• Úspechy gymnazistov v cudzích jazykoch

          • V polovici januára sa uskutočnili okresné a obvodné kolá olympiád v anglickom a nemeckom jazyku. Zúčastnili sa ich aj žiaci GTV, ktorí sa umiestnili na popredných miestach, čím si zabezpečili postup do krajského kola.

            V anglickom jazyku v kategórii 1A obsadil 1. miesto Dalibor Rydzik z II.O a postúpil do krajského kola. V kategórii 1B obsadila 3. miesto Klára Vranovská zo IV.O. V staršej kategórii 2A 1. miesto obsadila Janka Malachovská z  1.B a v kategórii 2C zvíťazil Michael Kieran O´Reilly zo 4.B a obaja postúpili do krajského kola.

            Úspešní boli aj nemčinári. V kategórii 1B získala Patrícia Fábová 2. miesto a  Dávid Hajduk obsadil 4. miesto a obaja postupujú do krajského kola. V kategórii 2A zvíťazila Denisa Setláková a 3. miesto obsadil Samuel Haničák zo VI.O. V najstaršej kategórii 2B sa Branislav Setlák zo 4.B umiestnil na 2. mieste. V krajskom kole olympiády v nemeckom jazyku nás budú reprezentovať súrodenci Setlákovci.

            Všetkým úspešným riešiteľom gratulujeme a držíme palce v krajských kolách!

          • Notre Dame de Tatras

          • Zvonenie oznamuje koniec štvrtej hodiny a my, členovia krúžkov Veda okolo nás a Mládež Červeného kríža, sa už chystáme na pešiu túru smer Hrebienok. Po rýchlom presune na vlakovú stanicu a dvoch prestupoch sme sa dostali až do Starého Smokovca. Odtiaľ sme vyšli na Hrebienok, pozreli si nádhernú katedrálu Notre Dame vyrezanú z ľadu, prešli sa k Bilíkovej chate, posilnili sa teplým čajom či čokoládou a tí mladší si kúpili klzáky na cestu späť dole. Keďže sa už zotmelo, bol to super zážitok spustiť sa po sánkarskej dráhe a aj takto si spestriť výlet. Ďalším neplánovaným zážitkom bol pre nás aj jeden zo starých vlakov, ktorým sme sa viezli domov a v akom kedysi pravdepodobne cestovali do škôl naši rodičia. Ďakujeme pani profesorkám za super výlet a už sa nevieme dočkať ďalšieho.

          • Strieborné Gymploviny

          • Náš časopis sa aj tento rok zapojil do každoročne organizovanej súťaže stredoškolských časopisov Prešovského samosprávneho kraja a neobišiel naprázdno. Časopis Gymploviny bol spomedzi pestrej škály dvadsaťjeden stredoškolských periodík z celého kraja ocenený krásnym 2. miestom v zlatom pásme, čím sa zaradil medzi tie najlepšie zo všetkých. Pozvanie na vyhodnotenie súťaže aj tento rok prijal predseda PSK Milan Majerský, ktorý na úvod povedal pár milých slov všetkým mladým žurnalistom: „Vážte si slová a vážte slová, ktoré píšete, lebo slovo je ako zbraň.“ Taktiež povzbudil študentov k tvorivým nápadom a ocenil ich prácu v školských redakciách. Hodnotená bola najmä kreativita a originalita ako po vizuálnej, tak po obsahovej stránke. Dbalo sa tiež na dôležité formálne úpravy textu, strán, prácu s fotkami či celkový dojem. Porota výstižne a stručne zhodnotila každý časopis samostatne, odovzdala mladým novinárom cenné rady a poukázala na chyby, ktorých sa majú vyvarovať. Študenti tak mali možnosť počuť spätnú väzbu od odborníkov a taktiež nazbierať úplne novú inšpiráciu.

            Alexandra Chamillová, II.A

          • Predvianočné divadlo

          • Posledné dni pred vianočnými prázdninami, plné písomiek a všetečného skúšania, sme si spríjemnili návštevou Prešova. Náš výlet sme začali nákupmi v obchodnom centre, aby sme zohnali ešte pár darčekov na poslednú chvíľu, ako je to u nás, študentov, zvykom. Pokračovali sme v uliciach historického centra Prešova, kde sa konali každoročné vianočné trhy. Ich atmosféru sme vnímali všetkými zmyslami. Rýchle decembrové stmievanie presvetlili svetielka, ktoré sa ligotali zo všetkých strán. Zahriali sme sa vianočným punčom či horúcou čokoládou a pribalili do svojej zbierky aj pár maličkostí, ktoré nám padli do oka. Potom sme sa presunuli do historickej budovy Divadla Jonáša Záborského na najznámejšiu komédiu z pera známeho ruského spisovateľa N. V. Gogoľa, v réžii Michala Náhlika. Dej sa odohrával v provinčnom ruskom mestečku, v ktorom očakávali príchod „revízora“, no namiesto toho miestni úradníci a občania skrz svoju naivitu naleteli podvodníkovi. Herci sa svojich úloh zhostili bravúrne a nechýbali scény, ktoré rozosmiali celú sálu. Dokonca sme si zopakovali názvy niektorých známych literárnych diel pri monológu hlavného herca, ktorý sa v svojej úlohe chválil, že je autorom kníh ako „Živý gýč“, „Kto chytá v byte“, „Janko a znamienka“ či „Išlo vajce na birmovku“. Na záver sme sa ešte odfotili s herečkou predstavenia Slavomírou Fulínovou. Všetci sme zažili príjemné chvíle a odniesli si so sebou pekné spomienky. Preto veľké ĎAKUJEM patrí našim pani profesorkám slovenčiny, ktoré pre nás tento výlet zorganizovali.

          • Geografická olympiáda

          • Výsledky školského kola:

            Kat. E

            1. Dávid Hajduk – IV.O

            2. Adrián Kanuščák – IV.O

            3. Juraj Kuzmiak – III.O

            Kat. F

            1. Krištof Dudzik – II.O

            2. Daniel Zima – II.O

            3. Boris Štefánik – I.O

          • Mikulášsky pohár v silovom dvojboji obhájený

          • V Sabinove sa stretlo 20 silákov, ktorí si zmerali svoje sily v disciplínach mŕtvy ťah a tlak na lavičke. V kategórii pre 3. a 4. ročník SŠ sa Richard Lešiga (4.A) umiestnil na krásnom 4. mieste. Víťazom vo svojej kategórii pre 1. a 2. ročník SŠ a zároveň aj ABSOLÚTNYM VÍŤAZOM súťaže sa stal Miroslav Müller (2.B).

            Obom srdečne gratulujeme a prajeme ešte veľa úspechov!

              

          • Pomoc Mikulášovi

          • Aj toho roku mal Mikuláš plné ruky práce. Na pomoc si preto zavolal aj študentov z III. B. Tí mu pomohli pripraviť kultúrny program a rozdať darčeky pre poslušné detičky z materskej školy vo Forbasoch a večer si pre deti v Bebkolande pripravili pestrofarebné pokusy s rozprávaním a pesničkami o sobej zubnej paste a sobom semafore. Pripravili tak deťom krásny mikulášsky deň. Ďakujeme  

          • Prváci v divadle

          • Dňa 2.12.2019 sa žiaci 1.A a 1.B zúčastnili večerného predstavenia Teror v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Najprv si však dopriali vianočnú atmosféru a pohodu na vianočných trhoch, potom sa presunuli do divadla na malú scénu, kde sa na chvíľu stali skutočnými sudcami a sudkyňami. Rozhodovali o vine a nevine hlavného hrdinu. Táto súdna nervydrásajúca dráma nenechala nikoho chladným. Ešte aj cestu autobusom si prváci skracovali diskusiami o súdnom konaní.

            V každom prípade majú príjemný kultúrny zážitok a budú radi, keď sa im podarí zavítať aj na veľkú scénu divadla. 

          • LOMIHLAV

          •  

            Lomihlav je celoslovenská matematická súťaž štvorčlenných družstiev žiakov 7. - 9. ročníka základných škôl a príslušných tried osemročných gymnázií (sekundy až kvarty). Úlohou je správne vyriešiť čo najviac matematických úloh a bonusov vo forme hádaniek a hlavolamov, ktoré v priebehu súťaže postupne družstvá získavajú. Žiaci sa naučia niečo nové zábavnou formou a porovnajú si svoje sily s ostatnými „hlavičkami". 29.11.2019 si naši žiaci F. Krafčík (II.O), D. Živčák (III.O), V. Sklenár (IV.O) a B. Kollár (IV.O)  zmerali  svoje matematické sily s 54 družstvami a prepočítali sa na pekné 19. miesto.

             

            K úspechu srdečne blahoželáme!

              

          • Príroda Karpát

          • Prírodovedná expozícia je jedinečnou príležitosťou na oboznámenie sa s tými prvkami krajiny, ktoré tvorili v minulosti aj dnes súčasť nášho prostredia, v ktorom žijeme – Príroda Karpát. My, žiaci III.O a IV.O  triedy, sme dňa 29.11.2019 mali možnosť vidieť nádheru nášho prostredia v Košiciach v múzeu Prírody Karpát. Videli sme rôzne geologické, floristické a faunistické zloženie karpatskej prírody. Taktiež sme zistili viac z histórie Zeme, ako vznikajú horniny a minerály, spoznali sme skamenelý svet, krásu kameňa, pôvaby rastlín, nenahraditeľný svet prírody a rôznorodosť živočíšnych druhov.

          • ŽIVÁ ČERVENÁ STUŽKA 2019

          • Aj v tomto školskom roku sa naša škola zapojila do celoslovenskej kampane Červené stužky, v rámci ktorej prebehli v škole nasledovné aktivity:

            Dňa 29.11.2019 sa študenti I.A a I. B zúčastnili prednášky na tému AIDS, ktorú im prišla odprednášať pracovníčka RÚVZ so sídlom v Starej Ľubovni. Študenti sa dozvedeli základné informácie o AIDS, ale aj to, ako ochoreniu predchádzať.

            3.12.2019 sme študentom v školskom rozhlase pripomenuli, že 1. december je Svetový deň v boji proti AIDS. V relácii sme poskytli základné informácie (čo znamená skratka AIDS, čo je cieľom boja proti AIDS/HIV, ...) a v závere sme žiakov vyzvali k tomu, aby v nasledujúci deň (4.12.2019) prišli oblečení v symbolickej farbe – červenej, aby sa sami stali spolupodieľateľmi sa tohto svetového dňa. Žiaci sa obliekli do rôznych odtieňov červenej, a tak vytvorili živú červenú stužku.

          • Pozvanie na oslavy 70+. výročia založenia školy

          • Vážení rodičia, priatelia Gymnázia Terézie Vansovej!

             

            Srdečne Vás pozývame na oslavy  

            70+. výročia založenia našej školy

            11.12.2019

            o 16.00 hod.

            v Dome kultúry.

             

            Tešíme sa na Vašu účasť.

          • Darovanie krvi

          • 4. december 2019. Tento deň sa niesol v znamení červenej. Zatiaľ, čo ostatní žiaci sedeli v škole v červených tričkách a sukniach v symbolike červených stužiek, v rámci Svetového dňa v boji proti AIDS, do ktorého sa naše gymnázium každoročne zapája, my ostatní sme sa vybrali na Hematologicko-transfúzne oddelenie v Starej Ľubovni.

            V rámci Stredoškolskej odbornej činnosti v problematike bezpríspevkového darcovstva krvi sme šli túto nenahraditeľnú tekutinu jasnočervenej farby darovať. Okrem pocitu, že možno takto niekomu na Vianoce zachránime život, sme sa dozvedeli množstvo zaujímavých informácií.

            Boli sme prevedení celým procesom darovania krvi, vysvetlili nám, ako sa krv delí na zložky a dokonca i to, že životnosť plazmy predlžujú zmrazovaním až na –85°C. Najzaujímavejšie na tom všetkom bolo práve to, že sme boli všetci desiati prvodarcami, dokonca i pani profesorky. Rozprávali sme sa a sami sme sa medzi sebou dohodli, že začneme spolu chodiť darovať krv pravidelne.

            Všetci, čo ste už krv niekedy darovali, chcela by som Vám povedať jedno veľké ĎAKUJEM.

            Prosím, uvedomujme si viac, že tu nie sme sami.

            Lenka Kolcunová, III.A

              

          • Imatrikulácia 2019

          • Hip-hop. Téma tohtoročnej imatrikulácie sa niesla v znamení streetstylu, pohodlnosti, rytmickej hudby, tanca a hlavne zábavy. Prvotná časť imatrikulácie prebehla už doobeda, keď si prváci užili svoj deň ,,naruby”. To, ako majú prísť oblečení v tento deň, si každý našiel na lístočku vo svojej skrinke. Dievčatá si museli obliecť svoje oblečenie naopak a prihodiť k tomu vrchnú časť spodnej bielizne, podobne to bolo aj u chlapcov. Týmto štýlovým ouftitom si získali pozornosť nejedného z nás. 

            Čerešničkou na torte bol samotný galavečer ala HIP HOP IN THE STREETS. Začiatok tohto večera plného hudby a tanca odštartoval tanec, ktorým sa začal samotný program. Voľné tepláky, oversize mikiny, tričká, tenisky či šiltovky. Aj v takomto dresscode si prváci a prímania užívali svoj vstup do brán GTV. 28. októbra si III.A a VII.O preverila, či sú vhodnými žiakmi štúdia našej školy. A veru sú. Skúšku ohňom s rôznymi zapeklitými úlohami a so stresom hravo zvládli a tým si vyslúžili hodnosť - stať sa študentom GTV. Pevne veríme, že si všetci túto párty užili a prváci spolu s prímanmi nabrali kopec síl do štúdia.

             

          • MLÁDEŽ ČK V ZŠ KOMENSKÉHO

          • Minulý týždeň bol pre nás, mladých zdravotníkov, bohatý na ukážky prvej pomoci. Vo štvrtok 14.11. sme spolu s našou pani profesorkou navštívili družinu v ZŠ Komenského v Starej Ľubovni.

            Zachrániť život dokážu aj deti. Stačí, ak ich naučíme, ako byť nápomocní. A tak sa stretli malí a veľkí. My gymnazisti a detičky z prvého stupňa ZŠ, ktoré sa snažili naučiť niečo nové. Deti sa učili poskytnúť prvú pomoc masážou srdca a umelým dýchaním, skúšali obviazať ranu zraneným spolužiakom a naučili sa aj dôležité telefónne čísla. Záver patril veselej pohybovej hre. Znovu sme nabrali množstvo nových skúseností a dúfame, že na podobné akcie budeme chodiť častejšie.

              

          • Mládež ČK v Dome sv. Anny

          •  

            My, mladí zdravotníci, sme si dňa 13.11.2019 zobrali svoju školskú zdravotnícku výbavu, dobrú náladu a vybrali sme sa do prostredia, ktoré bolo pre nás doposiaľ neznáme. Navštívili sme Dom sv. Anny, ktoré sa venuje deťom a mladým ľudom so zdravotným znevýhodnením, kde sme im poskytli základné informácie o podávaní prvej pomoci. Spolu sme sa naučili kardiopulmonálnu resuscitáciu a obväzovú techniku. Taktiež sme si ukázali, ako postupovať pri zlomeninách, popáleninách a rôznych iných poraneniach. Nakoniec sme si zahrali spoločnú hru. Poriadne sme si to užili nielen my, ale aj klienti Domu sv. Anny, o čom svedčil aj burácajúci potlesk, záchvaty smiechu a takto príjemne sme ukončili naše spoločné stredajšie predpoludnie. Nabrali sme nové skúsenosti a dúfame, že sa tu opäť raz vrátime. Veď pozvanie na Vianočnú akadémiu sa len tak neodmieta.

             

          • HODINA DEŤOM 2019

          • Aj vy máte niekedy pocit, že Vám ku šťastiu stále niečo chýba? Malichernosti, zbytočné drahoty a rozkoše. Niekedy si ani len neuvedomujeme, čo by malo byť na prvej priečke našich priorít či túžob. Jednoduché slovo zložené zo 7 písmen. ZDRAVIE.

            14. novembra sa celé Slovensko ponorilo do žltej farby. Do ulíc vykročili stovky študentov a dobrovoľníkov so žltými pokladničkami a letáčikmi s úmyslom vyzbierať čo najviac peňazí, ktoré pomôžu detičkám, ktoré sú v zlom zdravotnom stave.

            HODINA DEŤOM. Sú to vlastne projekty zamerané na rozvoj vzťahov, úcty k sebe aj iným, na rozvoj tvorivosti a aktivity detí. Projekty zamerané na riešenie problémov detí, keď zlyháva ich rodina, keď nie sú rešpektované, nie sú dostatočne pripravené na ťažké životné situácie, v ktorých sa ocitnú, projekty pomáhajúce deťom so zdravotným znevýhodnením, dlhodobo hospitalizovaným a so špeciálnymi potrebami.

            Aj naša škola sa zapojila do tejto zbierky a spolu s dobrovoľnými príspevkami od našich študentov a obyvateľov mesta Stará Ľubovňa sa vyzbieralo 268,26 €. Veríme, že každý prihodený cent dokáže pomôcť alebo zmeniť nejeden detský život a uštedriť každému dieťaťu čo i len malý úsmev na tvári. 

             

          • Úcta k seniorom nielen v októbri

          •  

            Dňa 12.11.2019 sa kolektív 1.A rozhodol zavítať do Domova dôchodcov a domova sociálnych služieb v Starej Ľubovni a spríjemniť tak jeseň života našich starších spoluobčanov.

             

            Študenti si pripravili krátky kultúrny program, ktorý začali príhovorom Emy Fröhlichovej. Dievčatá Slávka Dziaková, Kamila Škapurová, Klaudia Halčáková, Oľha Hliba a Andrea Rybovičová na čele s mocným hlasom Tamary Reľovskej zaspievali tri ľudové piesne. S úsmevom na perách sa k nim pridali aj dôchodcovia. Chlapci Benjamín Onduš a Roman Hajostek prekvapili svojimi recitátorskými schopnosťami. Hudobný talent odhalil aj Samuel Konkoľ, ktorý zahral skladbu na klavíri. A na záver predviedla čaro huslí huslistka Júlia Folvarčíková.

             

            Táto návšteva tohto zariadenia určite nebola posledná. 1.A si bude aj naďalej s radosťou spríjemňovať popoludnia svojimi triednymi aktivitami.

             

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6

        06401 Stará Ľubovňa
        Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová
        mob.: 0911 037 668
        e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk
        http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje