• Úspešný v KaSMEDe

          •      KaSMED  -  Korešpondenčný seminár medicíny je nový projekt študentov stredných a vysokých škôl spadajúci pod organizáciu MEDCON, zameraný na priblíženie odboru medicíny stredoškolákom na Slovensku trochu iným spôsobom. KaSMED pozostával zo sád úloh na rôzne témy v podobe case studies. Stredoškoláci dostali potrebné materiály (napríklad popis anamnézy pacienta, príznakov, výsledkov meraní vitálnych funkcií a podobne). Ich úlohou bolo prísť s hypotézou na možnú diagnózu, vytvoriť plán krátkodobej či dlhodobej liečby, zvážiť riziká. Seminár bol hodnotený odborníkmi a náš študent Sebastián Olšavský (V.O) bol úspešný. Blahoželáme!

               Sebastián: „Do súťaže som sa zapojil kvôli tomu, aby som vyskúšal aj niečo nové. Bavilo ma to, určite to skúsim znova.“

            Úraz

            1. Čo lekár našiel na RTG? 2b Akým mechanizom vznikol nález na RTG?

            Ide o zlomeninu distálnej - dolnej časti vretennej kosti (radius). (Tzv. Collesovu zlomeninu) Ide o viacnásobnú zlomeninu s posunom úlomkov dozadu i uhlovo. (Vzniká typickým mechanizmom pri páde s vystretou hornou končatinou v lakti a dorzálne flektovanou rukou - pád na dlaň.)

            2. Ako pani ošetril? (2b) Prečo má prísť aj zajtra? (1b) Aké ďalšie možnosti liečby mohol lekár využiť? (1b) Zatiaľ čo bola pani na RTG a lekár pani ošetroval, prišli výsledky z odberu krvi: Erytrocyty-4,1x10 12 /l Leukocyty-11,3x10 9 /l Trombocyty-245x10 9 /l Sodík-139mmol/l Draslík-4,3mmol/l Vápnik-2,1mmol/l Urea-4,4mmol/l Kreatinín- 62 µmol/l Vitamín D-35nmol/l Parathormón-80ng/l ALP- 40 µg/l

            Väčšinou sa rieši konzervatívne – repozícia - náprava do anatomickej polohy, potom sa priloží sádrová dlaha od lakťa až k hlavičkám metakarpov na ruke. Kontroluje sa prekrvenie prstov. Ďalšia kontrola je za účelom dorobenia sádry, ak je poloha vyhovujúca - kontrolné rtg, opäť sa kontroluje prekrvenie prstov, opuch. Imobilizácia - znehybnenie trvá cca 6 týždňov za rtg. kontrol, ďalšia možnosť liečby je operačná.

            3. Pani má už druhú zlomeninu za rok. Aké ochorenie spôsobuje, že sa jej lámu kosti ľahšie?

            - osteoporóza

            - je ochorenie látkovej výmeny kostného tkaniva, ktorá sa prejavuje ubúdaním množstva kostnej hmoty a poruchami mikroarchitektúry kosti, čo vedie k oslabeniu pevnosti kosti a tým k zvýšenej lámavosti

            4. Čo ortopéd našiel na RTG chrbtice? (2b) Čo potvrdzuje diagnózu ochorenia pre dané ochorenie?(2b) Prečo má pani bolesti chrbta? (1b)

            Na RTG je pravdepodobne zlomenina tela stavca Th12, ktoré je znížené trojuholníkového tvaru (mohlo by ísť aj o vývojovú chybu, ale vzhľadom na anamnézu - zlomenina). (Mierne znížené je aj telo stavca Th10.) Ochorenie potvrdzujeme RTG - osteodenzitometrickými zobrazovacími metódami - najrozšírenejšou metódou je DEXA. Bolesti chrbta súvisia so znížením tiel stavcov.

            5. Aké rizikové faktory má pani pre dané ochorenie (napíš aspoň štyri)?

            Rizikové faktory - vek pacientky s menopauzou, liečba kortikoidmi, diabetes mellitus je tiež rizikovým faktorom, ochorenie štítnej žľazy, od nástupu do dôchodku aj znížená fyzická aktivita+ v lab. mala znížený vit. D a hranične nízky vápnik- strava.

            6.Aké lieky ortopéd predpísal pani Márii (aspoň tri)? (3b)

             preparáty vápnika, vit. D, bisfosfonáty, u žien v menopauze aj hormonálna substitučná liečba

            https://pomoztemi.sk/co-je-antikoagulacna-liecba/

            https://sk.wikipedia.org/wiki/Sympatick%C3%BD_nervov%C3%BD_syst%C3%A9m

            http://www.osteoporoza.sk/pacienti/co-je-osteoporoza/

             

             

             

          • A nechýbal ani náš FS Ľubovňan

          • UZOL KULTÚRY - STARÁ ĽUBOVŇA - MESTO KULTÚRY 2021

                 1. júna 2021 bol symbolicky rozviazaný prvý uzol na Meste kultúry 2021. Na slávnostnom otvorení nechýbal ani FS Ľubovňan, ktorý pôsobí pri Gymnáziu Terézie Vansovej Stará Ľubovňa pod záštitou PaedDr. Aleny Konevalovej, PhD. už od roku 1994.

                 Do sveta bola vypustená správa, že Stará Ľubovňa je slovenským Mestom kultúry 2021!

          • Dobrovoľníci z II.A a starostlivosť o opustené psíky

          •     V piatok popoludní sme sa my, študenti II.A triedy, spoločne s triednou profesorkou Mgr. Ivetou Masnikovou vybrali do Karanténnej stanice v Starej Ľubovni v rámci dobrovoľníckej aktivity, aby sme aspoň na jeden deň spríjemnili chvíle našim štvornohým miláčikom. Väčšina psíkov, ktoré sú tu umiestnené, boli v minulosti týrané, tieto psíky nepoznajú starostlivosť a pozornosť človeka, pohladkanie ani prechádzku. Príjemne strávený čas v karanténnej stanici nám otvoril nielen oči, ale aj srdcia. Venčenie psíkov sme si užili rovnako ako naši noví štvornohí priatelia, ktorí sa nám na prechádzke oplácali vrtením chvostíkov, svižnosťou a predovšetkým hravosťou.

                Veríme, že aj takto sa dá čiastočne riešiť a informovať o celosvetovom probléme opustených zvierat.

               V prípade záujmu všetky potrebné informácie o Karanténnej stanici v Starej Ľubovni nájdeš na priloženom linku: http://www.lubovnianskepsiky.sk.

             

            G. Poľanský

          • Predstaviteľka našich radov

          •     Poznáte tvár človeka, ktorý nás reprezentuje na pôde školskej samosprávy? Je účastný zasadnutí Rady školy a má dokonca možnosť odovzdať svoj hlas počas volieb riaditeľa gymnázia. Zoznámte sa s Erikou Šutorovou z II.B - zodpovednou a iniciatívnou druháčkou, ktorej angažovanosť vo veciach verejných nikdy nebola cudzia, podobne ako náklonnosť k vyprážanému karfiolu. Prezradila nám, že do všetkého, čo robí, sa púšťa s plným nasadením, dokáže dotiahnuť veci dokonca, ľudia sa na ňu môžu vždy spoľahnúť a medzi témy, ktoré ju zaujímajú, patrí i ekológia či environmentalistika.

             

            POSILA VIACERÝCH TÍMOV

              Záležitosti spojené so školskou samosprávou a participácia na chode verejného študentského života našu gymnazistku vždy bavili. „Myslím si, že mladí ľudia by sa mali angažovať práve v týchto oblastiach, aby sme sa na všetko už len nesťažovali, ale konečne aj konali.“ Okrem pôsobenia v Žiackej školskej rade a Rade školy je Erika takisto členkou Mestského mládežníckeho parlamentu, redaktorkou školského časopisu Gymploviny a taktiež sa zúčastňuje na medzinárodných výmenách, konferenciách či školeniach prostredníctvom IUVENTY – slovenského inštitútu mládeže.

             

             „DOBÍJANIE BATERKY“

                Spomedzi predmetov si Erika najviac užíva matematiku, učenie jazykov a spoločenské vedy. „Už od základnej školy som vedela, že pri výbere vysokej školy sa chcem uberať ekonomickým smerom. Prvou možnosťou bolo účtovníctvo, ale v poslednej dobe čoraz viac uvažujem aj nad manažmentom.“ Usilovná stredoškoláčka ďalej približuje, že nové sily naberá najmä pri obľúbenej činnosti mnohých z nás - pozeraní seriálov, ale aj pri čítaní motivačnej literatúry či pri hudbe. „Najčastejšie počúvam Indie pop alebo R&B a zakaždým, keď sa s niekým o mojom hudobnom vkuse rozprávam, vzniknú dva tábory – jedným sa to páči a druhým to, povedzme, nevadí. (smiech) Rovnako sa snažím udržiavať vo forme pravidelným cvičením.“

             

            ZADOSŤUČINENIE A PERSPEKTÍVA

            „Najväčšou motiváciou pre mňa je, keď mi veci počas realizácie vychádzajú, aj keď tomu nie vždy tak je, samozrejme. Úplne najlepší pocit však mám až zo samotného výsledku a práve ten výsledok ma poháňa k novým métam.“ Na záver Erika s úsmevom dodáva, že sa bude snažiť o to, aby sa študenti v našej škole cítili príjemnejšie a verí, že nové nápady jej na um ešte len zídu.

            (A. Ch.)

             

             

             

             

          • Slávnostná rozlúčka s našimi štvrtákmi

          • Vážená pani riaditeľka, učiteľský zbor i milí bývalí spolužiaci,

            i keď súčasná doba chod našej každodennosti utlmila, čas letí neúprosnou rýchlosťou a opäť je tu dlho očakávaný, neblahý okamih lúčenia. Pri pohľade na vaše tváre odzrkadľujúce nielen absolventskú vyspelosť, ale najmä odhodlanie a sebaistotu, sa do nášho vnútra náhle vkráda pocit, akoby to bolo len včera, keď sme si s vami na chodbách nášho gymnázia vymieňali prvé rozospaté pohľady a úsmevy.

            Dnes, keď tu stojíte v elegantných róbach, podtrhujúcich výnimočnosť vášho pamätného okamihu, vám od nás všetkých patrí jedno veľké ďakujem za to, že ste po celú tú dobu vedeli byť pre nás vždy stelesnením opory a v mnohých situáciách sme vo vás spoznali priateľov.

            Hoc naša stredoškolská „plavba“ ešte nie je na konci, vy nám už mávate z brehu múdrejší, skúsenejší, naplnení radosťou zo zavŕšenia neopakovateľnej životnej etapy, pripravení vykročiť v ústrety neprebádaným vodám budúcnosti. Z diaľky sledujete naše kroky, podobne ako počas prezenčného vyučovania, keď ste nás v mysliach povzbudzovali a i pod záštitou vašich krídel bol náš študentský údel o čosi znesiteľnejší.

            Všetci pevne veríme a želáme vám, aby ste na svojej životnej ceste natrafili len na tých správnych ľudí, ktorým budete môcť dôverovať, rovnako ako sme mohli my vám, zakaždým, keď išlo do tuhého. Nezabudnite na chvíle, ktoré ste mali možnosť prežiť v svojej škole, spomínajte na ňu ako na miesto, kde sa vaše sny i predstavy na chvíľu zhmotnili a stali sa skutočnosťou, ako na miesto, kde ste zanechali fragmenty seba samých a kde sa zrodili nezabudnuteľné priateľstvá či zážitky. Niečo sa končí, niečo začína, ale radosť zo spoločne prežitých momentov, tá ostáva navždy!

            Slávnostný príhovor za študentov z pera Alexandry Chamilovej, III.A.

          • Finančná gramotnosť v online priestore

          • V mesiaci február bola nám, žiakom štvrtého ročníka Gymnázia Terézie Vansovej v Starej Ľubovni, poskytnutá možnosť, zúčastniť sa odborného webinára spoločnosti Partners Group s názvom Zvýš svoju hodnotu na trhu práce. Tejto akcie sa zúčastnili žiaci štvrtého ročníka spoločenskovedného seminára.

            Webinár sa konal online a skladal sa zo štyroch častí zameranými na tieto témy: Pravidlá trhu, Finančné plánovanie, Obchodná komunikácia a sebaprezentácia Investovanie. Po absolvovaní všetkých štyroch webinárov nás čakal záverečný test, ktorý bol previerkou našich získaných vedomostí a získaný certifikát určite využijeme nielen v praxi, na trhu práce, ale aj pri výbere našej budúcej profesie.

            Spoločnosť Partners Group ponúka aj mnoho ďalších možností a foriem vzdelávania v oblasti finančníctva, ktoré v budúcnosti určite radi využijeme.

          • FS Ľubovňan súčasťou aktuálneho IV. ročníka SLOVENSKÉHO DŇA KROJA

          •     Slovenský deň kroja je ojedinelé podujatie zamerané na šírenie tradícií, prezentáciu slovenských ľudových krojov a prezentáciu slovenských obcí, regiónov a naše kultúrne dedičstvo.

               Hlavnou organizátorkou je Ing. Mária Reháková a týždenník Slovenka, ktorého šéfredaktorkou je naša krajanka Mária Miková.

                Tak ako minulý rok, aj tento rok z ciest po Slovensku vzniknú krátke reportáže a na záver dokument, ktorý spojí všetky navštívené obce a ich zvyky. Aj tento rok budú reportáže odvysielané na TA3.

               Jednou zo zastávok tvorivej skupiny sa stalo v sobotu 22. mája 2021 aj výnimočné miesto historickej expozície NESTVILLE PARKU, kde FS Ľubovňan (pôsobiaci pri Gymnáziu Terézie Vansovej v Starej Ľubovni) pod vedením umeleckej vedúcej Aleny Konevalovej a Aleny Zreľákovej (má na starosti spevácku zložku) predviedol dožinky z rusínskej obce Šambron.

                Vyvrcholením putovania po Slovensku bude 1. septembra 2021 v Banskej Bystrici podujatie Slovenský deň kroja, na ktorom sa stretnú a odprezentujú všetky navštívené obce s ďalšími prihlásenými obcami, folklórnymi súbormi a skupinami. Nebude na ňom chýbať ani FS Ľubovňan!

          • Dejepis netradične

          •         Aj učiteľ si môže počas hodiny oddýchnuť. Chlapci majú rôzne záujmy, no keď ich záujmom sú dejiny, môže vzniknúť zaujímavý projekt zážitkového vyučovania. Chlapci z  IV.O, Samo Šebo a Juraj Kuzmiak s figurantom Máriom Podrackym, priblížili svojim spolužiakom uniformu vojaka z obdobia Slovenského národného povstania, typy prílb a ich použitie. V tejto oblasti sa chlapci prezentovali vynikajúcimi vedomosťami a prehľadom, ktorými nedisponuje  veru ani učiteľka, a tak si tá mohla oddýchnuť a dozvedieť  sa spolu so žiakmi o čosi viac faktov.

          • Sme s5

          •        Návrat do školských lavíc po zhruba ôsmich mesiacoch dištančnej výučby, počas ktorých sme raz s väčšou a raz s menšou dávkou zanietenia prebývali v šachovnicovom usporiadaní študentského osadenstva virtuálnej triedy, by sa dal prirovnať k skoku do plaveckého bazéna. Náhle ovlaženie vodou s teplotou nižšou než tá telesná navodí ľudskému nervovému systému letmý pocit šoku, no čochvíľa telo prirodzene priľne k mĺkvemu objatiu bezfarebných kvapalných paží a ďalej človek už len voľne pláva. Podobný jav nastal aj 17. mája v priestoroch nášho gymnázia, keď mnohí z nás do poslednej chvíle neverili, že skutočne prekračujú prah vestibulu. Napriek, nám vlastnému, obrannému múru frflania a ľahkej vnútornej nevrlosti voči učeniu či obavám z opätovného rozjazdu vlaku zvaného prezenčné vyučovanie, naša asimilácia prebehla hladko. Len čo sme uvideli svojich, duchom stále rovnakých, no na pohľad zmenených, rovesníkov a učiteľov - spolucestovateľov na tejto dobrodružnej stredoškolskej ceste, svet bol hneď krajší. O tom, že vytúžená zmena so sebou priniesla nielen typickú arómu jedálne či úsmev pána bufetára, ale najmä príjemnú atmosféru, svedčia aj vlastnoručne písané anonymné listy našich šikovných spolužiakov z I.O.

            (A. Ch.)

          • Škola v čase vojny

          •     A dnes nám opäť naše dištančné snaženie sa oživila krátka prednáška nesúca symbolický názov Škola v čase vojny vďaka projektu Škola priateľská k deťom pod záštitou UNICEF-u, do ktorého je naša škola zapojená aj v tomto školskom roku.

                Za nás, maturantov, musím podotknúť, že prednáška bola prínosná, veľa sme si z nej odniesli a nepochybne nám môže byť prvou pravou ozajstnou bránou na vstup do našich dospelých životov. Pútavé rozprávanie o fungovaní školy v čase vojny bolo prerušované dychberúcimi videami nielen z Ukrajiny, kde sa určite nejeden z nás pozastavil a potreboval by si video aspoň na krátky čas stopnúť a predýchať ho – lenže to sa v realite nedeje. Musíme si však uvedomiť, že to, čo je pre nás filmom, je niekde inde, bohužiaľ, realita.

                Možno sme vedeli, čo vojna je a čo znamená, no dostať to takto priamo hodené do tváre bez akéhokoľvek pozlátka, aj so všetkými detailmi, nám asi konečne otvorilo oči. Deti tam nevedia ani dňa, ani hodiny a práve v škole vidia to malé svetielko nádeje, kde sa dokážu skryť pred skutočným svetom.

                V závere by som sa organizácii UNICEF chcela ešte raz poďakovať za možnosť dozvedieť sa viac o tak nelichotivej, no skutočnej téme, ktorá nás i takto cez obrazovky poznačila silným zážitkom, ktoré by však žiadne dieťa správne zažiť nemalo.

            L. K.

          • Neobyčajný deň

          •       Počas piatkového popoludnia sa naše gymnázium stalo prienikom ciest hneď niekoľkých významných hostí spätých so súčasným politickým dianím. Počas svojho pestrého programu nás poctil svojou návštevou minister školstva Branislav Gröhling, ktorý po privítaní členmi folklórneho súboru Ľubovňan dlho neotáľal a s úsmevom pod rúškom si skúsil nasadiť i tradičný goralský klobúk. Rovnako kroky predsedu Prešovského samosprávneho kraja Milana Majerského a vedúceho odboru školstva PSK Jána Furmana opäť raz našli svoj cieľ medzi študentskými tablami a lavicami, ktoré rýchlo navodili pocit nostalgie. Svojou prítomnosťou nás potešil i rodák zo Starej Ľubovne a súčasný poslanec NR SR Michal Šipoš, ktorý si zaspomínal na staré časy v okrese. Chod diskusie medzi učiteľmi a hosťami ponúkol, okrem iného, možnosť prekonzultovania témy aktuálneho fungovania škôl v súvislosti s platnými opatreniami a zaostrilo sa tiež na blízke rekonštrukčné plány školy. Súčasťou stretnutia bola aj školská prehliadka, v priebehu ktorej záujem u hlavy sektora vzdelávania Slovenska vzbudila najmä pamätná izba Terézie Vansovej a pozornosť predstaviteľov kraja pritiahli priestory učební či mimoškolské aktivity. Nechýbala ani neviazaná debata s nepedagogickými zamestnancami a rozhovor pre mediálne platformy gymnázia.

            (A. Ch.)

          • I pár kvapiek stvorí more

          •     A opäť nastal deň, keď sme sa viacerí z gymnázia v sprievode našich milých profesoriek vybrali aj napriek tejto neľahkej a miestami nelogickej dobe pár kvapiek našej krvi darovať.

                O ôsmej sme už všetci poslušne stáli v pozore na oddelení klinickej biochémie, hematológie a transfuziológie v Starej Ľubovni a o pár minút zasadli do pomyselných - zelených kresiel slávy. Vypísali sme dotazník, odobrali nám malú kontrolnú vzorku krvi a vzápätí sme sa na 15 minút ponorili do hluku vlastných myšlienok, počúvali iba ničnehovoriace ticho stien a sledovali kvapky krvi stekajúc do priesvitného odberového vaku.

                V závere sme sa započúvali do príjemného hlasu pani primárky a obohatili vlastné vedomosti o pár poznatkov z oblasti krvných skupín či systémov, dozvedeli sa, že po odbere krv ešte ostáva v dvojtýždňovej karanténe a nahliadli aj do priestorov, kde nám bola predvedená ukážková centrifugácia krvi. Pomedzi všetky formality sme sa neformálne porozprávali a ani v tejto chvíli nám situačná komika nebola cudzou.

               Po skončení sme sa poslušne vrátili do našich dištančných tried, no iní si už predčasne začali užívať, že máme zmaturované a deň plný relaxu a oddychu tak mohol začať. Veríme, že sa o štyri mesiace, rovnako ako i dnes, plní entuziazmu, ešte (i s ďalšími), opäť stretneme.

               A tak, keď už nie za zeleným stolom, aspoň v zelených kreslách, lúčime sa!

            L. K.

          • Trendy vo vývoji potravín v kontexte bezpečnosti potravín

          •             Dňa 27.4.2021 sme si my, seminaristi z biológie, mali možnosť pozrieť prednášku na tému Trendy vo vývoji potravín v kontexte bezpečnosti potravín organizovanú Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre.        

                                                                                                                                                                                                                 V úvodnej časti prednášky sme boli stručne oboznámení s témou, za jeden z hlavných problémov je považovaný fakt, že stravovanie v EÚ je neudržateľné – spotrebitelia prekračujú výživové odporúčania, Európska komisia preto plánuje podporiť opätovné formulácie potravín tak, aby boli výživové odporúčania dodržiavané a zaviesť nutričné profily potravín.

                        Veľmi zaujímavou bola myšlienka pomôcť spotrebiteľom v prechode k trvalo udržateľnému stravovaniu, a to vrátane zníženia spotreby živočíšnych výrobkov (červeného a spracovaného mäsa) a podpory posilnenia spotreby rastlinných alternatív (ovocie, zelenina), čo môže výrazne prispieť k naplneniu cieľa Európskej komisie, ktorým je zvrátiť do roku 2030 nárast nadváhy a obezity v celej EÚ, zníži sa teda nielen riziko vzniku život ohrozujúcich ochorení, ale aj dopad potravinového systému na životné prostredie. Európska komisia si takisto stanovila za cieľ zredukovať potravinový odpad o 50 % do roku 2030 – k plytvaniu potravinami vedie podľa komisie aj zlé chápanie a zneužívanie označenia doby (dátumu spotreby a dátumu minimálnej trvanlivosti). V rámci programu Horizont Európa plánuje komisia vynaložiť 10 miliárd eur na výskum a  inovácie v oblasti potravín, bio-hospodárstva, prírodných zdrojov, poľnohospodárstva, rybolovu, akvakultúry, životného prostredia, zásadná oblasť výskumu sa bude týkať mikrobiomu, potravín z oceánov, zvýšenia dostupnosti a množstva zdrojov alternatívnych bielkovín, ako sú rastlinné, mikrobiálne, morské a hmyzie bielkoviny a náhrady mäsa.

                    Potešujúce bolo aj zistenie, že potravinárska spoločnosť Nestlé predstavila nové iniciatívy ohľadom záväzku urobiť všetky svoje obaly recyklovateľnými do roku 2025 a znížiť používanie plastov o tretinu – Nestlé prechádza na papierové obaly v rôznych formátoch, pripravuje sa na budúcnosť bez obalov a podporuje ekologické správanie spotrebiteľov.    

                        Veľký prínos dnešnej prednášky spočíva najmä v jej vynikajúcom spracovaní, vďaka ktorému sme si mali možnosť rozšíriť vedomosti z oblastí priamo súvisiacich s naším každodenným životom. Verím, že spomenuté predsavzatia a návrhy sa v plánovanom čase naozaj stanú realitou, aby sa čo najviac eliminovali riziká spojené s jednotlivými problémami.   

                                                                                                                                                Mária Kuzmiaková, IV. A

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6

        06401 Stará Ľubovňa
        Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová
        mob.: 0911 037 668
        e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk
        http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje