• 2.kolo prijímacích skúšok

          • Riaditeľka Gymnázia Terézie Vansovej, 17. novembra 6, 064 01 Stará Ľubovňa po prerokovaní v pedagogickej rade školy rozhodla, že sa budú konať prijímacie skúšky v ďalšom termíne ( 2. kolo ) na nenaplnený počet miest pre žiakov, ktorých možno prijať do dvoch tried prvého ročníka so 4-ročným vzdelávacím programom na počet voľných miest 14 a do jednej triedy prvého ročníka s 8-ročným vzdelávacím programom na počet voľných miest 6. Druhé kolo prijímacích skúšok sa  bude konať 20. júna 2017. Prihlášky na štúdium je potrebné doručiť do 12. júna na adresu školy: Gymnázium Terézie Vansovej, 17. Novembra 6, 064 01 Stará Ľubovňa.  Podrobné informácie získate tu: 2._kolo_PS.docx

             

        • ÚSPECH MLADÝCH ZDRAVOTNÍKOV
          • ÚSPECH MLADÝCH ZDRAVOTNÍKOV

          • Dňa 17. mája 2017 sme sa zúčastnili okresnej súťaže Červeného kríža, a to dokonca v dvoch družstvách. Prvým prekvapením pre nás bolo, že sme sa s Karosou vôbec dostali na danú chatkovú oblasť v Bardejove. Najviac nás ale potešili naši šikovní študenti, ktorí si vybojovali krásne miesta. Reprezentovali tak nielen našu školu, ale aj mesto Stará Ľubovňa. Na druhom mieste, z celkového počtu jedenásť, sa umiestnili: kapitánka Dagmara Dunková, Zuzana Filičková, Adam Šalamon (VII.O), Adam Tešla a Gabriel Grešák (V.O). Hanbiť sa nemusia ani dievčatá za piate miesto, na ktorom sú  kapitánka Denisa Kolumberová, Jana Tomková (III.B), Terézia Hrobáková (VII.O), Alexandra Šlosárová a Alexandra Džurňáková (II.A). Odmenou však bol aj zaslúžený rezeň, kvôli ktorému sa oplatilo prísť :D.

            Obom družstvám srdečne blahoželáme!

        • VÝSTAVA EXOTICKÉHO HMYZU
          • VÝSTAVA EXOTICKÉHO HMYZU

          • Dňa 11. 5. 2017 sa žiaci I.O, III. O a IV. O zúčastnili Výstavy exotického hmyzu v Hniezdnom. Žiaci si tak mohli obzrieť najväčšiu zbierku hmyzu z Afriky, Ekvádoru, Malajzie, Peru, Namíbie, Ghany, Guatemaly, Hondurasu a Belize na Slovensku.

        • FS Ľubovňan v Bosne a Hercegovine
          • FS Ľubovňan v Bosne a Hercegovine

          • Večer 11. 05. 2017. My, členovia folklórneho súboru Ľubovňan, už netrpezlivo čakáme pred športovou halou na autobus, ktorý nás má dopraviť na 13. ročník medzinárodného folklórneho festivalu v meste Vyšegrad na juhu Bosny a Hercegoviny. Pre miestnych to bola obrovská pocta, pretože po prvýkrát sa na festivale zúčastnil folklórny súbor zo Slovenska. Po 15 hodinovej ceste sme konečne dorazili. Organizátori nás už očakávali a ihneď nás ubytovali v hotelovom komplexe uprostred krásnej prírody neďaleko mesta Vyšegrad, v ktorom sa festival konal. Nasledoval krátky oddych a tréning, na ktorom sa dohodli detaily vystúpenia. Hor sa do kroja a môžeme ísť nato! V prvý deň dvojdňového festivalu sme sa predstavili s tancom „Šariš“. Po celom dni sme sa unavení vrátili do hotela, kde sme dokonca boli pod dohľadom slovenských vojakov pôsobiacich v Bosne a Hercegovine. Na druhý deň si po nás organizátori pripravili skutočne krásne prekvapenie. Prehliadka mesta spojená s plavbou na lodi po rieke Drina. Večer nás opäť čakalo vystúpenie. Predstavili sme sa s tancami „Kolomyjka“ a „Čirčanské dievky“. Bolo síce krásne, ale pomaly sme sa museli s Vyšegradom rozlúčiť. Hneď v nedeľu ráno sme sa vybrali na spiatočnú cestu. Festival priniesol mnoho nových zážitkov a odštartoval našu sezónu zájazdov a festivalov. V lete nás čakajú Azorské ostrovy. Po minuloročnom Cypre to bude už druhý festival, na ktorý pocestujeme letecky. Držte nám palce!

        • Naprieč Pieninami
          • Naprieč Pieninami

          • Dňa 11. mája 2017 sa 44-členné družstvo žiakov 1.A a 1.B triedy rútilo naprieč Pieninami popri rieke Dunajec. Požičané bicykle sme si osvojili a onedlho sme sa tešili z nádhernej prírody spod Troch korún. Keď sme si urobili pár fotografií, spravili si piknik a spoločne sme zdieľali pozitívne dojmy z ešte pretrvávajúceho cyklistického výletu,  pobrali sme sa späť do Lesnice. Počasie bolo prekrásne, a tak sme sa zo slnečných lúčov tešili ešte niekoľko minút pri opaľovaní na tráve. Po 24 kilometrovej cyklistike sme už boli unavení, aj keď nechcene sme nastúpili do autobusu a odchádzali domov.

          • „ĽUDOVÁ PIESEŇ KOŠICKEJ MLÁDEŽE"

          • 05. mája 2017 sa v Košiciach konal 13. ročník krajského matičného festivalu „Ľudová pieseň Košickej mládeže", na ktorej mala svoje zastúpenie aj spevácka zložka Folklórneho súboru Ľubovňan. Naši reprezentanti svojimi úchvatnými vystúpeniami zabodovali a umiestnili sa v kategóriách jednotlivci (Kristián Kormoš, 1. miesto) a duetá (Zuzana Zimová a Vladimíra Haščáková, 3. miesto). Srdečne gratulujeme!

             

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • Divadlo J. Záborského v Prešove počas troch aprílových dní otvorilo svoje brány  milovníkom umeleckého prednesu. V jeho priestoroch sa konalo krajské kolo súťažnej prehliadky Hviezdoslavovho Kubína.

            Aj naša škola v tomto zápolení mala svoje horúce želiezka, víťazov okresného kola: Máriu Mišenkovú z III.O, Natáliu Timanikovú zo VII.O a maturanta Adama Kollára zo IV.A.

            V silnej konkurencii víťazov okresných kôl Natália získala 1. miesto a zároveň postúpila do celoslovenského kola do Dolného Kubína.

            Víťazke, ale aj Márii a Adamovi gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

          • OBCHOD NA KORZE

          •             Dňa 4.5.2017 sme sa my - gymnazisti z Terezky, vybrali do divadla J. Záborského v Prešove, do historickej budovy divadla, spoznávať históriu trochu inak. Okrem trpezlivosti oceňujeme aj duchaprítomnosť našich profesoriek, ktoré nám cestou cez Sabinov ukázali dom, v ktorom sa natáčal oscarový film z roku 1966 s rovnakým názvom.

                        Predstavenie Obchod na korze, ktoré režíroval Marián Pecko zachytáva citlivé obdobie slovenských dejín, obdobie tzv. slovenského štátu, v ktorom židovskí obyvatelia Slovenska boli degradovaní na ľudí nižšej kategórie, obdobie arizácie židovského majetku, obdobie, v ktorom sa hodnota ľudského života merala dvojakým metrom.

                        Pôsobivá a sugestívna bola divadelná scéna postavená z kufrov, pretože práve nimi akoby bolo limitované množstvo „majetku“ , ktorý si mohli židovskí obyvatelia zobrať so sebou do „pracovného“ tábora. Táto scéna podčiarkovala a zintenzívňovala dej, akoby symbolizovala dočasnosť, osudovosť, ohraničenosť bytia, zúfalstvo doby. Na pozadí historických faktov a samotného deja pôsobila skľučujúco.

                        Predstavenie ( a predtým aj film s rovnakým názvom ) vzniklo na základe novely spisovateľa Ladislava Grosmana a vychádza zo skutočných udalostí.

                        Opisuje príbeh  obyčajného stolára Tóna Brtka, malého bezvýznamného Slováčika, ktorý sa vďaka švagrovi, veliteľovi Hlinkovej gardy, a pod tlakom ctižiadostivej manželky, stáva arizátorom. A tak režim zomelie vo svojom súkolí aj človiečika Tóna. Darmo sa snaží vyrovnať s výčitkami svedomia, lebo podvedome tuší, že to, čo robí, nie je správne. Že vyspovedanie sa z hriechov nestačí, a výhovorky, že „taká je doba“ neobstoja.

                        Získa malú neprosperujúcu galantériu patriacu takmer hluchej židovskej vdove pani Rozálii Lautmanovej. Tá nechápe čo sa deje, nerozumie „dobe“. Rozumie stužkám, šatkám, čipkám, gombíkom. Tóno jej to ani nevie vysvetliť.  A tak pristúpi na hru židovskej obce a stáva sa „len“ pomocníkom v obchode starej panej. Stáva sa pseudoarizátorom v pseudodobe.

                        So starenkou sa akosi prirodzene spriatelí a chce ju ochrániť pred osudom tisícok židov. Po výzve na transport  židov jej nevie vysvetliť hraničnosť situácie, len ju inštinktívne  postrčí do komory, aby ju nezobrali do transportu. Keď zistí, že sa starenka pri páde zabila neunesie ťarchu výčitiek svedomia a obesí sa.

                        A práve tu vznikol  priestor na rozmýšľanie o vine vinných a vine nevinných... To podčiarkovali aj dvaja rozprávači, ktorí ozrejmovali historické fakty, citovali a vysvetľovali. Volali sa MAN a GROS. A boli hlasom autora, hlasom doby. (možno jednoduchý kryptogram?)

                        Výkony hercov môžeme len vyzdvihnúť, lebo aj vďaka nim  táto výpoveď o svedomí doby nenechala nikoho ľahostajným.

                        Malý obchod s galantériou na korze sa stal metaforou doby, slovenskej vojnovej reality. A som presvedčená, že toto predstavenie môže osloviť a zarezonovať v každom z nás – či máme 16 alebo 61.                                                                     

            Martina Malastová V.O

          • Štúrovo pero 2017

          • V dňoch 28. – 29. 4. 2017 vyhlásili vo Zvolene výsledky celoslovenskej novinárskej súťaže pre stredoškolákov a vysokoškolákov Štúrovo pero 2017. Medzi najlepšie stredoškolské časopisy porota zaradila školský časopis študentov Gymnázia Terézie Vansovej zo Starej Ľubovne GYMPLOVINY. Pri neudelení 1. miesta získali jeho tvorcovia 2. cenu a Cenu Paneurópskej vysokej školy. Okrem toho dostali tvoriví redaktori ďalšiu odmenu - návštevu Európskeho parlamentu, ktorú venoval do súťaže europoslanec Vladimír Maňka. Zaujímavé stretnutia, besedy a rozbory absolvovali vo Zvolene členovia redakčnej rady Martina Pavlinská, Lucia Ňaňková, Róbert Kuzmiak, Richard Sokol a Peter Balint spolu so svojou učiteľkou Mgr. Erikou Landorovou.

            Gratulujeme a prajeme veľa úspechov aj do budúcnosti.

          • GTV na celoštátnej prehliadke SOČ

          • Stretnutie najúspešnejších študentov z celého Slovenska je samo o sebe veľký zážitok. V Banskej Bystrici sa od 26.-28. 4. 2017 konal 39. ročník finálnej celoštátnej prehliadky SOČ a študentky z Gymnáziu Terézie Vansovej (Zuzana Filičková, Barbora Šaffová a Natália Timaniková) to mohli zažiť na vlastnej koži. Po mesiacoch príprav a maratóne obhajob sa ich úsilie blížilo k vyvrcholeniu a čakala ich posledná prezentácia ich prvej odbornej práce v živote. Dievčatá to nakoniec výborne zvládli a aj napriek tomu, že na pódiu tohto roku neskončili, odniesli si veľa zážitkov, skúseností a úspešne reprezentovali svoju školu a kraj.

        • Basketbalový turnaj GTV
          • Basketbalový turnaj GTV

          • 28. apríla 2017 sa uskutočnil Basketbalový turnaj GTV, na ktorom sa zúčastnili zmiešané družstvá ôsmych tried. V 1. skupine boli 1.B, 2.A, 3.A a 4.A., 2.skupinu tvorili I.O, III.O, V.O a 1.A. Družstvá v skupinách odohrali zápasy každý s každým a dve družstvá, ktoré skončili v skupine na prvých dvoch miestach hrali krížovým pravidlom o postup do semifinále a finále. Za nebojácny športový výkon treba pochváliť najmladšieho účastníka turnaja, družstvo I.O, ktoré  malo premiéru v basketbalovej súťaži.

            V semifinále bojovali o tretie miesto družstvá 1.A a V.O. Družstvo V.O malo od začiatku prevahu a vyhralo 18 : 5. Skórovali: S. Troščáková 8b., G. Murdza 6b., M. Dufala 2b., V. Kasperkevič 2b., M. Bucko, M. Ščasný, M. Urbanský. Za 1.A hrali a skórovali J. Chmeliar 3b., K. Hanečáková 2b., Ľ. Vojčáková, N. Rybovičová, N. Benková.  

            Finále sa odohralo 2. mája a stretli sa v ňom družstvá 2.A a 4.A, rovnako ako v minuloročnom turnaji. Zápas bol veľmi vyrovnaný, ale v závere 4.A podľahla tlaku 2.A a neobhájila víťazstvo z vlaňajška. Treba dodať, že družstvo 4.A malo len troch hráčov a doplnil ich náhradník z V.O. Zvíťazilo družstvo 2.A výsledkom 22 : 12. Za víťazov skórovali: D. Halama 10b., A. Rusiňáková 6b., M. Kočiš 2b., Marián Imrich 2b. a V. Barlíková 2b. Za 4.A hrali a skórovali V. Repková 6b., P. Bálint 4b., G. Murdza 2b., E. Pružinská.

            Umiestnenie-

            1. miesto   2.A

            2. miesto   4.A

            3. miesto   V.O

            Najlepším strelcom turnaja bol Dominik Halama z víťazného družstva 2.A.

            Odhodlané zápolenia všetkých družstiev odhalili nejeden basketbalový talent. Všetkých zúčastneným ďakujeme za účasť a srdečne blahoželáme víťazným tímom!

        • Milan Rastislav Štefánik _ putovná výstava
          • Milan Rastislav Štefánik _ putovná výstava

          • Poznať dejiny vlastného národa je nielen vecou vedomostí, ale hlavne národnej hrdosti. Aby boli dejiny vzniky prvej ČSR a záslužných činov Milana Rastislava Štefánika ešte bližšie k mladým ľuďom, inštalovali zástupcovia Nadácie Milana Rastislava Štefánika putovnú výstavu o živote a práci nášho významného politika, vedca a generála francúzskej armády.                                      FOTO

        • Netradičná hodina dejepisu
          • Netradičná hodina dejepisu

          • To, že hodina dejepisu môže prebiehať aj hravou a zaujímavou formou, sa presvedčili žiaci I.O triedy. Po teoretických vedomostiach o Grécku a Ríme sa sami žiaci zmenili na rímskych a gréckych bohov, cisárov, kráľovné, kde zároveň prezentovali život dotyčnej osoby.

            Tejto úlohy sa zmocnili viac než bravúrne                                                                                                                     FOTO

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6

        06401 Stará Ľubovňa
        Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová
        mob.: 0911 037 668
        e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk
        http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje