• Návšteva Falcku mladými záchranármi

          •  

            My, budúci mladí záchranári, sme mali možnosť 17. januára navštíviť záchranárske služby Falck v Starej Ľubovni. Tejto príležitosti sa zúčastnili členovia krúžku Červený kríž spolu s pani učiteľkou. Videli sme výbavu, ktorú každý deň využívajú naši šikovní záchranári. Mali sme to šťastie a mohli sme si vyskúšať rôzne pomôcky, ktoré denne zachraňujú ľudské životy. Skúsili sme si navzájom nasadiť vákuové i klasické dlahy, ktoré sú nevyhnutné pri zlomeninách končatín. Takisto sme po prvýkrát vyskúšali znehybniť chrbticu pomocou špeciálnej vesty. Videli sme kardiomonitor a aj defibrilátor. Milú pani záchranárku sme neúnavne zahŕňali našimi otázkami a dozvedeli sme sa veľa nových informácií. Dopočuli sme sa aj o nových vymoženostiach, ktoré boli pre nás prekvapením. Bolo to pre nás náučné a zaujímavé.

            Už teraz sa tešíme na ďalšiu návštevu.

          • Gymnázium T. Vansovej sa teší z opravenej meteostanice

          •  

            Dlho ležala bez povšimnutia v ošarpanej krabici. Avšak, konečne po štyroch rokoch opäť uzrela svetlo sveta a naspäť nadobudla svoje „dávno stratené“ schopnosti.  Za to, že školská meteostanica môže nanovo merať rýchlosť vetra, teplotu a vlhkosť ovzdušia, množstvo zrážok, ba dokonca dokáže predpovedať aj počasie na ďalší deň, môžeme ďakovať hlavne za snahu ambicióznemu študentovi Erikovi Pavlišínovi z III.A triedy z Gymnázia T. Vansovej.

          • Aj hodina literatúry môže byť zábavná

          •  

            O tom, že je to naozaj tak, sa presvedčili žiaci I. O triedy, ktorí si v rámci tematického celku bájky sami vyskúšali dramatizáciu tohto žánru. Preniesli sa do ríše zvierat, ktoré zosobnili. Dramatici prvej skupinky prezentovali bájku od starogréckeho bájkara Ezopa (Havran a líška) v opernom speve, druhá skupinka prezentovala bájku slovenského bájkara P. Petišku s rovnomenným názvom, a to v štýle rapu. Aj keď by sa na prvý pohľad zdalo, že ide o rovnaký dej, rovnaké ponaučenie, opak je pravdou. Tak, ako sa mení doba, mení sa aj samotné ponaučenie dávno známej ezopovskej schémy.

            Kým jedni spievali, ďalší sa rozdelili do troch skupín, v ktorých plnili zadané úlohy. Vytvorili skupinku nadaných maliarov, básnikov či modelárov.

            To, že im práca išla doslova odruky, posúďte sami. J

          • Vianočná besiedka v I.O

          • Dňa 20.12.2017 sme  oslávili prvé spoločné Vianoce v GTV Vianočnou besiedkou, na ktorú sme pozvali našich rodičov, pani riaditeľku a pani zástupkyňu. Pod vedením triednej profesorky Mgr. Veroniky Bolešovej sme pripravili bohatý vianočný program plný spevu, tanca, prednesu, hry na hudobné nástroje a zábavy. Na záver sme pripravili súťaže, do ktorých sme zapojili aj našich rodičov. 
            Všetkým prajeme Šťastné a veselé.... žiaci I.O

          • Vianočná zbierka - UNICEF 2017

          • V adventnom období  sme mali možnosť dať nádej na lepšie detstvo a budúcnosť, aby bolo milované, chránené, zdravé, vzdelávané... Zapojili sme sa do verejnej zbierky Unicef a vďaka Vašim dobrovoľným príspevkom môžeme pomôcť deťom v krajinách – Ukrajina, Jemen, Južný Sudán. Vyzbierali sme 210, 45 EUR.

             

                                                           ĎAKUJEME

          • Najlepší na koniec - VI.O

          • Tak ako ostatní druháci sme sa aj my dostali na exkurziu PD Nová Ľubovňa. Napriek predsudkom niektorých, myslím, že každému sa to z istého pohľadu páčilo. Či už vo forme dojenia, hladkania teliatok alebo počúvania názorov na situáciu v poľnohospodárstve vo svete a v našej krajine vďaka nášmu nenútene autoritatívnemu, inteligentne humornému sprievodcovi MVDr. Marekovi Olšavskému s osobitým pohľadom a zaujímavou minulosťou. Každopádne, čaj bol taktiež výborný.

            Ďakujeme

          • Dojila aj 2.B

          •  

            Dňa 13.12.2017  sme my, žiaci 2.B triedy, navštívili Roľnícke družstvo v Novej Ľubovni. Na začiatku prehliadky na nás čakal pracovník družstva, bývalý žiak nášho gymnázia, s veľmi zaujímavým výkladom o fungovaní celého areálu. Po prednáške sme sa presunuli do stajní, kde si niektorí z nás mohli vyskúšať dojenie kráv. Ďalej sme pokračovali do tzv. „pôrodnice“, kde sme mali možnosť vidieť práve narodené teliatko. Prehliadku sme si veľmi užili a odniesli sme si z nej veľa nových informácií a poznatkov, o ktorých sme predtým ani len netušili. Na druhý deň sme si z nadojeného mlieka vlastnoručne vyrobili domáci syr. A verte, bol ozaj výborný!

          • Osvienčim_2017

          • Do galérie Osvienčim_2017 boli pridané fotografie.

            V dnešnej dobe, kedy je pohodlie pre človeka úplne samozrejmé, by sme si mali uvedomiť, že to nebolo vždy tak. Obdobie II. svetovej vojny bolo kruté. Boje na frontoch, mŕtvi vojaci a zabíjanie nevinných ľudí v koncentračných táboroch. Študenti Gymnázia Terézie Vansovej sa rozhodli nezatvárať oči pred minulosťou a navštívili koncentračný tábor Auschwitz a Birkenau v Poľsku.

             Ranné vstávanie bolo pre nás to najhoršie, no to sme si ešte ani nevedeli predstaviť, čo nás počas celého dňa čaká. Po dlhej ceste v autobuse plnom spiacich študentov sme ešte so zatvorenými  očami vystúpili v Osvienčime. Veterné počasie dotváralo pochmúrnu atmosféru typickú pre tábory smrti. Úžasná sprievodkyňa nás previedla celou históriou a priblížila nám hrozivý život, lepšie povedané prežívanie v Osvienčime. Už pri vchode, keď sme videli ten slávny nápis ARBEIT MACHT FREI, sme mali zimomriavky po celom tele. Potom nasledovali príbehy plné smútku, brutality, nespravodlivosti a vitríny plné ľudských vlasov, topánok, kufrov a podobných vecí. Všetky tieto predmety hovorili o tom, že títo ľudia naozaj kedysi žili a boli nespravodlivo odsúdení na smrť. Najviac nás dostalo zabíjanie v plynových komorách, kde zomierali ľudia, ktorí nič zlé neurobili a dokonca aj malé, nevinné deti. Výlet do Osvienčimu je síce smutná, ale zato dobrá skúsenosť. Vďaka tomu si môžeme lepšie vážiť náš život a to, čo máme.

          • Hodina chémie trochu inak

          •  

                  Koncom novembra zavítala na hodinu chémie v I.O, V.O, VI.O a 2.A návšteva z rafinérsko-petrochemickej spoločnosti SLOVNAFT. Inžinieri Ján Bucko a Martin Kožlej nám predstavili túto spoločnosť, ktorá patrí medzi tri najmodernejšie rafinérie v Európe.

                  Dozvedeli sme sa, že SLOVNAFT nadväzuje na rafinériu Apollo, založenú v roku 1895, ktorá bola v júni 1944 zničená leteckými náletmi. Ročne spracuje 5,5 – 6 miliónov ton ropy. Okrem výroby, skladovania a distribúcie výrobkov z ropy disponuje najväčšou maloobchodnou sieťou v rámci Slovenskej republiky, zameranou na predaj motorových palív a mazív pre motoristov. Zaujalo nás, že medzi základné povinnosti spoločnosti SLOVNAFT patrí efektívne využívanie a ochrana prírodných zdrojov, akými sú voda, minerály a pôda. Uplatňovaním dostupných najmodernejších vedeckých poznatkov a technológií znižuje emisie a tvorbu odpadov  so špeciálnym dôrazom na klimatické zmeny. Bolo pre nás prekvapujúce, kde všade sa výrobky z ropy používajú a ako často s nimi prichádzame do styku. Samozrejme, že sme si tzv. čierne zlato mohli pozrieť aj ovoňať, čo nám silne pripomínalo zápach ľubovnianskej vody J.

                  Na záver sme dostali propagačný materiál o Slovnafte a drobné upomienkové predmety.

          • Po stopách Sissi

          • Bol 7. december a my, študenti Gymnázia T. Vansovej, sme o polnoci vyrazili autobusom do Viedne na prírodovedno–historickú exkurziu pod vedením vyučujúcich Haničákovej, Semanovej a Hurtošovej. Bolo chladno, hmla a kolesá autobusu odkrúcali prvé kilometre. Dlhá cesta prešla veľmi rýchlo, pretože sme si ju spríjemňovali neutíchajúcim spevom a ráno sme už začali prehliadkou na zámku Schönbrunn s dobrou náladou. Po komnatách cisárovnej Sissi a Márie Terézie sme sa presunuli do obrovských záhrad a na vianočné trhy pred zámkom. Nechýbala návšteva Technického múzea v centre mesta, vianočných trhov na Mariahilfer Straße a nakoniec Prírodovedného múzea, kde sme sa skryli pred dažďom. Po náročnom dni na nohách sme svoj výlet vo Viedni ukončili prechádzkou po námestí s vianočne dýchajúcou atmosférou.

            Ďalší deň bol opäť zaplnený zaujímavým programom. V plnej zostave sme navštívili Zážitkové centrum vedy - Aurélium v Bratislave, kde sme si vyskúšali celosvetovo známe vynálezy a rozvinuli svoje doterajšie znalosti a obzory. Na obed sme sa presunuli do nákupných centier, po dlhom poobedí si obzreli Bratislavský hrad  a obdivovali výhľad na vysvietené veľkomesto. Silný vietor nás odfúkol až na vianočné trhy, odkiaľ sme pokračovali k Slovenskému národnému divadlu. O 19. hod. nás čakalo divadelné predstavenie „Sissi – úteky Alžbety Rakúskej“ v hlavnej úlohe s T. Pauhofovou a T. Maštalírom. Krajšiu bodku na záver sme si ani nemohli priať.

            Napokon, po ceste, ktorá sa nám zdala veľmi dlhá, sme sa konečne dopravili domov a mohli zaľahnúť do vytúžených postelí.

            Text: K. Repková

            Foto: GTV

          • Prednáška - AIDS

          • V rámci Svetového dňa AIDS (1.december) sa triedy I.A, I.B a V.O zúčastnili prednášky týkajúcej sa problematiky AIDS/HIV, ktorú prišla odprednášať MVDr. Kolcunová z RÚVZ so sídlom v Starej Ľubovni.

          • Dojím,dojíš, dojíme

          •      Kým niekto na Mikuláša drel nohavice v laviciach, študenti 2.A, teda my, sme sa vybrali na exkurziu na Poľnohospodárske družstvo v Novej Ľubovni.  Sami sme nevedeli, čo nás čaká, a tak plní zvedavosti sme vkročili do budovy tejto firmy. Tam nás uvítal bývalý študent nášho gymnázia, MVDr. M. Olšavský, ktorý nám predstavil družstvo a jeho činnosť. Aby to neostalo len pri slovnom opise družstva, previedol nás takmer celým areálom. Na nohy sme dostali „fashion shoes“ (rozumej igelitový sáčok na nohy, aby sme sa nezašpinili) a pustili sa do dobrodružstva.  Ako prvú sme spoznali dojáreň. Dokonca sme mali príležitosť si to vyskúšať a veruže si to pár odvážlivcov aj vyskúšalo.  Odtiaľ sme sa pobrali ku chladeniu vydojeného mlieka. Najviac sme sa však tešili na návštevu pôrodnice, kde medzi slamou odpočívali malé teliatka. Nadšene sme behali od boxu k boxu, len aby sme si tieto malé roztomilé zvieratká mohli pohladiť. Nakoniec sme prišli pozrieť ešte aj maštaľ, kde boli už dospelé kravy. Bolo to naozaj zaujímavé a pútavé. Našli sa aj takí, ktorí kravy a teľatá videli prvýkrát v živote naživo. Vrátili sme sa späť do budovy, tam sa zoznámili s poľnohospodárskymi plodinami, občerstvili a pomaličky pobrali domov.  Bol to zaujímavý zážitok, na ktorý budeme ešte dlho spomínať.

            Týmto sa chceme  poďakovať p. Olšavskému za veľmi poučný výklad a nové skúsenosti.

            II.A

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6

        06401 Stará Ľubovňa
        Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová
        mob.: 0911 037 668
        e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk
        http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje