• Zbierka školských pomôcok

          • Milí kolegovia, študenti a priaznivci školy!

               Kvôli stále pokračujúcemu konfliktu na Ukrajine prichádzajú na Slovensko matky s deťmi. Prijali sme prosbu o pomoc od riaditeľa ZŠ a gymnázia s vyučovacím jazykom ukrajinským v Prešove, Ing. Igora Andrejčáka. Od pondelka má v škole o 25 detí viac, ktoré prišli z Ukrajiny. Avšak utečencov pribúda a je predpoklad, že sa počet detí zvýši aj na 100.

            Preto prosí o pomôcky pre deti základnej školy:

            • zošity, písacie potreby a pomôcky na výtvarnú výchovu;

            pre gymnazistov:

            • zošity, písacie potreby a kancelársky papier na kopírovanie (z dôvodu nedostatku učebníc, keďže ide o jedinú ukrajinskú školu na Slovensku).

               Dobrovoľníci našej školy chcú pomôcť, a preto vyhlasujeme zbierku pomoci pre Spojenú školu T. Ševčenku v Prešove, ktorá bude trvať do utorka (8.3.2022).

               Za každú pomoc ďakujeme!

          • Olympiáda v nemeckom jazyku

          •    Dňa 16.2.2022 sa konalo krajské kolo olympiády v nemeckom jazyku, ktorého sa zúčastnili naši žiaci - M. Setláková z II.O v kategórii 1A, F. Kovaľ z I.O v kategórii 1C, V. Melnyk z III.O v kategórii 1B, P. Fábová z V.O a N. Saxová z I.B v kategórii 2A, S. Haničák z VIII.O a D. Setláková zo IV.B v kategórii 2A.

              Všetci žiaci skončili ako úspešní riešitelia a mimoriadny úspech dosiahla Patrícia Fábová (V.O), ktorá sa umiestnila na 2. mieste.

              Všetkým srdečne blahoželáme!

          • Geografická olympiáda

          •    Dňa 18.2.2022 sa uskutočnilo okresné kolo geografickej olympiády v kategórii E a F. V kategórii E nám veľkú radosť urobil žiak IV.O triedy Daniel Zima, ktorý sa umiestnil na 1. mieste a postupuje do krajského kola, ktoré sa uskutoční 22.4.2022. Veľmi pekné umiestnenie dosiahli  aj Filip Krafčík zo IV.O (4. miesto) a Krištof Dudzik zo IV.O (5. miesto). V Kategórii F sa najlepšie umiestnila Natália Matoľáková z II.O (12. miesto), Teo Svitana z I.O (16. miesto) a Tadeáš Dudzik z II.O (17. miesto).

              V tento deň sa uskutočnilo aj školské kolo kategórie Z online formou. Celkovo sa do súťaže zapojilo 2714 súťažiacich z celého Slovenska. Našu školu reprezentovalo 51 študentov 1. - 4. ročníka štvorročného štúdia, z toho až 27 študentov postúpilo do krajského kola, ktoré sa bude konať 1.4.2022.

              Všetkým úspešným súťažiacim blahoželáme!

          • Jarné prázdniny začali...

          •    Naše prvé kroky, ktorými sme začali jarné prázdniny, smerovali do  Domova pre seniorov v Starej Ľubovni, kde sme pre našich starších spoluobčanov odovzdali ručne pletené rukávniky.

              Naši študenti nielen opakovane potešili seniorov v tomto náročnom období, ale naučili sa aj novú zručnosť – pletenie bez ihlíc, ktorú využijú po návrate z jarných prázdnin v ďalšom projekte.

          • Online konferencia pri príležitosti 75. výročia vzniku UNICEF

          •       V rámci projektu Škola priateľská k deťom, do ktorého sa Gymnázium T. Vansovej zapojilo aj v školskom roku 2021/2022, pripravil Unicef pre žiakov II.O a III.O prednášku pri príležitosti 75. výročia svojho vzniku.

                Už v roku 1946 vznikla celosvetová organizácia, ktorej cieľom je pomôcť všetkým deťom v núdzi, sprístupniť vzdelávanie a zabezpečiť správnu hygienu všetkým. Ich pomoc je úplne závislá od dobrovoľných príspevkov. Za rok 2020 sa podarilo vyliečiť 5 mil. detí z podvýživy, zabezpečiť jedlo pre 224 mil. hladujúcich detí a 17 mil. detí malo prístup k pitnej vode. Organizácia je taktiež najväčším odberateľom arašidovej pasty, ktorá je hlavným zdrojom nutrične vyváženej stravy. Jej pravidelnou konzumáciou sa liečia podvyživené deti. Tieto a mnohé ďalšie zaujímavé informácie sa dozvedeli žiaci našej školy na prednáške, za ktorú ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu!

               Začítajte sa aj do e-publikácií a zapozerajte do krátkeho filmu, ktoré si pre nás Unicef pripravil:

          • SOČ 2022

          •    Študenti nášho gymnázia sa každý rok zapájajú do Stredoškolskej odbornej činnosti. V tomto roku sa školského kola zúčastnili žiaci tretieho ročníka s 29 prácami  rôznych okruhov tém. Svoje nadobudnuté zručnosti  museli preukázať v písomnom spracovaní prác, ale hlavne prezentovať seba a svoju prácu pred odbornou komisiou. Tá rozhodla, že do krajského kola postúpia tieto najlepšie práce a ich autori: 

            Tamara Reľovská: Tvorba ortopedickej pomôcky a jej aplikácia pri liečbe plochonožia

            Františka Neupauerová a Erika Šutorová: Kým bude prestreté

            Maroš Dufala a Jasmína Michaela Potočková: Dejiny Židov v oblasti Starej Ľubovne

            Mária Dufalová: Tvorba didaktickej pomôcky a jej aplikácia vo vyučovacom procese

            Roman Hajostek: Parta ako súčasť ľudového odevu  v oblasti Spiša

            Marko Kohut: Kryptomeny – peniaze budúcnosti

            Študentom blahoželáme a prajeme veľa úspechov v krajskom kole!

          • ZÓNA BEZ HRANÍC

          •     Žijeme online život viac ako kedykoľvek predtým a aktuálna pandemická situácia tomu vôbec nepomáha. Preto sme sa rozhodli zapojiť do grantového projektu #zlepšimeto, ktorý v roku 2021 administrovala Rada mládeže Prešovského kraja. Poslaním tejto výzvy bolo zlepšenie prostredia žiakov na škole, vzájomné zblíženie študentov mimo online priestoru, dobrovoľnícke aktivity v škole aj mimo nej a zapájanie žiakov do života strednej školy. Vďaka tomuto projektu vznikla naša „Zóna bez hraníc". Pod týmto názvom predstavujeme istý druh „chillout“ zóny s pohodlným sedením, ktorá slúži študentom na oddych počas prestávok, nadväzovanie komunikácií a nových priateľstiev. Táto zóna sa nachádza pri chemickom laboratóriu. Vytvorením tohto príjemného priestoru sme chceli prilákať našich študentov, aby si tu prišli posedieť a porozprávať sa tvárou v tvár, spoznať aj iných študentov našej školy alebo len tak na chvíľku zavrieť oči a vypnúť hlavu. Tento projekt sme zrealizovali pomocou finančných prostriedkov Prešovského samosprávneho kraja. Za sumu 500€ sme kúpili sedacie vaky, rozťahovaciu pohovku a poličku, ktorú sme vďaka príspevku od Ľubovnianskej knižnice zaplnili rôznymi knihami. Študenti si tieto knihy môžu čítať cez prestávky, brať domov, ale aj vymeniť za nejaké iné, prípadne priniesť ďalšie, s ktorými sa chcú podeliť. Takto vznikol aj hashtag #citamnagtv, ktorý slúži žiakom na označenie či už prečítaných, alebo novo prinesených/vymenených kníh. (Všetko to prebieha na platforme Instagramu.) Na projekte pracovali najmä členovia Žiackej školskej rady - Gymnázia Terézie Vansovej, no ruku k dielu priložili aj ostatní študenti a profesori. Farebné a zaujímavé maľby na stenách skrášlili, predtým, fádny priestor. Oživením taktiež bola aj výsadba niekoľkých rastlín do paliet v spolupráci so Zelenou školou. Ako naša Zóna bez hraníc vyzerá dnes a čo sme vďaka nej zrealizovali? Už pri jej vznikaní sa študenti viac rozprávali a zabávali. Momentálne je táto časť našej školy takmer vždy obsadená. Žiaci si ju veľmi obľúbili. Trávia tam voľné prestávky, odpadnuté hodiny, oddychujú a prežívajú „stredoškolský život". V tomto priestore sa taktiež uskutočnili mnohé diskusie, workshopy a prezentácie. Dovolíme si povedať, že tento projekt splnil svoj účel a možno aj nad naše pôvodné očakávania. Toto miesto je obrovským prínosom a už teraz sa tešíme, čo ďalšie vďaka nemu budeme môcť sprostredkovať.

          • Pletieme a ihlice nepotrebujeme

          •      Ako sme prednedávnom informovali, naši gymnazisti sa pustili do pletenia – bez ihlíc... Prvé výtvory – rukávniky sú na svete.

                 Radi ich odovzdáme Domovu pre seniorov v Starej Ľubovni. Veríme, že zahrejú nielen ruky, ale aj srdcia našich starších spoluobčanov.                                                                                                                            

                                                                                                            Študenti III.O, VI.O a III.A

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Srdečne blahoželáme Filipovi Škvárovi (VIII.O) za 1. miesto v okresnom kole a 2. miesto v oblastnom kole v olympiáde anglického jazyka kategória 2B.

          • Gymnazisti pomáhajú

          •     Študenti Gymnázia Terézie Vansovej sa už tretí rok snažia spríjemniť chvíle našim starším spoluobčanom, tentokrát sa však rozhodli pre netradičný spôsob.

               Keďže nás v tejto náročnej dobe prekvapila skutočná zima, gymnazisti sa pustili do pletenia teplých rukávnikov, ktorými chcú obdarovať tých najzraniteľnejších – našich seniorov v Domove pre seniorov v Starej Ľubovni.

          • EXPERT geniality show 2021/2022

          • To, že v našej škole študujú skutoční „experti“, potvrdil aj ďalší ročník celoslovenskej súťaže Expert, ktorú organizuje Talentída, n. o. Testy  z dvoch súťažných tém (podľa vlastného výberu) vypracovalo spolu 17 našich študentov. Tí z nich, ktorí sa umiestnili v štvrtine najlepších v niektorej z tém, získali titul EXPERT. Tí, ktorí patrili do štvrtiny najlepších v celkovom poradí, získali titul TOP EXPERT.

            Naši „EXPERTI“:

            Ján Gumulák (I.O) – téma Ako funguje svet

            Nina Kormaníková (I.O) – téma Päť jazykov kultúry

            Vitalii Melnyk (III.O) – téma Tajomstvá prírody

            Viera Kubisová (III.O) – témy Do you speak English?; Mozgolamy

            Jaroslav Hrebík (III.O) – téma Od Dunaja k Tatrám

            Pavol Pluta (III.O) – téma Mozgolamy

            Jiří Hrešan (VI.O) – téma Mozgolamy

                                                          

            Titul TOP Expert získali J. Gumulák, V. Melnyk, V. Kubisová, J. Hrebík a  P. Pluta.

            Blahoželáme!

          • Pozdrav od Adely

          • Žiakov Gymnázia Terézie Vansovej Stará Ľubovňa pozdravuje aj najznámejšia slovenská moderátorka Adela Vinczeová

          • Spolupráca fyziky a anglického jazyka

          • Výsledky medzinárodnej súťaže „Slnko na prvý pohľad“

            Projekt EST zorganizoval  medzinárodnú súťaž pre stredné školy s názvom „Slnko na pohľad“. Študenti z celej Európy skúmali rôzne materiály súvisiace s našou hviezdou a vytvorili EST Solarpedia - otvorený vzdelávací zdroj o Slnku v anglickom jazyku.  EST Solarpedia bude čoskoro k dispozícii na webovej stránke EST, aby si ju mohol pozrieť každý, kto sa zaujíma o slnečnú astronómiu.

            Winners of the school competition “The Sun at a Glance”

            The EST project organized an international competition for secondary schools called „The Sun at a Glance“. The students from all over Europe researched different materials connected to our star and created the EST Solarpedia – an open educational resource about the Sun in English language. EST Solarpedia will soon be available on EST website so that everyone who is interested in solar astronomy can observe it. 

            Do medzinárodnej školskej súťaže EST „The Sun at a Glance“ bolo prihlásených celkovo 561 mimoriadne kreatívnych infografík  zo 16 krajín.

            A total of 561 exceptionally creative infographics from 16 countries have been submitted to the school competition “The Sun at a Glance”.

            Medzinárodná porota zložená z odborníkov z rôznych odborov udelila nášmu tímu zo IV. O 10. miesto. Za zmienku stojí aj kolektívna spolupráca študentov zo VI.O. Posúďte aj vy infografiky našich žiakov.

            The international jury consisting of experts from different disciplines have chosen the winners. The team from the IV.O class took the 10th place. We should also mention the work of the second team from the VI.O class.

             

            Názov: Gravitácia Slnka          Title: Gravity of the Sun

            Students (IV.O): Ester Petrana Petríková, Krištof Dudzik, Filip Krafčík , Zuzana Šidlovská


            Názov: Geomagnetické búrky   Title: Geomagnetic storms

            Students (VI.O): Vladimír Sklenár, Jiří Hrešan, Matej Janoško, Dávid Hajduk, Sebastián Olšavský, Tamara Pagorová, Klára Anna Vranovská

             

            Našim študentom srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy!

             

             

             

          • Pozor, pozor!

          •    UNICEF sa tento rok bude venovať už aj ekologickým témam! Preto srdečne pozývame žiakov našej školy, aby sa zapojili do prvého ročníka EkoHackatonu UNICEF, ktorý sa uskutoční 18. a 19. marca v Bratislave v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

               Ak si študentom, ktorý sa zaujíma o svoje životné prostredie a chcel by si prispieť k skvalitneniu životného prostredia, resp. máš nejakú ideu, ktorú by si chcel pretaviť z konkrétnej myšlienky na konkrétnu vec, neváhaj a prihlás sa!

              Viac informácií o EkoHackatone nájdeš na webe Unicef - https://www.unicef.sk/clanky/585-eko-hackathon-2022-co-dokazes-zmenit/

                Veríme, že GTV má študentov, ktorým nie je ľahostajná budúcnosť ľudstva!

             

          • Dospievanie...

          •    Dňa 25.1.2022 sa žiaci III.O zúčastnili prednášky o dospievaní mladých ľudí, ktorú zrealizovali študenti 5. ročníka Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach, Martin Barnovský a Karin Brandeburová.

              Intímne témy bývajú náročné na vysvetľovanie nielen pre rodičov, no napriek tomu sú dôležitou súčasťou vývoja mladých ľudí. „Dôležité pri takejto prednáške je byť úprimný a rozoberať to s cudzím človekom,“ tvrdí Martin, bývalý absolvent Gymnázia T. Vansovej. Prednáška, rozdelená do dvoch častí, sa niesla v príjemnom duchu. V prvej časti si žiaci rozšírili obzory a vedomosti o ich dospievaní a ľudskom tele, o pohlavných chorobách a ich prevencii prostredníctvom interaktívnej a zábavnej formy. Druhá časť bola zameraná na anatómiu pohlavnej sústavy.

               Za prednášku ďakujeme a prajeme veľa šťastia k úspešnému ukončeniu štúdia!

          • Napísali o nás...

          •     V aktuálnom čísle Ľubovnianskych novín aj o našej výhre v celoslovenskej súťaži Ohodnoť svojho rodiča v prevencii pred závažnými ochoreniami.

             

          • O študijnom pobyte vo Francúzsku

          •     V aktuálnom čísle Ľubovnianskych novín rozhovor s Františkou Neupauerovou (III.B), ktorá vyrozprávala svoje zážitky o študijnom pobyte vo Francúzsku. 

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6

        06401 Stará Ľubovňa
        Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová
        mob.: 0911 037 668
        e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk
        http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje