• Po stopách vedy

          • Sobotné mrazivé ráno 9.2.2019, 8:00 vlaková stanica Stará Ľubovňa. Prvá naša stopa viedla na Hrebienok. Videli sme, čo všetko sa dá z ľadu vytvoriť: krokodíl, presýpacie hodiny, papagáj, kamzík, netopier, … Najväčším zážitkom bol pre nás Tatranský dóm s prekrásnym interiérom, precíznymi detailmi Baziliky sv. Petra v Ríme. Ďalej naše kroky viedli do Starého Smokovca, kde sme neverili vlastným očiam a oklamali nás optické klamy v Tricklandii.

            Tešíme sa, kde nás zavedú stopy nabudúce...

          • EXPERT geniality show

          • O tom, že naša škola je plná expertov, niet pochýb. Svedčia o tom aj výsledky celoslovenskej súťaže Expert geniality show, do ktorej sa z našej školy zapojilo 22 žiakov. Súťaž je zameraná na rôzne témy, súťažiaci riešili dva testy, ich témy si mohli vybrať z ponuky. Tí, ktorí sa v niektorej téme vo svojej kategórii umiestnili v prvej štvrtine rebríčka, získali titul EXPERT. Tí, ktorí sa vo svojej kategórii skončili v celkovom poradí (za obe témy) na 1. – 100. mieste, získali diplom s titulom TOP EXPERT.

            Naši EXPERTI:

            Pavel Petrík (VIII. O) – téma Svetobežník – 4. miesto

            Brian Vilk (II.A) – Góly, body, sekundy – 16. miesto

            Alexander Škurla (III.O) – Dejiny, udalosti, umenie – 18. miesto

            Patrícia Melicherová (VIII.O) – Mozgolamy – 25. miesto

            Adrián Firment (VIII.O) – Svetobežník + Góly, body, sekundy

            Mathe Vilk (II.A) – Góly, body, sekundy

            Annamária Mytníková (II.A) – Góly, body, sekundy

            Patrik Satke (II.A) – Góly, body, sekundy

            Adam Jurák (II.A) – Mozgolamy

            Dominik Jeleň (II.A) – Tajomstvá prírody

            Juraj Kuzmiak (II.O) – Dejiny, udalosti, umenie + Svetobežník

            Krištof Dudzik (I.O) – Ako funguje svet

            Titul TOP EXPERT získal Adrián Firment, ktorý v kategórii G34 obsadil v celkovom poradí 79. miesto.

            Všetkým expertom srdečne blahoželáme.

            Ďalšie informácie na www.sutazexpert.sk.

          • Geografická olympiáda

          • Prvý februárový týždeň bol v znamení Geografickej olympiády. Dňa 8. 2. 2019 sa v priestoroch FHPV Prešovskej univerzity uskutočnilo krajské kolo tejto súťaže (stredné školy). Na školskom online kole si postup vybojovali P. Petrík, A. Firment (obaja VIII.O), L. Urbanová (IV.B), M. Imrich (IV.A) a A. Alexanderčík (III.A). Všetci súťažili v kategórii Z, kde bolo spolu 49 súťažiacich. Najlepšie výsledky tradične dosiahli P. Petrík a A. Firment. Pavel Petrík skončil na krásnom 2. mieste, čím sa prebojoval do celoštátneho kola. Adrián Firment, ktorý získal len o dva body menej, sa umiestnil na 7. – 11. mieste. Blahoželáme a Paľovi prajeme veľa šťastia v ďalšom kole. Dúfame, že sa v radoch mladších študentov nájdu ich nasledovníci, ktorí nadviažu na ich úspechy a budú takto úspešne reprezentovať našu školu.

            Dňa 7. 2. 2019 sa uskutočnilo obvodné kolo Geografickej olympiády pre ZŠ, kde súťažilo 6 žiakov z I.O – III.O. Úspešnými riešiteľmi v kategórii E sa stali A. Kanuščák a V. Sklenár (obaja z III.O).

          • What do you read?

          • Naši gymnazisti si zlepšujú svoju čitateľskú gramotnosť nielen v slovenčine ale aj v angličtine. Medzi prvými boli žiaci II.O triedy, ktorí si spolu s vyučujúcou Martinou Melkovičovou prečítali ich prvú knihu po anglicky. Kniha sa stretla s veľkým úspechom a študenti si plnými dúškami užili každú jednu stranu. 

          • Úspech v krajskom kole MO - kategória A

          • Dávid Šutor (IV.A) sa stal úspešným riešiteľom krajského kola matematickej olympiády kategórie A. Ide o najvyššiu kategóriu matematickej olympiády, čomu zodpovedá aj náročnosť úloh. Uspieť v tejto súťaži je veľmi náročné.  O to viac si Dávidov výsledok ceníme, blahoželáme mu a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

          • SNOW VOLLEYBALL 2019

          • Tento netradičný šport zavítal aj do Starej Ľubovne. Zimná verzia plážového volejbalu čaká ešte na
            zaradenie medzi olympijské športy. Stará Ľubovňa sa stala tretím mestom na Slovensku kde sa
            organizoval turnaj v snow volejbale.
            Dňa 31.1.2019 po polročnom vysvedčení si pedagógovia a študenti zmerali sily v snow volejbale.
            Zápasy sa odohrali v peknom prostredí, príjemnej atmosfére a v jemne mrazivom slnečnom počasí.
            Dvojice boli rozdelené do dvoch skupín. Víťazmi sa stali bratia M. a B. Vilkovci. Na druhom mieste
            skončili P. Satke a K. Oreilly. Tretie miesto patrí R. Barlíkovi a K. Stolárovi.
            Všetkým účastníkom blahoželáme a tešíme sa na ďalšie športové zápolenia.

          • Basketbal

          • 28. januára 2019 sa v telocvični GTV uskutočnil školský basketbalový turnaj, do ktorého sa zapojilo deväť družstiev. Po odohraní zápasov v základných skupinách sa do semifinálových bojov dostali štyri družstvá. Prvý zápas sa proti sebe postavili 4.A a 3.A, v ktorom jednoznačne dominovali štvrtáci. V druhom zápase sa odohralo druhácke derby medzi 2.A a 2.B a úspešnejšie bolo družstvo 2.A. O tretiu priečku sa stretli družstvá 3.A a 2.B. Zápas bol veľmi vyrovnaný, ale napokon skončil víťazne, tesne o 2 body, pre 2.B. Vo finálovom zápase sa stretli 4.A a 2.A. Zápas mal jednoznačný priebeh v prospech skúsenejších štvrtákov, ktorí vyhrali 24:12. Konečná tabuľka :

            1. miesto 4.A

            2. miesto 2.A

            3. miesto 2.B

            Vyhodnotení boli aj najlepší strelec turnaja, ktorým sa stal Dominik Halama zo 4.A a najužitočnejší hráč Patrik Satke z 2.A.

            O plynulý priebeh zápasov sa starali rozhodcovia Matúš Bucko, VII.O a Dominik Halama, 4.A a zapisovatelia, časomerači a ukazovatelia skóre Lucia Konevalová, Matúš Chovanec a Lea Šelestáková, všetci z V.O.

            Aj takéto športové podujatia patria k životu študentov a prispievajú k vzájomnej podpore a súdržnosti kolektívov, ktoré sa ich zúčastnia.

          • Pomôcť dobrej veci môžeš aj ty sám!

          • There is nothing down about Down syndrome .“

            V našej SOČ sme sa zaoberali mimoškolským rozvojom u detí s Downovým syndrómom.

            Hlavným cieľom našej práce bolo spropagovať občianske združenie, ktoré sa týmto deťom venuje a zároveň pomôcť pri samotnom predaji ich produktov. Pomocou týchto ručne vyrobených produktov si deti rozvíjajú jemnú motoriku.

            A tak keď aj ty chceš tieto deti v tomto mimoškolskom rozvoji podporiť  alebo jednoducho máš len záujem o peknú a hlavne EKO TAŠKU, tak neváhaj a kontaktuj Facebook ArtEst, kde sa dozvieš viac.

            ĎAKUJEME!

             

          • Folklórny súbor Ľubovňan - bilancia a poďakovanie

          • Rok 2018 je za nami. Ostáva nám za ním množstvo spomienok, na ktoré len tak ľahko nezabudneme. Desiatky vystúpení, viac ako päťdesiat začepčených neviest, veľká zahraničná cesta a omnoho viac. Poďme si pripomenúť aký bol rok 2018 pre Folklórny súbor Ľubovňan.

            Začali sme už v januári, kedy sme pre všetkých milovníkov folklóru usporiadali už 8.rokčník Fašiangového plesu Ľubovňan. A ako dopadol ? To nech posúdia všetci tí, ktorí sa ho zúčastnili. Ešte na sklonku roka sme vytvorili nový tanec, ktorý bol zmesou moderného a ľudového tanca s názvom Ruslana, s ktorým sme sa verejnosti premiérovo predstavili ako inde ako na našom plese. Ruslana sa zrejme vydarila, keďže pár týždňov po plese sme sa s ňou predstavili na slávnostnom odovzdávaní cien najlepší športovec kraja v Prešove. Cez Veľkú noc sme poriadne vyoblievali naše dievčatá a pokračovali sme ďalšími vystúpeniami. Za zmienku stojí napríklad: Otvárací ceremoniál medzinárodného stretnutia študentov medicíny krajín severnej Európy, vystúpenia v Nestville Parku Hniezdne, Stebníku, či každoročná súťaž Snežný oscar. Tiež sa nám dostalo pocty prezentovať sa v celoslovenskom časopise Svadba. Tu sme pôsobili ako fotomodeli k článku o tradičnej svadbe na Slovensku. V máji sme stavali máje v Starej Ľubovni na Majálese a v Nestville Parku Hniezdne na Slávnostiach jari. Boli sme aj na výročí Víťazstva nad fašizmom, otvorení Vojenskej expozície Michala Strenka, na festivale v Kamienke, Chmeľmici, Šarisko-draveckých slávnostiach či ako hlavná časť programu kultúrneho štvrtku v Poprade. Pred letnými prázdninami sa naša mladšia zložka, teda Folklórny súbor Ľubovňanček zúčastnil medzinárodného festivalu v Litve. My sme zatiaľ pokračovali na Goraľských slávnostiach v Ždiari a pripravovali sa na veľký festival v Tureckom meste Izmir. Bola to už naša tretia letecká cesta za zahraničným festivalom a vyše dvadsiata piata celkovo. Počas siedmych dní sme zažili množstvo vystúpení či slávnostných sprievodov. Všetko sme to ukončili počas slávnostného galavečera pred viac ako štyrmi tisíckami ľudí. Po krásnom a najmä horúcom Turecku sme pokračovali v Starej Ľubovni na Poľsko-Goraľských slávnostiach, či na podujatí Goral na gory v krásnom prostredí Vysokých Tatier. Ešte pred koncom roka sme sa zúčastnili tanečnej súťaže na Ukrajine, kde sme tiež vybojovali krásne ocenenie s našim ľudovo-moderným tancom Ruslana. Na záver roka sme mali ešte zopár menších vystúpení a zavŕšili sme to čepčením s poradovým číslom 58.

            Ďakujeme za vašu podporu pri každom vystúpení, kroku, nádychu, či tónu struny. Sme veľmi radi, že už 23 rokov šírime a prezentujeme náš prekrásny folklór nielen u nás doma, ale i v zahraničí.

            Váš FS Ľubovňan.

            https://www.youtube.com/watch?v=2VdTHsxkILM

          • Spomienky na vianočnú Bratislavu a Brno

          • V piatok 14.12.2019 sa zimy a chladu nebojácni študenti vybrali na prírodovednú vianočnú exkurziu.  Prvú zastávku si urobili na Gymnáziu P. Tótha v Martine, kde absolvovali dve hodiny popularizácie fyziky. V Rajeckej Lesnej si obzreli unikátne rezbárske dielo – Betlehém. Nasledovala vianočná Bratislava a jej čarovná atmosféra. V sobotu si cestou do Zábavného centra VIDA  urobili zastávku v krásnom Lednickom zámku. Vedecké centrum VIDA poriadne pohlo technickými mozgovými závitmi. K  zážitkom na  nezabudnuteľné dva dni prispelo aj večerné vianočné Brno.

          • Vianočný mix volejbal

          • Pred odchodom na zimné prázdniny sa študenti už tradične rozlúčili so školou turnajom v mix volejbale.V porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi, družstvá boli zložené z viacerých tried. Zápasy boli kvalitatívne na vysokej úrovni. O výsledku sa rozhodovalo až v samom závere. Na turnaji štartovalo päť družstiev. Z víťazstva na turnaji sa tešili študenti 4.C triedy. Na druhom mieste skončila 2.A a tretie miesto obsadila 8.O. Atmosféru turnaja vhodne dopĺňala hudba a športové jašenie sa hráčov.

          • Všetkým Vám prajeme šťastné a veselé Vianoce !

          • "My, študenti II. B, sme v stredu, 21.12.2018, ostali v škole o nejaký ten čas dlhšie. Spoločne sme zapálili štvrtú adventnú sviečku na našom "adventnom venci" a navarili sme si náš perfektný punč, ktorý chutil nám, triednej pani učiteľke Haničákovej a aj pani riaditeľke. Veľmi sme si náš spoločný večer užili. 

            Všetkým Vám prajeme šťastné a veselé Vianoce !"

            Ďakujeme :)

          • Filozofická olympiáda

          • Dňa 12.12.2018 sa traja študenti nášho gymnázia, Alžbeta Chlebáková, Viktória Kubisová a Adam Alexanderčík (všetci III.A), zúčastnili kvalifikačného kola Medzinárodnej filozofickej olympiády na Filozofickej fakulte Katolíckej univerzity v Ružomberku. Študenti sa trápili nielen s témami esejí, ktoré mali za časový limit 90 minút napísať, ale aj s meškajúcimi rýchlikmi a MHD-čkami. Výsledky sa síce ešte nedozvedeli, napriek tomu si z tohto dňa  vzali mnoho novyćh poznatkov a skúseností, obhliadli si areál univerzity a univerzitnej knižnice.

          • „Spýtaj sa starých rodičov na rok 1968“

          • 1968. Rok, ktorý zmenil životy mnohých Čechoslovákov. Práve tento rok sme si pripomenuli 50 rokov od tohto momentu v našej histórii. Tento dôležitý míľnik si Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave uctila usporiadaním literárnej súťaže „Spýtaj sa starých rodičov na rok 1968“. Študenti Gymnázia Terézie Vansovej sa do tohto projektu zapojili napísaním žánru rozprávania a eseje  na túto tému. Z radov našich študentov sa podarilo VIKTÓRII KUBISOVEJ (III.A) získať ocenenie ČESTNÉ UZNANIE.

            K úspechu gratulujeme a dúfame, že sa našim šikovným študentom bude aj naďalej dariť reprezentovať školu nielen v literárnych súťažiach.

          • Geografická olympiáda

          • Školského kola geografickej olympiády kat. E a F sa zúčastnilo 15 žiakov. Najlepšie výsledky dosiahli:

            Kat. F

            1. Daniel Zima (I.O)
            2. Juraj Kuzmiak (II.O)
            3. Krištof Dudzik (I.O)

            Kat. E

            1. Adrián Kanuščák (III.O)
            2. Vladimír Sklenár (III.O)
            3. David Hajduk (III.O)

            Prajeme veľa úspechov v obvodnom kole.

          • Pytagoriáda - školské kolo

          • Dňa 13.12.2018 sa uskutočnilo školské kolo PYTAGORIÁDY.

            Blahoželáme úspešným riešiteľom:

            Kategória P6:

            1. F. Krafčík (I.O)
            2. A. Ščišľak (I.O)
            3. D. Rydzik (I.O)
            4. K. Dudzik (I.O)
            5. E. Rusiňáková (I.O)

            Kategória P7:

            1. D. Živčák (II.O)
            2. A. Balážová (II.O)
            3. F. Bednarčik (II.O)
            4. N. Švedlárová (II.O)
            5. T. Wilmanová (II.O)

            Kategória P8:

            1. J. Hrešan (III.O)
            2. D. Hajduk (III.O)
            3. V. Sklenár (III.O)
          • Spomienky na Erasmus + pretrvávajú 🙂

          • Dva týždne bohaté na angličtinu v nás zanechali nezabudnuteľné spomienky. S projektom Erasmus+ sme počas hodín UKL oboznámili aj naších mladších spolužiakov a budúcich erasmákov. Prostredníctvom prezentácií a krátkych "energizerov" sme priblížili workshopy a aktivity, ktoré nás jazykovo posunuli ďalej.

          • Turisti bilancovali

          • Členovia turistického krúžku si aj prostredníctvom krásnych fotozáberov pospomínali na turistickú jeseň 2018, ktorá im vďaka peknému počasiu dopriala nezabudnuteľné zážitky.  :)

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6

        06401 Stará Ľubovňa
        Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová
        mob.: 0911 037 668
        e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk
        http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje