• KOŽAZ 2022

          • KOŽAZ z pohľadu študentov:

                 Zdalo sa, že je pre nás KOŽAZ  nereálny. Že o ňom môžeme len snívať. Veď toľkokrát boli naše spoločné akcie zrušené a my sme si nemohli vytvárať spoločné spomienky.
            Na KOŽAZ-e sme však trávili takmer všetok čas spolu. Každé ráno sme začali rozcvičkou a spoločnými raňajkami. Pri slnečných lúčoch sme si vychutnávali vynikajúce jedlo. Plávanie, beh, volejbal a iné športy nám zabezpečili aktívny oddych, návštevou Víru, Zadaru a Nínu sme sa obohatili kultúrne. Vďaka teplým večerom stráveným v kolektíve pri západe slnka sme vzťahy medzi učiteľmi a spolužiakmi posunuli na oveľa vyššiu úroveň. Našli sme v nich priateľov, ktorí nám okrem odovzdávania múdrosti boli aj skvelými spoločníkmi na večerné debaty.
            Táto akcia nahradila všetko, čo nám vzala pandémia. Skvelá partia, dobré vzťahy a spoločný čas boli veľkým obohatením po dlhom čase strávenom oddelene pred obrazovkami.

            KOŽAZ z pohľadu učiteľov:

                  Bože daj, nech sa nič nestane a vrátime sa šťastne domov, nech nepijú a nefajčia, nech neodchádzajú v noci k moru, nech neponocujú, lebo sa nevyspíme ani my, nech si nikto neublíži a nezdemolujú nábytok v apartmánoch. Takto sa modlí učiteľ pred odchodom na KOŽAZ. Zodpovednosť za žiakov je veľmi veľká a stres s tým spojený tiež.  Vydýchli sme si, až keď autobus zastavil v Starej Ľubovni a študenti v polospánku, ale živí a zdraví z neho vystúpili.  Mladosť – pochabosť, ale nakoniec musíme povedať, že to bola partia, ktorá pod naším výchovným pôsobením pochopila, že nešprtať do osieho hniezda je lepšie, ako sa dať poštípať.  Koniec kurzu sa niesol  vo veľmi priateľskej atmosfére, kde sa poďakovaním, úsmevom a potleskom nešetrilo. Hodnotenie: výborný.

          • Dolce vita a Roma

          •    Vďaka projektu Erasmus+ som sa dostala do krásneho slnečného Talianska, a to priamo do jeho historickokultúrneho centra a hlavného mesta Ríma. Mojím cieľom bolo oprášiť a zdokonaliť si zvučný a spevavý taliansky jazyk, spoznávať kultúru a život v krásnej talianskej metropole.

                Už len pri samotnej ceste do jazykovej školy som sa cítila ako súčasť neuveriteľnej historickej knižnej publikácie. Každé ráno som s úsmevom prechádzala okolo pokojného Vatikánu a nasávala atmosféru zázračných maličkých uličiek, ktoré ma doviedli až ku škole. Multikultúrne prostredie v triede ponúkalo spoznávanie života aj za hranicami Európy. Nadšenie, ktoré prišlo pri prvom zasadnutí do lavice, sa nezmenšovalo, ale každým dňom rástlo hlavne vďaka skvelým učiteľom, ktorí nás sprevádzali svetom talianskej gramatiky, kultúrou a zároveň nám prezentovali aj nové trendy vyučovania cudzieho jazyka.

                Kurz bol intenzívny, prebiehal doobeda aj poobede a tak mi na ďalšie spoznávanie neostávalo nič iné, len večerné blúdenie uličkami. Dnešné moderné technológie mi paradoxne pomáhali orientovať sa v historickej časti Ríma. GPS a mapy ma vždy doviedli na nové nádherné miesta. A tých je tam veru požehnane.

                Víkendy som plne využívala na aktívny oddych a spoznávanie kultúry.  Stihla som navštíviť takmer všetky známe miesta a zaznamenať ich fotoaparátom: Koloseum, Fontánu di Trevi, Piazza di Popolo, Vatikán aj Piazzu di Spagna, Panteon, Španielske schody, Baziliku Sv. Petra, Vatikán a mnoho ďalších pamiatok (viď galéria). 

                Neopísateľným zážitkom bolo aj stretnutie s pápežom počas svätej omše v Bazilike Svätého Petra, ktorú sa mi podarilo, aj napriek ťažkostiam s internetom, zostreamovať.

                 Keď sa vzduch k večeru ochladil, asi na cca 26 stupňov, tak som si aktívne vychutnávala čaro cyklotrasy okolo rieky Tiber, ktorú naplno využívajú  športuchtiví  Rímania a turisti.

                 V Ríme síce bežne nenájdete  free internet, ale určite nájdete bezlepkové reštaurácie - gluteen free, ktoré ponúkajú rozmanité a veľmi chutné jedlá. Nenechala som si ujsť možnosť ochutnať napr. frutti di mare (rôzne morské príšerky). A veru bolo to mňam!

            Tri týždne sú dosť na to, aby človeku prirástlo miesto a ľudia k srdcu. Tak som sa pri lúčení  s Rímom, so slzami v očiach, tešila na návrat k mojej milovanej rodine a študentom.

                  Misia však nekončí. Získané skúsenosti a informácie chcem odovzdať všetkým tým, ktorí majú záujem naučiť sa po taliansky a dozvedieť sa viac o tejto nádhernej krajine, či hlavnom  meste. Verím, že sa do Ríma vrátim aj o rok. Tentokrát ale nie sama. Rada by som totiž tento kúsok sveta predstavila aj   mojim študentom.

            Roma ci vediamo presto...

            Mgr. Tatiana Matoľáková

          • POZDRAV Z MALTY

          •     Vzdelávanie učiteľov anglického jazyka začalo podľa stanoveného časového harmonogramu. Náš prvý poznávací výlet smeroval do Valletty, kde sme sa s kolegami z rôznych štátov EÚ oboznámili s minulosťou a prítomnosťou tejto krajiny a jej hlavného mesta.

                                                                                                                            D.B., I.M.

          • Viac ako len seminár

          •    Na seminároch z matematiky nemusíme počítať len komplikované rovnice či ťažké geometrické úlohy. A preto sme sa rozhodli potešiť naše súťaživé duše. Vo štvrtok 9.6.2022 sme sa my, druháci, stretli, aby sme si porovnali znalosti z matematiky a rozhodli, kto z nás je kráľom matematiky.

              Tento rok máme kráľovnú, Líviu Jančišinovú z II.A triedy, no nemajte strach, budúci rok ju môžete vyzvať a pripraviť ju o jej trón.                                   

                                                                                                                            (J. Hrešan, VI.O)

          • Výsledky súťaže MATEMATICKÝ KLOKAN

          •     V apríli sa 28 študentov nášho gymnázia zapojilo do riešenia úloh medzinárodnej súťaže Matematický klokan. Výsledky preukázali, že viacerým z nich sa skutočne darilo. Desať študentov sa zaradilo medzi 20% najúspešnejších v SR vo svojej vekovej kategórii, čím získali titul úspešný riešiteľ. Konkrétne sú to:

            P. Halčák, S. Kolej, F. Kovalčík (I.O), P. Pluta (III.O), F. Krafčík, K. Dudzik (IV.O), D. Hajduk, J. Hrešan (VI.O), F. Škvara, T. Selep (VIII.O).

              Najlepší výsledok dosiahol Filip Krafčík, ktorý v kategórii Kadet 9 (žiaci 9. ročníka ZŠ a 4. ročníka osemročných gymnázií) predbehol 99,75% účastníkov z celého Slovenska a umiestnil sa na krásnom 4. – 6. mieste.

               Úspešným riešiteľom blahoželáme a ostatným zúčastneným ďakujeme za ochotu preveriť si svoje matematické vedomosti a schopnosti.

          • ERASMUS+ - Teacher Training KA 1 Mobility

          • Úspešný projekt pokračuje!

                Po Nemecku a Taliansku vyučujúci cudzích jazykov vycestovali na Maltu a v St. Julian´s počas dvoch týždňov od 13. do 24. júna sa budú zdokonaľovať v metódach výučby anglického jazyka.

          • Krásne zuby, krásny život!

          •    Dňa 2.6.2022 nás v poobedňajších hodinách navštívila dentálna hygienička Bc. Júlia Jedináková, naša bývalá žiačka, ktorá nám objasnila zákutia svojej práce a vyvrátila mýtus, že návšteva zubára určite nie je najbolestivejšia a najhoršia nočná mora. Vďaka prístroju, s ktorým pracuje v ambulancii, vie spraviť naše zubaté úsmevy krajšie (a to úplne bezbolestne). Nakoniec sme ešte dostali aj praktickú radu, ako si správne čistiť zuby. Na prvý pohľad sa nám to zdalo ľahké, no všetci sme sa potrápili, kým sme sa do toho dostali.

              Týmto by sme sa dentálnej hygieničke chceli veľmi pekne poďakovať za ochotu a cenné rady, ktoré nám odovzdala. Vďaka nim sa návštevy zubára stanú už len príjemnou povinnosťou. Tešíme sa na to, keď ju v jej kráľovstve aj osobne navštívime!

                                                                                           Mládež Červeného kríža

          • DEŇ SO ZELENOU ŠKOLOU

          •    Cez maturitný týždeň (v utorok - 24.5.2022) sme sa I.O a II.O zúčastnili aktivít v rámci projektu Zelená škola. Dozvedeli sme sa o iných aktivitách Zelenej školy, naučili sme sa nové poznatky o prírode formou hier /kvarteto, pexetrio/. Vďaka Tamare Reľovskej z III.A už vieme, čo je plochá noha a k čomu slúži pocitový chodník pred školou. 

               Nakoniec sme aj my našou prácou prispeli do aktivít Zelenej školy. Vysadili sme si vyvýšené záhony.

            I.O vysadila paradajky, papriku a bylinky.

            II.O sa jednohlasne zhodla, že ich záhon bude jahodový.

            III.O sa zapojila do aktivít o týždeň neskôr a do záhonu okrem paradajok pribudli aj tekvice.

               Na záver sme na naše záhony pripevnili vlastnoručne vyrobené logo.

               Už teraz sa tešíme na úrodu......

                  .....a ĎAKUJEME všetkým zručným chalanom za pomoc pri výrobe vyvýšených záhonov .....

             

          • Začiatky letných dní…

          •    Dnes dopoludnia za krásneho slnečného počasia sa II.B vybrala na exkurziu do neďalekej dedinky Hniezdne, ktorá sa pýši Nestville Parkom. Dozvedeli sa a videli, kde a ako samotná výroba liehu a jeho ďalších produktov prebieha.

          • Školský turnaj v basketbale

          •      To, že študenti Gymnázia T. Vansovej radi hrajú basketbal, sa potvrdilo na školskom turnaji v basketbale, ktorý sa uskutočnil v piatok 20. mája 2022.

                Prihlásilo sa 7 zmiešaných družstiev, ktoré hrali medzi sebou v dvoch skupinách. Prví dvaja zo skupín postúpili do semifinále.

                 V napínavých súbojoch, pri ktorých hráči odovzdali svoj basketbalový kumšt, zvíťazilo družstvo V.OEmma Hovancová, Bruno Karniš, Lukáš Koneval, Samuel Šidlovský, Kamil Hudák a Ján Palgut.

                 Na 2. mieste sa umiestnilo družstvo 3.BMichaela Lichvárová, Erik Varchola, Marko Kohut a Jakub Zima.

               3. miesto obsadilo družstvo 1.BSandra Lazorčáková, Alica Jozefíková, Šimon Gužiak, Tomáš Imrich a Stanislav Chovanec.

                Najlepším strelcom turnaja sa stal Erik Varchola3.B.

             Víťazným družstvám blahoželáme a všetkým účastníkom, vrátane časomeračiek, ukazovateliek skóre  a zapisovateliek ďakujeme!

          • 17.5. - Medzinárodný deň mlieka

          •     Medzinárodný deň mlieka sa oslavuje od roku 1957 pod záštitou Medzinárodnej mliekarskej federácie (IDF). Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek plnohodnotnej ľudskej výživy. Cieľom je poukázať a vyzdvihnúť ich biologicky významný obsah, mimoriadne nutričné vlastnosti a inšpirovať ľudí k tomu, aby mlieko zaradili do každodennej súčasti života.

               Členovia krúžku Mládež Červeného kríža sa rozhodli tento deň osláviť varením pudingu v našej školskej jedálni.

                 Ďakujeme, pani vedúca!                                                             

                                                                                                       Mládež Červeného kríža

             

          • Za kultúrou do metropoly východu

          •    My, študenti tried III.B, I.A a I.B, sme sa po dlhých mesiacoch bez školských podujatí stopnutých pre pandémiu vybrali za jedným takým zážitkom do Košíc. Absolvovali sme divadelné predstavenie. Po našom príchode sme, samozrejme, mali čas aj pre seba. Ten sme vyplnili najmä nakupovaním v obchodnom centre, ale nasýtili sme aj naše žalúdky.

              Hlavným programom však bola návšteva Štátneho divadla v Košiciach. Keď odbili zvony majestátneho Dómu svätej Alžbety 19.00, zaujali sme miesta v hľadisku. Bláznivá situačná komédia Tom, Dick a Harry nenechala suché ani jedno oko diváka pre svoje vtipné spracovanie. Všedná životná situácia sa môže skomplikovať a ľudia si ju vedia vlastným vyhováraním s cieľom pomôcť si, práve naopak, ešte viac sťažiť. Smiech nás sprevádzal aj po skončení predstavenia, keď sme opúšťali Košice. Dobrú náladu sme pestovali aj po ceste domov - spevom v autobuse. Už teraz sa nemôžeme dočkať ďalšieho divadelného predstavenia!

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6

        06401 Stará Ľubovňa
        Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová
        mob.: 0911 037 668
        e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk
        http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje