• Deň Prešovského samosprávneho kraja

          • 23.10. 2018 sa uskutočnil na našej škole Deň Prešovského samosprávneho kraja, s programom:

            1. Informačné panely vo vestibule školy so zameraním na Prešovský samosprávny kraj

            2. PSK - kompetencie, krásy, zaujímavosti - diskusie na hodinách občianskej náuky, dejepisu,          umenia a kultúry spojené s prezentáciou o Prešovskom samosprávnom kraji

            3. Beseda s poslancom PSK - MUDr. Petrom Bizovským, MPH

            4. Výstava žiackych výtvarných prác "Hrad Ľubovňa - jeden z divov PSK"

            5. Prezentácia žiackych prác na témy :

              - Prírodné krásy PSK

              - Historické zaujímavosti

              - Súčasné významné osobnosti PSK

             

          • Cezpoľný beh

          • Dňa 11.10.2018 sa naše študentky z oktávy zúčastnili krajského kola vo vytrvalostnej súťaži Cezpoľný beh. Krajské kolo sa konalo v nádhernom prostredí pod Ľubovnianskym hradom. V silnej konkurencií sa nášmu družstvu podarilo umiestniť na 8. mieste. Za jednotlivcov najlepší úspech dosiahla Patrícia Melicherová, ktorá dobehla 10. z celkového počtu 30 študentiek.

            Dievčatám ďakujeme za reprezentáciu.

          • Na jednej z najobľúbenejších hodín 2.A triedy sa kuchtilo

          • Voňavé, miestami nevydarené, sladké a s dávkou lásky pripravované palacinky spestrili našu hodinu slovenčiny. Čo vy na to? Naučiť sa písať opis pracovného postupu takto?

            15. októbra sme pod vedením pani profesorky Bolešovej, ktorá je nielen skvelá vyučujúca, ale aj dobrá kuchárka, ukázali, ako sa robia palacinky po „gympľacky". Miestami to vyzeralo, že skončíme len pri džeme, no jednoplatnička, múka, vajcia, rôzne džemy a šľahačka utvorilo 23 chutných palaciniek. Naše skúsenosti a šikovnosť sme uplatnili pri príprave spolu s ošľahačkovaným Paťom. Tešíme sa na ďalšie chutné jedlá, ktoré ešte pripravíme. 

          • DNI NEZÁBUDIEK 2018

          • Ako každý, aj tento rok nezisková organizácia Liga za duševné zdravie SR, o. z. organizovala verejnú zbierku Dni nezábudiek 2018.

            Naša škola sa aktívne zapojila do zbierky v dňoch 3.10. a 5.10., kde za pomoci našich dobrovoľníčok Zuzany Gajdošovej, Simony Kolcunovej, Emy Ráchel Rybovičovej, Júlie Jendrichovskej, Miriam Drabinskej, Ľubomíry Vojčákovej, Niny Smetankovej, Adriány Katreničovej, Alžbety Chlebákovej a Viktórie Kubisovej (všetko študentky III.A triedy) sa podarilo spoločne vyzbierať sumu 580,53 eur.

            Ďakujeme!

            Prečo nezábudka?

            Modrý kvietok nezábudky je symbolickým vyjadrením krehkosti duševného zdravia a vyzýva ľudí NEZABÚDAŤ, že bez duševného zdravia nemôže existovať ani fyzické zdravie, lebo sa navzájom ovplyvňujú.

          • Exkurzia ORAVA - jeseň 2018

          • GTV za literárnym poznaním

            Už dlho sme sa tešili na túto exkurziu. Nastal deň s veľkým „D“. Dňa 4.10.2018 sme sa my, študenti 2.A, 2.B, VI.O, 1.B, vybrali na dlho očakávanú exkurziu na Oravu. Počas nie dlhej cesty autobusom sme sa zabávali a spievali. Našou prvou zastávkou bol zámok Niedzica v Poľsku. Tam sme sa dozvedeli „veľkú kopu“ informácií a mali sme tú možnosť vidieť krásny výhľad na koryto rieky Dunajec. Ďalej sme zavítali do hájovne pod Babou horou, kde Pavol Országh Hviezdoslav napísal lyricko-epickú skladbu Hájnikova žena. Súčasťou bola aj expozícia Mila Urbana, najmä jeho diela Živý bič. Našimi poslednými zastávkami v tento deň bol rodný dom Martina Kukučína v Jasenovej a evanjelický artikulárny kostolík v Leštinách. Potom sme sa presunuli do dedinky Novoť, kde sme boli ubytovaní. Po chutnej večeri sme sa zabávali až do skorého rána. Na ďalší deň nás opäť čakal bohatý program. Najprv sme navštívili prvú budovu Matice slovenskej v Martine, kde sídli Literárne múzeum. Ďalšou zastávkou bol Národný cintorín v Martine. Čerešničkou na torte mala byť divadelná hra Úklady a láska od Fridricha Schillera. Bohužiaľ, nemali sme možnosť túto tragédiu vidieť, keďže hlavný protagonista ochorel, z čoho sme boli veľmi smutní. Naše skvelé pani učiteľky nám ale vymysleli výborný plán B, ktorým bola divadelná hra Jánošík alebo Pravda je len jedna v Spišskom divadle. Divadlo sme sme si veľmi užili a síce unavení, ale plní zážitkov sme sa vrátili domov.

                        Chceli by sme sa veľmi pekne poďakovať našim vyučujúcim p. učiteľke Sasarákovej, Derevjaníkovej a Bolešovej za úžasnú literárno-historickú exkurziu a dúfame, že si to budeme môcť zopakovať minimálne ešte raz.

             

            Text: L. Fedorková, A. Kirschnerová, II.B

          • Cezpoľný beh

          • Poradie družstvá žiaci SŠ: 2 miesto

            Poradie družstvá žiačky SŠ: 1. miesto

            Patrícia Melicherová 1.miesto

            Miriam Pristáčová 3.miesto

            Lukáš Klanduch 3.miesto

            Dievčatá postupujú na krajské kolo.

             

          • Banánový beh

          • Dňa 27.9.2018 sa naši bežci z osemročného gymnázia zúčastnili tradičnej predjarmočnej súťaže - Banánový beh. Aj napriek chybajúcim dvom kategóriam sme šli do súťaže s bojovnosťou a nadšením. Celkovo sme sa umiestnili na piatom mieste, ale v svojích kategóriach naši študenti dobehli na 2, 3 a 4 mieste. Čo je veľmi pekný úspech. Ďakujeme :)  

          • Vedecká konferencia na hrade Stará Ľubovňa

          •  

            S jedlom sa stretávame každý deň a často si ani neuvedomujeme, koľko námahy stojí za jeho prípravou. Aj preto sme sa my, žiaci VIII.O,  19. septembra zúčastnili vedeckej konferencie na tému: ,,Tradičná strava a stravovanie.“ Konferencia sa konala pod hradom v Starej Ľubovni a my sme si mohli vypočuť príspevky rečníkov, ktorí hovorili o tradícii jedál na Orave a na Spiši a tiež o tradičnej kuchyni slovenských Židov. Bolo zaujímavé počúvať, ako sa kedysi pripravovali jedlá a v akých nádobách sa varilo. Príspevky o tradícii jedál vystriedali príspevky o liečivých rastlinách a správnej úprave jedál. Uvedomili sme si, že je naozaj dôležité pozerať sa na to, čím sa kŕmime. A to doslova. Z tohto dňa sme sa mohli veľa naučiť a zúčastniť sa vedeckých príspevkov z histórie, ale aj zo súčasnosti.

             

          • II.O V RELÁCII DAJ SI ČAS

          • Ešte v minulom školskom roku sa naši žiaci, terajšia II.O, zúčastnili natáčania zábavno-súťažnej relácie Daj si časRTVS. Keďže aj TV počas letných prázdnin oddychovala, na televíznych obrazovkách sa premiérová časť ich zápolenia premietala 15.9.2018. II.O si po vzájomnom súboji so ZŠ Levoča vybojovala krásne 2. miesto.

            Pochvalu a poďakovanie za reprezentáciu školy, ako aj zviditeľnenie mesta, si zaslúžili aj od p. riaditeľky PaedDr. K. Satkeovej, od ktorej dostali sladkú odmenu.

            Sme na vás hrdí, II.O! Ďakujeme.

            Link k relácii: https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/13327/166795#202

          • DAJ SI ČAS

          • Kedy? 15. 09. 2018 o 9. 25 hod.

            Kde? RTVS 

            Čo? ZÁBAVNO-SÚŤAŽNÁ RELÁCIA DAJ SI ČAS

            Kto? II.O

            P.S. 1.: Držte palce!

            P.S. 2: Zdieľajte, nech nás vidí čo najviac mamiek, ockov, babiek, dedkov, kamarátov a známych! J

          •    Prima sa učila na krosnách

          •                                             
                    Ľan bol v minulosti veľmi dôležitý, hlavne na výrobu textílií. Povedali by ste, že              z takejto nenápadnej rastlinky môže vzniknúť napríklad koberec? No nebolo to len tak. Tento ľan bolo potrebné spracovať a veru nebolo to ľahké. Musel sa namočiť, nalámať, vyčesať, napriasť a až potom sa mohlo tkať. Takéto koberce sú dodnes vzácne.
            Tkanie si vyskúšala aj naša príma, teda  trieda I.O Gymnázia Terézie Vansovej v Starej Ľubovni, a veľmi ich to bavilo.

                 Týmto sa chceme poďakovať p. Anne Konkoľovej z Novej Ľubovne za jej cenné rady a názornú ukážku práce s ľanom.

            Text: Ema Rusiňáková, I.O
             

          • FS Ľubovňan v Turecku

          • Je obyčajný piatkový podvečer 24. augusta 2018, no pre členov FS Ľubovňan pri Gymnáziu Terézie Vansovej je však niečím výnimočný. Už o pár hodín totiž odchádzajú na 11. ročník medzinárodného folklórneho festivalu do mesta Izmir v Turecku.

            Po ceste autobusom do Košíc na nás už čakalo lietadlo, ktoré nás odviezlo do Istanbulu a po následnom prestupe do pobrežného Izmiru. Turecko nás privítalo horúčavami, ktorých výšky sa šplhali k hranici 40 stupňov. Na letisku nás už čakali naši sprievodcovia, ktorí sa o nás po celý čas starali. Po príchode sme si konečne mohli naplno začať užívať tri dni voľna, pretože festival, na ktorý sme prišli, začínal až neskôr. Okrem nás sa ho zúčastnili aj krajiny ako Rusko, Moldavsko, Cyprus, Kirgizsko a mnoho ďalších. Za ten čas sme spoznali mestskú štvrť Balcova, ktorá sa na týždeň stala naším domovom. Naši sprievodcovia nás zobrali na rozhľadňu, z ktorej sme mali celé štvormiliónové mesto ako na dlani. Zabudnúť sme nemohli ani na more, ktoré je veľkým lákadlom pri takých horúčavách. Navštívili sme viacero pláží. Dni oddychu skončili a festival začínal. V úvodný deň sme absolvovali krátky sprievod a vystúpenie. Počas festivalu sme sa zúčastnili viacerých vystúpení, no do pamäti sa nám jednoznačne vrylo to posledné. Obrovský sprievod na čele so slávnostným konvojom sa niesol celou mestskou časťou Izmiru a ľudia z okolitých domov sa postupne pridávali. Sprievod ukončil svoju cestu na futbalovom štadióne, kde už bolo pripravené mohutné pódium a ešte mohutnejšia tribúna, na ktorú sa podľa slov organizátorov vošlo približne štyritisíc ľudí. Keďže domáci Turci sa tešili na medzinárodnú účasť súborov nečudo, že hľadisko bolo zaplnené do posledného miesta. Náš čas sa pomaly blížil a ani sme sa nenazdali a už vychádzame na pódium. Minúty radosti, tanca, hudby, spevu, nášho krásneho slovenského folklóru a na záver aj toho pravého „standing ovation“. Sme veľmi radi, že sa nám opäť dostala pocta reprezentovať mesto Stará Ľubovňa, Slovensko a samozrejme naše krásne zvyky a tradície v zahraničí. Turecko bolo fajn, no my sme sa s ním museli v piatok 31. augusta v ranných hodinách rozlúčiť a vydať sa na cestu domov. Bola to už naša tretia zahraničná cesta, na ktorú sme cestovali letecky. Z Izmiru si neodnášame iba bohaté zážitky a spomienky, ale aj skúsenosti, ktoré nám pomôžu ešte viac sa zlepšiť. Ďakujeme všetkým za podporu!

            Text a foto: Erik Pavlišín

          • Prevzatie ISIC kariet

          • Oznamujeme žiakom, ktorí požiadali o vydanie ISIC kariet, že karty si môžu vyzdvihnúť v kancelárii školy v pracovných dňoch v čase od 08:00 do 14:00 hod.

          • Ocenenie PSK pre Mgr. P. Vitkovského a N. Timaníkovú

          • Dňa 12.06.2018 sa v Divadle Jonáša Záborského v Prešove  konalo Oceňovanie pre najúsešnejších  pedagógov  a žiakov stredných škôl PSK. Plaketu Jána Ámosa Komenského Sophista pro regione - učiteľ múdrosti pre región si prevzal Mgr. Pavel Vitkovský a Plaketu Jána Ámosa Komenského Lux Mentium - svetlo poznania  Natália Timaníková, ktorá zároveň predniesla slávnostný príhovor za ocenených žiakov.

            Srdečne blahoželáme:)

          • I.O v projekte eTwinning 

          • Žiaci I.O našej školy sa v tomto školskom roku zúčastnili projektu Lightening moments v rámci programu partnerstva škôl eTwinning ako jediní reprezentanti Slovenska medzi ďalšími 10 školami zo zahraničia. Cieľom projektu bola výmena pohľadníc, ktoré žiaci vyrobili buď virtuálne, alebo reálne z papiera. Projekt pozostával z piatich miniprojektov, ktoré sa týkali významných udalostí v ich živote. V 1. miniprojekte žiaci predstavili seba a svoje mesto, školu, či krajinu, v ktorej žijú. Poštou poslali svoje vyrobené pohľadnice a obdŕžali pohľadnice od žiakov iných škôl zo zahraničia, ktoré naskenovali a umiestnili na virtuálnej mape Európy. Zároveň zisťovali informácie o danej krajine, či meste, ktoré prezentovali.

            V druhom miniprojekte žiaci vyrobili pohľadnice s vianočnou tematikou a opäť ich posielali klasickou poštou, no zároveň vyrábali aj virtuálne vianočné pohľadnice s odkazmi, čo pre nich Vianoce znamenajú a so želaniami  ich vzájomne posielali ostatným zúčastneným žiakom cez eTwinningový portál. Žiaci si vyzdobili stromček s eTwinningovým logom a vianočnými ozdobami, ktoré si vyrobili a z pohľadnicami, ktoré dostali od iných škôl..

            V ďalšom miniprojekte sa žiaci zamýšľali nad tradíciami fašiangového obdobia, vyrábali si masky na karneval, ktorého sa aj zúčastnili, posielali prezentáciu o „ pochovávaní basy“ v Starej Ľubovni a zoznamovali sa s tradíciami Fašiangov iných krajín, ktoré boli zverejňované na eTwinngovom portáli ostatnými školami.

            4. miniprojekt bol zameraný na výrobu veľkonočných pozdravov z druhotných surovín vzhľadom na potrebu ochrany životného prostredia. Tieto kreatívne pozdravy si žiaci vzájomne posielali poštou.

            Posledný miniprojekt bol venovaný miestam zapísaným v UNESCO ako kultúrne pamiatky a prírodné vzácnosti na Slovensku. Žiaci v skupinách alebo individuálne zisťovali informácie o vybraných miestach na Slovensku, pripravili si o nich krátke prezentácie, ktoré boli zverejnené na eTwinning portáli.

            Okrem tvorivosti a množstva informácii z rôznych oblastí, ktoré žiaci počas práce na projekte získali, sa učili komunikovať v anglickom jazyku, ktorý bol dorozumievacím jazykom v projekte, učili sa pracovať s IKT a zoznámili sa s partnermi z desiatich európskych škôl z Portugalska, Španielska, Chorvátska, Talianska, Poľska, Rumunska a Bulharska.

            Projekt bol v júni ukončený a už teraz sa tešíme na nové výzvy medzinárodnej spolupráce v eTwinning programe.

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6

        06401 Stará Ľubovňa
        Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová
        mob.: 0911 037 668
        e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk
        http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje