, čo spôsobuje pasívne fajčenie.

            Povedzme nie fajčeniu! Chráňme si vlastné zdravie, ale i zdravie svojich blízkych a zdravie našej planéty!

          • Slávnostná rozlúčka a ústne maturitné skúšky

          •    Štyri roky prešli ako voda a naši štvrtáci sa v piatok, 12.5., rozlúčili so svojimi triedami, mladšími spolužiakmi a profesormi. So slzičkou v oku, no sebavedomým postojom, si prevzali ocenenia a poďakovali za každú múdrosť a vedomosť, ktorú vďaka pôsobeniu na gymnáziu nadobudli.

            ,,Spomienky nám ostanú navždy! Ďakujeme, bola to tá najkrajšia hra, akú sme sa kedy hrali.”

          • Žiacke mobility Erasmus+

          • Týmto otvárame výzvu na prihlasovanie na krátkodobé vzdelávacie mobility žiakov v rámci projektu Erasmus + „Po stopách olympizmu a olympijskej kultúry“.

            Hlavným cieľom Erasmus+ mobility je rozvoj harmonickej osobnosti človeka v duchu kalokagatie, vychádzajúc z poznatkov o olympizme a kultúre v súčasnom aj historickom kontexte.

            Miesta mobilít sú vybrané na základe ich prepojenia s olympizmom a olympijskými hrami, veľkým historickým odkazom a bohatou kultúrou.

            Mobility sa budú konať v 4 európskych mestách: Atény, Nikózia, Berlín, Paríž.

            Trvanie mobility: 12 dní

            Mobility sú v plnej miere financované z projektu. Grant na žiaka pokryje v plnej miere výdavky na cestovné, ubytovanie, stravovanie, poistenie a prípadne „vreckové“ (vstupy do múzeí, kultúrne podujatia a iné).

            Otvorená výzva na prihlasovanie sa na mobility, ktoré sa uskutočnia v mesiacoch september – november 2023:

            1. mobilita – Grécko (Atény) pre 6 žiakov (13 - 15 rokov),

            2. mobilita – Cyprus (Nikózia) pre 6 žiakov (16 - 19 rokov),

            3. mobilita – Nemecko (Berlín) pre 6 žiakov (13 - 19 rokov).

             

          • Futbalový turnaj

          • Vo štvrtok 25.5. si žiaci  tried I.O, II.O, III.O, IV.O, V.O, VI.O, 1.A, 1.B, 2.A a 2.B zmerali sily v priateľskom futbalovom turnaji. 11 družstiev bolo rozdelených v 3 kategóriách, pričom v každej kategórii súťažili o lákavé ceny. Víťazmi mladších žiakov sa stalo družstvo zo IV.O, víťazmi dievčat družstvo z V.O a 1. miesto v kategórii starších žiakov si zaslúžila 2.A.

            Víťazom srdečne blahoželáme a za príjemne strávené dopoludnie ďakujeme organizátorovi turnaja Danielovi Zimovi, spoluorganizátorom z V.O a samozrejme sponzorom pizzérii DaFofo, Kebabingu, Chaluj burger beer a školskému bufetu. Tešíme sa na ďalší ročník!

      • Kontakt

        • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
        • 052/4323575
        • 17. novembra 6 06401 Stará Ľubovňa Slovakia
        • 00161217
        • 2020725861
        • PaedDr. Klaudia Satkeová mob.: 0911 037 668 e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk http://gymntvsl.edupage.org
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje