• Študentská miestnosť
          • Študentská miestnosť

          • Žiaci už netrpezlivo čakajú zhromaždení na chodbe školy, všetci sú zvedaví na otvorenie novej Študentskej miestnosti, ktorá na Gymnáziu Terézie Vansovej vznikla v priestoroch jedného z kabinetov. Riaditeľka gymnázia, PaedDr. Klaudia Satkeová, ešte prednesie príhovor a za hudobného sprievodu poďakuje Rade rodičov - za poskytnuté financie a Žiackej školskej rade - za niekoľkomesačnú prácu spojenú s rekonštrukciou miestnosti. S predsedom Rady rodičov a predsedom Žiackej školskej rady spoločne slávnostne rozstrihnú pásku a miestnosť oficiálne otvoria.  Žiaci si teraz môžu pozrieť novú „Študovňu“, ktorá je nanovo vymaľovaná, má vymenenú podlahu a zreštaurovaný nábytok. Pribudol aj nový gauč s kreslami, sedacie vaky, lavice, stoličky, nástenky a obrazy namaľované tunajšími študentmi. Pripravené je aj malé občerstvenie. Miestnosť bude slúžiť hlavne na oddych a relax, trávenie voľných hodín, štúdium, ale aj ako priestor na mimoškolské aktivity a činnosť Žiackej školskej rady.

          • VALENTÍNSKA ĽADOVÁ ŠOU

          • Dňa 14.2.2017 zorganizovalo CVČ v SL už 10. ročník Valentínskej ľadovej šou pre žiakov ZŠ a osemročného gymnázia. Súťažilo sa na ľade v 7. rôznych disciplínach. Celkovým víťazom sa stali naši žiaci 8-ročného štúdia pod vedením Mgr. P. Vitkovského v zložení: K. Repková (IV.O), L. Pristáčová, M. Mišenková, A. Šidlovský, J. Grigľák, J. Labant (III.O). Na záver súťaže si GTV prebralo aj špeciálne ocenenie, nakoľko absolútnym víťazom sa stali už tretí rok po sebe.

            Srdečne blahoželáme!

        • Lyžiarsky výcvik 2017
          • Lyžiarsky výcvik 2017

          • Ráno, 6.2. sa nieslo v znamení začiatku lyžiarskeho kurzu, na ktorý sme sa my, prváci veľmi tešili. Stáli sme pred Domom Kultúry a strachovali sa o našich spolužiakov, pretože sme tam boli dokopy piati. Dopravili sme sa šťastne do Litmanovej a rozdelili si chatky a vybrali sa (ne)lyžovať. Zatiaľ čo lyžiari už pilne lyžovali, začiatočníci sa o to pokúšali, verte nám, sprevádzalo to mnoho pádov. Večerný program nešiel podľa našich predstáv, ale napriek tomu sme si našli spôsob ako sa zabaviť. Keďže nám počasie prialo, nebolo dňa, kedy by sme sa neradovali z upraveného svahu a vyštípaných líčok od mrazu. Bohužiaľ, sme sa úrazom nevyhli a tak všetkým zraneným prajeme skoré uzdravenie. Ako sme začali, tak sme museli aj skončiť a určite na lyžiarsky kurz budeme ešte dlho spomínať.

        • SOČ
          • SOČ

          • Pocit vydýchnutia si po úspešnom odprezentovaní prvej odbornej práce sa už po desaťročia spája so Stredoškolskou odbornou činnosťou, ktorá študentov stredných škôl čaká v treťom ročníku. Gymnázium Terézie Vansovej usporiadalo úvodné školské kolo SOČ v pondelok, 13. februára, kde svoje práce prezentovalo takmer 80 študentov hodnotených odbornou komisiou z radov tamojších profesorov. Komisia posudzovala vlastný výskum žiakov podložený ich teoretickými vedomosťami a brala do úvahy najmä nápaditosť, vlastný prínos v danej téme a jej odborné spracovanie. Následne bolo vybratých 8 najlepších prác, ktorými budú študenti GTV reprezentovať nielen svoju školu, ale aj mesto na krajskom kole, ktoré sa uskutoční 31.3.2017 na SOŠ Jarmočná v Starej Ľubovni.

        • Ako znova vrátili dušu destilačnému prístroju
          • Ako znova vrátili dušu destilačnému prístroju

          • Talentovaní študenti 3. ročníka Gymnázia Terézie Vansovej, Ján Bujňák a Samuel Lazor, navrátili dušu pätnásť rokov starému destilačnému prístroju, ktorý bol pripravený na vyradenie z chemického laboratória. V rámci dvojhodinovky seminárov z chémie sa chlapci pustili do boja s veternými mlynmi. Aj keď ich vyučujúca mnohokrát odhovárala, nech sa idú radšej učiť, oni jej vždy odporovali. Vraj sa pôjdu vzdelávať až vtedy, keď z tohto prístroja začne tiecť destilovaná voda. Stačilo zopár šikovných nápadov, znovuobnovenie elektriny, poriadne vyčistenie celého prístroja a hlavne zistenia, na akom princípe to celé pracuje. Netrvalo dlho a destilačný prístroj znova ožil. Aj vďaka nim škola ušetrí nie malé množstvo peňazí. Len tak ďalej chlapci, ďakujeme!

        • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry
          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Dňa 1.2.2017 sa žiačka Gymnázia T. Vansovej Viktória Kubisová (1.A) zúčastnila krajského kola Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry v Prešove. Po miestami ťažkom, ale nie úplne ľahkom boji s testom, transformáciou textu a nakoniec ústnou časťou – príhovorom, si zo súťaže odniesla pekné 7. miesto (z celkových 19 miest). Veríme, že aj budúci rok sa jej podarí úspešne reprezentovať našu školu a náš okres.

            Viktória, srdečne blahoželáme!

        • PETER BLACK III
          • PETER BLACK III

          • Začiatkom februára sa žiaci 2.A, 2.B, 2.C a VI.O zúčastnili divadelného predstavenia Peter Black III, ktoré predviedli herci Divadelného centra z Martina.  Nezvyčajné bolo, že predstavenie bolo v angličtine.

            Hlavný hrdina Peter Black je mladý, ambiciózny muž. Jeho východisková pozícia vôbec nie je na zahodenie. Má svoju lásku, má svoju prácu, má svoj iPhone a strechu nad hlavou,  zjavne mu nič nechýba. To platí do momentu, kedy sa dozvedá, že sa z neho stáva dedič rodinného sídla.

            Žiakom sa páčili výkony hercov, scéna, efekty aj nápadité kostýmy. Okrem umeleckého zážitku si preverili svoje porozumenie v počúvaní anglického jazyka a zároveň sa dobre zabavili.

        • 7.ročník Fašiangového plesu Ľubovňan
          • 7.ročník Fašiangového plesu Ľubovňan

          • 7.ročník Fašiangového plesu Ľubovňan

            Minulý rok oslávil folklórny súbor Ľubovňan 20 rokov od svojho založenia. Pamätáte si to? Preplnená športová hala, dych berúce vystúpenia a bujaré oslavy. Aj tento rok bol pre FS Ľubovňan mimoriadne aktívny a okrem troch zahraničných festivalov, množstva vystúpení, si aj tradičný ples našiel svoje miesto v kalendári. 27.februára privítala jedáleň Palma všetkých milovníkov folklóru. A akože to tam vyzeralo?

            16:00 – Je to tu. Dnes sa koná 7.ročník Fašiangového plesu Ľubovňan. Do jedálne Palma začínajú prichádzať prvífolklóristi, ktorí sa ihneď púšťajú do práce a pripravujú menovky, tombolu, atď. Prichádza ľudová hudba Čavargoš a začína si pripravovať nástroje.

            17:00 – Prichádza naša vedúca (PaedDr. Alena Konevalová, PhD.), ktorá nás plaší, aby sme rýchlo všetko pripravili, kým začnú prichádzať hostia. Čavargoši si ladia nástroje a niektorí tanečníci už tancujú.

            17:30 – Nestíhame. Začínajú sa objavovať prvé známky stresu. Členovia súboru nahadzujú šaty, obleky, kroje. Blíži sa otvorenie.

            17:50 – O 10 minút má byť začiatok plesu a dokopy je nás tu asi 50, avšak predaných lístkov je vyše 135.

            18:00 – Všetci sa zrazu nahrnuli a tí, ktorí majú usádzať hostí nestíhajú.

            18:15 – Poslední nedochvíľni hostia prichádzajú a jedáleň sa plní.

            18:30 – Pol hodinka hore dole. Po slovách našej vedúcej: „Všetkých Vás srdečne vítam na 7.ročníku Fašiangového plesu Ľubovňan,“ sa začína so zábavou.

            19:30 – Večera je za nami a hor sa na parket.

            22:00 – Ach, ten čas ale letí. Folklóristi sa pripravujú na prekvapenie, ktoré si pripravili. Tanečný program s názvom FS Ľubovňan – HISTORY sa začína. Ukázali nám, ako to vyzeralo v súbore pred 20 rokmi, keď ich členmi bolo 10 dievčat a jeden harmonikár. Zatancovali nám svoje prvé tance, ktoré už nie sú dnes tak známe, ale práve oni zabezpečili súboru takú slávu, akú má. Ukázali nám vtipné momenty zo zájazdov a svadieb. Spolu vyše 140 ľudí ich ocenilo hlasným potleskom.

            22:30 – Tancujemeee.

            00:00 – Konečne trochu oddychu. Prichádza tombola. V nej si svoje miesto našlo 50 hodnotných cien na čele s plazmovým televízorom, vysávačom a ručne kovaným a vyrezávaným nožom.

            00:15 – Ceny sú rozdané. Pokračuje sa v zábave.

            04:00 – Niektorí hostia odchádzajú a my ich vyprevádzame.

            06:30 – Zostalo nás posledných 20 vytrvalcov. Hudba začína pratať a nám sa to nepáči.

            07:00 – Odchádzame z Palmy do krásneho vonkajšieho počasia a príjemných -15˚C nás sprevádza po ceste domov.

            07:30 – Konečne doma.

            Ples sa vydaril na výbornú. Nastavil hranicu veľmi vysoko a je otázne či ho budúci ročník dokáže predbehnúť. V mene celého folklórneho súboru Ľubovňan Vám chceme poďakovať za podporu, ktorú nám na každom našom podujatí a vystúpení prejavujete a pevne veríme, že aj naďalej sa Vám budú naše tance páčiť. Ďakujeme.

          • Pokusy so supravodičom a vákuom

          • Dňa 27.01.2017 k nám do školy zavítal náš bývalý študent a terajší pracovník Slovenskej akadémie vied pán RNDr. Jozef Kačmarčík, PhD. Svoju prácu zameriava na nízke teploty a to nám aj predviedol. Študentom ukázal výrobu vákua a to ako sa v ňom správajú rôzne telesá. Rozprávali sme sa aj o absolútnej nule, kde sme si s tekutým dusíkom ukázali rôzne pokusy. No najviac sa študentom páčilo, keď sa začalo hovoriť o supravodičoch. Ich vlastnosti sme si ukázali na pokusoch, kde nám levitovali vo vzduchu, či jazdili po dráhe z magnetov. Žiaci si takéto spestrenie vyučovacieho dňa veľmi pochvaľovali a podobné prednášky privítajú aj v budúcnosti. 

        • Obvodné kolo olympiády v NEJ
          • Obvodné kolo olympiády v NEJ

          • Obvodové kolo olympiády v NEJ sa uskutočnilo v Kežmarku, kde v kategórii 1A zvíťazil Dávid Hajdúk z I.O a v kategórii 1B obsadil Samuel Haničák 3. miesto.

            Starší žiaci – obvodné kolo olympiády v NEJ v Bardejove :

            - kategória 2A – Branislav Setlák I.B - 2. miesto .

            - kategória 2B – Ľubomír Lang VII.O - 2. miesto.

            Blahoželáme.

        • Úspech našich študentov
          • Úspech našich študentov

          • Gratulujeme našim úspešným študentom, ktorí vyhrali okresné kolo olympiády ANJ.

            Dávid Szomráki - III.B, Branislav Setlák - I.B, Michael Kieran O'Reilly - I.B, Emma Drabantová - III.O 

        • EXPERT GENIALITY SHOW 2016/17
          • EXPERT GENIALITY SHOW 2016/17

          • Expert je celoslovenská súťaž, ktorá spočíva vo vypracovaní testu z dvoch súťažných tém, ktoré si každý súťažiaci ľubovoľne zvolí spomedzi ponúknutých tém (Tajomstvá prírody, Svetobežník, Mozgolamy, Dejiny, udalosti, umenie, Góly, body, sekundy a Do you speak English). V tomto roku sa do tejto súťaže zapojilo 14 žiakov našej školy. Najlepšie výsledky dosiahli  v testoch na tému Svetobežník. V tejto téme obsadil Adrián Firment  (VI.O) v kategórii G12 (gymnazisti 1. a 2. ročník) úžasné 1. miesto, k čomu mu srdečne blahoželáme. Výborne si v tejto téme počínali aj Marián Marhefka (IV.B) v kategórii G34 (3. a 4. ročník) 10. miesto a Pavel  Petrík (VI.O) v kategórii G12  24. miesto.

            Teší nás, že naši žiaci majú záujem otestovať si svoje vedomosti a zručnosti aj takouto formou a že dosahujú výborné umiestnenia aj v celoslovenskej konkurencii.

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6

        06401 Stará Ľubovňa
        Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová
        mob.: 0911 037 668
        e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk
        http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje