• Okresné kolo v BASKETBALE dievčat SŠ

          • Dňa 15.3.2019 si naše žiačky na okresnom kole v basketbale dievčat SŠ uchmatli víťazstvo. Do krajského kola sa prebojovali s 2 víťazstvami. Obchodnú akadémiu ľahko zdolali so stavom 24:5. Rozhodujúci zápas s Cirkevným gymnáziom sv. Mikuláša sa po veľmi napínavom priebehu skončil 15:14 v prospech našich dievčat. Našu školu reprezentovali: Alexandra Jančišinová 1.A), Klára Zahorjanová a Tamara Točeková (1.B), Júlia Folvarčíková a Andrea Kuľandová (2.B), Alžbeta Chlebáková a Klára Hanečáková (3.A), Soňa Troščáková (VII.O), Alexandra Rusiňáková (4.A), Veronika Barlíková (VIII.O).

            Dievčatám držíme na krajskom kole 

            Klára Zahorjanová (1.B)

          • Efektivita očkovania a vývoj prenosných ochorení v SR a okrese SL

          •  

            Nadišlo ráno 26. marca 2019 a namiesto hodín biológie a matematiky sme sa my, žiaci 2.A, 2.B a VI.O, zúčastnili prednášky, ktorá nás mala utvrdiť v tom, že očkovanie je najlepšou voľbou v prevencii proti prenosným ochoreniam ako napríklad tetanus, detská obrna či čierny kašeľ. V úvode hodiny sme vyplnili dotazník, ktorý vystriedala prednáška o očkovaní a efektivite očkovania, takisto o vývoji prenosných ochorení na Slovensku a v okrese Stará Ľubovňa od MVDr. Štefánie Kolcunovej, vedúcej oddelenia epidemiológie na RÚVZ. Po prednáške o vplyve očkovania na naše zdravie sme hodinu opäť zakončili dotazníkom už o čosi múdrejší v tejto oblasti. 

             

            Ďakujeme!

          • Projektové vyučovanie literatúry

          • Dňa 19. marca sme sa my, žiaci III.O triedy, zúčastnili projektového vyučovania Po stopách JulesaVerna a jeho odkaz pre dnešných čitateľov. Na začiatku nás privítala pani knihovníčka, usadili sme sa do pohodlných kresiel, obuli pletené papuče,... V úvode nás prezentácie od študentov: Davida Hajduka, Moniky Podhorskej, Karin Hudákovej, Slávky Alexanderčíkovej a Mateja Janoška zaviedli do života hrdinov vedecko-fantastických románov francúzskeho autora a vyslovili svoj názor na dané dielo. Jules Verne (Sebestián Olšavský) ožil, strojom času sa presunul z minulosti a zavítal k nám do knižnice na besedu. Klára Vranovská ho medzi nami privítala a my sme sa chceli dozvedieť "pikošky" z jeho života. Otázky boli naozaj fundované, pretože sme si ich dôkladne pripravili. Boris Gross mu za návštevu poďakoval a poprial jeho dielam veľa čitateľov. V druhej časti nás pani knihovníčka preniesla do sveta svetovej sci-fi literatúry, slovenskej sci-fi literatúry,  fantasy literatúry, ale aj do filmového spracovania takéhoto žánru. Celé podujatie bolo pre nás poučné a užitočné. Svet kníh je zahalený množstvom tajomstiev a my sme ho trošku poodkryli a nazreli do jeho kuchyne. Projektové vyučovanie sme ukončili návštevou výstavy Spisovatelia v školských laviciach. Sme radi, že sme mohli takto zaujímavo a plnohodnotne stráviť čas v Ľubovnianskej knižnici. Do čítania!

            Šimon Reľovský III.O.

              

          • Nemčina s mladou lektorkou z Goethe inštitútu

          • Dočkali sa aj nemčinári!  Už pár týždňov na našej škole vyučuje nemčinu mladá lektorka, študentka učiteľstva z Mníchova, Paulína Dorigo.   V priebehu 3 týždňov s ňou absolvovali projektové vyučovanie triedy,  v ktorých sa vyučuje nemecký jazyk. Je to výborná príležitosť overiť si  nadobudnuté jazykové zručnosti.  Zo začiatku to nebolo vôbec jednoduché. V každom prípade sa tešíme na ďalšie netradičné hodiny nemčiny, ktoré s nami Paulína absolvuje do polovice apríla.   

          • Netradičná angličtina s dobrovoľníkom

          • Dňa 22. marca v piatok sme my, I.O absolvovali ďalšiu netradičnú hodinu anglického jazyka. Dobrovoľník Ivan nám porozprával nielen o svojej krajine, ale aj o výhodách študentov EÚ. Keďže Ivan je Chorvát, komunikovali sme po anglicky. Táto hodina anglického jazyka nám ukázala, že rozumieme takmer všetko, ale ťažšie sa nám konverzuje a vyjadruje naše myšlienky. Hodina bola milým spestrením nášho školského dňa.

          • PONOŽKOVÁ VÝZVA

          • Do ponožkovej výzvy sa zapojili aj žiaci II.O triedy, ktorí si 21.3. počas Svetového dňa Downovho syndrómu obuli dve rozdielne ponožky, aby aj oni rozšírili posolstvo, že aj keď sú títo ľudia možno „odlišní“ od ostatných, sú DOKONALÍ.

            Rozdielne ponožky sa stali symbolom SVETOVÉHO DŇA DOWNOVHO SYNDRÓMU preto, lebo chromozóm má tvar ponožky. Dátum 21.3. je tiež symbolický, pretože ľudia s Downovým syndrómom majú o jeden chromozóm naviac. Namiesto dvoch ich majú až tri. Genetická porucha sa odborne nazýva trizómia 21. chromozómu.

            PS: Majú niečo navyše, ale nevyvyšujú sa!

              

          • Valentínska show

          •  

            Aj toho roku sme sa zúčastnili tejto milej udalosti. Nepodarilo sa nám síce obsadiť prvé priečky, zažili sme ale kopec zábavy. Máme motiváciu zlepšiť výkony a ukázať na budúci rok, čo je v nás :)

              

          • Nízke teploty a jav supravodivosti

          • S radosťou sme na našej škole opäť privítali J.Kačmarčíka, pracovníka Ústavu experimentálnej fyziky SAV v Košiciach. Pre študentov druhého ročníka si pripravil prednášku o nízkych teplotách a jave supravodivosti.  Prednáška bola obohatená o množstvo pokusov. Študenti mali možnosť sa dotknúť tekutého dusíka, supravodiča  a obohatiť si svoje poznatky z fyziky.

          • Krásne korčuliarky

          •  

             

            Korčuľovanie na ľade patrí k obľúbeným pohybovým aktivitám. Je to činnosť, pri ktorej si môžeme užiť veľa zábavy. Možnosť zažiť hodiny telesnej výchovy na čerstvom vzduchu a rozhýbať svoje telo mali dievčatá z I.A a I.B.

             

             

             

          • Osemročáci na snehu

          • Tohtoročná zima nám umožnila užiť si niektoré hodiny telesnej výchovy na snehu a na čerstvom vzduchu. Dievčatá z I.O, II.O a III.O si takto užili bohatú snehovú nádielku:

             

             

          • MATURITNÝ WORKSHOP

          • Kým štvrtáci písali maturitné testy zo slovenského a anglického jazyka, ich mladší spolužiaci sa zúčastnili workshopu v CVČ, ktoré si pre nich pripravilo zaujímavé aktivity. Jednou z nich bola aj hra Milujem Slovensko, v ktorej zvíťazili najlepší. Ďalšou aktivitou bolo postavenie veže, ktorá preverila nielen motoriku, ale aj schopnosť pracovať v tíme. Ďakujeme CVČ za príjemne prežitý deň a tešíme sa na ďalšie zaujímavé zážitkové učenie

          • DOBROVOĽNÝ HASIČSKÝ ZBOR SL ZAVÍTAL DO NÁŠHO GYMNÁZIA

          • Počas slnečného stredajšieho popoludnia, 06.03.2019, sme v našom gymnáziu privítali veliteľa Dobrovoľného hasičského zboru Stará Ľubovňa pána Bohuslava Tyrpáka a pána Jána Suliča. Tí nám v rámci krúžku MLÁDEŽ ČERVENÉHO KRÍŽA povedali niečo viac o práci dobrovoľných hasičov, o existencii závodných hasičov, ktorých majú väčšie firmy, ako aj o tom, že pri väčších zásahoch, pri ktorých zasahuje napríklad aj armáda, je hlavným veliteľom počas evakuácie veliteľ hasičského zboru a nie generál. Chlapcov zaujali najmä hasičské autá, ktoré majú hasiči na Slovensku k dispozícii a pomocou videí nám dobrovoľníci dovolili nazrieť aj do ich zásahov, tréningov, rôznych akcií a aktivít, ktorých sa zúčastňujú.

            Nás, ako zdravotníkov, najviac zaujala ich taška prvej pomoci, z ktorej sme si vyskúšali správne použitie krčného goliera a obzreli si, čo sa v nej nachádza.

            Naše ďakujeme patrí pánovi Tyrpákovi a Suličovi za prednášku a možnosť nahliadnuť do tajov tohto povolania. 

          • Nahliadli sme cez otvorené dvere.......

          •      Boli sme veľmi zvedaví, ako to vyzerá na lekárskej fakulte UPJŠ  v Košiciach, tak sme využili ponuku Dňa otvorených dverí. Vypočuli sme si informácie o štúdiu a navštívili odborné pracoviská a laboratóriá, kde budúci lekári získavajú prvé vedomosti a skúsenosti. Najviac sa nám páčilo v Ústave experimentálnej medicíny. Jeho pracovníci sa sústredia na štúdium úlohy črevnej mikroflóry v patogenéze chronických chorôb človeka a možnosti ich prevencie a terapie s využitím cielenej modulácie črevnej mikroflóry. Zaujalo nás, že dôležitým cieľom ústavu  je uplatňovanie poznatkov získaných v rámci riešenia výskumných projektov pre vývoj nových probiotických prípravkov, ktoré napomôžu zefektívniť prevenciu a terapiu chronických chorôb.

          • Maslenica 2019

          • Naši študenti na Maslenici v Podolínci s programom Módna šou. Prekvapujúce, kreatívne, úchvatné !   

          • Gymnázium T. Vansovej privítalo predsedu PSK M. Majerského

          • Predseda Prešovského samosprávneho kraja PaedDr. Milan Majerský, PhD. sa ocitol opäť na gymnáziu. No tentoraz nie na tom, na ktorom pred pár rokmi vyučoval, ale v rámci svojej návštevy Starej Ľubovne na Gymnáziu Terézie Vansovej. Spolu so svojimi kolegami z oblasti finančnej správy, školstva či rozvoja kraja sa zúčastnili spoločnej besedy s maturantmi. Diskutovali nielen o tom, čo sa v kraji za súčasné volebné obdobie zmenilo, ale aj o tom, čo sa ešte zmení. „Kde je cesta, tam je i život.“ Týmto mottom sa riadi pán predseda a aj preto už v jarnom období začnú v okrese prebiehať ďalšie rekonštrukčné práce na cestách II. a III. triedy, nevraviac o výstavbe tak dlho žiadaného obchvatu mesta. Maturanti sa pýtali aj na problémy Starej Ľubovne a možnosti ich eliminácie. Zaujímala ich téma nedostatku pracovných príležitostí, nedostatku bývania či problematika rómskych komunít. Pán predseda maturantom odpovedal na všetky otázky a na záver vyslovil pár povzbudivých viet do ďalšieho života. Nezabudol ani na medzinárodný týždeň manželstva, v ktorom taktiež povzbudil našich abiturientov. Súčasťou návštevy bola aj exkurzia priestorov školy, keďže jej zriaďovateľom je práve PSK. Škola má v súčasnosti podanú žiadosť o výstavbu novej telocvične, ktorá má byť umiestnená v priestoroch dnešného tenisového kurtu. Jej výstavba značne zvýši kvalitu telesnej výchovy a športu na najstaršom gymnáziu v meste. Preto pevne veríme, že žiadosť bude úspešná a škola tak oslávi svoje 70. narodeniny s krásnym darčekom, ktorý bude využívaný dlhé roky.

          • Dievčenský Snow volleybal 2019

          • Queen of the Snow volleyball vyhrala J. Folvarčíková, druhé miesto obsadila P. Masniková a tretia skončila S. Kollárová. Na Majstrovstvách okresu v Snow volejbale zvíťazili D. Zimová spolu s K. Zahorjanovou, na druhom mieste skončili J. Kolcunová a E. Goliášová. Tretie boli L. Kolcunová a S. Balážová.

          • DOD 2019

          • Riaditeľstvo Gymnázia Terézie Vansovej Stará Ľubovňa

            p o z ý v a

            všetkých žiakov, ktorí majú záujem študovať na našej škole, ale aj tých, ktorí ešte váhajú s výberom školy, všetkých výchovných poradcov, rodičov a verejnosť  na

            DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

            01.03.2019

            od 8.00 – 13.00 hod.

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6

        06401 Stará Ľubovňa
        Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová
        mob.: 0911 037 668
        e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk
        http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje