• Medici

          • Dňa 11.10.2017 sa na našej škole uskutočnila výnimočná prednáška pre dievčatá I.A, I.B a V.O pod názvom „Prvá gynekologická prehliadka”. Svojimi vedomosťami nás oboznamovalo združenie medikov, ktorí študujú na univerzite v Martine. 

          • Suchá Belá – Slovenský raj.

          • V sobotu 21.10.2017 členovia turistického krúžku vyrazili do Slovenského raja do rokliny Suchá Belá. Po zakúpení vstupeniek do národného parku Slovenský raj, sme sa vybrali cez lúku k rokline Suchá Belá. Jej dĺžka je 3,8 km a prevýšenie asi 400 metrov. Prvá časť túry viedla riečiskom potoka, bola plná drevených lávok, stúpačiek a rebríkov, čo nás očarilo.  Skúškou odvahy bolo zdolanie  sústavy rebríkov okolo Misových vodopádov, vysokých 35 metrov, neskôr Okienkového vodopádu a Korytového vodopádu. Stále sme museli byť opatrní, lebo všetko, na čo sme stúpali, bolo mokré a hrozilo, že po chybnom kroku skončíme v potoku. Záver výstupu bol strmý a dlhý.  Všetkým sa podarilo dosiahnuť vrchol okolo 12. hodiny. Tam sme si oddýchli, skonzumovali domáce zásoby a doplnili stratenú tekutinu. Lesnou cestou sme sa vrátili na Podlesok a odtiaľ autobusom do Starej Ľubovne. Aj napriek pochmúrnemu počasiu si z výletu odnášajú krásny zážitok z prírody a nové dobrodružstvá.

          • EXPERT geniality show

          • Žiaci našej školy sa už niekoľko rokov zúčastňujú celoslovenskej súťaže Expert, ktorú organizuje nezisková organizácia Talentída. V minulom ročníku tejto súťaže obsadil Adrián Firment /VII.O/ v téme Svetobežník  v kategórii Expert G12 1. miesto na Slovensku a dostal sa tak do „galérie slávy“ (pozri http://sutazexpert.sk/galerie/galeria-slavy-2016_17/). Ak máte záujem zúčastniť sa tejto súťaže v tomto školskom roku, prihláste sa do 27. 10. 2017 u A. Farkašovej. Možno bude nabudúce v galérii slávy aj vaše meno.

            Súťaž je zameraná na témy Dejiny, udalosti, umenie, Svetobežník, Mozgolamy (pre všetky ročníky), Do you speak English?(pre IV. O a SŠ), Tajomstvá prírody (len I.O – IV.O), Góly, body, sekundy (len SŠ) – z týchto tém si súťažiaci vyberá dve. Súťaž  prebehne 30. 11. 2017. Z výšky štartovného uhrádza žiak 2€. Bližšie informácie a tréningové testy nájdete na www.sutazexpert.sk .

          • IMATRIKULÁCIA GYMNAZISTOV T. VANSOVEJ

          •  

            Krst ohňom. Všetci si tým musíme prejsť. Nová škola, nové pravidlá.

            V gymnáziu Terézie Vansovej sme mali neobyčajný deň. Hovorili to už len pohľady do zeme každého jedného prváka. Prváčky pôsobili dojmom, že práve vyšli z postele. Pravdepodobne zaspali do školy, lebo pyžamo mali stále na sebe a maľovanie úplne vynechali. K tomu ešte niekoľko natáčok a boli perfektné. Chlapci na tom boli o niečo lepšie. Stihli aj sprchu, ale uterákový turban a župany si z neznámeho dôvodu nechali oblečené. Ale našťastie si dali hrubé ponožky. Nechceli by sme, aby nám naši krásni prváci prechladli. Nemali by sme čo obdivovať. A malí prímania? Tí sa v tomto prechodnom období nevedeli rozhodnúť, čo si majú obliecť, a preto zvolili obidve varianty oblečenia. Dole zima, hore leto. Všade to šušťalo otepľovákmi a plavecké okuliare, kolesá proti povodniam a rukavníky boli krásnym vyvrcholením ich outfitov. Ale nebojte sa, naši žiaci sa nezbláznili. Príkaz obliecť sa takto netradične dostali od svojich starších spolužiakov. Tretiaci im na tento deň pripravili viac nepríjemností, aby naň nikto z nich tak ľahko nezabudol.

            Ale presuňme sa na zábavnejšiu časť. O 19:00 hod. všetci dochvíľne stáli pred športovou halou, kde sa mal odohrať imatrikulačný večierok (keby tak načas chodili aj do školy). Nedočkavo pozerali cez okná, čo ich čaká. Prvé kroky boli trochu neisté, ale hneď, čo zaznela hudba, začali sa zabávať. To netušili, čo pre nich máme pripravené. Hudba sa vypla, zhasli svetlá a na rad prišli vojenskí poslovia, ktorí im oznámili, že už nie je cesty späť. Armáda s veliteľom vytvárali zaujímavé kreácie, aby im predviedli, čo budú na konci tejto školy ovládať. Vyhlásili sme konkurz na nových vojakov, ktorí museli absolvovať niekoľko rôznych disciplín. Napríklad cvičenie brušákov s granátom v ústach, ktorý musel druhý vojak zneškodniť (až na ten háčik, že granát bol drahý, tak sme použili lacnejšiu alternatívu, banán) alebo museli nakŕmiť kamaráta so zaviazanými očami, veď čo, ak by počas bojov oslepli. A mladí vojaci, ktorí neposlúchli príkazy tretiakov a ráno sa stihli  prezliecť z pyžama a županu, dostali  sladkú ,,odmenu”. Mohli lízať nutellu natretú na fólii.

            Všetci však boli obratní a dostali sa do armády, no museli zložiť sľub vernosti tomuto vojsku. Ako sa hovorí, po plači býva smiech, a tak sa začala veľká párty na oslavu zelenáčov .

            Vitajte v našej škole!

          • Hospic

          • „Na vás ešte v tomto živote čaká veľa, všetko si prežijete, aj to dobré, aj to ťažšie,.. ale nezabúdajte odpúšťať, to je dôležité. A tiež pomáhať si jeden druhému. Ďakujeme, že ste prišli." Týmito slovami sa rozlúčila 80-ročná pacientka hospicu, ktorá dobrovoľníckej skupinke študentov poďakovala a popriala všetko dobré aj za tých pacientov, ktorým sa už hovorilo ťažšie. Vďačnosť však bola na oboch stranách. Vrámci týždňa dobrovoľníctva sa mladí študenti z Gymnázia Terézie Vansovej rozhodli podať pomocnú ruku práve v Hospici sv. Matky Terezy v Bardejovskej Novej Vsi, kde sa ľudská pomoc cení viac ako čokoľvek iné. Posledný septembrový týždeň tam boli žiaci milo privítaní jednak celým personálom, ako aj pani riaditeľkou, ktorá ocenila ich snahu a vysvetlila im spôsob fungovania hospicu ako miesta, kde je pomoc od druhých nesmierne dôležitá. Študenti boli rozdelení do viacerých skupín, pomáhali v interiéri aj exteriéri zariadenia. Tí z nich, ktorí sa plánujú venovať medicíne alebo pomáhajúcim profesiám, si vyskúšali aj prácu s jednotlivými pacientmi a rôzne ošetrovateľské techniky a postupy. Pre dobrovoľníkov z gymnázia to bola obrovská skúsenosť, ktorá im bude pripomínať, aké dôležité je sa v živote sústrediť na to naozaj podstatné a zároveň byť nápomocným tam, kde to je najviac potrebné. 

          • KOŽAZ NA SLOVENSKU

          • Tým tretiakom, ktorí neabsolvovali dlhú cestu k moru, si vedenie Gymnázia Terézie Vansovej pripravilo pestrý program. Navštívili sme Okresný úrad v Starej Ľubovni, kde nám zástupcovia Krízového štábu odprezentovali svoju prácu. Nasledovali hasiči, kde sme sa pozreli na ich technické vybavenie, dozvedeli sa niečo o ich každodenných povinnostiach a taktiež sa povozili na vysokozdvižnej plošine. Pomedzi to sme trávili čas na čerstvom vzduchu a po úspešnom zvládnutí vysokých teplôt, program mohol pokračovať. Oboznámili sme sa s fungovaním Asociácie samaritánov Slovenskej republiky (ASSR), ktorí nám predstavili svoje aktivity. Mimoriadne očarení boli najmä členovia Červeného kríža, ktorí zvažujú, že by sa k samaritánom od ďalšieho roka pridali. Za tento náš KOČAP, aj keď bez mora a na Slovensku, vedeniu ďakujeme.

          • Lektor ANJ

          • Nový školský rok priniesol v Gymnáziu Terézie Vansovej spolu s inými zmenami aj zmeny vo výučbe anglického jazyka u študentov tretieho a štvrtého ročníka. K hodinám angličtiny s učiteľmi, ktorých študenti už dobre poznajú, pribudli hodiny s anglicky hovoriacim Johnom Grahamom. Hodiny sú obohatené o aktivity spojené s témami, ktoré sa žiaci bežne učia len z kníh. Tie na týchto hodinách nahrádzajú hry, súťaže, dialógy a rôzne aktivity zamerané najmä na konverzáciu a nadobúdanie jazykových schopností. Lektor vymenil slnečné pláže Los Angeles (Kalifornia) za život na Slovensku, aby slovenským študentom ukázal angličtinu aj z inej strany ako len z tej, ktorú poznajú zo školy. P. Graham zároveň vyučuje anglický jazyk aj na City University v Bratislave a v Prahe.  Študenti tak majú možnosť počuť angličtinu takú, aká naozaj je. Škola spolupracovala v minulosti s viacerými lektormi, ktorí však na škole trávili jeden-dva týždne. Tentoraz sa škola rozhodla, že sa na zaujímavú výučbu zameria na dlhšiu dobu, a tak lektor navštevuje školu v pravidelných intervaloch. Takáto forma štúdia sa študentom Gymnázia Terézie Vansovej veľmi páči a hodiny angličtiny s Johnom si nevedia vynachváliť.

          • Je čítanie ešte moderné?

          • Ľubovnianska knižnica otvorila svoju náruč pre nových čitateľov, našich študentov prvých ročníkov.

            Knihovníčky študentom poskytli výklad o knižničnom fonde, online katalógu, knižničných dokumentoch a iných knižničných službách.

            Novoprijatí čitatelia knižnice boli zaregistrovaní bezplatne v rámci podpory čitateľskej gramotnosti.

             

             

          • Účelové cvičenie – poučne aj zábavne

          • Účelové cvičenie dňa 29.9.2017 pre triedy I.O, II. O a IV. O sa nieslo nielen v duchu športu, ale aj edukácie. Túre na futbalové ihrisko do Chmeľnice predchádzala exkurzia Hasičského a záchranného zboru v Starej Ľubovni. Žiaci mali možnosť na vlastné oči vidieť, ako to v hasičskej zbrojnici naozaj funguje, aká je práca hasičov náročná a dokonca nám bola poskytnutá možnosť nasadnúť do hasičských áut (za čo hasičom srdečne ďakujeme). Nasledovala túra do Chmeľnice, ktorú naši žiaci zvládli ľavou-zadnou, keďže cestu si spríjemnili rôznymi zážitkami, príbehmi, ale i plánmi na najbližší jarmočný víkend. Na ihrisku zavládlo športové dopoludnie, za ktorým sa podávalo sladké prekvapenie v podobe chutných ovocných a čokoládových koláčikov. Cesta späť ubiehala ešte rýchlejšie, veď kolotoče už netrpezlivo čakali na svojich prvých návštevníkov.

          • English GO

          • Učitelia angličtiny na školení projektu English GO zameraného na digitálne vzdelávacie materiály na výučbu anglického jazyka.

          • Na Orave dobre, na Orave zdravo

          • Štvrtok, 19.10.2017 vyzeral ako úplne obyčajný štvrtok. Až na to, že žiaci II.A, II.B a VI.O už od rána odpočítavali sekundy do zvončeka ohlasujúceho koniec 4. hodiny. A čo bolo dôvodom? Po štvrtej vyučovacej hodine totiž odchádzali na literárno-historickú exkurziu na Oravu, Liptov a Turiec. Študenti spolu so svojimi vyučujúcimi navštívili skanzen Havránok v prekrásnej scenérii Liptovskej Mary, kde si prezreli expozíciu spôsobu života starodávnych Keltov na našom území. V Martine na nich čakalo divadelné predstavenie F. Schillera Úklady a láska v Slovenskom komornom divadle. Schillerova tragédia ich natoľko dojala, že ich kroky viedli priamo do srdca Oravy, Dolného Kubína, kde si po vyčerpávajúcom dni oddýchli a načerpali nových síl na ďalší deň. Po výdatných raňajkách ich autobusy odviezli do Leštín k pútavému a zaujímavému výkladu o histórii artikulárneho kostola, do rodného domu M. Kukučína v Jasenovej, do historického centra mesta Dolný Kubín i Hviezdoslavovej hájovni pod Babou horou.

            Po dni a pol strávenom v krásnej prírode sa už veľmi tešili domov, odniesli si veľa nových poznatkov, ktoré určite využijú v budúcom štúdiu a mnoho zážitkov, na ktoré budú ešte veľmi dlho spomínať.

          • 1. miesto v Zooolympiáde patrí Natálii Timanikovej

          • Pomoc človeka človeku je pre každú spoločnosť nevyhnutná a potrebná. Ľudia by však nemali zabúdať ani na živú faunu a flóru, ktorá ich obklopuje a z ktorej denno-denne čerpajú. Práve 1. Zooolympiáda si vzala za cieľ zvýšiť u mladých ľudí povedomie a záujem najmä o slovenskú, ale i zahraničnú faunu a nájsť medzi nimi tých najlepších slovenských zoológov. Zooolympiáda sa konala v ZOO v Bojniciach a súťažiaci z materských, základných a stredných škôl si v kategóriách otestovali svoje vedomosti na 4 stanovištiach - vedomosti z oblasti ekosystémov a potravinových reťazcov, živočíšnych biotopov a z identifikácie zveri na základe kostrových pozostatkov a jej pobytových znakov. Náš okres zastupovala Natália Timaniková, študentka Gymnázia Terézie Vansovej, ktorá sa napokon stala historicky prvou víťazkou v kategórii stredných škôl. 

            Víťazke srdečne blahoželáme!      

             

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6

        06401 Stará Ľubovňa
        Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová
        mob.: 0911 037 668
        e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk
        http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje