• Chemická olympiáda

          • Samuelovi Poláčekovi, žiakovi IV.O triedy, srdečne blahoželáme k I. miestu na okresnom kole chemickej olympiády a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a mesta na krajskom kole.

          • Trestná činnosť mládeže

          •    Dňa 4.5.2023 sa žiaci II.B, II.A a VI.O zúčastnili prednášky na tému Trestná činnosť mládeže s kpt. Ing. Ženčuchom, ktorý žiakom vysvetlil základné policajné pojmy. To, ako a za čo je mládež potrestaná, im priblížil prostredníctvom prezentácie a príbehov zo skutočného života.

            Sme radi, že nás pán Ženčuch opäť obohatil o informácie z policajného sveta a tešíme sa na ďalšiu návštevu. Ďakujeme!

          • Hviezdoslavov Kubín - krajské kolo

          •     Koniec apríla sa niesol v znamení umeleckého slova. DJZ v Prešove privítalo víťazov okresných kôl súťaže Hviezdoslavov Kubín. V silnej konkurencii sme mali želiezko v ohni aj my. Skúsená recitátorka Sofia Gontkovičová, žiačka IV.O, získala 3. miesto v 3. kategórii. 

            Srdečne blahoželáme!

          • Prírodovedná exkurzia

          •   28. apríla 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili dlho pripravovanej prírodovednej exkurzie. Cieľom bolo absolvovať zaujímavú hodinu fyziky v Centre popularizácie fyziky pri Gymnáziu Viliama Paulinyho-Tótha v Martine pod vedením PaedDr. Jozefa Beňušku, PhD.. Žiaci zažili  vedu vo vedeckom centre Aurélium v Bratislave a strávili niekoľko hodín v Prírodovednom múzeu vo Viedni. Program bol bohatý a zaujímavý. V tomto nabitom programe sme si našli čas aj na kultúru a v Slovenskom národnom divadle sme sa nechali unášať výkonmi hercov v predstavení Vojna a mier.

            Momentky z Viedne

            Výber exponátov, ktoré žiakov najviac zaujali

          • Stredoškoláci na univerzite

          •    Po úspešnej besede v Gymnáziu T. Vansovej so spisovateľom a pedagógom na Prešovskej univerzite v Prešove doc. Jánom Gavurom sme dostali pozvanie, aby sme načreli do vysokoškolského sveta a priamo sa zúčastnili seminára na vysokej škole. Nuž, vybrali sme do Prešova a skúsili si deň univerzitného študenta. Začalo to seminármi pod vedením pána docenta, kde sme sa venovali dielam Daniela Heviera a Jozefa Urbana. Kým prvého väčšina z nás pozná z detstva, druhý je autorom nesmrteľného textu pesničky Voda, čo ma drží nad vodou. Vidieť diela týchto autorov z inej perspektívy, rozobrať si konkrétne básne verš po verši, slovo po slove a snažiť sa rozšifrovať ideu, bolo ozaj úchvatné.

               Súčasťou  našej návštevy bola aj  účasť na prednáške týkajúcej sa tvorby časopisu so zaujímavým názvom Vertigo. Vydáva ho OZ FACE – Fórum alternatívnej kultúry a vzdelávania v spolupráci s Filozofickou fakultou Prešovskej univerzity v Prešove. Časopis sa venuje poézii a básnikom. Viac o jeho zameraní, ale aj vzniku nám porozprával šéfredaktor doc. Ján Gavura spolu s ostatnými redaktormi, ktorí nám poskytli viaceré rady, ktoré môžeme využiť pri vydávaní nášho školského časopisu. Na záver mali dvaja z nás unikátnu možnosť vyskúšať si recitačný „battle“ so zástupkyňou šéfredaktora Mgr. Lenkou Šafranovou, PhD., ktorá je zároveň odbornou asistentkou, literárnou vedkyňou, poetkou, porotkyňou literárnych súťaží,... Vďaka pútavej diskusii sme si pripomenuli, že poézia môže byť súčasťou kvalitného časopisu a nemali by sme na ňu aj v súčasnej modernej dobre zabúdať.

            Ďakujeme doc. J. Gavurovi za príležitosť a už teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu!

          • Biologická olympiáda

          •     Dňa 20.4.2023 sa v CVČ uskutočnilo okresné kolo biologickej olympiády kategórie D - teoreticko-praktická časť, kde žiaci našej školy predviedli nielen svoje vedomosti, ale aj praktické zručnosti z oblasti prírodných vied. 

                 Samuel Kolej (II.O) obsadil skvelé 2. miesto a Patrik Halčák (II.O) bol úspešný riešiteľ.

            Obom žiakom srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu našej školy!


          • Na ruštine v reštaurácii

          •     Dňa 2.5.2023 sme zažili netradičnú hodinu ruského jazyka. Pred triedou sme prezentovali dialógy na tému Reštaurácia, ktoré sme si pripravili na predošlých hodinách. Každý z nás mal vyrobené vlastné menu. Aby to vytváralo celkový dojem reštaurácie, priniesli sme si aj zopár rekvizít. Takéto hodiny by mohli byť častejšie.

                                                                                                                               Žiaci I.A triedy

          • Prípravné kurzy pre záujemcov o GTV

          •    V sobotu sa uskutočnil posledný prípravný kurz zo slovenského jazyka a literatúry a matematiky pre záujemcov nášho Gymnázia T. Vansovej.

            Deviatakom 4.5. a 9.5. držíme palce a veríme, že sa spoločne vidíme v novom školskom roku 2023/2024!

          • Slovensko v rukách (aj) našich študentov

          •    Štvrtáci nášho gymnázia neskrývajú svoj záujem o veci verejné.
             Účasťou na konferencii Modelový parlament Slovenska sa štvrtáci Rachel Iľaščiková, Janka Malachovská a Maroš Dufala ako modeloví poslanci NR SR a členovia výborov úspešne podieľali na moci. Navrhovali znenia zákonov, zaujali stanoviská k aktuálnemu svetovému dianiu a hlasovali v pléne Národnej rady Slovenskej republiky.
               Rachel, Janka a Maroš svoju účasť hodnotia slovami Ceasara: ,,Skúsenosť je učiteľom všetkých vecí.”

          • Aj toto je realita

          •   Krúžok Mládež Červeného kríža opäť rozšíril svoje obzory. Do našich radov zavítala rodáčka zo Starej Ľubovne Andrea Škovierová Dragošeková, zakladateľka občianskeho združenia Meli Beli, ktorá nám prišla porozprávať o aktivitách občianskeho združenia, o epilepsii, ale aj o bežnom živote s ťažko chorým dieťatkom.

              Aďka je nielen zakladateľkou občianskeho združenia, je literárne činná, je členka speváckej skupiny NOVÉ MENO, ale je hlavne mama dvojičiek, vďaka ktorej nájdeme na Slovnafte špeciálne prebaľovacie pulty, špeciálne bezpečné postele v nemocniciach, špeciálne hojdačky a mnoho iného.

             OZ Meli Beli každoročne organizuje aj akciu Fialové Vianoce, Fialový deň a po prvýkrát v tomto roku aj celoslovenskú zbierku s názvom Nič so mnou nezatrasie. Dozvedeli sme sa, že kúpou fialových pohľadníc od špičkových slovenských ilustrátorov môžeme podporiť konkrétne deti s ťažkou formou epilepsie a inými pridruženými diagnózami. Takto získané financie idú deťom na rehabilitácie, špeciálne pomôcky, terapie a iné nevyhnutné „dôležitosti“, vďaka ktorým je ich neľahký osud o čosi znesiteľnejší.

               Sme veľmi radi, že sme sa takejto prednášky mohli zúčastniť a ďakujeme Aďke, že nám priblížila život s epilepsiou.

            Cez rozprávanie a videá sme sa dotkli nie celkom ružového života. Ale aj toto je realita!

          • Ako pomôcť duši?

          •    Vo štvrtok, 27.4., sme mali možnosť zúčastniť sa prednášky s názvom Ako pomôcť duši? pod vedením koordinátora pre školy z organizácie UNICEF pána Filipa Mroča. Pán Mroč nám bližšie priblížil, čím sa zaoberá UNICEF a to, že naše mentálne zdravie je rovnako dôležité ako to fyzické. Všetko, čo sa deje v našom živote a okolí, vplýva na našu psychiku. Ukázal nám, ako si deti nemôžu plniť svoje sny kvôli okolnostiam, ktoré sa im v živote stali. UNICEF umožňuje, aby deti mohli pri duševnom nepokoji vyhľadať ľudí, ktorí by im s týmto problémom pomohli. Poukazuje na to, že je dôležité, aby mentálne zdravie detí nebolo potláčané do úzadia a každý by mal mať možnosť sa o svojom probléme s niekým porozprávať.

               Veríme, že každý z nás si pri tejto prednáške uvedomil dôležitosť mentálneho zdravia a aj to, že nie všetko, čo v živote máme, je samozrejmosť. Pánovi Mročovi ďakujeme za návštevu a dúfame, že našu školu navštívi opäť!

                Simona a Martina, III.O: „Táto prednáška nám priblížila fungovanie organizácie UNICEF. Možno z jednej strany nám aj odpovedala na otázky, ktoré si mnohí kladieme. Dozvedeli sme sa taktiež o duševnom zdraví hlavne u detí. Umožnilo nám uvedomiť si aj to, aký dôležitý je obyčajný rozhovor. Ukázali nám, že aj ľudia, ktorí sú celosvetovo známi, môžu mať problémy s duševným zdravím a snažia sa verejne podporiť iných ľudí. Chceli by sme sa poďakovať, že sme mali možnosť sa takejto prednášky zúčastniť, taktiež ďakujeme organizáciám, ktoré pomáhajú nielen deťom ako je UNICEF.”

                Ninka, II.O: „Prednáška sa mi páčila a bola zaujímavá. Najviac sa mi na nej páčili spôsoby, ako odbúrať alebo zabudnúť na stres. Dozvedela som sa aj o tom, že UNICEF umožňuje organizovať miesta, kde sa deti môžu odreagovať od toho, čo sa u nich deje.“

          • MIDIcoolvolley

          • Študenti III.O sa zúčastnili okresného kola MIDIcoolvolley žiakov ZŠ a umiestnili sa na skvelom treťom mieste.

            Gratulujeme!

          • Basketbalový turnaj o Pohár predsedu PSK

          •     21.4.2023 naše Gymnázium T. Vansovej reprezentoval na basketbalovom turnaji o Pohár predsedu PSK kolega Mgr. Juraj Fidermák v jednom tíme spolu s inými pedagógmi stredných škôl okresov Sabinov a Stará Ľubovňa.
            Kolegovi ďakujeme za reprezentáciu a PSK za zorganizovanie turnaja!

          • Krajské kolo MATEMATICKEJ OLYMPIÁDY, kat. Z9

          •     V krajskom kole matematickej olympiády pre žiakov 9. ročníka ZŠ a 4. ročníka osemročných gymnázií dosiahol mimoriadny úspech žiak IV.O Samuel Poláček.

            Po zisku plného počtu bodov sa umiestnil na 1. mieste!

            Samkovi srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov!

             

          • NÁBOJ 2023

          • V piatok 21.4.2023 sme sa zúčastnili medzinárodnej matematickej súťaže družstiev Náboj 2023 v Košiciach. Celkovo na Slovensku súťažilo viac ako 120 družstiev.  

            Našu školu reprezentovalo družstvo juniorovF. Krafčk, A. Ščišľák, E. P. Petríková, E. Rusiňáková (V.O) a S. Poláček (IV.O), ktoré si vybojovalo 27. miesto v rámci Slovenska.

            Spomedzi dvoch družstiev seniorov lepšie umiestnenie získal tím v zložení – V. Sklenár, J. Hrešan, M. Janoško (VII.O), L. Jančišinová, E. Fidermáková (III.A), ktoré skončilo na 37. mieste medzi seniormi.

            Ďalšie družstvo seniorov tvorili A. Zamišková, J. Turlík, J. Smoroň, M. Kovaľ (II.A) a B. Kollár (VII.O).

            Všetky družstvá bojovali s plným nasadením a s ich výsledkami môžeme byť spokojní. Súťaž ukázala, že je veľa študentov, ktorých matematika baví a radi súťažia.

          • Deň Zeme

          • Deň Zeme vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Jeho cieľom je pripomenutie si našej závislosti na cenných daroch Zeme.

            Medzinárodná platforma Earth Day odporúča zaviesť do každodenného života pár zmien. Vyzýva nás na obmedzenie používania plastov, šetrenie vodou, kúpu lokálnych potravín, používanie prírodných hnojív, ........

            Výzva pre GTV:

            ZBER  ELEKTROODPADU /nefunkčné alebo nepotrebné malé elektrozariadenia/

            ZBER  BATÉRIÍ  

            ZBER TONEROV

            Kedy?: 24.4. – 28.4.2023

            Kde?: Zberné boxy na batérie a tonery – chodba pri biologickom laboratóriu

                       Elektrozariadenia – biologické laboratórium

             

             Nezabúdajme, že každý deň môže byť Dňom Zeme!

          • Svetový deň hemofílie sme si pripomenuli i my....

          •   Krúžok Mládež Červeného kríža si pripomenul Svetový deň hemofílie (17.4.) vytvorením „živej“ kvapky krvi.

              Hemofília je dedične podmienená porucha zrážania krvi. Je zapríčinená chýbaním niektorého z koagulačných faktorov. Jej príznakom je zvýšené krvácanie. To môže vzniknúť spontánne, po poranení, vytrhnutí zuba alebo po chirurgickom zákroku. Vo väčšine prípadov sa vyskytuje u mužov.

              Odhaduje sa, že hemofíliou trpí približne 1 z 10 000 ľudí, pričom na celom svete postihuje 450 000 ľudí, na Slovensku žije s týmto ochorením viac ako 700 pacientov.

              V súčasnosti je hemofília dobre liečiteľná a pri správnej liečbe a životospráve majú jedinci veľkú šancu nielen sa dožiť veku bežnej populácie, ale aj prežiť pomerne plnohodnotný život.

          • Ďakujeme, že vidíte život aj z inej strany

          •   Deň narcisov je jedinečná verejno-prospešná finančná zbierka Ligy proti rakovine. 

              20. apríla ulice nášho mesta i školy zaplavili žlté narcisy. Každý, kto si narcis pripol na svoj odev, vyjadril týmto gestom podporu a spolupatričnosť ľuďom, ktorí bojujú s rakovinou. 

            Vďaka našim dobrovoľníkom sa podarilo vyzbierať sumu  1 285,45 EUR.

            V mene Ligy proti rakovine všetkým darcom ĎAKUJEME!

          • Matematická olympiáda

          • Teší nás každý úspech našich žiakov. Tentokrát si vybojovali pekné umiestnenia v matematickej olympiáde žiakov ZŠ a osemročných gymnázií.

            V kategórii Z6 získal Patrik Sklenár z I.O 1. miesto.

            V kategórii Z7 sa Matej Chovanec z II.O umiestnil na 2. mieste. Úspešnými riešiteľmi sú aj Samuel Kolej a Felix Kovaľ (obaja z II.O).

            V kategórii Z8 obsadila Ema Repková z III.O 3. miesto. Ďalší úspešní riešitelia sú Simona Fidermáková, Matúš Závadský a Dominik Grech (všetci z III.O).

            Blahoželáme!

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6 06401 Stará Ľubovňa Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová mob.: 0911 037 668 e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje