• D. Szomráki z GTV mieri na celoslovenské kolo v AJ

          • Dňa 14.2.2018 sa v Prešove v Gymnáziu Konštantínova 2 uskutočnilo krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Napriek húževnatej konkurencii sa žiak 4. ročníka staroľubovnianskeho Gymnázia Terézie Vansovej, Dávid Szomráki, umiestnil na 1. mieste a teda si zaistil postup na celoštátne kolo, ktoré sa uskutoční v Bratislave v dňoch 26. - 27. marca, kde bude vo svojej kategórii B2 reprezentovať Prešovský samosprávny kraj.
                     Reakcia víťaza:Tak ako som poctený, som rovnako prekvapený týmto nečakaným úspechom. Aj naďalej sa budem snažiť reprezentovať dobré meno Gymnázia T. Vansovej, Starú Ľubovňu a zároveň Prešovský kraj aj na celonárodnej úrovni.“

            Dávidovi srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov na celoštátnom kole!

          • Kultúrne vyžitie v DJZ

          • Dňa 5.3.2018 sa Gymnázium T. Vansovej vybralo za kultúrou do mesta Prešov. Študenti I.A, I.B, IV.O, II.A, II.B, III.A a III.B sa zúčastnili divadelného predstavenia Eugen Onegin z pera vynikajúceho ruského autora Puškina.

            Najznámejší ľúbostný román vo veršoch, v ktorom si láska nevie nájsť svoje miesto. Príbeh o mladosti, túžbach a snoch, ale aj o ľahostajnosti a arogancii.

            Ikonické dielo výnimočného básnika a dramatika A. S. Puškina rozpráva šťavnatým jazykom a s krutou iróniou o tom, ako sa dá od nezodpovedného a ľahkovážneho spôsobu existencie dospieť k poznaniu, že život kamsi zmizol a ostalo po ňom len dobre oblečené prázdno.

          • Fujara 2018

          • V piatok 23.02.2018 k nám opäť prišiel Doc.RNDr.František Kundrácik, CSc z Katedry experimentálnej fyziky MFF UK Bratislava, aby našim študentom priblížil „Tajomstvá fujary a píšťaliek“ . Veľmi zaujímavým spôsobom ukázal ako píšťalky fungujú, prečo má fujara tri dierky, ako sa dá hrať na koncovke.  Fascinujúce bolo, keď študentom ukázal, že fujaru si môžu vyrobiť z plastových odpadových trubiek, hadičky a na vytvorenie hlásničky využiť tlač na 3D tlačiarni. Niektorých študentov  štvrtého ročníka, IV.O a V.O, ktorí sa jej zúčastnili, prednáška veľmi zaujala a strhla k tomu, že si sami vyskúšali hrať na fujare, píšťalke, či koncovke. Záujem bola aj o píšťalky zo slamky. Pochopenie, ako fungujú píšťalky, by malo patriť k všeobecnému vzdelaniu, keďže píšťalky a fujara patria k nášmu kultúrnemu dedičstvu. Ďakujeme p. Kundracikovi, že si našiel čas a k nám prišiel.

          • Zdravotníci z GTV pred ďalšou výzvou

          • Piatok 16.02.2018 sa začínal ako každý iný deň. No my, členovia krúžku Mládež červeného kríža, sme sa už nevedeli dočkať zvonenia po prvej vyučovacej hodine. Zhromaždili sme sa vo vestibule školy aj so všetkými vecami potrebnými pre našu prácu a vybrali sa na návštevu Materskej školy v Chmeľnici. 

            Keďže po príchode deti mali ešte pauzu na desiatu, zaspomínali sme si aj my na čas strávený v materskej škole, sadli si na koberec a spoločne sme sa pred touto výzvou posilnili (najedli). Potom už prišiel náš čas a my sme deťom postupne ukazovali, ako správne poskytnúť dýchanie z úst do úst, masáž srdca, ako správne obviazať zatvorenú a otvorenú zlomeninu na ruke a nohe, ako spraviť Hippokratovu čiapku a zároveň, ako uložiť človeka do stabilizovanej polohy. Niektorí odvážlivci (budúci malí nádejní záchranári) si to aj vyskúšali a dostali sladkú odmenu. Nakoniec sme si zahrali pár hier, vymaľovali omaľovánky a vrátili sa späť do školy. Na záver pridávame aj vyjadrenie Bc. T. Bolešovej, zástupkyňa miestnej MŠ: Pochváliť chcem kreatívnosť a chuť gymnazistov, ktorí si na vlastnú päsť vyskúšali podať svoje vedomosti a zručnosti v poskytovaní prvej pomoci. Srdečne ďakujeme!“

            Ďakujeme MŠ v Chmeľnici za poskytnutú príležitosť oboznámiť malé deti so základmi prvej pomoci.

            Ak sa Vám táto myšlienka zapáčila, radi prídeme a navštívime i Vašu materskú školu v dňoch 14.05. 2018 a 17.05.2018. Záujem hláste na sekretariáte školy Gymnázia T. Vansovej.

          • Prednáška o zdravom stravovaní

          • Dňa 1.2.2018 sa pre triedy 1.A, 1.B a V.O uskutočnila prednáška v podaní fitness trénerky a výživovej poradkyne Lenky Maníkovej. Táto prednáška obsahovala zaujímavosti o stravovaní a to, čo, kedy a ako konzumovať. Pozorným očkom sme sledovali jej výklad, z ktorého sme si veľa odniesli. 

          • Gymnazisti T. Vansovej v maskách

          • Dňa 9.2.2018 sa v našom gymnáziu uskutočnila milá udalosť - karneval. Žiaci I.O a II.O spolu ukončili čas fašiangov v kreatívnych maskách. Mohli sme vidieť pirátov, potápača, princezné, čerta či dokonca aj žolíkovú kartu a mnoho ďalších krásnych masiek. Maškarný ples sa konal v jedálni našej školy a celé to s pomocou triednych učiteliek pripravila VI.O, ktorá si to, podľa ich slov, tiež veľmi užila. S farebnou výzdobou, hŕbou jedla a dobrej nálady žiaci zažili krásne doobedie hraním hier, tancovaním a ďalšími aktivitami. Karneval žiaci zakončili prehliadkou masiek, z ktorých sa neskôr vybrali 4 najlepšie, ktoré boli odmenené malou pozornosťou. 

          • Anglické raňajky v I.A

          • Čaj s mliekom, toasty s arašídovým maslom, pomarančovou marmeládou, fazuľou s volským okom sa na štvrtej hodine v 1.A podávali s úsmevom na tvári. Táto anglická kombinácia v spojení s Valentínom vytvorila nezabudnuteľnú atmosféru so sviečkami a prestretými stolmi. Takúto hodinu angličtiny by sme uvítali častejšie. Za poskytnutý servis vrelá vďaka našim ochotným kuchárkam. 

          • Geografická olympiáda

          • V čase, keď športovci  z celého sveta súťažia v Južnej Kórei na ZOH, na Slovensku prebiehajú iné olympiády - napríklad geografická. V utorok 06. 02. 2018 sa konalo obvodné kolo pre ZŠ a OGY, kde nás reprezentovalo 5 žiakov z I.O, II.O a IV.O. Bronzovú medailu vybojoval Filip Škvára zo IV.O, k čomu mu srdečne blahoželáme. V piatok 09. 02. prebehlo krajské kolo GO pre SŠ. Šiesti naši študenti súťažili v kategórii Z spolu s ďalšími 50 študentmi z celého Prešovského kraja. Medailové umiestnenia v silnej konkurencii síce nedosiahli, ale boli k nim  veľmi blízko. Adrián Firment zo VII.O obsadil pekné 6. miesto a do elitnej pätnástky sa dostali aj Julián Stašák (VIII.O), Pavel Petrík (VII.O) a Laura Urbanová (III.B). Aj z týchto úspechov našej reprezentácie sa veľmi tešíme J.

            Podrobnejšie výsledky si môžete pozrieť na http://www.unipo.sk/public/media/28487/Vysledky_KKGO_2018.pdf

          • 8. ročník Fašiangového plesu Ľubovňan

          • Už je to vyše 23 rokov, čo v Gymnáziu Terézie Vansovej v Starej Ľubovni vznikol tanečný krúžok so zameraním na folklórne tance. Z tanečného krúžku sa za tie roky tvrdými tréningmi vypracoval medzinárodne známy FS Ľubovňan, ktorý za celú svoju existenciu a fungovanie vďačí svojej vedúcej, PaedDr. Alene Konevalovej, PhD. Po letných Azorských ostrovoch sa nám dostalo „oddychu“ a mohli sme premýšľať nad novinkami. Tie sme predstavili na tohtoročnom už 8. ročníku Fašiangového plesu Ľubovňan, ktorý sa uskutočnil 2. februára 2018. Všetci, ktorí si v tento večer našli cestu do jedálne Palma, mohli byť svedkami premiéry Ruslany, nového programu, ktorý vznikol cez vianočné prázdniny a má spájať viaceré hudobné a tanečné žánre, najmä folklór a rock. Všetci účinkujúci si vychutnali obrovský potlesk od 140 hostí ako odmenu za ich usilovnosť a snahu. A vtedy sa to stalo... Hudobné nástroje ľudovej hudby Verbunk už viac nevydržali znášať svoju nečinnosť a museli začať hrať. No nikomu z prítomných to nevadilo a o pár sekúnd už tanečný parket praskal vo švíkoch. Tanečnú zábavu prerušila až polnočná tombola, v ktorej si našlo miesto až 60 cien, na čele s vŕtačkou a ručne vyrezávanými nožíkmi. Tancovalo sa až do skorých ranných hodín, kedy nás až slnko začalo vyháňať domov.

            V mene celého súboru Ľubovňan Vám chceme poďakovať za podporu, ktorú nám na každom našom podujatí a vystúpení dávate a pevne veríme, že aj naďalej sa Vám budú naše vystúpenia páčiť. Ďakujeme.

             

          • Tatry ICE Master 2018 Hrebienok – 12.01.2018

          • Na túto akciu sa študenti veľmi tešili. Dôvodov bolo viacero: urobia si pekný výlet do Tatier, stanú sa priamymi účastníkmi 6. ročníka „Tatry ICE Master“ – súťaže umelcov z 10  krajín v robení ľadových sôch a vychutnajú si naživo koncert  Jany Kirschner. Vyrazili sme v piatok po vyučovaní. V Starom Smokovci sme zaparkovali a vystúpili, odhodlaní ihneď vyraziť. Vychádzku na Hrebienok sme zvládli pomerne  dobre, kráčali sme po ceste, lebo turistický chodník bol zľadovatený. V budove lanovky sme si oddýchli, zjedli desiatu, občerstvili sa čajom, prezliekli mokré tričko, kúpili zopár suvenírov a konečne si mohli  ísť vychutnať tú krásu z ľadu. Prezreli sme si ľadový dom aj diela sochárov. Aj keď bolo vyrobených len prvých desať sôch, bolo čo obdivovať. Potom sme sa postavili pred pódium a čakali na Janu Kirschner, Prišla a bola výborná. Vidieť ju naživo je zážitok. Z Hrebienka sme schádzali už potme po málo zasneženej ceste, s výhľadom na svetielka miest a obcí, čo malo osobité čaro. Určite pre všetkých nezabudnuteľné. Na parkovisku nás čakal vyhriaty autobus a cesta domov ubehla rýchlo a pokojne.Akcia sa vydarila a priniesla študentom pekný zážitok.

          • Experti

          • Dňa 30. novembra 2017 riešilo 10 297 žiakov na 478 školách Slovenska testy súťaže Expert Geniality Show, medzi nimi aj 22 žiakov našej školy. Na základe výsledkov titul EXPERT získali (t. j. umiestnili sa v prvej štvrtine rebríčka vo svojej kategórii v niektorej téme):

            Jakub Kuzmiak (I.O) – téma: Dejiny, udalosti, umenie

            Timea Anna Wilmanová (I.O) – téma: Tajomstvá prírody

            Dávid Hajduk (II.O) – téma: Svetobežník

            Annamária Mytníková (I. A) – téma: Góly, body, sekundy

            Matthe Vilk (I. A) – témy: Mozgolamy (15. miesto), Góly, body, sekundy

            Brian Vilk (I. A) – téma: Góly, body, sekundy

            Viktória Kubisová (II. A) – téma: Dejiny, udalosti, umenie (18. miesto)

            Peter  Kollár (V.O) – téma: Svetobežník

            Patrícia Melicherová (VII.O) – téma: Mozgolamy

            Pavel Petrík (VII.O) – téma: Svetobežník (26. miesto)

            Adrián Firment (VII.O) – téma: Svetobežník (17. miesto)

             

            Najlepšie celkové výsledky dosiahol Matthe Vilk, ktorý v celkovom hodnotení skončil na 42. mieste spomedzi 1272 súťažiacich v kategórii G12 (žiaci gymnázií 1. a 2. ročník) a dosiahol tak titul TOP EXPERT.

            P. S. : Ak si chcete otestovať svoje matematické schopnosti a porovnať sa s rovesníkmi zo SR, prihláste sa do súťaže Matematický klokan u svojho vyučujúceho matematiky alebo u A. Farkašovej do 9. 2. 2018.

          • NOVOVZNIKNUTÁ HUDOBNÁ SKUPINA No´N´Sense V GTV

          • Gymnázium Terézie Vansovej nie je len stredná škola s kvalitnou prípravou na vysokú školu, ale dokáže poskytnúť svojim študentom aj kvalitné a zmysluplné trávenie mimoškolského času. Takýmto príkladom je aj novovzniknutá hudobná skupina, ktorej prvá skúška sa datuje od októbra 2017. Škola vyšla svojim študentom v ústrety vytvoriť si kapelu aj kúpou bicích a zároveň poskytla aj priestory na skúšky.

            V súčasnosti v nej pôsobia traja členovia: Šimon Mikluš (1. gitara – dočasný záskok bicích), Jakub Handzilko (2. gitara) a René Štefančík (basgitara). „Vystupujeme pod názvom No´N´Sense a preferovaný štýl hrania je rock – tvrdší, ale aj úplne jemný (no hrať chceme všetko a veľa) a samozrejmosťou  je v budúcnosti aj vlastná tvorba! Naše plány do budúcna sú jednoduché – cvičiť, cvičiť a makať! Makať preto, aby sme našou tvorbou dokázali vyvolať radosť a úsmev na tvárach ľudí.

            Asi ako každá skupina, aj tá naša rieši momentálne nedostatočný počet členov v kapele. V súčasnosti riešime voľnú pozíciu speváka, bubeníka a klávesáka. Preto, ak sa zaujímaš o hudbu (baví  ťa) a chcel by si sa jej venovať v trochu väčšej miere, ako len hrávať a spievať si doma na gauči, tak neváhaj a ozvi sa v kancelárii riaditeľky, resp. ekonomickom úseku školy. Skúšobňa je plne vybavená a my sa budeme tešiť každej novej posile. Záujemca nemusí pochádzať len z radov nášho gymnázia,“ dodal na záver jeden z členov.

          • Úspechy  v  jazykových olympiádach

          •  

                   Okresné a zároveň obvodné kolo Olympiády z anglického a nemeckého jazyka sa konalo  17. a 18. januára 2018 v Bardejove. Medzi sebou súťažili 2 okresy,  Bardejov a Stará Ľubovňa.

            Gymnázium Terézie Vansovej  budú na krajskom kole reprezentovať naši najúspešnejší:  

            Dávid Szomraki , ktorý  získal 1. miesto  v anglickom jazyku, Ľubomír Lang sa umiestnil na 1.mieste, Barbora PodhorskáBranislav Setlák získali 2. miesto, všetci traja v nemeckom jazyku.

            V Poprade naše gymnázium  na Olympiáde v nemeckom jazyku reprezentoval Dávid Hajduk, ktorý vo svojej kategórii získal  2. miesto a tým aj postup na krajské kolo. 

            Úspešnými riešiteľmi sa stali vo svojich kategóriách René Štefančík, Michael Kieran  O´Reilly  v anglickom jazyku a Diana Zimová  v nemeckom jazyku.    

            Srdečne blahoželáme a postupujúcim veľa úspechov v krajskom kole!

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6

        06401 Stará Ľubovňa
        Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová
        mob.: 0911 037 668
        e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk
        http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje