• Ani počas veľkonočných sviatkov sa literárne nezaháľalo

          •      Žiačka Tímea Anna Wilmanová (IV.O) sa zapojila do X. ročníka celoslovenskej súťaže GALÉRIA TALENTOV 2021. Súťaž bola vyhlásená pre žiakov základných škôl a osemročných gymnázií (vo veku 6 - 15 rokov).

                     Nech sa páči, začítajte sa do veršov našej žiačky!

             

          • Dôležité je, aby bol príbeh... emotívny

          •       Prešovský samosprávny kraj v súvislosti s Rokom sestier a pôrodných asistentiek pripravil unikátny projekt Sestry Prešovského kraja, jediný svojho druhu na Slovensku, ktorého zámerom je vyzdvihnúť význam týchto povolaní.

                 PSK v rámci projektu pripravil i online literárnu súťaž DAJ FOTKE PRÍBEH pre žiakov 8. a 9. ročníkov základných škôl a stredné školy Prešovského kraja.

                  Účasť našej školy nebola výnimkou!

                  Dočítania!

          • Nenechajte v sebe umrieť pocit, že ste dôležitý

          •      ... takto znela rada poukazujúca na individuálnu hodnotu každého povolania v spoločnosti, jedna z prínosných myšlienok, ktoré boli adresované nám, študentom III.A triedy, počas pestrej prednášky 22.4.2021 zameranej na finančnú gramotnosť z projektu s názvom Päť peňazí.

                 Hoci drvivá väčšina stredoškolákov vníma ekonómiu len ako suchopárnu náuku a záležitosti s ňou súvisiace pokladá za prinajmenšom zložité, tím skúsených odborníkov v oblasti finančníctva nám dokázal, že narábanie s peniazmi vie byť flexibilné, zábavné a dokáže zahrať zásadný prím v napĺňaní našich životných cieľov, ak s nimi vieme rozvážne zaobchádzať. Do radu vlastností, vďaka ktorým bola prednáška pútavá, patrí jednoznačne jej interaktívnosť. V priebehu hodín sme mali možnosť svojpomocne prísť na to, čo je našou vysnívanou profesiou, preskúmať mzdy zamestnaní v hrubom i čistom alebo sa nachvíľu zhostiť roly rodičov a zistiť, akou náročnosťou oplýva spravovanie, čo i len mesačného rozpočtu. Prúd videokonferencie miestami vyústil i do uvoľnenej debaty o našich mládežníckych perspektívach, kde bola skupinka znalcov peňažníctva naklonená našim predstavám a snažila sa vypočuť si všetky názory.  

            (A. Ch.)

          • Epidémie v minulosti

          •         Prednášku Epidémie v minulosti zorganizovalo Ľubovnianske múzeum pre triedy 1.B, 1.A a V.O. Vďaka tejto prednáške sme sa veľa dozvedeli o známych a menej známych epidémiách, postoji ľudí k týmto epidémiám a liečbe chorôb v minulosti. Počas výkladu bol spomenutý pojem karanténa, s ktorým sa v tejto neľahkej dobe stretávame priam na dennej báze.
                   Prednáška bola zaujímavá, náučná a upriamila aj pozornosť žiakov, ktorí možno neprejavujú až taký veľký záujem o dejepis.

                   Zároveň ďakujeme Ľubovnianskemu múzeu za príjemný a plnohodnotne strávený čas pri tejto prednáške.

          • Ekoativity spojené s Dňom Zeme

          • Pri príležitosti DŇA ZEME (22.4.) dávame do pozornosti nasledujúce aktivity.

            Neváhaj, zapoj sa a urob niečo pre seba, kamarátov, blízkych,... a pre našu ZEM!

             

            1. Online kvíz – EkoKvíz

                   Počas celého mesiaca od 22.4.2021 do 21.5.2021 budete mať možnosť naučiť sa zábavnou formou veľa zaujímavých poznatkov z oblasti ekológie a zároveň hrať o fantastické ceny.

                   Kvíz bude možné hrať bezplatne (buď priamo na webovej stránke https://ekokviz.eu/, alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie).

             

            2. Fotografická súťaž Fotozáťaž na tému Obyvatelia Envirózy

                   Zachyťte  fotoobjektívom rastliny či živočíchy obývajúce územie environmentálnych záťaží a svoje fotografie zasielajte e-mailom na info@enviroza.sk.

            Termín uzávierky: 31. máj 2021
            Výhry:

            1. fotografia ocenená verejným hlasovaním – autor získa vecnú cenu a jeho trieda exkurziu

            2. fotografia ocenená odbornou porotou – autor získa vecnú cenu a jeho trieda exkurziu

            Viac informácií: https://www.ewobox.sk/clanok/fotosutaz-obyvatelia-envirozy

             

            3. Jarné upratovanie s Maxom

                  Po zimnej prestávke nastal čas na zber voľne odhodeného odpadu. Jarné obdobie je na to najvhodnejšie! K pozitívnej zmene môžeš prispieť i ty! Vyzývame každého, kto rád chodí do prírody, aby si so sebou vzal vrecia, rúško a rukavice a popri prechádzke zbieral aj odhodený odpad.

            Výzva beží do 12.5.2021

            Odmena: Dobrý pocit a šťastlivci získajú v žrebovaní spacáky, stany a knižné výhry.

            Viac informácií: https://www.ewobox.sk/clanok/nastal-cas-na-jarne-upratovanie-s-maxom

             

             

          • Slobodný literárny priestor na vyjadrenie vlastného názoru

          • Naša škola sa aj v tomto školskom roku zapojila do 11. ročníka stredoškolskej súťaže Esej Jána Johanidesa 2021, ktorej cieľom bolo napísať krátku esej na niektorú z trojice myšlienok spisovateľa Jána Johanidesa.

            Vyhodnotenie prác mala na starosti odborná porota zložená zo spisovateľov a spisovateliek a odborného personálu Literárneho informačného centra v Bratislave. 

            Nech sa páči, prečítajte si prácu našej študentky L. Kolcunovej (IV.A)!

          • Výsledky okresného kola Pytagoriády potešili!

          • Dňa 14.4.2021 v doobedňajších hodinách zasadli žiaci I.O, II.O, III.O k počítačom a v online priestore riešili úlohy okresného kola Pytagoriády.

            Úlohy na matematickú rýchlosť a dôvtip naši žiaci  osemročného gymnázia zvládli takto:

            Kategória P6 (I.O): 3. miesto: Ema Repková

                                             úspešní riešitelia: Filip Pavlišín, Tamara Zummerová, Matúš Závadský,

                                                                            Karin Kollárová, Natália Matoľáková, Emilly Hnašová,

                                                                            Terezka Šidlovská, Simona Fidermáková

            Kategória P7 (II.O): 2. miesto: Samuel Poláček

            Kategória P8 (III.O): 1. miesto: Filip Krafčík

                                                úspešní riešitelia: Ester Petrana Petríková, Ema Rusiňáková, Barbora Zimová

             

            Blahoželáme a tešíme sa z výsledkov!!!

          • Kráľovská hra v pixeloch

          • V sobotu podvečer, keď tradičné víkendové upratovanie strácalo na sile, zasadli za počítače štyria odhodlaní šachisti našej školy s cieľom okúsiť priestor virtuálneho zápolenia na prvých Majstrovstvách Slovenskej republiky v on-line šachu pod záštitou Slovenského šachového zväzu.

            Počas siedmich minút každej partie protivníka sediaceho zoči-voči nahradila hráčska prezývka, rovnako pocity nervozity, odvahy či strategické myšlienky pravidelne sa zračiace v očiach a tvárach šachistov tentoraz nedotknuto spočinuli len za monitormi. Účastníci turnaja museli na vlastnú šachovú česť a všetkých pešiakov sveta sľúbiť, že budú hrať fér a rýchle, dôvtipne premyslené ťahy ulovia len v hlbinách mora svojej mysle. Výhra mala hodnotu dvoch bodov, remíza predstavovala jeden bod a prehra bola, ako klasicky, bez zisku.

            Napínavé matové vyostrenia v taktických stretoch figúrok vytvorili aj medzi študentmi nášho družstva, súťažiaceho v II. kategórii stredných škôl, pomyselný rebríček víťazov:

            • zlato si v rámci tímu GTV odniesol Andrej Mikita (I.A), ktorý v priebehu dvoch hodín odohral 19 partií a nazbieral 12 bodov
            • druhé miesto patrí Michalovi Chlebákovi (III.A), ktorý vďaka výhram a remíze zožal 9 bodov
            • na bronzovej priečke skončili Alexandra Chamillová (III.A) a Jiří Hrešan (V.O) so zhodným počtom 8 bodov

            Celkovo sa naše gymnázium umiestnilo na 50. mieste zo 70. zapojených škôl.

            Študentom srdečne blahoželáme!

          • Nie je to tabu

          • Dňa 13. apríla v hodine dvanástej sme sa s členmi SloMSA Marekom Pavlišínom a Viktorom Vandákom, študenti z Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine Univerzity Komenského v Bratislave, spojili prostredníctvom nám už tak dobre známej aplikácie Zoom a dištančné vyučovanie nám opäť roztvorilo svoje brány online sveta dokorán.

            Hlavným cieľom prednášky bolo o čosi bližšie oboznámiť nás, maturantov, s témami spojenými s pohlavnou sústavou človeka a priblížiť nám stále tak aktuálnu tému z biológie. Prednášajúci sa však zamerali najmä na prevenciu a liečbu ochorení spôsobených HPV vírusom, rakoviny a taktiež na skorú diagnostiku, ktorá je pri liečbe týchto ochorení kľúčová. Keď ide o zdravie, obavy musia ísť bokom...

            Priblížili nám i anatómiu či fyziológiu pohlavných orgánov ľudskou rečou, formy hormonálnej i nehormonálnej antikoncepcie, (eko) menštruačné pomôcky, ženský cyklus a kolísajúce hladiny hormónov počas vývoja mladého človeka. Dostali sme možnosť vzájomne si zmerať sily prostredníctvom kvízu, ktorý mal byť príjemnou bodkou za hodinou strávenou pred obrazovkami našich notebookov či mobilov.

            V závere nám bola ponúknutá možnosť pýtať sa otázky týkajúce sa nielen tejto problematiky, ale i čokoľvek iné, čo by nás zaujímalo ohľadom štúdia medicíny či opäť tak aktuálnej témy, akou je očkovanie, na ktoré nám boli poskytnuté výlučne jedinečné odpovede.

            ...

            Zvyšok si necháme pre seba. Nie je to tabu!

          • Krajské kolo geografickej olympiády – nielen kvantita, ale i kvalita

          • V tomto školskom roku sa do geografickej olympiády kategórie Z zapojil z našej školy rekordný počet študentov 59, z toho až 47 postúpilo do krajského kola.

            Krajské kolo sa uskutočnilo online formou dňa 26.3.2021 a v ňom si svoje vedomosti overilo 27 študentov 1. – 4. ročníka.  Z celkového počtu 216 súťažiacich Prešovského kraja bolo 94 úspešných riešiteľov a medzi úspešnými riešiteľmi bolo aj 17 našich študentov. Najlepšie sa umiestnili:

            • Tomáš Selep, VII.O (11. miesto)
            •  Pavol Liščinský, 4.B (15. miesto)
            • Adam Hurtoš, 3.A (19. miesto)

            Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme!

          • Mladí matematici

          • Naši žiaci primy, sekundy a tercie sa dňa 31.3.2021 zúčastnili okresného kola matematickej olympiády, a takto sa im darilo:

            Kategória Z6 (prima):   

            2. miesto: Simona Fidermáková

            3. miesto: Natália Matoľáková

            3. miesto: Terezka Šidlovská

             

            Kategória Z7 (sekunda):  

            3. miesto: Vanesa Krupková

             

            Kategória Z8 (tercia):     

            1. miesto: Filip Krafčík

             

            Blahoželáme a tešíme sa z výsledkov žiakov osemročného gymnázia!

             

          • Majstrovstvá Slovenskej republiky v online šachu

          • V tomto školskom roku sa po prvýkrát budú konať online majstrovská v šachu pod záštitou Slovenského šachového zväzu. Cieľom tohto podujatia je okrem ozvláštnenia si online vzdelávania aj rozvoj šachových zručností a počítačovej gramotnosti detí a mládeže prostredníctvom šachu.

            Súťaž sa bude konať v dvoch kategóriách - v I. kategórii súťaží družstvo žiakov 1. - 4. ročníka osemročného gymnázia a v II. kategórii družstvo žiakov strednej školy. Družstvo školy by malo mať aspoň 4 hráčov, väčší počet hráčov v družstve je však výhodou, pričom si zahrajú všetci rovnako.

            Termín SŠ: MSR družstiev STREDNÝCH ŠKÔL - 17. 4. 2021 (sobota) 17:00 – 19:00

            Termín ZŠ: MSR družstiev ZÁKLADNÝCH ŠKÔL - 18. 4. 2021 (nedeľa), 17:00 – 19:00

            Pravidlá: turnaj bude prebiehať na ONLINE hernej platforme portál https://www.lichess.org (bezplatné a bez reklám). Turnaj trvá 120 minút (17:00 – 19:00). Čas na jednu partiu je 7 minút pre hráča + 3 s/ťah. Po skončení partie je hráčovi vyžrebovaný v priebehu pár sekúnd ďalší hráč. Jednotlivých súperov žrebuje hrací portál. Hráči a hráčky hrajú spoločne jeden turnaj, pričom členovia jedného družstva nikdy nie sú žrebovaní proti sebe. Hrá sa podľa pravidiel portálu lichess.org.

            Hodnotenie: o poradí rozhoduje súčet počtu bodov najlepších štyroch hráčov každého družstva v celkovom poradí jednotlivcov. Bodovanie je 2 body za výhru, 1 bod za remízu, 0 bodov za prehru.

            Podujatie sa uskutočňuje s podporou MINISTERSTVA ŠKOLSTVA, VEDY, VÝSKUMU A ŠPORTU SR.

            Chceš si zahrať aj ty? Tak mi napíš do 13.4.2021 na email tatiana.matolakova@gmail.com.

          • Brány celoslovenského finále otvorené

          • V kalendári nadišiel pokročilý marcový dátum 26.3. a lúče piatkového slnka prenikali do izieb desiatich vybranýchštudentov nášho gymnázia, ktorí v rámci 43. ročníka krajského kola Stredoškolskej odbornej činnosti celé dopoludnie pozorne sledovali chod prebiehajúcich udalostí, vyčkávajúc každý na svoju jedinečnú šancu pristúpiť k virtuálnej obhajobe. Mĺkve dúfania v stabilnosť internetového spojenia či spoľahlivosť moderných technológií, ktoré i tentoraz zohrali kľúčovú úlohu, boli vyslyšané a všetko prebehlo bez väčších komplikácií. Odhodlaní mladí výskumníci predviedli to najlepšie v nich a úsilie napokon prinieslo svoje ovocie. Nadobudnuté skúsenosti i pocit satisfakcie však neboli jedinými odmenami.

            Naša žiačka III.A triedy, Klaudia Kaletová, s prácou s názvom Prosopagnózia – tvoju tvár nepoznám v sekcii Biológia obsadila fantastickú prvú priečku a jej spolužiačka, Miriam Kopčáková, si v odbore Teória kultúry, umenie, umelecká, odevná tvorba vybojovala výborné tretie miesto vďaka svojej práci s názvom Ženský kroj a tradície v obci Kolačkov.

            Hoci putovná práca našej najvyššie ocenenej študentky niesla príznačný podnázov Tvoju tvár nepoznám, v živej pamäti hodnotiacej komisie utkvela na potrebný čas nielen podoba, ale najmä prezentované a snaživo aplikované vedomosti reprezentantky gymnázia, ktorá sa teší z postupu na celoslovenské finále. Srdečne blahoželáme!

            (A.Ch.)

          • Veľkonočné upratovanie

          •      Každý rok na jar pred Veľkou nocou, v rámci našich nádherných predsviatočných príprav, je slovenskou tradíciou upratať svoj dom a byt, vyzametať každý kút, pretrieť každý pohár...

                 Študenti 2.A triedy Gymnázia Terézie Vansovej v Starej Ľubovni sa aj tento rok rozhodli pomôcť prírode, a tak víkend pred Veľkou nocou, v rámci prechádzky v prírode upratovali.

                 Čo všetko našli naši dobrovoľníci v staroľubovnianskej prírode?

            Boli to predovšetkým plasty rôznych tvarov: plastové obaly, PET- nápojové obaly, PET- nápojové plechovky, plechovky a sklenené fľaše... . A nebolo ich málo!  Naopak, zdá sa, že počet odpadkov, ktoré vyhodíme, každý rok narastá. Ak si uvedomíme, koľko rokov, desaťročí, storočí až tisícročí trvá, kým sa nami vyhodený odpad v prírode rozloží, nebude nám to jedno.

                 Viete, že plastová taška sa rozkladá 10-20 rokov, plastový pohár 50 rokov, plastová fľaša 450 rokov, plechovky 80-200 rokov ?  Viete, že „víťazkou“ v dĺžke rozkladu je  recyklovateľná sklenená fľaša ? Tá sa rozkladá nie desiatky, ba ani stovky, ale dokonca až tisícky rokov.

                 Skúsme sa zamyslieť nad tým, čo nechávame v dokonalej prírode a koľko rokov musí príroda bojovať s našou nezodpovednosťou. Nám to nie je jedno. Veríme, že ani tebe, vám, im... . Veď pomôžeš sebe, nám, im, ale hlavne,  pomôžeš prírode. Pridaj sa k nám a v rámci prechádzky jarnou prírodou nám pomôž upratať.

             

                 Všetkým prajeme pokojné veľkonočné sviatky.

            Študenti 2.A GTV

          • Beseda v knižničnom online priestore

          •      Aj v tejto zvláštnej dobe, keď sme už viac ako rok súčasťou online priestoru, nám  naši pedagógovia v spolupráci s ochotnými pracovníčkami Ľubovnianskej knižnice,  zorganizovali prednášku o knižných novinkách v oblasti literatúry pre deti a mládež i rozsiahlu prednášku o regionálnej literatúre. Toto naše stretnutie s beletriou sa uskutočnilo 25.03.2021 v rámci akcie Marec – mesiac knihy .  Množstvo informácií o regionálnych autoroch sú pre nás, študentov, podnetom, ako zmysluplne využiť pandemický čas  a venovať sa viac čítaniu hodnotných kníh o to väčšmi, keďže  sa týkajú nášho regiónu. Ďakujeme za príjemne a plnohodnotne strávený čas a zaujímavé ponuky na čítanie.

                                                                                                                                                              žiaci I.A, I.B., V.O      

          • Krajské kolo olympiády SJL aj s našou účasťou!

          • Dňa 12.02.2021 sa uskutočnilo online krajské kolo olympiády v slovenskom jazyku a literatúre. Naša žiačka Tímea Anna Wilmanová zo IV.O triedy (kategória C) sa umiestnila na 5. mieste!

            Timke srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy!

          • Každé dieťa si zaslúži detstvo, budúcnosť a nádej....

          • Dňa 16.3.2021 sa nám, seminaristom z biológie, žiakom tried III.A, III.B a VII.O naskytla príležitosť zúčastniť sa online prednášky a spestriť si toto neľahké obdobie. Vďaka zaujímavej prednáške pod vedením pána Filipa Mroča, koordinátor pre školy, z organizácie UNICEF Slovensko sme mali možnosť dozvedieť sa niečo viac o DETSKÝCH VOJAKOCH.

            Mnoho detí z rôznych krajín prišlo o možnosť užiť si bezstarostné detstvo. Hračky vymenili za zbrane, vzdelanie zas za vojenský výcvik. Dievčatá, ale aj niektorí chlapci sa stali obeťami sexuálneho zneužívania. Odlúčenie od rodiny, nedostatok lásky, starostlivosti a forma zaobchádzania poznačí tieto deti do konca života.

            Organizácia UNICEF sa preto snaží o vyslobodenie detí z ozbrojených skupín a o poskytnutie rôznych služieb podporujúcich ich fyzické, ale najmä psychické zdravie. V mene všetkých študentov by som sa chcela ešte raz poďakovať pánovi Mročovi za čas, ktorý nám venoval, za poskytnutie zaujímavých informácií, ale hlavne za to, že vďaka ľuďom ako je on a vďaka organizácii UNICEF, majú tieto deti možnosť opäť sa začleniť do normálneho života a prežiť bezstarostné detstvo, ktoré im patrí.

            Nezabudni, že ešte stále máš možnosť sa zapojiť do výzvy Pomáhame druhým pod záštitou Unicef na uvedenom linku:

            https://unicefslovensko.darujme.sk/p2p/c0aa3a31-6154-4261-99af-f9b568261bb9/pomahame-druhym/?fbclid=IwAR3n55VJevAJxPbN4wvsL4u9qxwnDFEERLG-N0NECcezDPH2BIbZ7Jz4t_E

             

            #UNICEFSlovensko

            #Pomáhamedruhým

             

             

            D. Pčolková, III.B

          • Fyzika malých vecí nám vie toho veľa povedať o veciach veľkých

          • V rámci seminára z fyziky sme sa my, žiaci tretieho ročníka, vo štvrtok 4.3. zúčastnili Medzinárodných Masterclasses. Ponorili sme sa do sveta kvarkov, leptónov a bozónov, o ktorých nám porozprával teoretický fyzik Juraj Tekel. Tiež sme sa dozvedeli, že zrážaním častíc vznikajú nové častice a že každá častica má aj svoju antičasticu. Fungovanie urýchľovačov častíc a rozpad častíc v dôsledku ich zrážania nám priblížila Michaela Mlynáriková, ktorá pôsobí v CERN-e ako výskumníčka. Na záver sa nám prihovoril známy vedátor Samuel Kováčik so svojou prednáškou o malých čiernych dierach. Každý z prednášajúcich nám odovzdal množstvo zaujímavých poznatkov, s ktorými sa bežný študent len tak nestretne.

            (seminaristi z fyziky)

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6

        06401 Stará Ľubovňa
        Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová
        mob.: 0911 037 668
        e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk
        http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje