• AMR week

          •     AMR (antimikrobiálna rezistencia) znamená odolnosť baktérií voči antibiotikám. My, členovia krúžku Mládež Červeného kríža, sme mali tú možnosť dozvedieť sa o tejto problematike viac od našej bývalej študentky Laury Fedorkovej, terajšej študentky Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine. Jasne, stručne a zaujímavo vysvetlila, čo antibiotiká sú a ako s nimi zaobchádzať. Poukázala na komplikácie, ktoré AMR prináša a zistili sme aj to, koľko antibiotík sa v priemere predá za rok na Slovensku.

                Ak sa aj vy chcete zapojiť do osvety o tomto probléme, stačí, ak na sociálnu sieť pridáte kreatívnu fotku s #skriňaniejelekáreň a označíte profily @slomsa_slovakia a @scoph.slomsa.

            V mene členov krúžku ďakujeme Laure za prednášku a určite radi privítame aj ďalšie takéto zaujímavé a interaktívne prednášky, snáď už aj osobne. :-)


          • JE TO TAM! SME PRVÍ NA SLOVENSKU!

          •    Koronové časy nám ukazujú, že zdravie je nadovšetko. Z tohto dôvodu sa naša škola rozhodla zapojiť do kampane Ligy proti rakovine s názvom Ohodnoť svojho rodiča v prevencii závažných chorôb.

               Po automatickom obodovaní správnych odpovedí v dotazníku si dieťa a rodič na chvíľu vymenili svoje úlohy a rodičia boli hodnotení svojimi deťmi.

            Zo 652 oslovených škôl na Slovensku sa Gymnázium Terézie Vansovej umiestnilo na 1. mieste v počte zaslaných správnych odpovedí v dotazníku!!!

             

            P.S.: Spoločne nám záleží na tom, aby mládež tohto storočia bola uvedomelá a zodpovedná v oblasti starostlivosti o zdravie.

          • Dobrovoľníci pomáhajú...

          •     ...všade tam, kde sa ich pomocná ruka pridá. V piatok 12. novembra naše dobrovoľníčky navštívili karanténnu stanicu v Starej Ľubovni a pomohli s venčením psíkov.

               „Aj napriek tomu, že situácia nie je jednoduchá, sme sa rozhodli takýmto spôsobom pomôcť útulku a spríjemniť psíkom deň. Dúfame, že aj v budúcnosti budeme môcť podať psíkom pomocnú labku aj inak,“ uviedli Tamara a Karin zo VI.O triedy.

          • American Dream v III.A

          •     Hodiny anglického jazyka sa vo štvrtok 18. novembra a piatok 19. novembra niesli v duchu divadla. Áno, divadla, avšak tentokrát v online priestore. Študenti využili možnosť pozrieť si online inscenáciu v anglickom jazyku odohranú hercami z  Martinského divadelného centra.

               Inscenácia American Dream mala pozitívny ohlas u študentov, a to aj z dôvodu, že študenti počas pozerania riešili úlohy, ktoré im otvorili divadelné závesy do ďalšej epizódy.

          • Blahoželáme tímu GTV

          •      Naši žiaci osemročného gymnázia Filip Krafčík (IV.O), Krištof Dudzik (IV.O), Samuel Poláček (III.O) a Pavol Pluta (III.O) sa v piatok 19.11. zúčastnili online medzinárodnej  súťaže Náboj Junior.

               Počas 120-tich intenzívnych minút počítania úloh z matematiky a fyziky, kde zúročili svoje vedomosti a svoj dôvtip, sa prepočítali na 14. miesto zo 416 slovenských tímov a celkovo na 62. miesto z 1003 medzinárodných  tímov z Poľska, Francúzska a Česka.

             

             

          • Národná súťaž HIV/AIDS prevencia

          • Blahoželáme našim žiačkam N. Švedlárovej (V.O), T. Wilmanovej (V.O) a E. Arendáčovej (I.A) za účasť v

            národnej súťaži HIV/AIDS prevencia. 


            Dievčatá sa umiestnili na krásnom 21. mieste z celkového počtu 74 súťažných tímov. 


            Študentkám srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu Gymnázia T. Vansovej!

          • Témy, o ktorých sa (ne)rozpráva

          •      O intímnych témach sa rozprávať nemá, tvrdí väčšina ľudí. Ale odkiaľ sa máme dozvedieť o fungovaní nášho ženského tela? Ako prebieha menštruácia, ako sa pripraviť na prvú prehliadku u ,,ženského" lekára? Na tieto otázky nám, žiačkam 2.A, 2.B a VI.O, zodpovedala študentka medicíny a zároveň bývalá žiačka našej školy Viktória Mišenková. Plusom prednášky bolo, že Viktória sa ku nám správala ako ku kamarátkam, a tak navodila uvoľnenú atmosféru na diskusiu o týchto témach.

                 Určite ju rady medzi sebou znova privítame!

          • Na slovíčko s I.O, pokračujeme

          •    Členovia druhej zohratej partie respondentov ankety približujúcej dojmy z novej školy v zložení Timea Štucková, Filip Lorencovič a Richard Jancek nám taktiež prezradili svoje názory i postrehy.

            Timea Štucková (Stará Ľubovňa, obľúbená farba – fialová)

               „Túto školu som si vybrala, lebo som to chcela vyskúšať, keď už mám takúto jedinečnú príležitosť, tiež spoznať nový kolektív a učiteľov. So spolužiakmi sme si už písali aj predtým, takže niektorí sme sa poznali. Keď som nastupovala, trochu som sa bála, že tu bude oveľa ťažšie učivo, ale zatiaľ sa mi to zdá okej. Rada kreslím, robím gymnastiku a najviac ma baví matematika. Raz by som sa možno chcela stať práve pani učiteľkou - učila by som telesnú alebo matematiku. A keby som mala jedno želanie zmeniť niečo v škole, tak by som asi chcela nejaké veľmi dlhé prestávky.“

             

            Filip Lorencovič (Plaveč, obľúbená farba - modrá)

               „V budúcnosti by som chcel byť lekárom a viem, že ľudia, čo chcú vykonávať toto povolanie, chodia predtým do gymnázia, preto som si zvolil práve osemročné. V škole sa mi páči jedáleň, je pekná, a aj telocvičňa spolu s posilňovňou sú v pohode. Môj najobľúbenejší predmet je matematika a myslím si, že zatiaľ najsympatickejšia spomedzi učiteliek je naša triedna, Erika Landorová. Počas školy by som možno rád skúsil taliansky jazyk. Vo voľnom čase chodím na futbal a v škole som sa prihlásil na Červený kríž. Zatiaľ mi tu vôbec nič nechýba, len starší žiaci sa v radoch dosť predbiehajú.“

             

            Richard Jancek (Veľký Lipník, obľúbené farby – zelená a modrá)

               „Vybral som si túto školu, pretože je to osemročné gymnázium a podľa mňa je to lepšie ako základná škola. Najskôr som sa bál, že nespravím skúšky, ale všetko sa podarilo. Zatiaľ sa mi páči hlavne telocvičňa, noví spolužiaci, triedna pani učiteľka a že je to tu celé také pekné. V triede sme výborná banda! Keď mám voľno, rád hrávam futbal, jazdím na bicykli alebo niečo sám vytváram, raz by som chcel byť možno aj stavebný inžinier.“

             

            A ako žiaci odpovedali na otázku – „Aké jedlo by si si prial ochutnať v školskej jedálni?“

            Vladka – „Lievance s Nutellou.“

            Timea – „Palacinky s čokoládou a banánom.“

            Filip L. – „Maďarský guľáš s knedľou.“

            Samuel – „Špagety s mäsom.“

            Richard – „Pizza.“

            A. Chamillová

             

          • Na slovíčko s I.O

          •       Svoj gymnaziálny príbeh píšu už pár mesiacov, sú našimi najmenšími spolucestovateľmi s pestrými víziami. Na trase spletitého stredoškolského putovania jeden druhého, i nás ostatných, každodenne obdarúvajú svojím detským entuziazmom či letmými stretmi pohľadov na chodbách školy. Reč je o žiakoch prvého ročníka osemročného gymnázia, ktorí s ľahkosťou prekonali prvotnú hanblivosť a prezradili nám vlastné dojmy z nového prostredia. Prvú trojicu opýtaných tvorí Vladka Vargová, Filip Jozefík a Samuel Olšavský.

            Vladimíra Vargová (Stará Ľubovňa/Plaveč, obľúbená farba – azúrová)

               „V bývalej základnej škole sme nemali práve dobrý kolektív a tiež som chcela vyskúšať niečo nové, preto som sa rozhodla prísť sem. So spolužiakmi sme sa pred nástupom celkom dosť poznali, čo bolo fajn. Najviac som si zatiaľ obľúbila matematiku, ktorú mávame s pani učiteľkou Vilinovou a spomedzi predmetov mi najlepšie ide slovenčina. V budúcnosti by som možno chcela byť lekárkou.“

             

            Filip Jozefík (Plavnica, obľúbená farba – tmavozelená)

               „Túto školu som si vybral, lebo si myslím, že je to asi najlepšia škola v meste. Mám dobrých spolužiakov, milé pani učiteľky, hlavne našu triednu pani učiteľku. V budúcnosti by som rád robil niečo v stavebníctve, napríklad architekta. Vo voľnom čase najradšej hrávam stolný tenis. To ma baví zo všetkého úplne najviac a chcel by som sa prihlásiť aj na takýto krúžok v Ľubovni.“

             

            Samuel Olšavský (Nová Ľubovňa, obľúbená farba - modrá)

               „Osemročné gymnázium som si vybral, pretože do tejto školy chodí aj môj brat a má ju rád. Ešte si tu zvykám, ale páči sa mi hlavne trieda a kolektív. Z predmetov mám najradšej angličtinu  a zatiaľ sa mi všetci učitelia zdajú v pohode. Zo začiatku som sa trochu bál, že sa mi tu možno nebude páčiť, ale nepotvrdilo sa to. Mojím koníčkom je hranie rôznych počítačových hier, baví ma to.“

            A. Chamillová

          • Naši dobrovoľníci

          •     Dňa 28.10.2021 dobrovoľníci našej školy navštívili Domov pre seniorov v Starej Ľubovni a klientom domova odovzdali pohľadnice, ktoré pre nich pripravili študenti na hodinách výtvarnej výchovy a umenia a kultúry. Týmito pohľadnicami a želaniami chceli naši žiaci pozdraviť obyvateľov Domova seniorov v SL v rámci mesiaca úcty k starším a popriať im veľa zdravia a pekných dní naplnených láskou a porozumením. Vzhľadom na pandemickú situáciu pohľadnice nemohli byť odovzdané osobne, ale iba prostredníctvom zástupkyne riaditeľa pani Romaňákovej.

               Dúfame, že naše pozdravy seniorov potešili a spríjemnili im tieto jesenné dni.

          • Včela medonosná v podaní Samuela Koleja

          •      O tom, že včela medonosná žije na zemi viac ako 80 miliónov rokov a prispôsobila sa klimatickým zmenám, to, že bzukot, ktorý počujeme, keď sa ku nám včela blíži, je vlastne pohyb jej krídel, pretože včela pohne krídlami stoosemdesiatkrát za sekundu, ako aj to, že med sa nikdy nepokazí, nám odprezentoval náš spolužiak Samko Kolej na hodine biológie v I.O.

               Samko, ktorý sa včelárstvu venuje ako svojmu koníčku vo svojom voľnom čase, si pre nás pripravil okrem zaujímavej prezentácie aj ukážku včelárskych potrieb a výbavu včelára. Ukázal nám základné potreby potrebné pri manipulácii so včelami -  dymák, rozperák, škrabku, odviečkovávaciu vidličku a tiež včelársky klobúk. Samozrejme, nechýbala ani ochutnávka domáceho medu.

            Samko, ďakujeme! :-)


          • Nie je to tabu

          •      Dňa 27.10.2021 sme sa my, ženy z III.A a III.B triedy, dozvedeli, ako sa každý mesiac meníme. Spoznali sme naše vajíčka i to, kde a kedy putujú. Oboznámili sme sa s rôznymi faktami aj mýtmi o menštruácii či antikoncepcii. Naučili sme sa, ako sa chrániť pred HPV vírusom či rakovinou prsníka, ale aj ako menštruovať ekologickejšie.

              Bývalá študentka nášho gymnázia Viktória Mišenková, terajšia študentka Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine UK v Bratislave, nám priblížila aj priebeh gynekologickej prehliadky, ktorá už pre nás nie je strašiakom, ale účinnou ochranou nášho ženského zdravia.

          • Nábor nových členov do programu DofE

          • Chcete posunúť svoje limity na iný level?

            Chcete získať medzinárodne uznávaný certifikát DofE (Duke od Edinburgh)?

            Chcete prekonávať výzvy a zažiť dobrodružstvo?

             

            Tak neváhajte a zapojte sa do programu DofE - Medzinárodný certifikát vojvodu z Edinburghu.

            Máme úspešných študentov už tretí rok za sebou. Staň  sa jedným z nich!

             

            Bližšie informácie u Mgr. Kormaníka a Mgr. Fidermáka.

            Tešíme sa práve na Teba!

          • Odovzdávanie ocenení DofE

          •    Dňa 15.10. sa Alexandra Kurucová, Tímea Anna Wilmanová, Laura Blažovská, Slávka Alexanderčíková a Ema Fröhlichová zúčastnili slávnostného odovzdávania cien DofE, Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu. 

               Dievčatá si v Prešove prevzali odznaky a diplomy za úspešné ukončenie jednotlivých úrovní. 

              DofE je medzinárodný projekt zameraný na sebarozvoj. Vďaka nemu môžu žiaci rozvíjať svoje schopnosti v oblasti talentu, dobrovoľníctva a športu. 

              E. Fröhlichová si prevzala ocenenie za ukončenie striebornej úrovne a T. A. Wilmanová, A. Kurucová, L. Blažovská a S. Alexanderčíková si prevzali ceny za ukončenie bronzovej úrovne.

            Dievčatám srdečne blahoželáme!

          • Gymnázium Terézie Vansovej zo Starej Ľubovne na celoslovenskom finále v Šamoríne

          • Študenti Gymnázia Terézie Vansovej v Starej Ľubovni sa zapojili do celoslovenskej súťaže Olympijský odznak všestrannosti, ktorá sa niesla v duchu olympizmu. Vďaka ich cieľavedomosti, vytrvalosti a tréningom postúpili ako najlepší  tím z Prešovského kraja do celoslovenského finále. Spomienky v podobe medailí, zážitkov a nezabudnuteľných pocitov budú rezonovať ešte dlho.

                  Športová akcia, ktorá sa konala v Olympijskom centre X-Bionicsphere v Šamoríne, zorganizovaná  pod záštitou Slovenského olympijského a športového výboru v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR a Národným športovým centrom, bola pre všetkých neuveriteľným zážitkom. Dva dni naplnené športom a pozitívnou náladou,  boli pre súťažiacich zároveň únikom z tejto zvláštnej covidovej reality.

                 Dvojdňový program bol zameraný na testovanie kondičných schopností – rýchlosti, sily, koordinácie a vytrvalosti v disciplínach výdrž v zhybe, ľah - sed, skok do diaľky z miesta, hod medicinbalom vzad, plávanie a cezpoľný beh formou štafety. Finálovou disciplínou bola prekážková dráha OCELOT, ktorá mala na OLOV svoju premiéru. A práve tá gymnazistom priniesla bronzové medaily. Tie im na slávnostnom ceremoniáli odovzdali Anastasia Kuzminová a Danka Barteková. Okrem tohto úspechu vybojovalo družstvo zo Starej Ľubovne aj striebornú priečku v  cezpoľnom behu. V celkovom hodnotení skončili Staroľubovňania tesne za stupňami víťazov.

                 Projekt Olympijský odznak všestrannosti bola výborne zorganizovaná akcia, ktorá účastníkom otvorila nové športové obzory a obohatila ich o nové skúsenosti. Ďakujeme!

                 Družstvo tvorili: Miriam Mosorjáková, Natália Matoľáková,  Karin Kollárová, Vanesa Mačeková, Filip Pavlišín, Dominik Grech, Lukáš Kormaník, Sebastián Pavelčík

                                                                                                                                         

                                                                                                                                           Mgr. Tatiana Matoľáková , GTV

          • POŠLI DOBRÚ SPRÁVU

          • Pošli SMS v hodnote 3 eurá na číslo 844 a do správy napíš naše heslo GTV pre UNICEF

             Trvanie SMS súťaže: 18.10. – 31.12.2021

                V rámci projektu Škola priateľská k deťom sme sa zapojili do veľkej školskej SMS súťaže, ktorá pomáha nielen Unicefu, ale navyše škola s najvyšším počtom darcovských SMS môže vyhrať zaujímavé zážitkové ceny (telesná výchova s tenistkou A. K. Schmiedlovou, základy moderovania s A. Heribanovou, beseda).

               A preto, milí študenti, rodičia a priaznivci školy, zahlasujte za naše gymnázium, vyzvite i ľudí vo svojom okolí, aby sme to boli práve my, naše GTV, ktoré ukáže srdce na pravom mieste.

            Ďakujeme!

                  Výťažok vyzbieraný v rámci tejto zbierky poputuje na zbierku Daruj dobrý pocit, ktorá svojím účelom upozorňuje na naliehavosť ochrany detí v humanitárnych krízach pred všetkými typmi ohrozenia ich života, zdravia a dôstojnosti.

             

          • RECYKLOHRY

          •       Naša škola sa v tomto školskom roku zapája do projektu Recyklohry.

                  Recyklohry sú školský recyklačný program, ktorého cieľom  je  umožniť nám  osobnú skúsenosť so spätným odberom použitých drobných elektrozariadení – starých mobilov, batérií a tonerov.

            Začíname zberom starých mobilov .....

                V súčasnosti vlastní vyše 5 miliárd ľudí mobilný telefón a z toho podstatná časť mení mobil viac ako 1-krát za 2 roky.  Len 10% z užívateľov mobilu odovzdá starý telefón na recykláciu. Viete, čo by ste mali urobiť so starým mobilom?

             Prineste prosím do školy/do kabinetu biológie - staré, nepoužívané mobilné telefóny – označené menom, triedou a vybratou baterkou, pokiaľ je to možné...

              Najlepší jednotlivci /žiaci, ktorí odovzdajú najväčší počet mobilov, súťažia o vecné ceny.  

            Zber mobilov potrvá do 30. októbra 2021!

            ....zbierame batérie – tužkové, monočlánky, štvorcové, gombíkové, batérie z mobilov, laptopov, hračiek, elektroniky,....

            Nenoste – poškodené batérie: - tečúce, hrdzavé, nafúknuté...

            Nádoba na zber batérií je umiestnená na chodbe pri biologickom laboratóriu.

            Zber batérií bude prebiehať počas celého školského roka.

            Chráňme životné prostredie a recyklujme spolu!

            Viac informácií na: https://www.recyklohry.sk/sk/

          • Netradičné semináre z biológie

          •     Ani vám nikdy nenapadlo, že latinské názvy môžu byť vtipné, ba priam poetické? Alebo, že existuje vedný odbor filozofie rastlín?

               My, študenti III.A a III.B, sme to donedávna takisto nevedeli. Natália Timaníková, bývalá žiačka nášho gymnázia, nám však na seminári ponúkla pohľad na, často zatracovanú, ríšu rastlín. Predstavila nám ,,zombie huby", rôzne choroby stromov či rastliny, čo vedia rásť do tvaru kolibríka.

                Odteraz sa na našich zelených spoločníkov pozeráme inak.

               Za všetky zaujímavé informácie jej ďakujeme a veríme, že odhalíme ešte veľa takýchto tajomstiev prírody!

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6

        06401 Stará Ľubovňa
        Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová
        mob.: 0911 037 668
        e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk
        http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje