• EXKURZIA GYMNAZISTOV V TOVÁRNI NA SMRŤ
          • EXKURZIA GYMNAZISTOV V TOVÁRNI NA SMRŤ

          • V dnešnej dobe  plnej obáv z migrantskej krízy, xenofóbie, multinárodných spoločenstiev a obmedzenej  tolerancie je potrebné vysvetľovať mladým ľuďom, že strach z nepoznaného plodí zlo a násilie. Preto sa na konci októbra študenti tretích ročníkov Gymnázia Terézie Vansovej  zúčastnili exkurzie v Osvienčime, kde sa zoči-voči stretli s tým, čo je človek schopný vykonať človeku.  Cestu autobusom významne obohatila sprievodkyňa pani Marecová, ktorá žiakov veľmi pútavým spôsobom rozprávania oboznámila s históriou Poľska.                                                              

          • Deň jabĺk

          • Naša škola si Deň stromov (20.10.)pripomenula viacerými aktivitami. Jednou z nich bola, okrem násteniek, aj netradične riešená výstava  na chodbe školy, ktorá bola výsledkom aktivity I.O triedy. Rozhlasová relácia, ktorú pripravili študenti mala informovať o význame stromov pre nás a pre život na našej Zemi .

            Deň jabĺk - 21. október.Tento deň je každoročnou oslavou jabĺk a sadov. Poukazuje na rozmanitosť odrôd jabĺk v jednotlivých lokalitách a jeho cieľom je uznanie a udržiavanie ich prínosu pre miestne bohatstvo. „Denne jedno jablko pre zdravie“ Jablko povzbudzuje nervový systém, minerálmi a vitamínmi posilňuje organizmus a môžu si ho dopriať aj pacienti s cukrovkou.Odborníci dodávajú, že jablko má protizápalové, mikrobiologické a krvotvorné účinky.Jablko sa na Slovensku stalo aj iným symbolom - boja proti rakovine a inšpiráciou zdravého životného štýlu.Informácie o sviatku, jablkách a ich výživovej hodnote si mohli všetci prítomní v škole prečítať na nástenkách. Žiaci III.O sa zúčastnili výstavy, ktorú organizuje Ľubovnianska knižnica o najkrajšie jablko. Toto učenie zážitkovou formou malo priaznivý ohlas.V školskej jedálni si stravníci mohli prečítať informácie o vplyve konzumácie jablka na ľudský organizmus a jeho nutričnej hodnote. K obedu sa dávalo jablko.

          • Jesenná  vychádzka na Žiarsku chatu

          •             Zraz študentov, členov turistického krúžku bol v piatok 28.10.2016 o 7.45 na parkovisku pri LIDLi. Prišli všetci prihlásení študenti. Po nasadnutí do autobusu sme vyrazili do Liptovského Mikuláša, konkrétne do obce Žiar, aby sme odtiaľ vyrazili na turistickú vychádzku na Žiarsku chatu. V Podolínci pristúpili ešte 4 študenti. Cesta ubiehala v pohode a dobrej nálade s jednou prestávkou na benzínovej stanici Hybe.  Približne o 10.00 hodine sme boli na parkovisku, vystúpili sme z autobusu, obliekli len tenšie bundy a pripravili batohy. Po modrej značke sme vyrazili smerom na Žiarsku chatu. Slnko zohrievalo chladný vzduch.

            Cesta cez les pozvoľna stúpala, dýchali sme chladný horský vzduch a kochali sa krásou okolitej prírody. Keď sme sa dostali z lesa, naskytol sa nám pohľad na hrebeň Roháčov. Po 1,5 hodine sme sa dostali do cieľa – na Žiarsku chatu. Chata sa nachádza v nadmorskej výške 1325 metrov pod Barancom, v pozadí sa týči hrebeň Roháčov. Cestou sme pozorovali následky ničivej lavíny, ktorá spadla pred 7 rokmi, a následnej ťažbe dreva. Chodník pretínalo niekoľko svažníc. Počasie nám prialo a my sme sa mohli pokochať krásami Západných Tatier. Navštívili sme aj pietne miesto- symbolický cintorín obetiam Západných Tatier, ktorý je neďaleko chaty.  Na chate sme sa občerstvili, oddýchli, vyhriali sa jesenným slnkom a vybrali na cestu späť. Pri spiatočnej ceste sa nevyskytli žiadne problémy a šťastne sme sa vrátili do Starej Ľubovne o 16.00 hodine.

        • Zamestnanie a zamestnanosť
          • Zamestnanie a zamestnanosť

          • Na UPSVaR sa pre študentov 4. ročníka uskutočnila prednáška na tému Zamestnanie a zamestnanosť. Žiaci si vypočuli odborný výklad a praktické rady a mali aj možnosť urobiť si test osobnosti, zameraný na voľbu budúceho povolania.

             

        • Finančná gramotnosť
          • Finančná gramotnosť

          • Pod záštitou Ministerstva vnútra sa na našej škole uskutočnil spotrebiteľský seminár zameraný na rozvoj finančnej gramotnosti. Mgr. Katarínu Zalaiová z odboru ochrany spotrebiteľa študentom 2. a 4. ročníka predniesla a vysvetlila problematiku práv a povinností spotrebiteľa, záruku a reklamácie výrobku,  nekalé obchodné praktiky, kúpa výrobkov cez internet a iné.

        • Košický Matboj
          • Košický Matboj

          • V piatok 16.10.2016 sa v Košiciach uskutočnila matematická súťaž družstiev. Našu školu reprezentovali dve družstvá v zložení R.Sokol, D.Lazorčák (IV.A), M.Marhefka (IV.B), F.Knapik (I.B), D.Borovský, D.Kolumberová (III.B), P.Melicherová (VI.O) a D.Šutor (II.A).

        • Imatrikulácia v Gymnáziu T. Vansovej
          • Imatrikulácia v Gymnáziu T. Vansovej

          • Streda 26.10.2016 bola pre mnohých obyčajným dňom, no pre študentov Gymnázia Terézie Vansovej bola predsa len niečím výnimočná. Úvodná časť imatrikulácie prebehla už doobeda, kde mali zamestnanci a študenti školy možnosť stretnúť nováčikov v radoch študentov v prezlečení. Chlapci sa vžili do role dievčat, obliekli si pančuchy, sukne a na pery si dali rúž. Dievčatá sa naopak obliekli športovo, na hlavách mali prilby a svoj outfit doplnili štýlovými pršiplášťami. Vyvrcholením bol večierok, ktorý si pre prvákov a prímanov pripravili študenti tretieho a siedmeho ročníka. Večierok sa konal v Misterium Dance Hall, kde sa študenti výborne zabávali. Všetko sa začalo tancom na niekoľko spôsobov, ktorý si pripravili organizátori na rozprúdenie zábavy. Aby to prváci nemali len také ľahké, museli si svoje miesto v "gympľáckej rodine" zaslúžiť. V úlohách, ktoré si pre nich pripravili starší spolužiaci museli ukázať odvahu, trpezlivosť a vytrvalosť. Úlohy úspešne splnili a ostával už len posledný povinný bod. Nováčikovia museli zložiť sľub, ktorým sa zaviazali, že budú pomáhať starším spolužiakom a budú robiť svojej škole len dobré meno. Keďže prváci a prímania neboli jedinými nováčikmi, sľub museli rovnako zložiť aj nové prírastky v učiteľskom zbore - riaditeľka školy PaedDr. K. Satkeová, zástupkyňa Mgr. I. Hurtošová a Mgr. V. Bolešová. Imatrikulácia dopadla na jednotku a zaobišla sa bez akýchkoľvek komplikácií, čo potešilo nielen organizátorov, ale aj účastníkov. 

                                                

        • Banky, peniaze a finančníctvo
          • Banky, peniaze a finančníctvo

          • Dňa 27.10.2016 sa na hodine spoločenskovedného seminára uskutočnila prednáška na tému Banky, peniaze a finančníctvo. Viedol ju bývalý žiak GTV Ing. Ľubomír Arendáč, v súčasnosti riaditeľ pobočky SLSP v Starej Ľubovni. Cieľom bolo zvýšenie finančnej gramotnosti žiakov, preto sú takéto prednášky vítané.

        • Deň s americkým lektorom Wesleym Callowayom
          • Deň s americkým lektorom Wesleym Callowayom

          • V pondelok 24.októbra k nám zavítal americký lektor Wesley, ktorý nám ukázal čaro pravej angličtiny. Strávili sme s ním šesť vyučovacích hodín, a bol určite prínosom pre náš jazykový rozvoj. Kurz sa úplne líšil od bežného vyučovacieho dňa, pretože namiesto zošitov a učebníc sme využívali len rozum a ústa. Na jeden deň sme museli zabudnúť, že vieme po slovensky a dorozumievali sme sa len v angličtine. Nebolo to však len o učení. Zažili sme aj kopec zábavy, ktorú Wesley obohatil svojimi príhodami z amerického života. Mnohí sme sa takto priblížili k americkej idylke a rôznym stránkam angličtiny. Wesley nás očaril nielen svojím rodným jazykom, ale aj charizmou, ktorú by sme radi stretávali na chodbách našej školy častejšie. Preto by sme chceli viac takýchto dní. Thanks Wesley !

          • FS Ľubovňan Cyprus

          • CYPRUS

             

            Dňa 29.augusta vycestoval FS Ľubovňan na medzinárodný festival na ostrov Cyprus do mesta Nikozia. Bolo to historicky prvykrát za dvadsať rokov, čo FS vycestoval na zájazd letecky.

            Prileteli sme na grécku časť ostrova do mesta Lamaca, kde náš čakal náš “Guide”, ktorý sa o nás staral celý čas. Na tomto medzinárodnom folklórnom festivale sa zúčastnili okrem Slovenska aj súbory z Paraguaja, Kirgizstanu, Turecka ako aj miestne súbory z Cypru. Každý večer sme sa divákom predviedli vždy iným tancom z nášho regiónu. Organizátori festivalu pripravili pre nás bohatý program. Navštívili sme hrad a historícké centrum Nikozie. Prijal nás aj primátor mesta, kde sa okrem vedúcivh súborov predstavil aj jeden pár v typickom kroji svojej krajiny.

            Počas festivalu navštívili aj slovenskú ambásadu na gréckej časti Cypru, kde nás prijala veľvyslankyňa SR Oxana Tomová. Priblížila nám súšasnú situáciu ostrova Cyprus a oboznámila nás o konflikte severnej a južnej časti ostrova. Ako vždy, aj tentokrát očaril FS Ľubovňan temperamentom a krásnym slovenským folklórom všetkých divákov. Po Srbsku a Bulharsku to bolo pre nás krásne zavŕšenie prázdnin.

          • FS ĽUBOVŇAN - Bulharsko

          • FS ĽUBOVŇAN  pod vedením Aleny Konevalovej  a tanečná skupina LATINO KLUB pri ZUŠ Jána Melkoviča, ktorú vedie Monika Biganičová, sa vybrali do Bulharska, kde sa 12.-14. augusta zúčastnili  dvoch tanečno-hudobných festivalov v mestách Balčik a Albena. Slovenskou hudbou, spevmi a tancami Ľubovňan rozprúdil krv v žilách bulharských divákov aj porotcov a vyslúžil si prvé miesto za dynamický „Rusínsky čardáš“. A novú spoločnú  choreografiu oboch súborov ktorá je kombináciou slovenských ľudoviek a latinsko-amerických tancov „Sofia“,  porota ocenila najvyšším ocenením GRAND PRIX.

            No a aby toho nebolo málo, Katarína Konevalová získala titul Miss Festivalu.

        • Netradičná hodina anglického jazyka
          • Netradičná hodina anglického jazyka

          • Študenti I.O 6.októbra 2016 privítali v svojej triede p.Karin Gombatese a jej dcéru Olíviu, ktoré žijú v USA. Naši prímania tak využili jedinečnú príležitosť komunikovať v anglickom jazyku. Dozvedeli sa veľa nielen o živote a školskom systéme v spojených štátoch, ale zároveň si vytvorili aj nové medzinárodné priateľstvo. 

        • Cezpoľný beh
          • Cezpoľný beh

          • V cezpoľnom behu sa naše gymnázium umiestnilo na 2.mieste v kategórii žiakov a žiačok stredných škôl.

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6

        06401 Stará Ľubovňa
        Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová
        mob.: 0911 037 668
        e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk
        http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje