• Štefánik v knižnici

          • Milan Rastislav Štefánik, významná osobnosť dejín Slovenského národa... približne takto začína nejedna veta v učebniciach dejepisu. Toto meno je nám všetkým už dôverne známe. Hľadíme naň s obdivom a úctou. Astronóm, vedec, generál, fotograf, vojenský letec, politik... Vedeli ste však, že Milan Rastislav Štefánik mal ojedinelú zrakovú chybu, vďaka ktorej dokázal pozorovať hviezdy ako málokto? Alebo, že prišiel s myšlienkou prvej Slovenskej kolonizácie ostrova? Či to, že v detstve prekonal ťažkú chorobu a ovládal viac ako šesť rôznych jazykov? Toto je len pár z množstva zaujímavostí, ktoré sme sa o tomto dôležitom a výnimočnom Slovákovi dozvedeli na prednáške v Ľubovnianskej knižnici. Na besede spojenej s prednáškou sme zistili, že jeho život nebol vôbec jednoduchý, taktiež, že bol a je pre mnohých vzorom a odniesli sme si veľa nových vedomostí.

            autor: A. Chamillová

            foto: K. Zahorjanová

             

              

          • Marmon 2019

          •  

            13.9.2019 sa konalo účelové cvičenie 1. ročníka štvorročného štúdia. Cieľom bolo vyjsť na Marmon a pripomenúť si udalosti z 2. svetovej vojny, ktoré sa udiali na tomto mieste. Výstup sa začal stretnutím so žiakmi a učiteľmi niektorých základných a stredných škôl nášho okresu v Podsadku a odtiaľ sa išlo spoločne strmým a šmykľavým terénom až na Marmon. Toto stretnutie organizoval Zväz protifašistických bojovníkov v Starej Ľubovni, ktorého členovia vyrozprávali okolnosti zrútenia lietadla a osudy vojakov, ktorí boli v lietadle. Vyzvali mladých ľudí stredných škôl, aby sa stali členmi Zväzu protifašistických bojovníkov a prispeli k boju proti vojne, fašizmu a akémukoľvek násiliu. Súčasťou programu bolo aj zapálenie vatry. K peknému priebehu účelového cvičenia prispelo aj pekné počasie a dobrá nálada všetkých zúčastnených.

              

          • Vertikála východného vetra

          • Ľubovnianske múzeum uskutočnilo verejné stretnutie pri príležitosti 75. výročia SNP a Pamätného dňa obetí holokaustu. Dňa 9.9.2019 sa študenti tretieho ročníka zúčastnili prednáškového bloku pod názvom „Uctenie pamiatky Dňa obetí holokaustu“. Historik Eduard Laincz nám priblížil situáciu počas SNP v okrese Stará Ľubovňa. Prednášku nám taktiež obohatil hosť z Izraela, Menachem Honig, ktorý nám porozprával, ako prežívali naši predkovia holokaust v miestnych podmienkach. Bol to veľký emocionálny zážitok.

          • V ý l e t do CERNU

          • Naša škola v spolupráci so združením AMAVET pripravuje exkurziu pre študentov 1.až 4.ročníka do Cernu v apríli 2020. Záujemcovia sa záväzne prihlásia u  p.Semanovej do  27.9.2019 a uhradia zálohu 70 €. Podrobnosti o programe sa môžete dozvedieť tu  C____E____R____N_____2020.docx.

          • I. O a II.O výletujú

          • Dňa 25.6. sa naši primania a naša sekunda vybrali na koncoročný výlet do Stanišovskej jaskyne a do Parku mini Slovenska v Liptovskom Jáne. Najskôr ich túlavé topánky  zaviedli do jaskyne, kde najchladnejšie miesto dosahovalo teplotu 5°C. Aj napriek zvuku hrkotavých zubov bol zážitok veľmi silný.

            OKIENKO FAKTOV:

            • v prvej „miestnosti“ sa nachádzali podpisy, grafity a aj texty v azbuke

            • najstarší podpis pochádzal z roku 1946

            Následne nás túlavé topánky presunuli do Parku mini Slovenska, kde sa nachádzali zmenšeniny slovenských hradov, kostolov a železničná stanica Červená Skala. Ten skvelý pocit, keď sa počas jedného dňa ocitnete v Bojniciach, Kežmarku, Strečne, Košiciach a iných krásnych sídlach. A nemôžeme zabudnúť na nákupné centrum Fórum, kde sa najviac vyšantili nákupné maniačky z primy, sekundy, ale aj naše pani učiteľky. Sme zvedaví, kam nás naše zvedavé/túlavé topánky odvedú nabudúce. 

             

          • Jazykové kráľovstvo pod Zoborom

          • V meste pod Zoborom, v Nitre, sa uskutočnilo celoslovenské kolo súťaže v recitácii v cudzom jazyku Jazykový kvet. Celoslovenského kola sa zúčastnili dve študentky Gymnázia Terézie Vansovej v Starej Ľubovni, Klára Langová (III.O), ktorá prednášala v nemeckom jazyku  a Viktória Kubisová (III.A), ktorá prednášala v anglickom jazyku.

            Po poctivej príprave si dievčatá v ťažkej konkurencii obe vybojovali 4. miesto, každá vo svojej kategórii. Dievčatám k úspechu gratulujeme a dúfame, že úspechy budú pribúdať aj v budúcnosti.  

          • Krajské kolo minivolejbal mix

          •  

            A predsa druhí. Naši žiaci sa dňa 13. 06. 2019 zúčastnili na krajskom finále Stredoškolských hier v minivolejbale v Prešove. Vo svojej skupine si ľahko poradili so svojimi súpermi, a tak sa prebojovali do semifinále. Sninu zdolali 2:1, a tak si museli vo finále poradiť so svojím najväčším súperom. Svidník potrápili, ale nepodarilo sa im už súperov zdolať. Nakoniec sa naši volejbalisti na kraji umiestnili druhí po tesne prehratom finálovom zápase 2:1. Našu školu reprezentovali žiaci: Kristián Salamon (1.A), Klára Zahorjanová a Adam Čoma (1.B), Júlia Folvarčíková a Simona Kolárová (2.B) a kapitán Patrik Satke (2.A).

              

          • PLAVCI V AKCII

          • V dňoch od 20.-24.mája 2019 sme sa my, druháci, najlepší plavci školy, zúčastnili plaveckého kurzu. Naši telocvikári sa nás s radosťou ujali, a práve vďaka ním sme si zdokonalili techniku plávania všetkých plaveckých spôsobov. Dozvedeli sme sa aj, ako sa máme zachovať v krízových situáciách a pri záchrane topiaceho sa. Piatok sme zakončili naše „tréningy“ v Aquacity Poprad, kde sme si zmerali svoje sily v rýchlostnom a vytrvalostnom plávaní. Prišiel aj zaslúžený relax! Vírivky, divoké jazdy na tobogánoch a kohútie zápasy nesmeli chýbať. Po náročnom týždni sme načerpali nové sily do nasledujúcich záverečných dní. Ďakujeme naším učiteľom, Mgr. Tatiane Matoľákovej, Mgr. Jánovi Hennelovi, Mgr. Jurajovi Fidermákovi a Mgr. Pavlovi Vitkovskému, za ich odborné rady, pevné nervy a trpezlivosť. Veľmi sme si plavecký kurz užili, neplavci sa skamarátili s vodou a chvíle vo vode zanechali v každom z nás milé spomienky. Teraz už sa tešíme na budúcoročný zdokonaľovací plavecký kurz, kde sa popasujeme s morskými vlnami.  

          • Výsledková listina z PS pre 8-ročné štúdium - 2.kolo

          • Riaditeľka Gymnázia Terézie Vansovej Stará Ľubovňa zverejňuje výsledkovú listinu z prijímacích skúšok pre 8-ročné štúdium - 2.kolo.

            Zápis prijatých žiakov na štúdium sa uskutoční dňa 19.06.2019 od 8.00 hod. do 16.00 hod. v kancelárii školy. Pri zápise zákonný zástupca predloží zápisný lístok, ktorý mu vydala ZŠ.

          • Spaß im Deutschunterricht

          • Nemecký jazyk na osemročnom gymnáziu nie je len o učení sa slovíčok, gramatiky a fráz. V rámci hodín NJ tvoríme projekty, a tak sa učíme spontánne rozprávať o našich Star alebo o varení obľúbených jedál či o našich koníčkoch. Už tretí rok si s p. profesorkou Monikou Podhorskou robíme nemčinu zaujimavejšou. III.O.

          • 1. MIESTO PRE OSEMROČNÉ GYMNÁZIUM V POSKYTOVANÍ PRVEJ POMOCI

          • Žiačky I.O (Emma Budzáková, Ester Petrana Petríková a Zuzana Šidlovská) a II.O (Nina Švedlárová a Tímea Wilmanová) sa dňa 6. 6. 2019 zúčastnili súťaže a vyhrali 1. miesto v územnom kole družstiev mladých zdravotníkov II. stupňa. Súťaž obsahovala 5 kôl a jeden test týkajúci sa základných informácií o ČK, základných poraneniach a bezpríspevkovom darcovstve krvi. Na prvom stanovišti bola figurantka, ktorá mala zapichnuté teleso v ruke, na druhom sme ošetrovali popáleniny. KPR (kardiopulmonálna resuscitácia) - to bolo tretie stanovište, na ktorom sme doslova excelovali (aspoň tak nám to povedali rozhodcovia ). Štvrté stanovište bolo taktiež, ako ostatné pre nás, bezproblémové. Až na piatom stanovišti sme stratili jeden bod. Na test sme sa najviac báli, no dopadol veľmi dobre. Na konci súťaže sme dostali občerstvenie, ktoré si každý právom zaslúžil. Na túto súťaž nás od septembra pripravovala pani učiteľka Mgr. Veronika Bolešová, ktorej za výbornú prípravu veľmi pekne ďakujeme. 

          • MLADÍ ZÁCHRANÁRI SŠ A ICH ÚSPECH V OKRESNOM KOLE

          • S vybavenými brašňami a dobrou náladou sme sa opäť raz vybrali do Šiby v okrese Bardejov, aby sme si overili našu celoročnú prípravu. Po príchode na miesto činu sme si ešte rýchlo prešli všetky detaily, ktoré by nás mohli zaskočiť a postavili sa na nástup. Nástup sa skončil a pred nami bolo 6 stanovíšť, na ktorých sme museli vyplniť test, podať KPR, ošetriť popáleninu, sklo trčiace z ruky, epileptický záchvat a porezanú ruku. Počas celej súťaže sme si užili veľa zábavy a nevedeli sa dočkať vyhodnotenia.

            Na okresnom kole prvej pomoci SŠ sa celkovo zúčastnilo 8 družstiev. Našu školu Gymnázium Terézie Vansovej reprezentovali hneď dva tímy a medaily si odniesli za krásne 2. miesto Alexandra Džurňáková (IV.A), Alexandra Šlosárová (IV.A), Viktória Kubisová (III.A), Ľubomíra Vojčáková (III.A) a Veronika Redajová (I.B) a 3. miesto obsadili študenti v zložení Adam Tešla (VII.O), Gabriel Grešák (VII.O), Ivana Torbíková (II.B), Laura Fedorková (II.B) a Andrea Kirschnerová (II.B).

            Všetkým zúčastneným patrí veľká vďaka za reprezentáciu školy a výborný výsledok. Ďakujeme patrí najmä pani učiteľke Mgr. Bolešovej za obetovanie jej času a za to, že nás poctivo pripravila na túto súťaž. 

          • Noc v škole I.O

          • Nechýbala kopa koláčov, sladkostí, pizza, dokonca aj pirohy a mnoho ďalšieho z domácej produkcie. Celý večer sprevádzali hry, hlasná hudba a tanec. Starali sa o nás aj naše druháčky z II.B a somozrejme triedna. V noci sa namiesto spania strhla vankúšová vojna, no nelietali iba vankúše, ale aj papuče či spacáky aj... Zaspali sme sotva na dve hodiny, no niektorí  vydržali s otvorenými očami celú noc. Ráno o 7:00 prišiel budík v podobe hulákajúcich chlapcov. Aj keď sme ráno boli všetci unavení, všetci sme odchádzli s úsmevom na tvári, veď začínal sa  náš DEŇ DETÍ... .

             

            Ema Rusiňáková, I.O

          • Súťaž Mamut

          • V piatok 31.5.2019 sa v Košiciach konala matematicko-športová súťaž Mamut. Zúčastnili sme sa jej aj my žiaci I.O a keďže nám matematika ide, vytvorili sme dve družstvá.

             

            Cesta tam trvala dlho a neuľahčilo nám ju ani ranné vstávanie, ale v autobuse nuda nebola, veď predsa kto by sa nudil so spolužiakmi v autobuse. Po príchode nás čakal zápis, prevzatie diplomov a fotenie. Našli sme si miesto na sedenie a mohli sme začať počítať. Niektoré úlohy boli ľahšie, iné ťažšie, ale dalo sa s nimi hravo popasovať. Po 2 hodinách usilovného počítania a behania sme si konečne vydýchli. Cestu naspäť sprevádzali výbuchy smiechu, u niektorých aj spánok a hlavne zmrzlina. Aj keď naše výkony nestačili na prvé priečky, súťaž sme si užili.

             

            Ema Rusiňáková, I.O

          • Nitra, milá Nitra...

          • Práve do tohto ospevovaného starobylého mesta zamierili kroky nás, študentov GTV, dňa 31.5.2019, aby sme hľadali zašlú slávu tohto Svätoplukovho mesta. Za sprievodu milých lektorov sme nasali historickú atmosféru Nitrianskeho hradu a pozreli si Baziliku sv. Emeráma. Jednoducho sme kráčali po stopách sv. Konštantína a Metoda. A pozor, budúci maturanti! Veľká Morava bude určite v maturitnej otázke.

            Vyvrcholením nášho výletu bolo divadelné predstavenie – muzikálová inscenácia Povolanie pápež. Vynikajúce spracovanie reálneho ľudského osudu Karola Wojtylu, ktorý sa stal známym ako pápež Ján Pavol II., očarilo všetkých divákov , vrátane nás.

            Tento v poradí 264. pápež, od roku 1522 prvý netaliansky pápež a najmladší od roku 1846, bol osobnosťou, ktorá formovala spoločenskú a duchovnú situáciu 20. storočia. Priblížiť ho ako „symbol lásky, viery, mieru a súcitu“ sa hercom Divadla Andreja Bagara v Nitre podarilo excelentne.

            Známy herec Ján Gallovič stvárnil Jána Pavla II. veľmi presvedčivo. Celé predstavenie bolo veľkolepé a pôsobivé, a priblížilo mnohé aspekty zo života K. Wojtylu. Ešte chcem spomenúť, že libreto a texty piesní napísal Daniel Hevier.

            Môžeme len skonštatovať, že neskorý príchod domov nikoho nerozladil a všetci sme sa zhodli v jednom – oplatilo sa! Takže veľká vďaka patrí pedagógom – PhDr. D.Derevjaníkovej, Mgr. M. Podhorskej a Ing. M. Rurovi.

          • MATKVÍZ 2019

          •  

            Dňa 31. 5. 2019 sa pri príležitosti Dňa detí uskutočnila matematicko – logicko – zábavná súťaž MATKVÍZ pre žiakov I.O, II.O a III.O. Žiaci sa rozdelili do trojčlenných družstiev (spolu ich bolo 19) a v troch kolách súťaže ukázali svoj dôvtip, logické myslenie, postreh, ale aj schopnosť spolupracovať. V prvom kole žiaci riešili 20 jednoduchých matematických úloh, druhé kolo bolo krížovkárske, patrilo osemsmerovkám, doplňovačkám, sudoku, v treťom kole sa žiaci potrápili s rôznymi hlavolamami. Čas do vyhodnotenia súťaže potom patril rôznym zábavným hrám a súťažiam. Za pomoc pri organizovaní súťaže ďakujeme Katke, Ivanke, Janke z VI.O a Majke, Julke, Ľubke, Aďke a Marcelovi z III.A.

             

            Výsledky:

             

            1. miesto – J. Hrešan, A. Škurla, N. Platková

             

            2. miesto – M. Firmentová, M. Podhorská, K. Langová

             

            3. miesto – B. Gross, A. Kanuščák, H. Matfiak

             

            4. miesto – P. Fabová, J. Simáková, N. Švedlárová

             

            D. Živčák, M. Podracký, S. Šidlovský

          • Exkurzia v Poľnohospodárskom družstve Nová Ľubovňa

          • Aj žiaci II. O triedy mali možnosť v rámci maturitného týždňa, keď ich starší spolužiaci museli preukázať maximum vedomostí, vidieť niečo nové a zaujímavé. V sprievode MVDr. Mareka Olšavského si prezreli, ako sa na Poľnohospodárskom družstve v Novej Ľubovni starajú o dojnice, vyskúšali si proces dojenia a navyše sa stali aktívnymi účastníkmi natáčania relácie Farmárska revue pre RTVS.

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6

        06401 Stará Ľubovňa
        Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová
        mob.: 0911 037 668
        e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk
        http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje