• Návrat ku geografickej olympiáde

          •    Pani riaditeľka odovzdala diplom Krištofovi Dudzikovi z V.O, ktorý sa umiestnil na 3. mieste v krajskom kole geografickej olympiády v kategórii B. Súťažil s posterom, ktorého téma bola Mladí ľudia a trávenie voľného času na Slovensku.

            Pripájame sa ku gratulácii!

          • Zelený Andel 2023

          • Naša škola sa v tomto školskom roku zapojila do 6. ročníka celoslovenskej súťaže Zelený Andel o najlepší projekt SOČ v oblasti ochrany a obnovy životného prostredia.

            Žiačky Emília Hudáková (III.B) a Miriam Firmentová (VII.O) s prácou Druhotné využitie práce plastov získali certifikát o účasti.

            Dievčatám blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy!

          • Namiesto vyučovania

          •   Počas ústnych maturitných skúšok navštívila I.O v utorok Nestville a v stredu Kláštor redemptoristov v Podolínci. V Nestville nám rodič jednej žiačky urobil prehliadku mini ZOO aj hospodárskych zvierat  s výkladom. Počiatočný nezáujem postupne vystriedalo nadšenie z mladých teliatok, býkov, zajačikov, kde si každý našiel svojho mojkáčika. Uvidieť jednodňové žriebätko, ktoré cicalo materské mlieko, bol silný zážitok. Obdivovali sme klokana, kačky, husi, prasiatka, minibarana, alpaku aj poníky. Karolínka Š. nám predviedla jazdu na koni. Možnosť nasadnúť na koňa využili aj jej spolužiačky. Návštevu Nestvillu sme zakončili v Nestville Chocolate a autobusom sme sa vrátili domov.

              Do Podolínca sme cestovali vlakom a na námestí sme sa odfotili s PODOLÍNSKYM STRAŠIDLOM. V kláštore nás čakal páter Peter. Usadili sme do lavíc v kostole, aby sme sa oboznámili s históriou tohto kláštora, najväčším oltárnym obrazom v strednej Európe, spoznali zákutia kláštora aj malú oázu pokoja v jeho vnútri. Vzhľadom na nepriaznivé počasie sa náš pobyt v Podolínci skrátil.

          • Matematický klokan 2023

          • V jubilejnom 25. ročníku najväčšej medzinárodnej matematickej súťaže Matematický klokan súťažilo 47 žiakov našej školy.

            Diplom úspešného riešiteľa získali tí z nich, ktorí sa vo svojej vekovej kategórii umiestnili medzi 20 % najlepších na Slovensku. Najviac sa darilo Filipovi Krafčíkovi z V.O, ktorému sa v kategórii Junior G12 podarilo predbehnúť až 99,4 % účastníkov. Ďalší úspešní riešitelia sú: Patrik Sklenár (I.O), Radoslav Kopinský (I.O), Tomáš Fenďa (III.O), Matúš Zavadský (III.O), Dominik Grech (III.O), Pavol Pluta (IV.O), Sofia Anna Romanová (I.B), Alica Jozefíková (II.B) a Petra Derevjaníková (II.B).

            Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa zapojili do tejto súťaže a boli ochotní otestovať si svoje matematické zručnosti v konkurencii rovesníkov z celého Slovenska.

          • Maturita 2023

          • Všetkým našim maturantom držíme palce, želáme veľa šťastia a úspešné zvládnutie maturitnej skúšky!

          • GTV a mesto Stará Ľubovňa zaplavené modrými gombíkmi

          •  Dňa 19.5.2023 sa naša škola zapojila do 17. ročníka medzinárodnej zbierky Modrý gombík pod záštitou UNICEF. Prečo práve gombík? Ten je totiž symbolom dvoch svetov – toho nášho a sveta, v ktorom sú deti odkázané na našu pomoc.

              Výnos zbierky bude venovaný duševnému zdraviu nielen deťom žijúcim v humanitárnych krízach, ale aj tým na Slovensku.

            Vďaka našim dobrovoľníkom sa podarilo vyzbierať sumu 500,45 €.

            V mene celosvetovej humanitárnej organizácie Unicef vám Ď A K U J E M E!

          • Zbierka Modrý gombík 2023 už zajtra!

          •    Zajtra opäť zbierkujeme pre dobrú vec. V tomto roku sa koná v poradí už 17. ročník zbierky Modrý gombík pod záštitou Unicef. Výnos zbierky bude venovaný duševnému zdraviu nielen deťom žijúcim v humanitárnych krízach, ale aj tým na Slovensku. Ako môžete podporiť zbierku Modrý gombík?

              V priebehu zajtrajšieho dňa budú naši dobrovoľníci prechádzať priestormi Gymnázia Terézie Vansovej s pokladničkou, do ktorej môžete prispieť ľubovoľnou sumou.

            Veríme, že zajtra sa naše gymnázium zaplaví modrými gombíkmi, ktoré majú čarovnú silu.

            Prispejte do zbierky a buďte nádejou pre deti, ktoré sa trápia.

            V mene Unicef-u vám ďakujeme!

             

          • PARÍŽ – LONDÝN 2023

          • Po úspešne zvládnutom výlete sme sa rozhodli „shareovať“ naše novonadobudnuté vedomosti.

            Návod na úspešný školský trip:

            1. Povinnou výbavou na dlhú cestu sú rezne a krajce chleba.

            2. Míňanie polovice svojho vreckového na benzínových staniciach cestou do Paríža.

            3. Oblečenie nevhodné do aktuálneho počasia.

            4. Vyjednávanie s pouličnými obchodníkmi.

            5. Leg day pri pešom výstupe na Eiffelovku.

            6. Fotenie pri každej budove vyššej ako osemposchodová bytovka v Ľubovni.

            7. Striedanie hotelov - každý deň.

            Čo sme sa naučili:

            - Indickí predavači 10/10.

            - V Paríži neplatia pravidlá cestnej premávky.

            - Louvre nie je ten ihlan zo skla, ale tá budova okolo neho.

            Navštívili sme:

            Paríž: Louvre, Place Vendôme, Opéra de Paris, Galeries Lafayette, Champs-Élysées, plavba loďou po Seine, Eiffelova veža, Montmartre, Le mur des jet' aime, Bazilika Sacré-Coeur

            Londýn: trajekt, Trafalgar Square, Nelson Column, National Gallery, British Museum, Buckingham Palace, St. James Park, London Eye, Big Ben, Houses of Parliament, Chelsea football stadium, Tower Bridge, Tower of London, Oxford Street

            Týmto by sme sa zároveň chceli poďakovať vedeniu školy, že nám takýto výlet plný nezabudnuteľných zážitkov umožnili a pani učiteľke Melkovičovej, Mariančíkovej, Bolešovej a Vilinovej, že s nami strávili celý týždeň, ktorý by bez nich nebol taký dokonalý, aký naozaj bol.

            A odkaz pre nižšie ročníky: „Máte sa na čo tešiť!“

          • Florbalový turnaj

          • Florbalový turnaj o putovný pohár pani riaditeľky spoznal svojho víťaza.

            V piatok 05.05.2023 sa ním stala III.O.

            Ďakujeme organizátorom a tešíme sa na ďalší ročník!

          • Chemická olympiáda

          • Samuelovi Poláčekovi, žiakovi IV.O triedy, srdečne blahoželáme k I. miestu na okresnom kole chemickej olympiády a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a mesta na krajskom kole.

          • Trestná činnosť mládeže

          •    Dňa 4.5.2023 sa žiaci II.B, II.A a VI.O zúčastnili prednášky na tému Trestná činnosť mládeže s kpt. Ing. Ženčuchom, ktorý žiakom vysvetlil základné policajné pojmy. To, ako a za čo je mládež potrestaná, im priblížil prostredníctvom prezentácie a príbehov zo skutočného života.

            Sme radi, že nás pán Ženčuch opäť obohatil o informácie z policajného sveta a tešíme sa na ďalšiu návštevu. Ďakujeme!

          • Hviezdoslavov Kubín - krajské kolo

          •     Koniec apríla sa niesol v znamení umeleckého slova. DJZ v Prešove privítalo víťazov okresných kôl súťaže Hviezdoslavov Kubín. V silnej konkurencii sme mali želiezko v ohni aj my. Skúsená recitátorka Sofia Gontkovičová, žiačka IV.O, získala 3. miesto v 3. kategórii. 

            Srdečne blahoželáme!

          • Prírodovedná exkurzia

          •   28. apríla 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili dlho pripravovanej prírodovednej exkurzie. Cieľom bolo absolvovať zaujímavú hodinu fyziky v Centre popularizácie fyziky pri Gymnáziu Viliama Paulinyho-Tótha v Martine pod vedením PaedDr. Jozefa Beňušku, PhD.. Žiaci zažili  vedu vo vedeckom centre Aurélium v Bratislave a strávili niekoľko hodín v Prírodovednom múzeu vo Viedni. Program bol bohatý a zaujímavý. V tomto nabitom programe sme si našli čas aj na kultúru a v Slovenskom národnom divadle sme sa nechali unášať výkonmi hercov v predstavení Vojna a mier.

            Momentky z Viedne

            Výber exponátov, ktoré žiakov najviac zaujali

          • Stredoškoláci na univerzite

          •    Po úspešnej besede v Gymnáziu T. Vansovej so spisovateľom a pedagógom na Prešovskej univerzite v Prešove doc. Jánom Gavurom sme dostali pozvanie, aby sme načreli do vysokoškolského sveta a priamo sa zúčastnili seminára na vysokej škole. Nuž, vybrali sme do Prešova a skúsili si deň univerzitného študenta. Začalo to seminármi pod vedením pána docenta, kde sme sa venovali dielam Daniela Heviera a Jozefa Urbana. Kým prvého väčšina z nás pozná z detstva, druhý je autorom nesmrteľného textu pesničky Voda, čo ma drží nad vodou. Vidieť diela týchto autorov z inej perspektívy, rozobrať si konkrétne básne verš po verši, slovo po slove a snažiť sa rozšifrovať ideu, bolo ozaj úchvatné.

               Súčasťou  našej návštevy bola aj  účasť na prednáške týkajúcej sa tvorby časopisu so zaujímavým názvom Vertigo. Vydáva ho OZ FACE – Fórum alternatívnej kultúry a vzdelávania v spolupráci s Filozofickou fakultou Prešovskej univerzity v Prešove. Časopis sa venuje poézii a básnikom. Viac o jeho zameraní, ale aj vzniku nám porozprával šéfredaktor doc. Ján Gavura spolu s ostatnými redaktormi, ktorí nám poskytli viaceré rady, ktoré môžeme využiť pri vydávaní nášho školského časopisu. Na záver mali dvaja z nás unikátnu možnosť vyskúšať si recitačný „battle“ so zástupkyňou šéfredaktora Mgr. Lenkou Šafranovou, PhD., ktorá je zároveň odbornou asistentkou, literárnou vedkyňou, poetkou, porotkyňou literárnych súťaží,... Vďaka pútavej diskusii sme si pripomenuli, že poézia môže byť súčasťou kvalitného časopisu a nemali by sme na ňu aj v súčasnej modernej dobre zabúdať.

            Ďakujeme doc. J. Gavurovi za príležitosť a už teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu!

          • Biologická olympiáda

          •     Dňa 20.4.2023 sa v CVČ uskutočnilo okresné kolo biologickej olympiády kategórie D - teoreticko-praktická časť, kde žiaci našej školy predviedli nielen svoje vedomosti, ale aj praktické zručnosti z oblasti prírodných vied. 

                 Samuel Kolej (II.O) obsadil skvelé 2. miesto a Patrik Halčák (II.O) bol úspešný riešiteľ.

            Obom žiakom srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu našej školy!


          • Na ruštine v reštaurácii

          •     Dňa 2.5.2023 sme zažili netradičnú hodinu ruského jazyka. Pred triedou sme prezentovali dialógy na tému Reštaurácia, ktoré sme si pripravili na predošlých hodinách. Každý z nás mal vyrobené vlastné menu. Aby to vytváralo celkový dojem reštaurácie, priniesli sme si aj zopár rekvizít. Takéto hodiny by mohli byť častejšie.

                                                                                                                               Žiaci I.A triedy

      • Kontakt

        • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
        • 052/4323575
        • 17. novembra 6 06401 Stará Ľubovňa Slovakia
        • 00161217
        • 2020725861
        • PaedDr. Klaudia Satkeová mob.: 0911 037 668 e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk http://gymntvsl.edupage.org
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje