• Vedecké dielne - ONKOLÓGIA

          •    20.2.2024 sme sa my, žiaci III.A, III.B a VII.O, zúčastnili prednášky s RNDr. Mgr. Martinom Majerníkom, PhD., ktorý pôsobí na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach na Katedre bunkovej biológie. Prednášky sme sa zúčastnili v rámci projektu Vedecké dielne – onkológia pod záštitou NADÁCIE VÝSKUM RAKOVINY. NVR organizuje edukačno-popularizačné semináre na stredných školách po celom Slovensku.

               Dostali sa k nám nové pojmy z oblasti experimentálnej onkológie, ktoré nás veľmi zaujali. Mali sme možnosť zistiť, ako sa rakovina v tele vytvorí a ako sa ďalej rozširuje. Čo nás však prekvapilo najviac, bolo to, že vzorky rakovinových buniek, ktoré sa odobrali z nádoru ženy v roku 1951, stále žijú, čo znamená, že majú vyše 70 rokov a prežili ženu, ktorej táto vzorka patrila. Hneď sme dostali vysvetlenie - žijú preto, lebo rakovinové bunky sa nekontrolovateľne rýchlo rozmnožujú, čo im v priaznivých podmienkach umožní žiť veľmi dlho. Sme radi, že nás pán doktor navštívil a porozprával nám zaujímavosti zo svojej práce, ktorú vykonáva. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            Ďakujeme!

          • Slávnostné odovzdanie staveniska novej telocvične

          • SEN, KTORÝ SA STAL SKUTOČNOSŤOU

            19. február 2024 sa do histórie našej školy zapíše veľkými písmenami ako dátum slávnostného spustenia výstavby novej telocvične.

            Za účasti predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milana Majerského, člena správnej rady Fondu na podporu športu Jána Pivovarníka, regionálnych poslancov, klubových funkcionárov a predstaviteľov školy bol slávnostne poklepaný základný kameň stavby telocvične.

            O rok sa teda môžeme tešiť na moderné komplexné interiérové športovisko s kvalitnou palubovkou, šatňami, náraďovňou, teleskopickým hľadiskom, tribúnou či terasou s drevenými pergolami.

            PSK ako zriaďovateľ školy vkladá do výstavby svoje vlastné zdroje a sumou takmer milión eur prispel aj Fond na podporu športu. Vznikajúce moderné športovisko za vyše 2 milióny eur tak rozšíri existujúce športové zázemie našej školy a zároveň prinesie vyššiu kvalitu do telovýchovného vzdelávacieho procesu.

            Ako uviedol predseda PSK Milan Majerský:  „Gymnázium Terézie Vansovej bude mať atraktívne športovisko pre rôzne druhy športov s hľadiskom pre viac ako 180 ľudí. Pôjde o stavbu spĺňajúcu všetky kritériá modernej športovej infraštruktúry. Slúžiť bude prioritne škole, ale zároveň aj pre širokú verejnosť či okolité športové kluby.“

            Počas slávnosti sa hosťom prihovorila aj riaditeľka školy Klaudia Satkeová:  „Škola získa modernú telocvičňu, ktorá bude slúžiť na kvalitnú prípravu svojich žiakov v telovýchovných predmetoch. Som presvedčená, že študenti tu nájdu miesto nielen pre šport, ale aj pre kultúrne a spoločenské podujatia školy. Súčasťou objektu bude aj oddychová zóna, ktorá bude zameraná na teoretickú výučbu a voľnočasové aktivity.“

            Architektonický návrh telocvične pochádza z dielne spoločnosti Arch_Space, výstavbu objektu bude realizovať stavebná spoločnosť DAG Slovakia.

            Zaujímavosťou je, že výstavba nového športoviska sa uskutoční v čase, keď pôvodná telocvičňa sa pripravuje na oslavu svojho 100 – ročného jubilea.

            Všetkým, ktorí prispeli k naplneniu nášho sna, srdečne ďakujeme!

          • Valentínska ľadová show

          •    Aj naše gymnázium bolo súčasťou Valentínskej ľadovej show. Súťaž sa uskutočnila na zimnom štadióne PEM aréna, kde súťažilo 5 základných škôl.

            Gymnázium T. Vansovej sa umiestnilo na 2. mieste! Blahoželáme!

          • III.O na Okresnom súde v Starej Ľubovni

          •    Ďakujeme pani JUDr. Miriam Szárazovej a pánovi PhDr. Rastislavovi Zimovi za ochotný prístup, umožnenie prehliadky priestorov Okresného súdu v Starej Ľubovni a odborný výklad v rámci témy predmetu občianska náuka. Študenti si prezreli celu predbežného zadržania i pojednávacie miestnosti. 

          • Felicità!

          • Spievali sme si spolu s hercami Divadla Jonáša Záborského v Prešove v komédii Sluha dvoch pánov. Nasmiali sme sa, ocenili skvelé výkony hercov, zabavili, dokonca aj s hercami odfotili.

            Ďakujeme za super zábavný večer!


          • Hlavná výhra v celoslovenskej literárnej súťaži pre Ninku Sčensnú

          • Pri príležitosti Týždňa vedy a techniky 2023 vyhlásil Jazykovedný ústav Ľ. Štúra SAV literárnu súťaž Báseň v štúrovčine 2023.

            Do literárnej súťaže bolo prihlásených až 456 básní z celého Slovenska. Našu školu reprezentovala Ninka Sčensná (II.B) so svojou básňou To je ten život? a odborná komisia jej udelila hlavnú cenu!

            Ninke srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy, mesta Stará Ľubovňa, ale i Prešovského kraja!

            Začítajte sa do výhernej básne, ktorá je uverejnená i na stránke Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV:

          • Školská písomná práca kreatívne

          • Aj takto môže vyzerať školská písomná práca na tému DYNAMICKÝ OPIS v II.O.

            Merali sme, strihali, lepili, ozdobovali pohľadnice pre kamošku či rodičov, niektorí z nás využili na opis fašiangové masky, ktoré vyrobili na výtvarnej. Celý postup výroby sme si postupne zaznamenali. 

            Dúfame, že z písomnej práce budeme mať jednotky. 

          • Dlhodobá mobilita v rámci projektu Erasmus+

          • V rámci projektu Erasmus+ sa dlhodobej mobility v tomto polroku zúčastňujú naše dve študentky – Vivien Katarína Tokarčíková, III.B a Alica Jozefíková, III.B.

            Ako sa im darí? Začítajte sa do nasledujúcich riadkov, kde o svojich zážitkoch, pocitoch a skúsenostiach píše Vivien Tokarčíková.

            „O pár dní to bude môj prvý mesiac, čo budem v Rakúsku v rámci dlhodobej mobility Erasmus+. Nachádzam s v menšom mestečku s názvom Eisenstadt. Počtom obyvateľov je podobné Starej Ľubovni. Bývam v internáte s vlastnou izbou a úplne prvé dni aj týždne boli pre mňa náročné. Adaptovať sa do prostredia nemecky hovoriacej krajiny, úplne sama, si vyžadovalo množstvo síl a trpezlivosti. Nebolo to také ľahké, ako som si na úplnom začiatku predstavovala, avšak nadšenie z nového ma držalo v ťažkých chvíľach nad vodou. Navštevujem súkromnú školu, ktorá je na opačnej strane môjho ubytovania. Škola je fajn, tunajší školský systém je v porovnaní s naším rozdielny. Učitelia sú veľmi milí a láskaví. Čo sa týka mojich spolužiakov, zo začiatku som voči nim mala možno drobné predsudky, ale tie sa mi úplne vyvrátili. Ľudia sú tu celkovo veľmi priateľskí a chápaví. Po troch týždňoch sa tu už cítim viac ako doma, jazyk sa viac posúva a všetko sa mi zdá viac ustálené. Už teraz sa teším na ďalšie nové zážitky.“

          • Francúzsky jazyk s dobrovoľníčkou z Francúzska

          • Krúžok Francúzskeho jazyka navštívila Joanna Rivera z Perpignan, mesto na juhu Francúzska. Joanna momentálne pôsobí v CVČ v Starej Ľubovni ako dobrovoľníčka.

            Konverzácie boli o to zaujímavejšie, že žiaci okrem francúzštiny komunikovali aj v anglickom jazyku.

            Veríme, že návšteva Joanny na krúžku nebola posledná a už teraz sa tešíme na tú ďalšiu!

          • Keď Erasmus+ otvára aj ďalšie príležitosti

          • Dňa 5.2.2024 k nám zavítal nemecký učiteľ hudobnej výchovy Rico Haring. Počas veľkej prestávky nám predviedol čaro v hraní na klavíri z jeho vlastnej tvorby. Prestávka sa niesla v duchu príjemnej atmosféry, ktorej súčasťou bolo veľké množstvo sviečok. Pre študentov to bol veľký umelecký zážitok. Ricove skladby boli nielen pomalé a melancholické, ale aj energické a veselé.

            Pánovi učiteľovi ďakujeme za tento čarovný zážitok a taktiež aj pánovi učiteľovi Fidermákovi a pani učiteľke Podhorskej za sprostredkovanie. Tešíme sa na ďalšie stretnutie!

          • 4.2. – Svetový deň proti rakovine

          • V školskom roku 2023/2024 sa naša škola zapojila do edukačno-popularizačného projektu Vedecké dielne - ONKOLÓGIA 2024.

            Aktivita VDO2024 je ohraničená dvoma udalosťami Svetovým dňom proti rakovine (4. február) a Dňom výskumu rakoviny (7. marec).

            Počas štyroch týždňov sa naši študenti v rámci prednášok, ktoré uskutoční vedecký pracovník Ústavu experimentálnej onkológie BMC SAV a dvaja doktorandi, dozvedia o možnostiach skorej diagnostiky, o príčinách a mechanizmoch premeny normálnych buniek na nádorové, o potrebe prevencie na všetkých jej stupňoch – od vyhýbania sa škodlivým vplyvom fajčenia, fyzickej nečinnosti a nezdravému jedlu až po potrebu a význam preventívnych prehliadok, zvládania stresu a zvolenia si zdravého životného štýlu.

             Začíname 20.2.2024!

          • Mládež Červeného kríža medzi policajtmi

          •    Dňa 1.2.2024 krúžok Mládež Červeného kríža navštívil ďalšiu záchrannú zložku. Tentokrát to boli naši ľubovnianski policajti, ktorí nás previedli policajnou stanicou. Policajti s nami zdieľali svoje skúsenosti v práci na stanici i vonku na výjazde. Boli veľmi ochotní a žiakom dovolili obliecť si nepriestrelnú vestu, putami spútať svojho spolužiaka alebo poriadne fúknuť do prístroja na meranie alkoholu v krvi.

            Výlet na policajnej stanici sme si užili a tešíme sa na ďalšiu návštevu. Ď A K U J E M E!

          • Školské kolo SOČ 2024

          •     Pocit vydýchnutia si po úspešnom odprezentovaní prvej odbornej práce sa už po desaťročia spája so SOČ. Gymnázium Terézie Vansovej usporiadalo školské kolo SOČ v stredu, 31. januára, kde svoje práce prezentovali žiaci VII.O a žiaci tretieho ročníka 4-ročného štúdia. Študenti boli hodnotení odbornou komisiou z radov učiteľov. Komisia posudzovala vlastný výskum žiakov podložený ich teoretickými vedomosťami a brala do úvahy najmä nápaditosť, vlastný prínos v danej téme a jej odborné spracovanie. Následne bolo vybratých 9 najlepších prác, ktorými budú študenti GTV prezentovať nielen svoju školu, ale aj mesto na krajskom kole. 


            Odbor 01 – Problematika voľného času

            S. Gabrielyová (III.A) – Poviedky


            Odbor 03 – Chémia, potravinárstvo

            S. Šebo a F. Bednarčík (VII.O) – Chemický rozbor minerálnej vody Sulinka

            N. Švedlárová (VII.O) – Jedlý hmyz – potravina budúcnosti


            Odbor 06 – Zdravotníctvo, farmakológia

            T. Wilmanová (VII.O) - BRAINTOX – podpora a detox pre telo

            A. Jozefíková (III.B) – Epilepsia v školskom prostredí


            Odbor 14 – Tvorba učebných pomôcok, didaktické technológie

            A. Zamišková (III.A) – Rozvoj priestorovej predstavivosti v geometrii prostredníctvom 3D


            Odbor 16 – Teória kultúry, umenie, umelecká, odevná tvorba

            V. Valigurský (III.B) – Výskum goralského nárečia Nižných Ružbách

            P. Golianová (III.A) – Paličkovaná čipka


            Odbor 17 – Pedagogika, psychológia, sociológia

            A. Bernátová a T. Sivuľková (III.A) – Antisociálna porucha osobnosti


            Študentom blahoželáme a držíme palce!

          • A Slovo bolo u Boha

          •      Tridsať rokov sa organizuje recitačná súťaž, v ktorej sa vyzdvihuje dôležitosť a krása SLOVA v našom živote. Našu školu reprezentovala na krajskom kole v Košiciach žiačka Sofia Gontkovičová, žiačka V.O. Sofia súťažila v prednese kresťanskej prózy. V tejto súťaži sa umiestnila na 3. mieste!

            Sofii blahoželáme a ďakujeme za ochotu rozvíjať svoj talent.

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6 06401 Stará Ľubovňa Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová mob.: 0911 037 668 e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje