• Olympijský odznak všestrannosti

          • Družstvo z nášho gymnázia sa umiestnilo na 1. mieste v krajskom kole Olympijského odznaku všestrannosti a postupuje na celoslovenské finále, ktoré sa uskutoční v termíne 27. – 28.9.2021 v X-Bionic Spere v Šamoríne.

            Blahoželáme!

          • Hurá na prázdniny!

          •     Príjemné prázdninové dni plné milých letných zážitkov, spoločných chvíľ s rodinou a priateľmi, oddychový čas doma i na cestách a hlavne načerpanie síl a energie do nového školského roku 2021/2022 želá

                   PaedDr. Klaudia Satkeová a kolektív zamestnancov Gymnázia T. Vansovej Stará Ľubovňa

          • Olympijský deň GTV

          • V našom gymnáziu sa Olympijský deň GTV stáva už tradíciou. Po úspešnom nultom ročníku, ktorý sa konal ešte pred koronou, sme aj po návrate do škôl zorganizovali športovú akciu, ktorá pod rúškom tohtoročných Letných olympijských hier v Tokyu, priblížila žiakom hodnoty a symboly olympizmu. Návrat k olympijským hodnotám sa dostáva do popredia, preto je dôležité, aby sa študenti oboznámili s myšlienkami tohto podujatia.

            Slnko, šport a dobrá nálada -  takto to vyzeralo 25.6.2021 v GTV. Po úvodných ceremóniách a privítaní všetkých súťažiacich sme začali športovanie poriadnou rozcvičkou, ktorá nás nielen rozcvičila, ale aj športovo naladila. Pre všetkých zúčastnených bol pripravený bohatý športový program, ale aj pekné odmeny. Športujúci si mohli vybrať z futbalu, prehadzovanej či vybíjanej (mladší), volejbalu, stolného tenisu aj speedbedmintonu. Najprv športovali mladší žiaci z osemročných tried, neskôr ich vystriedali starší žiaci. Športové výkony mladých gymnazistov sršali chtivosťou, entuziazmom, ale i rivalitou a hravosťou.

            Na všetkých účastníkov čakali odmeny a rozlúčili sme sa myšlienkou: „Prišli sme, zašportovali sme si a zvíťazili nad vlastnou lenivosťou.“

          • Odznak všestrannosti

          • Gymnazisti sa zapojili do národného športového projektu Odznak všestrannosti, ktorý je zameraný na podporu všestranného rozvoja žiakov. Ambasádormi projektu sú Anastásia Kuzmina a Michal Martikán. Každý žiak po absolvovaní všetkých disciplín získa diplom s percentilom, ktorý stanoví poradie žiaka v skupine všetkých testovaných žiakov v danom ročníku. Analýza má za cieľ nájsť nielen šikovných športovcov, ale aj ukázať  reálny obraz pohybových schopností detí.

            Po pretestovaní všetkých žiakov I.O najlepší ôsmi postúpili do krajského kola. Naši najvšestrannejší študenti boli Miriam Mosorjaková, Natália Matoľáková, Karin Kollárová, Vanesa Mačeková, Filip Pavlišín, Dominik Grech, Lukáš Kormaník a Sebastián Pavelčík.

            Žiakom I.O srdečne blahoželáme a držíme palce v krajskom kole!

          • ZELENÁ   ŠKOLA   pokračuje .......

          • Školský rok 2020/2021 bol pre nás všetkých špecifický, ale aj napriek tomu sme pokračovali v aktivitách Zelenej školy. V online priestore sa uskutočnili  stretnutia Kolégia Zelenej školy, na ktorých sme si rozdelili úlohy  a po návrate do školy sme ich zrealizovali. Podarilo sa nám vybudovať  „mobilné ekosedenie “, pocitový chodník a  bylinkovú špirálu.


            Ďakujeme – VŠETKÝM  , ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na realizácii ...

            ......v septembri  pokračujeme .........

          • Kľúč od pevnosti takmer v našich rukách

          • Po dlhom čase sme sa zúčastnili súťaže, ktorá v sebe skrýva čaro histórie, silu vedomostí, ale aj telesnej zdatnosti. Súťaž Kľúč od pevnosti je medzinárodná súťaž, konajúca sa na Ľubovnianskom hrade. Tohto roku bola však kvôli okolnostiam presunutá do online priestoru. Ani teraz ale nechýbali úlohy, ktoré si vyžadujú odvahu, zručnosť, vedomosti, kooperáciu a tímového ducha. My sme sa chopili výzvy a ukázali svoje schopnosti. Podarilo sa nám umiestniť na krásnom druhom mieste!

            Školu reprezentovali Klára Zahorjanová III.B, Filip Škvára VII.O, Jana Malachovská II.B, Ema Frohlichová II.A a Sean O´Reilly II.A.

            Blahoželáme!

          • Súťaž Cascade projekty 2021

          •      Cascade je celoslovenská  súťaž video-prezentácií na krátke a pútavé vysvetlenie nejakej témy, javu, otázky alebo zaujímavosti z fyziky určená pre stredoškolákov. Do súťaže sa zapojili študenti seminára z fyziky v 3. ročníku.

                Blahoželáme Alexandre Jančišinovej z III.A, ktorá získala 1. miesto za vysvetlenie Leidenfrostovho javu.

          • Hviezdoslavov Kubín 2021

          •     Aj v tomto školskom roku sa konal 67. ročník celoštátnej postupovej súťaže v prednese poézie a prózy detí a mládeže s názvom Hviezdoslavov Kubín, avšak v netradičnej podobe – v online priestore.

               Gymnázium Terézie Vansovej reprezentovalo 5 recitátorov, ktorí si vyrecitovali následné umiestnenia:

            3. kategória – próza Tímea Anna Wilmanová, IV.O (3. miesto)

            4. kategória – poézia Sára Sokolová, I.A (3. miesto)

                                - próza Ema Frohlichová, II.A (2. miesto)

                               - próza Jasmína Potočková, II.B (ocenenie za výborný prednes)

                               - próza Olívia Lichvárová, I.B (ocenenie za výborný prednes)

               Našim recitátorkám srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy!

             

          • Osláv s nami Olympijský deň!

          • Každý rok sa v júni na počesť osláv Olympijského dňa konajú na celom svete rôzne športové aktivity v duchu olympizmu. Olympijský deň je ale oveľa viac, než len športové podujatie. Je to deň, keď sa každý človek na svete môže stať aktívnym, môže sa dozvedieť o olympijských hodnotách a objaviť nové športy.

            Príď si aj TY zašportovať a osláviť olympizmus, ktorý v sebe spája nielen telesnú zdatnosť, ale aj  vôľu a športového ducha. Podpor športovaním Letné olympijské hry 2021, ktoré sa budú konať v Tokyu. Najaktívnejší z vás získajú aj zaujímavý darček.

            Olympijský deň na našej škole oslávime v piatok, 25.6.2021. Zapísať sa na jednotlivé športové aktivity  môžete v štvrtok, najneskôr do 11:00, v kabinete telesnej výchovy. V ponuke je prehadzovaná, alebo volejbal, bedminton, tenis a stolný tenis. Od 8.00 do 9:45 budú športovať I.O, II.O, III.O, IV.O a od 10:00 do 11:45 bude priestor vyhradený pre starších žiakov.

            Tešíme sa na Vás!

          • Stretnutie s Markou Staviarskou v Ľubovnianskej knižnici

          •    V utorok, 22.6.2021, sme sa celá V.O vybrali do Ľubovnianskej knižnice na besedu so špeciálnym hosťom. Marka Staviarska je filmová producentka a detská spisovateľka, z produkčnej firmy StaviarskySK, v ktorej pracuje spolu zo svojím otcom a dvoma bratmi. Pozreli sme si ukážku z filmu Andyho žena a prečítala nám úryvok z jej knihy Opováž sa toto prečítať!. Porozprávala nám o vzniku a tvorbe filmu Loli paradička, na ktorom pracovala ako produkčná. 
                Bol to pre nás zaujímavo strávený čas v knižnici, tak ako vždy. Ďakujeme!

          • EXPERT geniality show 2021

          •     Do súťaže EXPERT sa v tomto školskom roku prihlásilo 11 žiakov našej školy a v konkurencii žiakov základných a stredných škôl z celého Slovenska obstáli skutočne výborne.

               Celkovou víťazkou v téme Svetobežník v kategórii G12 (študenti gymnázií 1. a 2. roč.) sa stala Janka MALACHOVSKÁ z II.B. Janka Malachovská získala titul Expert aj v téme Do you speak English?

               Okrem Janky titul TOP Expert získal aj Samuel POLÁČEK z II.O. Aj Samko uspel v dvoch témach, a to v téme Mozgolamy (6. miesto) a v téme Do you speak English?

              Ďalšími EXPERTMI sú J. Hrebík (II.O) – téma Od Tatier k DunajuV. Sklenár (V.O) – téma Mozgolamy.

               Blahoželáme!

          • Matematický klokan 2021

          •     Každoročne sa žiaci našej školy zapájajú do medzinárodnej súťaže Matematický klokan. V tomto školskom roku sa jej zúčastnilo 13 našich žiakov.

                Úspešnými riešiteľmi sa stalo 20 % najúspešnejších riešiteľov v každej kategórii. Spomedzi žiakov našej školy to sú Erika Šutorová (II.B), Jana Malachovská (II.B) a Ema Bednarčíková (II.O). Školskou šampiónkou sa stala Erika Šutorová, ktorá vo svojej kategórii predbehla 93,5 % súťažiacich.

                Blahoželáme!

          • Zóna bez hraníc

          •    Priestory našej školy budú opäť rozkvitať a to vďaka projektu #zlepsimeto pod záštitou PSK a RMPK. Žiacka školská rada zrealizuje návrh skrášlenia priestoru pri chemickom laboratóriu, ktorý získal dotáciu vo výške 500 €. Tešiť sa môžeš na novú oddychovú zónu s názvom „Zóna bez hraníc”, kde naberieš energiu na svoju ďalšiu vyučovaciu hodinu. Pre milovníkov kníh bude vyhradený čitateľský kútik s množstvom zaujímavej literatúry. Na dodanie harmónie do života môžeš obdivovať krásne maľby či dokonca prírodnú stenu s vysadenými rastlinkami. Urobme spolu naše gymnázium príjemnejším prostredím pre vzdelávanie množstva generácií študentov.

              Projekt bol podporený z finančných prostriedkov Prešovského samosprávneho kraja v rámci grantového programu #zlepšimeto, ktorý administruje Rada mládeže Prešovského kraja.

            Erika Šutorová, II.B

          • Klíma je tu s nami

          •         Úvod zavŕšeného pracovného týždňa u dvadsiatich študentov nášho gymnázia oživil spomienky na obdobie nedávno minulé, keď počas troch, programom naplnených, dní hŕstka nadšencov ekológie znova okúsila spolužitie s výdobytkami modernej techniky a hovorené slovo prúdiace skrz obrazovku. Reč je o online projekte s názvom Letná škola pre stredné školy, ktorý organizovala Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Podnetné prednášky účastníkom priblížili nielen fakty z oblasti aktuálnej klimatickej tematiky, ale taktiež rozšírili obzory v mnohých environmentálne vyúsťujúcich oblastiach, počnúc významom a vplyvom základnými zložiek životného prostredia cez využitie GIS pri plánovaní a správe krajiny, až po samotné horibilné dopady ľudskej činnosti na našu planétu i bezprostredné okolie prostredníctvom zmienok osvetľujúcich narastajúci trend výskytu povodní. Napriek tomu, že sa praktické ukážky nemohli odohrávať priamo v zelenom areáli univerzity, študenti mali jedinečnú možnosť nazbierať vedomosti z viacerých odvetví aj v blízkosti svojich domovov, nakoľko nechýbali ani samostatné úlohy tvoriace podstatnú časť učenlivej sebarealizácie.

                 Záverečným spestrením bol kvíz spojený so súťažou o vecné ceny, v ktorom naši „zelenáči“ zabodovali a získali hneď dve výherné umiestnenia – 1. miesto si vybojoval Jakub Tkáčik z II.A triedy a 3. miesto patrí Janke Malachovskej z II.B triedy. Srdečne blahoželáme!

              V piatok 4.6.2021 boli účastníkom Letnej školy za prítomnosti Ing. Tatiany Kaletovej PhD. z Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva odovzdané certifikáty a najlepším riešiteľkám Eme Frohlichovej /II.A/, Erike Šútorovej /II.B/ aj vecné ceny. Blahoželáme!

            (A. Ch.)

             

             

          • Druhé kolo prijímacích skúšok

          • Riaditeľka Gymnázia Terézie Vansovej Stará Ľubovňa oznamuje, že vzhľadom na naplnený počet uchádzačov o 4-ročné a 8-ročné štúdium sa druhé kolo prijímacích skúšok nebude konať.

            Ďakujeme za prejavený záujem o štúdium na našej škole.

          • Hodina nemčiny s netradičnou „lektorkou"

          •    V štvrtok, 27. mája, zavítal na hodinu nemčiny do I.B netradičný hosť. Bola ňou sestra našej spolužiačky, ktorá býva trvalo v Nemecku, priamo v Mníchove. Hoci je mladšia ako my, úlohy učiteľky nemčiny sa zhostila na výbornú. Jej jazykové zručnosti z nemeckého jazyka vysoko prevyšovali tie naše. Bez problémov s nami nadviazala kontakt kladením  otázok, aby sa dozvedela niečo o nás a na odvetu sme sa aj my chceli dozvedieť niečo o nej. Aj keď nám to išlo ako v lete na sánkach, dorozumeli sme sa. Našu hodinu sme zakončili spoločnou fotografiou a pozvaním na ďalšie stretnutie na hodinu nemeckého jazyka. Už teraz sa tešíme na našu malú – veľkú učiteľku Jasmín a prajeme jej Alles Gute und wiedersehen in der Slowakei!

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6

        06401 Stará Ľubovňa
        Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová
        mob.: 0911 037 668
        e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk
        http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje