• Hodina literatúry so spisovateľkou

          •     V utorok, 5. októbra, sa žiaci II.B triedy zúčastnili besedy so spisovateľkou Vandou Rozenbergovou v Ľubovnianskej  knižnici.  Spisovateľka, ktorú sme doposiaľ vnímali len ako autorku pre deti, sa nám ukázala v inom svetle. Okrem ukážok zo svojich knižiek, starších, ale i najnovšej knihy, nás motivovala „preskúmať“ jej obsah. V následnej diskusii  sme rozprávali o autorkinom pracovnom, súkromnom i spisovateľskom živote. Nechýbali pikošky  a rôzne zaujímavosti, ktoré nás aj pobavili.

                Čas strávený v spoločnosti tejto zaujímavej ženy v rámci hodiny literatúry by sme si radi zopakovali častejšie.

          • Dobrovoľníci v detskom domove

          •     Aj v tomto školskom roku 2021/22 pokračujú naše dobrovoľnícke akcie. Dňa 30. septembra sme boli spolu s pani profesorkou Mgr. Ivetou Masnikovou a pani profesorkou Ing. Danielou Buckovou v Detskom domove sv. Klementa Hofbauera v Podolínci odovzdať vami spoločne vyzbierané darčeky.

               V domove nám deti porozprávali príbehy, ktoré každého chytia za srdce. Mali sme možnosť sa s niektorými stretnúť a radosť najmenších z darčekov bola neopísateľná. Dokonca nám ukázali, ako a v akých priestoroch žijú.

               Veríme, že stretnutie s deťmi nebolo posledné a že im ešte niekedy vyčarime aspoň úsmev na tvári.

          • Svetový deň úsmevu 2021

          •     Výraz tváre prejavujúci sa charakteristickým pohybom svalov okolo úst, ktorým obyčajne vyjadrujeme radosť, príjemnú náladu, prípadne iróniu – takto znie definícia jedného z najzákladnejších slov spisovnej slovenčiny, nežnej známky potechy i obligátneho námetu pre množstvo piesní – úsmevu. Týchto päť písmen však predstavuje viac než len obyčajné slovíčko. Či už je srdečný, letmý, rozpačitý, široký, figliarsky alebo štrbavý, stále ostáva naším vlastným, jedinečným odzrkadlením vnútorného prežívania. Keď Harvey Ball v roku 1963 vytvoril prvého, dnes už notoricky známeho, dennodenne používaného „smajlíka“, snáď ani netušil, akú revolúciu v prejavoch vľúdnosti započína. Ľudia po celom svete sa digitálne i naživo navzájom obdarúvajú veselým zdvihom kútikov pier, aby prejavili svoje pocity a emócie.

               Aj naša škola 1.10. nepreťala pomyselnú kontinentálnu reťaz oslavy symbolu spontánnej radosti. Ráno, pri vstupe cez brány školy, bol študentom, pedagógom i nepedagogickým zamestnancom z rúk piatakov osemročného gymnázia, Niny Švedlárovej, Filipa Budzáka a Vanesy Cirbusovej, venovaný žltý pripínací vlastnoručne vyrobený „smajlík“, ktorý počas celého vyučovania tíško značil dianie spoza rúšok.                                                                                                                 

            A. Chamillová

          • Návšteva Ľubovnianskej knižnice novými členmi I.A triedy

          •     Dňa 30.9.2021 sa žiaci I.A zúčastnili edukatívnej prehliadky v Ľubovnianskej knižnici. Naučili sa rýchlo zorientovať v jej priestoroch a na pomoc pri hľadaní publikácií využívať aj knižničný online katalóg (aj vďaka nemu našli vybrané tituly medzi 65 000 knihami za menej ako 2 minúty).

            Za nové poznatky a možnosť spoznávať knižnicu ďakujeme!

          • Európsky deň jazykov

          •     26. september je tradične oslavovaný ako Európsky deň jazykov. Aj v našom Gymnáziu Terézie Vansovej sa tento deň niesol v podobnom duchu. Žiaci mali možnosť zažiť hodiny cudzích jazykov tak trochu inak... Zistili, že cudzí jazyk to nie je len o drilovaní gramatiky a slovnej zásoby, ale hlavne hravou formou sa dá tento jazyk posunúť na iný ,,level“.

             

          • Prispel/a si aj ty?

          •      Prvé jesenné dni patrili nevidiacim, slabozrakým a všetkým ľuďom so zrakovým postihnutím. A nás, študentov III.A (Slávka Dziaková, Ema Fröhlichová, Roman Hajostek, Kristína Plavčanová) a III.B (Jasmína Potočková, Maroš Dufala, Františka Neupauerová, Sabina Mašlejová, Erika Šutorová, Daniela Repková), ste mohli stretnúť na chodbách nášho gymnázia alebo v uliciach Starej Ľubovne s krabičkou a bielymi pastelkami. Oslovili sme svojich spolužiakov aj náhodných okoloidúcich a snažili sme sa tak vyzbierať čo najviac finančných darov pre tých, ktorí sa ocitli v ,,slepej uličke“.

            Za každý príspevok ďakujeme a veríme, že peniaze pomôžu nevidiacim a slabozrakým začleniť sa do každodenného života!

          • Biela pastelka 2021

          •      Už zajtra sa v priestoroch našej školy uskutoční verejná zbierka Biela pastelka, ktorá patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku.

                Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

                A preto, ak môžeš, prispej do krabičky, s ktorou sa zajtra budú pohybovať naši študenti počas prestávok v priestoroch školy!

             

            Za akúkoľvek finančnú podporu ďakujeme!

          • Týždeň dobrovoľníctva

          • Milí študenti,

               aj tento rok sa s radosťou zapájame do akcie TÝŽDEŇ DOBROVOĽNÍCTVA, tentokrát v podobe pomoci deťom v detskom domove.

               Pomôcť môže každý, kto zakúpi školské potreby, napr. pastelky, farby, farebné papiere a pod.. Pridať sa môžu aj celé triedy zakúpením spoločenských hier alebo športových potrieb, ktoré spríjemnia voľné chvíle deťom, ktoré sa z rôznych príčin ocitli v detskom domove.

              Veríme, že sa medzi vami nájdu dobrovoľníci, ktorí sa zapoja do tejto aktivity a dokážu, že dobré skutky sa dejú.

               Svoje dary môžete vložiť do krabice na chodbe oproti študentskej miestnosti pri kabinete telesnej výchovy.

             

            Ďakujeme!!!

          • Samotestovanie žiakov školy

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            od pondelka budúceho týždňa, t. j. 20.09.2021 sa začína s distribúciou antigénových samotestov.

            Testovanie sa realizuje v súlade so ŠKOLSKÝM SEMAFOROM dvakrát týždenne, t.j. v pondelok a vo štvrtok ráno pred nástupom do školy a kedykoľvek, keď žiak prejavuje jeden z príznakov ochorenia COVID-19. Vykonanie samotestu bude zákonný zástupca alebo plnoletý žiak škole potvrdzovať prostredníctvom EDUPAGE. Výsledok testu oznamuje škole len v prípade, že bol žiak pozitívny a zostáva doma.

            Zákonný zástupca žiaka alebo plnoletý žiak pri preberaní samotestov podpíše preberací protokol a spolu s ním obdrží návod výrobcu na použitie samotestov. Tým berie na vedomie:
            – antigénové testy sú zákonnému zástupcovi alebo plnoletému žiakovi odovzdávané výlučne za účelom diagnostiky ochorenia COVID-19 žiaka, ktorému sú určené,
            – v prípade, ak zákonný zástupca alebo plnoletý žiak antigénové testy nepoužije, pričom zároveň nedošlo k ich znefunkčneniu, je povinný ich škole vrátiť,
            – v prípade, ak zákonný zástupca alebo plnoletý žiak antigénové testy použije na iný ako dohodnutý účel, je povinný vydať bezdôvodné obohatenie formou finančného plnenia, ktorého výška sa vypočíta ako súčin počtu odovzdaných antigénových testov a trhovej ceny jedného antigénového testu.

            Prikladáme link na inštruktážne video:

            https://www.youtube.com/watch?v=bihiBgpM9pc

          • Učíme sa po taliansky

          • Ciao amico!

            Chceš hovoriť po taliansky? Prihlás sa na taliančinu!

            Taliansky jazyk si môžeš vybrať ako nepovinný predmet a absolvovať ho dvakrát týždenne. Osvojíš si základnú slovnú zásobu, gramatické javy a melodiku tejto krásnej románskej reči, ktorou sa dorozumieva niekoľko desiatok miliónov ľudí v Taliansku, Švajčiarsku, San Maríne a vo Vatikáne.

            Je to jazyk kultúry, umenia, kuchyne a hudby...

            Tešíme sa na Teba!

          • Účelové cvičenie 2021

          •     Dňa 10.9.2021 sa žiaci V.O, I.B, VI.O, II.A a II.B triedy v rámci účelového cvičenia zúčastnili podujatia „Pochod vďaky“ na horu Marmon, kde bolo v septembri 1944 zostrelené nemeckými jednotkami sovietske lietadlo, ktoré letelo na pomoc SNP.

                 Po štátnej hymne a pietnom akte kladenia venca k pomníku nasledovala prednáška  predsedu HDoKo pána Šlachtovského, ktorý vyrozprával  príbeh o hrdinskom čine sovietskej posádky lietadla a statočnom počine obyvateľov Starej Ľubovne a Kežmarku pri záchrane letca Archipova. V besede pri ohníku, pripomínajúceho partizánsku vatru, sa študenti od členov predsedníctva OblV SZPB dozvedeli dôležité informácie o SNP a regionálnych dejinách Starej Ľubovne z obdobia 2. svetovej vojny.

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka Gymnázia Terézie Vansovej Stará Ľubovňa v súlade s §150  ods. 5 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávení (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov z organizačných dôvodov udeľuje 

             14. septembra 2021 (utorok)

            riaditeľské voľno.

             

            Stará Ľubovňa 10.09.2021                                                                       Klaudia Satkeová, riaditeľka školy

             

          • Zbystri svoju pozornosť!

          •    Redakcia školského časopisu Gymploviny hľadá novú posilu! Si kreatívny, rád vymýšľaš stále niečo nové, realizuješ svoje nápady a vkladáš slová či kresby na papier? Potom čakáme práve na teba a tvoje originálne predstavy, ako zachytiť život v našej škole z rôznych uhlov pohľadu.

               Neváhaj a vyber si spomedzi ponuky krúžkov náš redakčný tím, v ktorom okrem zábavy okúsiš aj základy novinárčiny na študentskej úrovni a neminie ťa ani možnosť zúčastniť sa na zaujímavých súťažiach stredoškolských časopisov.

               Nezabúdaj, budú to práve tvoje riadky, ktoré si nakoniec prečítajú zraky celého gymnázia.

                                                                         Tešíme sa na teba! :-)

          • Oznam vedúcej ŠJ

          • Oznamujeme žiakom a rodičom, že na stravovanie sa môžu prihlásiť u vedúcej školskej jedálne

            od 24.08.2021 v čase od 08.00 do 14.00 hod..

            Žiaci, ktorí už majú prihlasovacie údaje do ŠJ sa môžu prihlásiť na obedy prostredníctvom www.eskoly.sk

          • O Z N A M

          • Oznamujeme žiakom, ktorí požiadali o vydanie ISIC kariet, že si ich môžu vyzdvihnúť

            od 24.08.2021 v čase od 08.00 do 14.00 hod. v kancelárii školy.

             

          • Zisťovanie záujmu o AG samotesty

          • Vážení rodičia,

            naša škola dnešným dňom využila možnosť zabezpečiť AG samotesty s krátkymi tyčinkami pre žiaka určené na dobrovoľné domáce použitie v počte 25ks/žiak.
            Svoj záujem možete vyjadriť do 25.08.2021 (vrátane) prostredníctvom aplikácie EduPage alebo po prihlásení na stránku školy.

             

            Klaudia Satkeová, riaditeľka školy

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6

        06401 Stará Ľubovňa
        Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová
        mob.: 0911 037 668
        e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk
        http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje