• OLYMPIÁDA ANJ

          • Dňa 23.11.2018 sa uskutočnila OANJ, ktorej sa zúčastnilo 26 žiakov.

            Výhercom gratulujeme !  :)

             

            Kategória 2A

            1.miesto Jurák Adam 2.A

            2.miesto Mikluš Branislav VI.O

                           Drobňák Samuel 2.B

            3.miesto  Pjatáková Tatiana 2.B

             

            Kategória 2B

            1.miesto Branislav Setlák 3.B

            2.miesto Oliver Ploščica 3.A

            3.miesto Martina Malastová VII.O

             

            Kategória 1A

            1.miesto Dalibor Rydzik I.O

            2.miesto Mário Podracký II.O

            3.miesto Daniel Zima I.O

             

            Kategória 1B

            1.miesto Klára Vranovská III.O

            2.miesto Boriss Gross III.O

            3.miesto Hugo Matfiak   III.O

             

             

          • OLYMPIÁDA ZO SJL

          • Aj tohto roku sa v našej škole konala olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry. Záujem bol ozaj veľký, o čom svedčia aj počty súťažiacich.

            V kategórii A (3. a 4. ročník štvorročného štúdia a 7. a 8. ročník osemročného štúdia) 13 študentov a v kategórii B (1. a 2. ročník štvorročného štúdia a 5. a 6. ročník osemročného štúdia) 16 študentov.

            Po popasovaní sa testu a transformácie textu do krajského kola, ktoré sa uskutoční vo februári, postupujú:

            • kategória A - Martina Malastová, VII.O
            • kategória B - Laura Fedorková, II.B

            Dievčatám srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v krajskom kole!

          • Vianoce vo Viedni

          •    Grüss Gott !

               Takýto pozdrav znel vôkol nás na historickom Wiener Christkindlmarkt. Ani tento rok nás vianočná atmosféra viedenských vianočných trhov nesklamala. K dokonalej atmosfére Vianoc prispelo i nádherné počasie a zaujímavé rozprávanie o Viedni sprievodkyne Janky.

                Pobyt vo Viedni a v Bratislave určený pre študentov 2. ročníka a sexty zorganizovali naše nemčinárky Moniky (Podhorská a Repková) za čo im chceme vysloviť úprimné DANKE!

                 Milí mladší spolužiaci, máte sa načo tešiť. Veď o rok tento nádherný výlet čaká na vás.

                  Frohe Wiehnachten!

          • Cisco akadémia odovzdávala certifikáty

          •  

            Lokálna Cisco akadémia (LCNA resp. len CA) pri Gymnáziu Terézie Vansovej v Starej Ľubovni patriaca pod Regionálnu Cisco akadémiu pri Technickej univerzite v Košiciach (ASC - Academy Support Center - TU Košice) úspešne v septembri ukončila svoj 14 rok pôsobenia.

            Pri tejto príležitosti boli už štrnásty krát úspešným študentom slávnostne odovzdané certifikáty Cisco akadémie za 1. a 2. semester štúdia. Cisco akadémia pri Gymnáziu T. Vansovej predstavuje ucelený medzinárodný študijný program  prípravy študentov v oblasti dnes toľko žiadaných sieťových a informačno-komunikačných technológii. Registrácia do akadémie je pre študentov školy bezplatná. Študenti, zväčša tretieho a štvrtého ročníka, získavajú prístup k skriptám, študijným materiálom, dátam, súborom, programom či simulátorom počítačových sietí.  Po dobrovoľnej voľbe  študijného programu, tzv. curricula z oblastí základov smerovania, prepínania, adresovania, údržby LAN a WAN sietí, wi-fi problematiky je žiak zaradený do triedy a testovaný sériou on-line testov a praktických výstupov. Po úspešnom absolvovaní mu je vystavený sídlom Netacad.com certifikát, ktorý nielen dokumentuje jeho študijné aktivity na škole ale je aj jeho vysvedčením s možnosťou lepšie sa uplatniť v ďalšom živote.

            Výsledkom zapojenia sa študentov do programu je nielen získanie certifikátu, ale aj získavanie zručností z on-line testovania, ktoré môže študent využiť pri iných programoch, ako napr. pri e-testovaní, e-generálke  na maturitnú skúšku či pri ostrej e-maturite, ktorá je rovnocenná písomnej maturite z daného predmetu. Okrem klasickej informatiky sa teda študenti pripravujú na prácu v sieti, prácu s PC, hardvérom, zlepšujú sa v práci s programovými balíkmi a v práci s webovými stránkami či náročnejšími výukovými sídlami.

            Vysoko cenený certifikát umožňuje študentovi zaradiť sa do praxe v oblasti náročnejšej práce s PC, v oblasti správy sietí a hardvéru  alebo úspešnejšie študovať na vysokej škole s problematikou IKT - informatiky, programovania, elektrotechniky, elektroniky či robotiky. Absolventi akadémie nikdy nemali problém s ďalším štúdiom na takýchto vysokých školách.

            V minulom školskom roku došlo rozšíreniu počtu inštruktorov. K vedúcemu akadémie  RNDr. Ivanovi Gregovi a Ing. Mariánovi Rurovi pribudli Mgr. Róbert Barlík a Mgr. Jozef Roman. Škola tak môže pripravovať študentov v 1. a 2. semestri programu Cisco akadémie (CCNA1 a CCNA2). Gymnaziálne štúdium na uvedenej akadémii tvorí základný kameň ďalšieho vzdelávania študenta v uvedenej oblasti a v časovom predstihu ho pripravuje aj na  využitie vedomostí v praxi.

            Škola ako jediná škola v okrese poskytuje uvedený Cisco program. Ten jej pomáha napĺňať štátny vzdelávací program a vhodne dopĺňa školský vzdelávací program rozvojom  počítačových, matematických, komunikačných aj sociálnych kompetencií. Celé štúdium prebieha v zvolenom svetovom jazyku, čo u 90% žiakov predstavuje anglický jazyk. Cisco akadémia teda nepriamo dopĺňa vyučovanie čítania, vyjadrovania a komunikácie v anglickom jazyku, ktorý je povinný pre žiakov gymnázií. Zlepšuje sa teda ich praktické zručnosti aj v práci s anglickým jazykom.

              Hoci gymnázium je všeobecno-vzdelávacia škola, aj gymnázium prírodovedného typu dnes dokáže  pripraviť študenta na prax a prácu v niektorých vybraných druhoch povolania v štátnej a verejnej správy, ale aj na prax v rôznych  oblastiach IKT. A to nie je v dnešnej  počítačovej, technickej, informatikou  a mobilnou  technikou preplnenej  dobe pre študentov gymnázia zanedbateľné.    

          • DARČEK OD MIKULÁŠA PRE I.O a II.O

          • 6. decembra bol výnimočný deň - Mikuláš. Ako každý vie, Mikuláš nosí darčeky. Aj nám, I.O a II.O, niekoľko takých darčekov uštedril. Už ráno na nás v autobuse čakala malá sladkosť, ktorú v noci sv. Mikuláš nechal pri našich triednych učiteľkách, keďže sme počas celého roka počúvali. Tým najväčším darčekom bolo pre nás divadelné predstavenie KRÁSKA A NETVOR v Spišskom divadle.

            Režisér P. Palik pripravil ďalší pôvabný rozprávkový príbeh, ktorý zdramatizoval na motívy rozprávky Kráska a zviera. Ide o príbeh nevinného dievčaťa menom Bianka, ktoré sa dostane do zakliateho zámku, kde vládne ohavný netvor. Netvor jej však neublíži. Jedinou jeho podmienkou je, že dievča nesmie uzrieť jeho podobu. Bianka privolí a postupne si na spoločnosť netvora zvykne. Dokonca si ho i obľúbi. Jedného dňa však zbadá netvorovu tvár v zrkadle. No jej city sú omnoho silnejšie ako strach a vďaka tomu sa podarí netvora odkliať. Romantický príbeh v sebe skrýva veľkú metaforu života, že skutočná krása človeka nie je v jeho zovňajšku, ale je ukrytá v jeho srdci.

            Divadlo bolo plné mikulášskej nálady. Za veľké herecké výkony si od nás herci vyslúžili obrovský potlesk. A keďže Vianoce klopú na dvere, nemohli sme vynechať ani nákupné centrum, kde sme dokúpili posledné vianočné darčeky.

            Text a foto: E. Petríková, E. Rusiňáková (I.O)

          • ČERVENÝ DEŇ 2018

          • Aj v tomto školskom roku sa naša škola zapojila do celoslovenskej kampane „Červené stužky“, v rámci ktorej prebehli na škole nasledovné aktivity:

            • 3.12.2018 sme študentom v školskom rozhlase pripomenuli, že 1. december je Svetový deň AIDS. V relácii sme poskytli základné informácie (čo znamená skratka AIDS, čo je cieľom boja proti AIDS/HIV, ...) a v závere sme žiakov vyzvali k tomu, aby v nasledujúci deň (4.12.2018) prišli oblečení v symbolickej farbe – červenej, aby sa sami stali spolupodieľateľmi sa tohto svetového dňa. Žiaci si mali obliecť čokoľvek červené (tričko, blúzku, rolák, sveter, šatku, nohavice, sukňu či dokonca ponožky).
            • 3.12.2018 sa žiaci prvých ročníkov 4ročného štúdia a V.O zúčastnili prednášky na tému AIDS, ktorú im prišla odprednášať pracovníčka RÚVZ so sídlom so Starej Ľubovni MVDr. Kolcunová.
            • 4.12.2018 sa škola premenila na červené more. Po chodbách bolo možné zazrieť študentov oblečených podľa pokynov – v červenom.
          • DEŇ ŠTUDENTSTVA

          • Dňa 16.11.2018 študenti, pedagogickí i nepedagogickí zamestnanci Gymnázia Terézie Vansovej oslávili Deň študentstva trošku netradične, a to návštevou divadelného predstavenia v Divadle Jonáša Záborského v Prešove.

            Na doskách, ktoré znamenajú svet, mali možnosť uzrieť pôvodný slovenský muzikál Nikola Šuhaj v réžii Michala Náhlika. Príbeh odohrávajúci sa v dedinke učupenej v lone štítov, na konci sveta, sa narodil zbojník, ktorý bohatým bral a chudobným dával, až kým ho zrada nepripravila o lásku a napokon o život, oslovil všetky vekové kategórie.

            „Zaujali nás úžasné herecké, tanečné, spevácke i hudobné výkony, ktoré nás dokonale preniesli priamo do deja,“ zhodli sa nadšení študenti 3. ročníka.

            V ťažkých časoch 2. svetovej vojny fašisti v Čechách zatvorili vysoké školy a pri demonštráciách zastrelili študenta medicíny Jána Opletala a na počesť tejto nespravodlivej udalosti si pripomíname Deň študentstva práve 17. novembra.

          • ERASMUS+

          • Prekročili priepasť

             

                        V dňoch 4.-15. novembra sa pätnásti študenti Gymnázia Terézie Vansovej spolu s p. profesorkou Masnikovou zúčastnili ďalšej medzinárodnej mobility študentov, ktorá bola  zastrešená programom ERASMUS+.

            Ako napovedá názov  projektu Crossing the Chasm, prioritnou úlohou bolo prekročiť priepasť medzi rôznymi kultúrami. Výzva bola zaujímavá, keďže tohto projektu sa  zúčastnili aj študenti z Portugalska.

            V nádhernom prostredí Počúvadla pod Sitnom počas doby dvoch týždňov sme mali bohatý pracovný program. Denne sme absolvovali 4 workshopy, počas ktorých sme prekračovali nielen priepasť medzi dvomi odlišnými kultúrami, ale predovšetkým sme odbúrali jazykovú bariéru. Workshopy prostredníctvom prednášok, prezentácií, diskusií, scénok, skupinovej  práce, výstupov zo zadaných úloh  a ďalších zaujímavých aktivít nás posunuli do iného „jazykového levelu“. Obohatili a rozšírili  sme svoju slovnú zásobu, nabrali komunikačné schopnosti, odbúrali stres a trému, naučili sa tvoriť vlastné projekty,... Okrem workshopov sme mali aj pestrý večerný program, súčasťou ktorého bol medzinárodný večer, kde sme predstavovali svoje krajiny, zvyky a tradície, ale aj stereotypy jednotlivých kultúr. Tento večer sa niesol v znamení slovenských a portugalských jedál a nápojov. Ďalší večer bola príležitosť predstaviť svoj výnimočný talent v Talent show. Voľný čas sme trávili nielen kultúrne, ale aj športovo. Nechýbala gitara, dokonca ani violončelo. Síce sa nám nepodarilo naučiť našich portugalských priateľov ani jednu slovenskú pesničku, ale keďže dorozumievacím jazykom bol jazyk anglický, odspievali sme nejednú anglickú pesničku. Čo sa týka športových aktivít, aj pri futbale, stolnom tenise či kalčete sme našli spoločnú reč, samozrejme angličtinu. Dokonca ani spestrené dni, kedy sme navštívili Banskú Štiavnicu, štôlňu a kalváriu, či počas výstupu na Sitno, sme neodišli bez zadanej úlohy, ako ináč, v anglickom jazyku. Boli sme tak  precízni, kreatívni a tvoriví, že na odprezentovanie zadaných úloh nám nestačili 4 workshopy  na ďalší deň, a preto sa konal ďalší, v poradí piaty workshop, ktorý začínal o pol deviatej večer. Okrem toho, že sme prekročili priepasť medzi našimi kultúrami, odbúrali jazykovú bariéru, nabrali komunikačné  zručnosti v anglickom jazyku, vytvorili vlastné projekty a spoznali úžasných mladých ľudí, získali sme aj ďalšiu devízu do budúcnosti, a to YOUTHPASS certifikát, ktorý sa stáva súčasťou nášho životopisu a je istou výhodou pri uchádzaní sa o štúdium na vysokej škole.

            Na Erasmus+ budeme spomínať stále. Dva nádherné týždne strávené na správnom mieste v správnom čase. „Erasmus+ sa stal naším odrazovým mostíkom v ďalšom štúdiu,“ zhodli sa všetci účastníci tohto medzinárodného projektu. Sme veľmi vďační nášmu GTV za jedinečnú príležitosť prekročiť vlastné bariéry a už teraz sa tešíme na ďalšie pripravované projekty v programe Erasmus+.

          • OSUDY KARPATSKÝCH NEMCOV

          • Dňa 19.11.2018 sa triedy I.O a II. O zúčastnili prednášky v Ľubovnianskej knižnici      pod názvom OSUDY KARPATSKÝCH NEMCOV. Prednášku viedla pani Marta Krafčíková z Chmeľnice, ktorá je zároveň autorkou kníh Utekali, aby zostali Chmeľnického nárečového slovníka. Po skončení prednášky nasledovala diskusia, kde žiaci autorke kníh kládli množstvo zaujímavých otázok. Marta Krafčíková sa s gymnazistami rozlúčila a popriala všetko dobré do ďalších dní v krásnom chmeľnickom nárečí.

            Ďakujeme!

          • ZDRAVOŤÁCI NA EXKURZII V LEKÁRNI

          • Dňa 14.11. sme sa my, členovia krúžku Mládež červeného kríža, zúčastnili zaujímavej exkurzie. Po siedmej vyučovacej hodine sme sa spolu s pani učiteľkou vybrali do Lekárne pri nemocnici v Starej Ľubovni. Po príchode nás spoza táry, čo je vlastne výdajné miesto, privítala farmaceutická pracovníčka Mgr. Zuzana Redajová (bývalá žiačka našej školy). Mohli sme nahliadnuť do zadných častí lekárne, kde sa len tak ľahko nedostaneme. Veľa z nás bolo prekvapených, aké je to tam veľké. Magistra nám ukázala pracovňu, v ktorej sa retaxujú recepty, miesto, kde sa preberajú lieky, ale aj laboratórium, v ktorom sa pripravujú rôzne mastičky, kvapky, čapíky alebo sa tu riedia sirupy. Mali sme možnosť vidieť prípravu masti v špeciálnom prístroji - unguatore. Dozvedeli sme sa, aj ako magistri postupujú pri výdaji liekov z receptov a ako sa ďalej tieto recepty spracovávajú. Na záver nám naša sprievodkyňa lekárňou ochotne zodpovedala na naše zvedavé otázky.

            Ďakujeme!

          • Záložka do knihy spája školy

          • V tomto školskom roku prebiehal 9. ročník česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy. Aj naši žiaci I.O sa do projektu zapojili a vyrábali záložky na hodinách výtvarnej výchovy. Pri výrobe sa inšpirovali ľudovými rozprávkami.

            Záložka spojila našu školu s Gymnáziom v Topoľčanoch. Partnerské školy si navzájom vymenili záložky, ale aj propagačné materiály našej školy a mesta.

            Projekt vytvoril priateľstvá žiakov partnerských škôl, ale verme, že podporí aj záujem o čítanie.

          • Blahoželáme !!

          • Zostava: Marek Arendáč, Kristián Barlík, Roland Bernát, Matejj Kinský, Lukáš Klanduch, Mário Kočiš, Jozef Krivoňák, Samuel Pokrivčák, Kristián Stolár, Slavomír Śtucka 

          • Každý malý pešiak sa môže stať veľkou dámou

          • Bol štvrtok 25.10.2018 a my šachisti sme sa rozhodli zmeniť históriu školy  - zorganizovaním 1.ročníka šachového turnaja GTV. Počas prvých štyroch vyučovacích hodín sa pri šachovniciach striedalo 29 účastníkov ( vrátane pána p.Ruru ). Školskej jedálni ďakujeme za poskytnutie priestorov, ŠO ŠKM Stará Ľubovňa a CVČ Stará Ľubovňa za zapožičanie šachovníc a podporu. Víťazom blazoželáme a tešíme sa znova o rok. ( Alebo skôr ? )

            Výsledky:

            Starší žiaci

            1.Kovaľák III.A

            2.Bendik VII.O

            3.Fedorko V.O

            4.Orlovský IV.A

            5.Rúrová III.A

            6.O´Reilly III.B

               Šutor IV.A

               Jaržembovský IV.A

               Hurtoš I.A

            10.Katreničová III.A

                Lešiga III.A

            12.Chamilová I.A

                Sivuľka III.A

                Bucko VII.O

                Kopinský V.O

            16.Grigľák V.O

                Štefančík III.B

                Šidlovský V.O

                Kuruc V.O

                Labant V.O

            21.Kasperkevič VII.O

                Varchol III.A

                Škvara V.O

            24.Runčák III.A

            Mladší žiaci

            1.Hřešan III.O

            2.Šebo II.O

            3.Kollár III.O

            4.Sklenár III.O

            Učitelia

            Ing. Marián Rura

             

             

          • ERASMUS+

          • V dňoch 8.-19. 10. 2018 sme sa my, žiaci Gymnázia Terézie Vansovej, s pani profesorkou Masnikovou, zúčastnili mládežníckej výmeny Erasmus+ Digital Employment v Maďarsku. Boli sme ubytovaní na okraji malého mestečka Salgótarján v dvojhviezdičkovom hoteli, z každej strany obklopení jesenným lesom. Náš program pozostával zo štyroch workshopov denne, v ktorých sme sa naučili mnoho o marketingu, o tom, ako si vybudovať vlastnú firmu a tak sa stať nezávislým pracovníkom. Učili sme sa aj zábavnou formou - v podobe rozličných hier. Spoznávali sme aj okolité lesy a navštívili hrad v blízkosti hotela. Precvičili a zlepšili sme si angličtinu. Mali sme dostatok voľného času, počas ktorého sme mohli spoznať nových priateľov z rôznych  krajín. Ochutnali sme mnoho rozmanitých a zvláštnych maďarských jedál. Večery sme mali naplnené smiechom, zábavou a rôznymi hrami. Počas jedného večera sme mali možnosť spoznávať krajiny žiakov, ktorí tam s nami boli – Rumunsko, Česko, Maďarsko - ich kultúru, prírodu, tance. V tento večer sme mohli ochutnávať ich tradičné jedlá. Mali sme aj Talent show, v ktorej sme mohli ukázať svoje talenty a zároveň prekonať svoju trému. Posledný večer sme strávili všetci pri ohni smútiac, že sa už táto výmena končí a už teraz sa tešíme na ďalšie projekty, ktorých sa zúčastníme.

             

             

          • Spestrená hodina anglického jazyka

          • Aj tento školský rok nás, študentov III.O, navštívila naša americká kamarátka Olivia Gambatese.

            Keďže Olivia nerozpráva po slovensky, komunikovali sme iba v angličtine. Pripravili sme pre ňu zaujímavé prezentácie o našej škole a meste. V závere hodiny nám Oliviina mamka, pani Gombatese, rozprávala ako sa študuje v stredných a vysokých školách v USA a čo-to aj zo života v Amerike.

            Za príjemné spestrenie ďakujeme a tešíme sa na ďalšie stretnutie.

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6

        06401 Stará Ľubovňa
        Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová
        mob.: 0911 037 668
        e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk
        http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje