• Volejbalový turnaj o Pohár predsedu PSK

          •   21.10.2022 naše Gymnázium T. Vansovej reprezentovali na volejbalovom turnaji o Pohár predsedu PSK dvaja kolegovia Mgr. Juraj Fidermák a Mgr. Ján Hennel v jednom tíme spolu s inými pedagógmi stredných škôl okresov Sabinov a Stará Ľubovňa.

               S tímom sa umiestnili na konečnom 5. mieste a len o 1 bod im ušla účasť v semifinále.

            Kolegom ďakujeme za reprezentáciu a PSK za zorganizovanie turnaja!

          • I.O v Ľubovnianskej knižnici

          •     Zážitkové vyučovanie sa stalo neoddeliteľnou súčasťou vzdelávania našich žiakov. Žiaci I.O triedy sa zúčastnili workshopu vedeného Klárou Smolíkovou, českou spisovateľkou a autorkou komiksov, ktoré sa v dnešnej dobe tešia veľkej obľube u mladých čitateľov. A že vytvoriť komiks nie je také jednoduché, zistili žiaci pri vlastnej tvorbe.

          • Prezentácia Akadémie ozbrojených síl

          •    V pondelok, 24. októbra 2022, navštívili našu školu vojaci v maskáčových uniformách, aby predstavili budúcim maturantom, 4.A a 4.B triede, štúdium na Akadémii ozbrojených síl generála M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši. Prezentácia bola o to zaujímavejšia, že ju prednášali naši bývalí študenti Jakub Handzilko, Kristián Timanik a Jozef Krivoňák, ktorí poukázali na všetky pozitíva vojenskej vysokej školy. Možno sa nájdu žiaci, ktorí sa rozhodnú študovať na Akadémii ozbrojených síl a rozšíria rady profesionálnych vojakov Slovenskej republiky. Kiežby nikdy nemuseli zasahovať vo vojenskom konflikte.

          • Medzinárodný deň školských knižníc v GTV

          •    Medzinárodný deň školských knižníc vyhlásila Dr. Blanche Woolls, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva, a pripomína sa od roku 1999. Deň je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí. Hlavnou myšlienkou je podpora vzťahu žiakov ku knihám, školskej knižnici, čítaniu, poznávaniu a získanie si väčšieho počtu milovníkov literatúry. A aj naše GTV bolo súčasťou tohto dňa.

                Klaudia, I.A: ,,Maco Mlieč, paholok, nevinné vnútro, škaredý navonok.... 24.10. na počesť Medzinárodného dňa školských knižníc sme boli vtiahnutí do jeho príbehu. Vďaka čítaniu v podaní pani učiteľky Bolešovej sa nám dej zdal realistickejší a ľahšie sme pochopili jeho problémy. Uvoľnenú atmosféru nám spríjemňoval odraz plameňa horiacej sviečky s úžasnou vôňou. Každému podobnému nápadu sme vždy všetci otvorení.“  

                Kika a Dominik, VI.O: ,,Dnešný deň knižníc sme si spríjemnili čítaním slovenských i zahraničných rozprávok s našou triednou pani učiteľkou Bolešovou pri krásnej atmosfére, pri sviečke. Doniesla nám domáci perník, ktorý bol vynikajúcou pochúťkou a príjemným doplnením jej hlasu pri čítaní. Takúto obmenu bežného vyučovania by sme určite znovu privítali a za tento príjemne strávený čas vďačíme našej triednej.“

                Emanuel, I.B: 24. októbra si pripomíname Medzinárodný deň školských knižníc. Cieľom tohto dňa je zábavnou formou práce s knihou podporiť u žiakov dobrý a trvalý vzťah ku knihe, školskej knižnici a k čítaniu. My sme tento deň oslávili čítaním poviedky Maco Mlieč od J. G. Tajovského a rozprávky Zlatovláska od P. Dobšinského.“

             

          • Festival vedy a techniky AMAVET

          •    Asociácia pre mládež, vedu a techniku realizovala 21. októbra 2022 v Košiciach na UPJŠ za Prešovský a Košický kraj prehliadku vedecko-technických prác – Festival vedy a techniky AMAVET. AMAVET pomáha žiakom naplniť  predstavy, podporovať rozvoj vzdelávania a vzbudiť záujem o vedu pre rozvoj vedomostnej spoločnosti.

               Súťažnej prehliadky vedecko-technických projektov žiakov, ktorí prezentujú svoju bádateľskú činnosť pomocou panelovej prezentácie, sa zúčastnili Janka Hajdu z III.O s projektom Transformácia teleskopu na mikroskop a Filip Krafčík z V.O s projektom Aplikácia jadrových tepelných motorov do rakiet.

              Naši žiaci získali  na  AMAVET-e  silnú motiváciu otvoriť sa novým inšpiráciám, priateľstvám a tvorivosti vo svete vedy a techniky.

             

          • SPÚŠŤAME SMS - STARÝ MOBIL SEM

          •       Naša škola sa aj tento rok rozhodla zapojiť do projektu RecyklohryZačíname zberom starých mobilov.
                 Prečo je dôležité recyklovať nepotrebné alebo nefunkčné telefóny? Skladajú sa totiž z rôznych materiálov – okrem plastov obsahujú tiež sklo, železo, meď, cín, zinok a rôzne drahé kovy. V batériách sa navyše nachádzajú aj rôzne nebezpečné látky, akými sú nikel, kadmium alebo olovo. Ak by ste teda svoj starý telefón vhodili do kontajnera pre zmiešaný komunálny odpad (čierne kontajnery), ohrozujete nielen svoje zdravie a prírodu, ale zároveň porušujete aj zákon. Naopak, ak svoj nefunkčný mobil odovzdáte na ekologickú recykláciu, väčšina materiálov z neho – najmä kovy a plasty – budú opätovne použité. Tie sa potom vďaka recyklácii nemusia ťažiť z prírody. Takýmto spôsobom je možné ušetriť tisíce ton nerastných surovín, hektolitre vody či ropy. 

                Zberom starých mobilov získavame body do projektu Recyklohry.

            Zber potrvá do 2.11.2022.


            Zberné miesto: biologické laboratórium počas veľkej prestávky
             

            Ďakujeme, že vám nie je ľahostajný život našej planéty!

          • Deň pôvodných odrôd jabĺk v GTV

          •    21. októbra si pripomíname Deň pôvodných odrôd jabĺk. Tento deň je inšpirovaný britským Apple Day, ktorý sa oslavuje od roku 1991.

               Prečo by práve jablká mali mať svoj deň? Dôvodov je mnoho. Jablko predstavuje symbol fyzickej, kultúrnej či genetickej pestrosti, povzbudzuje nervový systém, minerálmi a vitamínmi posilňuje organizmus a môžu si ho dopriať aj pacienti s cukrovkou. Má protizápalové, mikrobiotické a krvotvorné účinky. To však zďaleka nie je všetko, čo toto čarovné ovocie dokáže.

              Preto sme sa rozhodli aj my, Gymnázium Terézie Vansovej, osláviť tento deň. Výborné domáce jablká doniesli naši študenti a rozdávali ich svojim spolužiakom. Za pomoc pri aranžovaní ďakujeme našej vedúcej jedálne.

            Dúfame, že našim študentom tento deň zachutil a stane sa gymnaziálnou tradíciou!

          • Stop fast fashion

          •     Školský parlament Gymnázia Terézie Vansovej v Starej Ľubovni začal šíriť osvetu v oblasti súčasného módneho priemyslu. V rámci grantu #zlepšimeto od Rady mládeže Prešovského kraja vytvoril vlastný projekt s názvom EKO Heroes. Od 26.9.2022 sa na škole konal swap oblečenia, kde si študenti vymieňali kúsky oblečenia, ktoré sú v ich šatníkoch už nepotrebné. Takýmto spôsobom znížime množstvo vyhadzovaného oblečenia, ktoré má nepríjemný dopad na životné prostredie. Na Slovensku sa vyhodí každých 10 minút približne 460 kg šatstva. Máme preplnené skrine oblečenia, pritom pravidelne z toho využívame 60%. Swap oblečenia je skvelá možnosť na to, aby sme získali nové kúsky a zároveň žiadne nevyhodili. Študentom gymnázia sa táto akcia páčila, naplánované je už aj pokračovanie, ktoré prebehne v jarných mesiacoch. V rámci týždňa si Školský parlament GTV pre žiakov pripravil aj diskusiu s ekoaktivistkou Vanesou Štítnickou. Tá ich oboznámila s pravou tvárou módneho priemyslu. Bol to presne ten malý podnet, potrebný k namotivovaniu študentov, aby chránili planétu a nepodporovali fast fashion. K šíreniu povedomia pomohli brožúry na túto tému. Tie boli rozdávané počas celého projektu. Inšpirácia sa vedela nabrať aj prostredníctvom instagramového profilu Školského parlamentu GTV s motivačnými príspevkami. 

               Projekt bol podporený z finančných prostriedkov Prešovského samosprávneho kraja v rámci grantového programu #zlepšimeto, ktorý administruje Rada mládeže Prešovského kraja.

             

          • Exkurzia v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach

          •    Dňa 5.10. 2022 sme sa my, nadšenci pre prírodné vedy, mali možnosť zúčastniť zaujímavej exkurzie v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach, kde sme sa mohli dozvedieť nové informácie z oblasti medicíny a historického vývoja praktík a nástrojov v nej používaných, no taktiež sme si mohli hravou formou vyskúšať fungovanie zákonov z fyziky a chémie, pod ktorými si už nepredstavujeme len nudné poučky. Táto návšteva múzea nám pomohla lepšie pochopiť fungovanie a využitie toho, čo sa učíme v škole a už teraz sa tešíme na ďalšie poznávacie exkurzie.

            Tímea Wilmanová

              V Slovenskom technickom múzeu v Košiciach sme sa zúčastnili prednášky Tvoj spánok patrí inému. Získali sme nové informácie o histórii anestéziológie, o samotných uspávacích technikách a plynoch, ktoré sa využívali a zdokonaľovali celé desiatky rokov. Dozvedeli sme sa aj o vývoji techník oživovania, merania tlaku, o pracovných odevoch lekárov, sestričiek a záchranárov. Mohli sme vidieť oživovacie a uspávacie prístroje od ich vzniku až po súčasnosť. Následne nám bolo ukázané KPR pomocou videoukážky. V stálej expozícii História hutníctva sme si zopakovali proces výroby železa vo vysokej peci.
              Ďalšou, veľmi zaujímavou, časťou poznávania boli miestnosti so zaujímavými hlavolamami, s ktorými sme si my - študenti a aj profesorky - lámali hlavy. Ježko v klietke, zvukové tóny, flexibilita, očné klamy, magnety, elektrina a aj anatómia tela. S tým všetkým sme si poradili a popritom sa zabavili. Poznávacia výprava sa vydarila a profesorky sa spolu s nami určite tešia na ďalšie podobné zážitky.

            Terézia Fecková

          • Stužková IV.B triedy

          •   V ten večer sme tam stáli my, študenti Gymnázia Terézie Vansovej, budúci maturanti, ktorí sa kvôli nadobudnutiu dospelosti stavajú pevne na nohy, no neboja sa snívať. Majú vysoké ciele a veria, že to, o čom snívajú, sa vie stať realitou. Že ak dary a talent, ktoré dostali rozvinú, budú raz vďaka tomu liečiť chorých, vychovávať a vzdelávať malých a obhajovať a chrániť slabých.
                Našu slávnosť sme si užili s našimi rodičmi, profesormi, ktorí dávno nie sú len našimi učiteľmi, ale aj priateľmi, s pani profesorkou triednou, ktorá s nami pretancovala celú noc tak, ako s nami bola počas pekných i neľahkých chvíľ. So spolužiakmi, tvoriac vzácny a silný kolektív. S detským úsmevom, ktorý prebudí jamky v lícach a hrdosťou, ktorú nadobudnú za každým vydareným krokom. Aby sme aj my, pri našom ďalšom kroku, vďaka pomoci tých, ktorí strávili krásne chvíle s nami, boli úspešní tiež.

          • Včelárstvo v podaní nášho včelára Samka Koleja z II.O

          •    Hodina biológie v I.O triede sa v stredu 19.10.2022 niesla v netradičnom duchu. Témou bola Včela medonosná a včelárstvo, ktorú nám odprezentoval náš starší spolužiak Samko Kolej z II.O.

               Samko je včelár s bohatými skúsenosťami a vedomosťami o včelárstve, o ktoré sa rád s nami podelil. Jeho prezentácia bola zaujímavá, obohatená o rôzne zaujímavosti a taktiež o názorné ukážky. Nechýbala ani ochutnávka sladkého MEDOVICOVÉHO medu, druhého najlepšieho v okrese Stará Ľubovňa za rok 2022.

            Ďakujeme, Samko!

             

          • Na literárnych potulkách Oravou, Turcom a Hontom

          • V dňoch 11. a 12. októbra sa žiaci III.A, III.B a VII.O triedy zúčastnili literárnej exkurzie na Orave, Turci a Honte. Našou prvou zastávkou bola Hájovňa pod Babou horou, rodisko Mila Urbana a zároveň obľúbené a inšpiratívne miesto tvorby Pavla Országha Hviezdoslava. Druhá zastávka - Jasenová, rodisko Martina Kukučina, nás zaviedlo do čias realizmu a zemianstva. Duchovnú krásu na nás dýchol artikulárny evanjelický kostolík v Leštinách, ktorý bol začiatkom lásky protagonistov Hájnikovej ženy. Bohatý program dňa na Orave sme ukončili v Turci divadelným predstavením  Matka v Komornom divadle v Martine.
            Náš program pokračoval na ďalší deň v stredu (12.10.) návštevou Národného cintorína v Martine, kde  sú pochovaní naši národní a literárni dejatelia. Na Honte na nás čakal zaujímavý projekt, jediný na Slovensku,  realizovaný Základnou školu v Štiavnických Baniach, so zameraním na sokoliarstvo, kynológiu a environmentálnu výchovu. Srdce Hontu – Banská Štiavnica nás očarila nielen svojou baníckou históriou, ale aj príbehom lásky nášho národovca Andreja Sládkoviča v dome milovanej Maríny, interaktívnou prezentáciou najdlhšej básnickej skladby o láske na svete.

            Tieto nezabudnuteľné dva dni zážitkového učenia v nás zobudili túžbu po poznaní našej literárnej histórie.  Za  zorganizovanie exkurzie a príjemnú atmosféru ďakujeme našim dvom slovenčinárkam Monike Podhorskej a Daniele Derevjaníkovej.

          • Nová národná stratégia na ochranu detí pred násilím

          •     Dňa 12.10.2022 sa študenti nášho gymnázia, Soňa Prevužňáková (II.A), Petra Derevjaníková (II.B), Sandra Lazorčáková (II.B), Bruno Kollár (VII.O), Sebastián Olšavský (VII.O) a Vladimír Sklenár (VII.O), zúčastnili diskusie k príprave Novej národnej stratégie na ochranu detí pred násilím. Participácia detí na národnom projekte sa konala v penzióne Gurmen formou Worldcafe. Počas diskusie (diskutovalo sa o 4 témach) všetci účastníci zapisovali na papier svoje návrhy a myšlienky.

            Ďakujeme za možnosť byť súčasťou diskusie!

            P. S. 1: Ak chceme robiť niečo pre deti, musíme to robiť s nimi!

            P. S. 2: Nehovorme o deťoch, hovorme s deťmi!

          • Jesenný Hrebienok

          •     Krúžok Mládež Červeného kríža a krúžok Po stopách vedy sa vybral loviť zážitky. V piatok po vyučovaní sme nastúpili na vlak a nechali sme sa odviezť do Starého Smokovca, odkiaľ sme vystúpili na Hrebienok. Cestu nám spríjemňoval jemný vetrík, rozhovory a smiech. Súčasťou boli, samozrejme, aj prestávky. Každý z nás dorazil do cieľa, kde sme si obzreli okolie. Povieme vám jedno: „Hrebienok na jeseň, krásna a farebná rozprávka!“ Následne sme sa presunuli do interaktívnej a náučnej galérie svetla v rozprávkovo-kúzelnom duchu – Kvantaria. Zažili sme zaujímavú svetelnú a laserovú show, videá premietané na stene, rozprávajúci strom, javy z fyziky, optické klamy, svetielka i kinetický piesok, z ktorého sme si vytvárali pobrežie. Zahrali sme si aj na laserovej harfe a kreslili sme baterkami. Zábava, ale ani obozretnosť nesmeli chýbať. Školské krúžky opäť splnili jeden zo svojich cieľov. Pod velením pani učiteľky Bolešovej a pani učiteľky Vilinovej sa výlet spolu s cieľom - Pochod za zdravímpekne prepojil a vyplnil.

            Tešíme sa na ďalšie spoločné dobrodružstvá!

                                  Mládež Červeného kríža

          • Svetový deň duševného zdravia

          •     Niekedy stačí tak málo. Zobrať telefón a zavolať známemu, ktorého sme dlho nepočuli a začať telefonát vetou: ,,Ahoj, len som ťa chcel/a počuť!" Zavolať niekomu „len tak“ je nesmierne dôležité a môže priniesť potešenie a povzbudenie neraz v zložitej životnej situácii a predísť tak pocitom osamelosti.

            P O Č Ú V A J M E   S A!

          • Osveta k národnej linke na pomoc deťom v ohrození

          •    Dňa 11.10.2022 sa triedy I.A, I.B a V.O zúčastnili online prednášky s názvom Osveta k národnej linke na pomoc deťom v ohrození. Národná linka na pomoc deťom v ohrození je jednou z aktivít národného projektu Podpora ochrany detí pred násilím, ktorý je implementovaný Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny. Jej účelom je deťom ohrozeným násilím poskytnúť krízovú intervenciu, poradenstvo a prevenciu online dištančnou formou. 

              Viac informácií na: https://viacakonick.gov.sk/

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6 06401 Stará Ľubovňa Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová mob.: 0911 037 668 e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje