• Úspech osemročného gymnázia na celoštátnom kole v recitácii !

          • Aj tento rok na celoštátnom kole v recitačnej súťaži v nemeckom jazyku, ktorá sa konala 22.06.2018 v Kežmarku, bodovali žiaci osemročného gymnázia. Samuel Haničák zo IV.O  získal 1.miesto v próze, Klára Langová, žiačka II.O, získala 2. miesto v próze a Monika Podhorská tiež z II.O získala 3. miesto v poézii.  Úspešným recitátorom srdečne blahoželáme! 

          • I.O V RTVS

          • Dňa 13.06.2018 sa žiaci I.O zúčastnili zábavno-súťažnej relácie DAJ SI ČAS v RTVS. O 5:00 ráno sa vybrali na dlhú 6 hodinovú cestu autobusom. O 11:30 hod. sa už v budove RTVS pripravovali na natáčanie v štúdiu a o 12:00 štvorica, v zložení kapitánka Tímea Wilmanová, Alexandra Balážová, Dominik Živčák a Filip Bednarčík, bola pripravená zabojovať o víťazstvo. Súťažiacich povzbudzovali ich spolužiaci, ktorí si dokonca pripravili aj transparent s heslom: „Ľubovnianski gymnazisti makajme, víťazstvo si vziať nedajme“. V štúdiu sa odohrával čisto východniarsky súboj: Ľubovňa x ZŠ Levoča. Témou bolo mesto na južnom Slovensku – Štúrovo. Primania si nakoniec vybojovali krásne 2. miesto. Výhru 200 eur si domov nedoniesli, avšak zážitky, spomienky a stretnutie s moderátormi Monikou Zázrivcovou a Mimom Ambrózom im určite závidia viacerí. Ako odmena za reprezentáciu a zviditeľnenie školy bolo nielen obchodné centrum Avion, ale aj nasledujúci deň voľna, ktorý využili na oddych a načerpanie nových síl do ďalších dní.

            A kedy nás uvidíš v televízii?

            15.9.2018 RTVS o 9.00 hod. (sobota)

          • Prírodovedci za poznaním

          • My, seminaristi druhého ročníka, sme sa 18.06.2018 zúčastnili zaujímavej exkurzie, ktorá zahŕňala návštevu Botanickej záhrady v Košiciach, kde sme okúsili chuť a vôňu rôznych rastlín. Na svoje si prišli aj obdivovatelia motýľov. Neskôr sme sa presunuli na pôdu TUKE - fakultu materiálov, metalurgie a recyklácie, kde si na svoje prišli chemici a zvlášť biológovia. Formou pokusov sme sa opäť niečo nové naučili. Biológovia sa venovali imobilizácii biosorbentov v polymerizácii na matrici. Chlorella kessleri, ktorá sa bežne používa v potravinárstve, nám ukázala svoju druhú tvár, a to, že ju môžeme používať ako biosorbent, ktorý dokáže na seba naviazať kovy. V reálnom živote ju teda môžeme použiť ako "čistiaci prostriedok " vo vodách znečistených ťažkými kovmi. Chemici sa pokúšali zistiť molárnu hmotnosť neznámeho kovu za pomoci chemickej reakcie s kyselinou chlorovodíkovou za vzniku vodíka. Čerešničkou na torte bolo zoznámenie sa s elektrónovým mikroskopom, ktorým môžeme vidieť nanočastice pod niekoľko miliónovým zväčšením.

            L.Janíková, S. Kormaníková, II.B

          • Prijímacie konanie - ŠGY - 2. kolo - výsledky

          • Riaditeľka Gymnázia Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa rozhodla o prijatí na denné štúdium do prvého ročníka Gymnázia Terézie Vansovej  Stará Ľubovňa 4-ročného študijného odboru 7902 J gymnázium v  školskom roku 2018/2019 na základe výsledkov prijímacieho konania následovne:

            vysledkova_listina_sgy_2kolo.pdf​​​​​​​



          • MLADÍ ZDRAVOTNÍCI ČERVENÉHO KRÍŽA TRIUMFOVALI V ŠIBE

          • Písal sa deň 15.6.2018. Pre nás, mladých zdravotníkov, to bol deň s veľkým „D“. Už ráno sme vycestovali do obce Šiba pri Bardejove, kde sme sa zúčastnili okresnej súťaže Červeného kríža. Tam nás čakalo náročné preverenie našich záchranárskych schopností. Mesiace sme sa pripravovali na túto súťaž. Museli sme prekonať veľa prekážok. Prešli sme úspešne teoretickým testom o SČK, bezpríspevkovom darcovstve krvi a prvej pomoci. Takisto sme zvládli aj masáž srdca – resuscitáciu. Nakoniec nás ešte čakali štyri stanovištia, na ktorých sme museli predviesť svoje znalosti ohľadom prvej pomoci. Ošetrili sme dievča v bezvedomí, ktoré bolo pod vplyvom alkoholu, dievča, ktoré dostalo epilepsiu, dievča, ktorému prišlo zle, pretože bola diabetička, zopár dievčat, ktoré boli v šoku a nesmeli sme zabudnúť ani na chalana, ktorý nechtiac „schytal“ šíp do brucha. Keď sme sa so všetkým vysporiadali, čakalo na nás menšie občerstvenie. Neskôr sme sa dostali k vyhodnoteniu. Sami sme neverili, čo sa dialo. Družstvo, ktoré reprezentovali Laura Fedorková, Ivana Torbíková, Andrea Kisrchnerová (všetky z 1.B), Adam Tešla a Gabriel Grešák (obaja zo VI.O) sa umiestnilo na krásnom druhom mieste. Druhý tím, ktorý reprezentovali Ľubomíra Vojčáková (2.A), Michaela Selepová (2.B), Alexandra Džurňáková, Alexandra Šlosárová (obe z 3.A) a Denisa Kolumberová (4.B) sa umiestnili na neuveriteľnom prvom mieste. Súťaže sa celkovo zúčastnilo 9 družstiev a Stará Ľubovňa po rokoch obhájila prvenstvo. Boli sme veľmi prekvapení a potešení. Za prípravu ďakujeme pani učiteľke Bolešovej a už teraz sa tešíme na budúci rok!

          • Historicko-prírodovedná exkurzia - Budapešť /II.O, IV.O/

          • Ráno 7. júna o 4:30 hod. sme vyrazili smerom na Košice a odtiaľ do Maďarska. Len čo sme prešli hranice našej vlasti, pani sprievodkyňa nám začala rozprávať zaujímavosti o okolitej krajine. Po dlhých šiestich hodinách sme konečne dorazili do Budapešti. Z autobusu sme vystúpili pred Széchényiho kúpeľmi a prešli sme cez park. Nanešťastie, uprostred našej prehliadky začalo pršať, takže sme opäť nastúpili do autobusu a z jeho paluby sme videli Námestie hrdinov, prešli sme okolo rôznych historických pamiatok ako Bazilika sv. Štefana, Múzeum teroru a ďalších. Neskôr sme vyšli na Hradný vrch, odkiaľ bol nádherný výhľad na celé mesto.

                            Po zhruba dvoch hodinách sme znovu sadli do autobusu a išli sme do Tropicária. Prekvapilo ma, že Tropicárium bolo uprostred nákupného centra. Ale aj tak to bolo super! V malom jazierku plávali aligátori a koi kapry, v niektorých teráriách boli hady, ako napríklad pytóny a v iných mali zase varany komodské alebo chameleóny. Nad hlavami nám lietali exotické vtáky. Vystavené boli aj pavúky, ako tarantuly a čierne vdovy, ale tým sa väčšina oblúkom vyhla. Hlavnou atrakciou Tropicária bolo žraločie akvárium s 11 m dlhým vyhliadkovým tunelom. Tí, ktorých zaujímalo viac Tropicárium ako nákupné centrum, videli aj kŕmenie žralokov potápačmi.

                            O piatej sme už boli na ceste späť domov. Dorazili sme o 23:30 hod. Všetci sme boli unavení, ale za ten zážitok to stálo. Odmenou za taký náročný zážitkový deň bol pre nás voľný piatok.

            Klára Anna Vranovská, II.O

          • Zábavná fyzika a hasiči v Martine

          • 23.mája 2018 sa triedy II.O a IV.O zúčastnili exkurzie z fyziky. Navštívili Centrum popularizácie fyziky pri Gymnáziu P.Tótha v Martine, aby prežili nezabudnuteľné dve hodiny s p.Beňuškom. Jeden pokus striedal druhý a žiaci sa aktívne zapájali. Táto hodina ukázala, že fyzika vie byť  zábavná. Potom žiaci navštívili hasičskú stanicu, obzreli hasičské autá, vyskúšali si cvičný polygón a obohatení o nové zážitky  sa vrátili domov.

          • Darovanie krvi

          • Dňa 8.6. 2018 bolo ráno v Ľubovnianskej nemocnici na oddelení transfuziológie rušno. Žiačky III.A a III.B triedy sa v rámci seminárov z biológie pod vedením pani učiteľky Bolešovej podujali na dobrovoľnej a hlavne dobrej veci a rozhodli sa darovať krv. Celý proces nebol veru krátky a po vyplnení formulára a následnom absolvovaní testov krvi sme mohli prejsť k samotnému darovaniu. Keďže poskytnúť takto dobrovoľne svoju krv môže iba osoba staršia ako 18 rokov, pre mnohé žiačky to bolo prvýkrát, čo využili túto možnosť a mohli tak spraviť dobrý skutok pod záštitou nášho gymnázia. Veľká vďaka patrí aj milému personálu, ktorý nám umožnil priamo sa zúčastniť a sledovať proces darovania tejto vzácnej tekutiny. Po doplnení tekutín a cukru sme sa mohli s dobrým pocitom vrátiť naspäť na vyučovanie či domov.

          • Prijímacie konanie - 2. kolo

          • Riaditeľka Gymnázia Terézie Vansovej, 17. novembra 6, 064 01 Stará Ľubovňa po prerokovaní v Pedagogickej rade  rozhodla, že sa budú konať prijímacie skúšky v ďalšom termíne ( 2. kolo ) na nenaplnený počet miest pre žiakov, ktorých možno prijať do dvoch tried prvého ročníka  4-ročného študijného odboru 7902 J gymnázium na počet voľných miest 15.

            2. kolo prijímacích skúšok sa  bude konať 19. júna 2018.

            Prihlášky na štúdium je potrebné doručiť do 11. júna 2018 na adresu školy: Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, 064 01 Stará Ľubovňa

            Podrobné informácie získate tu: 2._kolo_PS_-_oznamenie.docx

          • Víťazka na Jazykovom kvete

          • Po krajskom semifinálovom a postupovom finálovom kole čakalo na čerstvú maturantku Natáliu Timanikovú záverečné celoslovenské finále v Nitre. 1. júna cestovala na západné Slovensko reprezentovať našu školu v umeleckom prednese v cudzom jazyku  na akreditovanú súťaž Jazykový kvet 2018. Natália súťažila v III. kategórii - anglický jazyk, s montážou od ruského básnika Sergeja Jesenina. Aj napriek miernym organizačným problémom, spadnutému softvéru a časovej tiesni kvôli posledným spojom na východ, si naša reprezentantka vybojovala 1. miesto. Blahoželáme jej ku krásnemu úspechu, ktorý získala ako poslednú bodku v reprezentácii našej školy.

          • Školský basketbalový turnaj

          • V utorok 5. júna 2018 sa v  telocvični roztriasli basketbalové koše pod náporom striel študentov ôsmych tried našej školy, ktorí sa zúčastnili basketbalového turnaja. Družstvá pozostávali z minimálne štyroch mixovaných hráčov, ktorí hrali v dvoch skupinách systémom každý s každým.

            Prvú skupinu tvorili družstvá I.O, II.O, IV.O a 3.B a v druhej skupine hrali VI.O, 2.A, 2.B a 3.A. V semifinále sa stretli 3. B s 2.A a v po bojovnom výkone oboch družstiev sa šťastena priklonila k 2.A. Druhý semifinálový zápas odohrala IV.O s 3.A, v ktorom jednoznačne dominovala skúsenejšia 3.A. O 3. miesto bojovali medzi sebou IV.O s 3.B, no mladší tím neudržal krok so staršími spolužiakmi, a tak na 3. mieste skončilo družstvo 3.B. Vo finále si zahrali 2.A a 3.A a obe družstvá predviedli naozaj bojovný výkon, avšak kvôli neúspešnej streľbe 3.A kapitulovala a z 1. miesta sa radovalo družstvo 2.A.

            Výsledky:

            1. miesto 2.A

            2. miesto 3.A

            3. miesto 3.B

            Okrem družstiev, ktoré sa umiestnili na prvých troch miestach, bol odmenený aj najlepší strelec turnaja, žiak 3.A, Dominik Halama. Objavom turnaja bolo družstvo IV.O, ktoré predviedlo sympatický a bojovný výkon.  

            Do organizačného tímu patrili rozhodcovia Igor Varchol, 2.A, Maroš Konkoľ, 3.B a Dominik Halama, 3.A, zapisovateľky Lucia Konevalová, Lívia Pristáčová. časomeračka Lea Šelestáková a ukazovateľka skóre Mária Smoleňová, všetky zo IV.O. Na plynulý priebeh turnaja dozerali Mgr. FidermákMgr. Hennel.

            Všetkým zúčastneným treba poďakovať, víťazom blahoželáme a veríme, že sa opäť stretneme na ďalšom športovom podujatí.

          • Som na tebe závislý... 

          • „Používanie mobilných telefónov počas vyučovania rieši školský poriadok, ale počas prestávok žiaci často surfujú po rôznych stránkach, hrajú hry a kontrola je vtedy skoro nemožná. Preto sa naša škola rozhodla zapojiť do projektu „Som na tebe závislý...“. Podľa nášho názoru je jedinou cestou pravidelné vzdelávanie prístupnou formou. Okrem toho, žiaci často nevedia vyberať vhodné a správne informácie. Telefón im väčšinou slúži ako prostriedok zábavy, maximálne ako kalkulačka a fotoaparát,“ uviedla koordinátorka projektu Mgr. Ivana Hurtošová, zástupkyňa Gymnázia T. Vansovej,, „od žiakov cieľovej skupiny sme očakávali, že sa naučia odhaliť riziká sociálnych sietí, zvažovať, ktoré informácie a fotografie uverejnia. Mali by vedieť spozorovať príznaky závislosti na internetových hrách u kamarátov, spozorovať zmeny správania u spolužiakov, ktorí by mohli byť obeťami kyberšikany.“
                     Súčasťou projektu bol úvodný koncert OZ Phantasia s témou kyberšikany. Výchovný koncert sa uskutočnil 05.12.2017 v priestoroch kina Tatra v Starej Ľubovni.
                     Druhá časť projektu obsahovala aktívnu prácu žiakov I.O až VI.O triedy.

                     Žiaci I.O triedy pod vedením svojej učiteľky nacvičili krátke divadielko. Prevtelili sa do malých šedých myšičiek a vo svojom predstavení ukázali, ako dnes deti kvôli počítačovým hrám a sieťam prichádzajú o kamarátov a oberajú sa o zážitky z osobných stretnutí. Vyvrcholením bola ukážka možného aktívneho využívania mobilov na vyučovacích hodinách. Stačí tvorivý, nadšený učiteľ.
                   Žiaci II.O využili hodiny výtvarnej výchovy. Na základe príbehov s tematikou kyberšikany vytvorili komiksy. Štyri najlepšie sa vybrali a nechali vytlačiť na zadnú stranu podložky do zošita. Podložky dostali všetci žiaci školy a navyše mohli na stránke školy hlasovať za jeden najlepší výtvor. Víťazné práce boli odmenené.

                   V IV.O triede žiaci pracovali na hodinách chémie. Ich úlohou bolo vybrať si, pripraviť a zrealizovať pokus. Pokus si nahrávali na mobilný telefón a následne video spracovali do krátkeho filmu. Zo všetkých videí následne vytvorili výučbové DVD, ktoré sa dá použiť aj na ďalších hodinách chémie.
                   Poster vytvorený žiakmi V.O triedy je umiestnený na najfrekventovanejšom mieste školy. Obsahuje rizikové miesta na internete, kde sa mladí najčastejšie stretávajú s kyberšikanou a rady, ako postupovať a na koho sa obrátiť, ak už k šikanovaniu dôjde.
                  „Loď do neznáma..." aktivita najstarších žiakov. Išlo o žiakov VI.O triedy. Ich úlohou bolo vymyslieť príbeh a natočiť krátky film s problematikou kyberšikany.
                  Záverečnou časťou projektu bolo spoločné stretnutie žiakov, rodičov a učiteľov na záverečnej konferencii s názvom „Spolu...". Konferencia sa konala 26.04.2018 v školskej jedálni. Žiaci jednotlivých tried predstavili svoje výstupy.

                  Na záver možno dodať, že mobilný telefón v rukách dieťaťa či sociálne siete nemusia byť len zlom, ak budeme všetci spolu sledovať pohyb detí na internete, budeme vnímaví a zaregistrujeme aj tie najmenšie zmeny v správaní detí, ktoré by mohli viesť k vážnejším problémom.
             

          • Prijímacie konanie - OGY - 1. kolo - výsledky

          • Riaditeľka Gymnázia Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa rozhodla o prijatí/neprijatí na denné štúdium do prvého ročníka Gymnázia Terézie Vansovej  Stará Ľubovňa 8-ročného študijného odboru 7902 J gymnázium v  školskom roku 2018/2019 na základe výsledkov prijímacieho konania následovne:

            vysledkova_listina_z_prijimacieho_konania_-_1.kolo_-_8-rocne_studium.pdf

            Odvolanie_proti_rozhodnutiu_o_neprijati_na_studium_2018_VZOR8.docx​​​​​​​

            Zápis prijatých uchádzačov na štúdium sa uskutoční v termíne od 18. mája do 24. mája 2018 od 08.00 hod. do 16.00 hod. v kancelárii školy. Pri zápise zákonný zástupca predloží zápisný lístok, ktorý mu vydala základná škola.

            Uchádzači, ktorí sa umiestnili na miestach 27. až 30. sa môžu odvolať do 5 dní odo dňa doručenia rozhodnutia. O aktuálnom stave zapísaných uchádzačov sa môžete informovať aj telefonicky na čísle 0911 037 668.  

          • Prijímacie konanie - ŠGY - 1. kolo - výsledky

          • Riaditeľka Gymnázia Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa rozhodla o prijatí/neprijatí na denné štúdium do prvého ročníka Gymnázia Terézie Vansovej  Stará Ľubovňa 4-ročného študijného odboru 7902 J gymnázium v  školskom roku 2018/2019 na základe výsledkov prijímacieho konania následovne:

            vysledkova_listina_z_prijimacieho_konania_-_1.kolo_-_4-rocne_studium.pdf

            Odvolanie_proti_rozhodnutiu_o_neprijati_na_studium_2018_VZOR.docx​​​​​​​

            Zápis prijatých uchádzačov na štúdium sa uskutoční v termíne od 18. mája do 24. mája 2018 od 08.00 hod. do 16.00 hod. v kancelárii školy. Pri zápise zákonný zástupca predloží zápisný lístok, ktorý mu vydala základná škola.

            Uchádzači, ktorí sa umiestnili na miestach 61. až 70. sa môžu odvolať do 5 dní odo dňa doručenia rozhodnutia. O aktuálnom stave zapísaných uchádzačov sa môžete informovať aj telefonicky na čísle 0911 037 668.  

             

          • Krajské a celoslovenské kolo vo volejbale študentov stredných škôl

          • Po víťazstve na krajskom kole sa naši študenti zúčastnili celoslovenského kola, ktoré sa uskutočnilo v dňoch 2. a 3.mája 2018 v Detve. Po perfektnom výkone sme obsadili druhé miesto. V skupine a semifinále sme vyhrali všetky zápasy 2:0. Žiaľ finále sme prehrali s COP Trečín, za ktorý hralo 12 reprezentantov Slovenska.

            Blahoželáme!

          • Jednou nohou v Martine, druhou na Žiarskej chate

          • Slniečko krásne svieti, je príjemne teplo a študenti navštevujúci seminár z fyziky, druháci a pozbieranci z iných tried nervózne stepujú pred dverami autobusu, len aby si obsadili čo najlepšie miesto. V tento krásny deň, 27.4.2018, sa zúčastnili títo študenti pod velením pani profesorky Semanovej a Haničákovej exkurzie do Martina, kde navštívili Centrum popularizácie fyziky pri Gymnáziu Viliama Paulínyho – Tótha. Prednáška bola naozaj veľmi pútavá a dokonca mali príležitosť vyskúšať si fyzikálne pokusy na vlastnej koži. Fyzika sa zdala razom zábavnejšia. Tí šikovnejší dokonca dostali odmenu v podobe jednotky. Po tomto zaujímavom zážitku nasadli späť do autobusu a vybrali sa na menšiu túru na Žiarsku chatu. Povzbudení štyrmi hodinami v autobuse sa plní energie rozbehli (niektorí doslova rozbehli) po ceste hore. Na Žiarskej chate sa občerstvili pred namáhavou cestou  domov. Na takýto výlet budú spomínať ešte dlho, pretože vzniklo veľa jedinečných hlášok, fotiek a hlavne spoznali inú stránku fyziky a v neposlednom rade vyvetrali hlavy od školských povinností.

          • Paríž-Londýn

          • Tak ako po iné roky, aj tento rok naša škola zorganizovala poznávací zájazd z anglického jazyka spojený s návštevou Londýna.  My, študenti Gymnázia Terézie Vansovej, konkrétne I.A, I.B, V.O a II.B, sme sa v pondelok 23. apríla vybrali na cestu, ktorá  síce bola dlhá a náročná, ale v dobrej atmosfére. Čas sme si krátili spevom, hraním kariet a po noci v autobuse sme sa zobudili v rozprávkovom Paríži. Náš sprievodca nám ho predstavil v celej svojej kráse. Ako prvú sme navštívili Baziliku Sacré-Cœur, odkiaľ sme mali krásny výhľad na toto známe mesto. Keď sme stáli pri  Víťaznom oblúku, uvedomili sme si, že tu sa náš výlet ešte len začína.  Ďalej sme mali možnosť vidieť Notre-Dame, múzeum Louvre a mnohé iné pamiatky. Úžasný deň v Paríži sme zakončili dych berúcim výhľadom z Eiffelovej veže. Na druhý deň sme pokračovali v ceste za hlavným bodom nášho zájazdu, Londýnom. Počas cesty trajektom sme mohli obdivovať biele kriedové skaly- Cliffs, ktoré sme zhodou okolností spomínali na hodinách geografie. V observatóriu Greenwich sme mohli prekročiť  pomyselnú hranicu, ktorá rozdeľuje zemeguľu na západnú a východnú časť. Večer sme sa zoznámili s našimi hosťovskými rodinami a hneď ráno sme sa vydali do ulíc Londýna, kde sme mali možnosť vidieť Big Ben, Westminster, Buckinghamský palác a jeho záhrady, Trafalgarské námestie a iné pamätihodnosti. Najväčším zážitkom však pre nás bol pohľad na toto veľkomesto z London Eye. Navštívili sme aj Tower of London, Tower Bridge, ikonickú Oxford street a naším zlatým klincom dňa sa stala návšteva múzea voskových figurín Madame Tussauds. Po neuveriteľnom týždni nasledovala cesta domov. Vrátili sme sa šťastní a s veľkým množstvom krásnych spomienok.

            Študenti GTV

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6

        06401 Stará Ľubovňa
        Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová
        mob.: 0911 037 668
        e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk
        http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje