• CENA I. STUPŇA TELEVÍZIE MARKÍZA PRE GYMPLOVINY

          • V dňoch 20.-21.04.2018 sa v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra vo Zvolene konalo slávnostné vyhodnotenie 24. ročníka celoslovenskej novinárskej súťaže stredoškolákov           a vysokoškolákov s názvom Štúrovo pero. Chýbať nesmel ani časopis Gymploviny                 z Gymnázia Terézie Vansovej v Starej Ľubovni. V konkurencii 72 časopisov si vybojoval CENU I. STUPŇA TELEVÍZIE MARKÍZA, čo je akoby 4. miesto v celkovom poradí. Súčasťou týchto dvoch dní boli aj rôzne besedy, diskusie, ktoré majú mladých nadaných redaktorov naučiť opäť niečo nové z remesla žurnalistiky. Tieto stretnutia, napríklad s pánom prezidentom Slovenskej republiky Andrejom Kiskom, bývalým ministrom kultúry pánom Marekom Madaričom či redaktormi Denníka N, absolvovala štvorica redaktorov v zložení: Martina Pavlinská, Lucia Ňaňková, Adrián Jaržembovský a Erik Pavlišín.

            K úspechu gratulujeme a držíme palce do ďalších vydaní časopisu Gymploviny.

             

            Text, foto: Erik Pavlišín

          • Noc strávená v triede

          • Ostať po škole a dokonca v piatok máva za následok vytrhané vlasy a sklený pohľad študenta.
            Paradoxne, na I.O v Gymnáziu Terézie Vansovej však stresový faktor 10 neplatil. A 20. apríla sa na to vyslovene tešili.

             

            „Ide o novovytvorený kolektív, ktorý je spolu len pár mesiacov. Preto som sa rozhodla pripraviť im nocovanie v škole, aby sa viac spriatelili a spoločne prežili čas. A samozrejme, aby zabudli na školské starosti a trochu takpovediac vypli,“ vysvetlila pozadie netradičnej akcie Veronika Bolešová, ktorá sa na svojich zverencov, spolu s Monikou Vilinovou, poriadne pripravila. A tak, hoci žiaci prúdili do školy už od piatej, nestihli sa nudiť ani sekundu. Okrem pizze (šunkovo – syrovej a sladkej havajskej) bolo pre nich pripravené pozeranie filmu, čítanie kníh (nie učebníc), počúvanie pesničiek a tiež hra so slovami, v ktorej nerozhodujú znalosti, ale dôvtip - Páli vám to. „Bolo to úžasné. Páčilo sa mi všetko, no asi najviac hranie spoločenských hier a kariet,“ vyznal sa neskôr Samuel Šebo, ktorého bavili hlavne Monopoly. Okrem nich však boli pre 22 „poškolákov“ pripravené ďalšie klasiky - Človeče, Twister či Dobble. A samozrejme, zabudnúť netreba ani na špeciálny bonus: pozvanie FS Ľubovňan na nácvik ich programu.
            Nepochybne najviac sa ale všetci tešili na netradičné spanie - v spacákoch. A hoci v triede vládla tma černejšia než tiene okolitých bytoviek, strach nemal nik. I keď na niektorých sadol spánok až nadránom...

            Text: T. Veverka, foto: Filip Budzák

          • Matematický klokan

          • Dňa 19. marca 2018 riešilo 52 študentov našej školy testy v rámci medzinárodnej matematickej súťaže pre žiakov ZŠ a SŠ Matematický klokan. V týchto dňoch boli zverejnené výsledky, podľa ktorých sa medzi 20% najúspešnejších vo svojich kategóriách dostali (v zátvorkách je uvedené, koľko % žiakov malo v danej kategórii menej bodov):

            Filip Škvára (IV.O) – umiestnil sa v kat. Kadet 9 na 15. – 20. mieste na Slovensku (99,2)

            Marek Kopinský (IV.O) – kat. Kadet 9  (96,9)

            Patrik Satke (I.A) – kat. Kadet G12 (90,1), Janka Kolcunová (V.O) – kat. Kadet G12  (90,1)

            Patrícia Melicherová (VII.O) – kat. Junior G34 (86,9)

            Ján Labant (IV.O) – kat. Kadet 9 (82,3)

            Adrián Šidlovský (IV.O) – kat. Kadet 9 (80,4)

            Tešíme sa nielen z výsledkov najúspešnejších, ale aj z toho, že žiaci sa aj napriek účastníckemu poplatku  v hojnom počte prihlásili do tejto súťaže a tým prejavili záujem o matematiku.

          • Jazykový kvet 2018

          • Dňa 9.4.2018 sa dve študentky z Gymnázia Terézie Vansovej, Natália Timaniková (VIII.O) a Viktória Kubisová (II.A), zúčastnili krajského finále recitačnej súťaže v cudzom jazyku Jazykový kvet 2018 v Prešove. Reprezentáciu školy a okresu vzali naozaj vážne a podarilo sa im vybojovať naozaj krásne umiestnenia. Maturantka Natália Timaniková sa umiestnila na 1. mieste a tým si vyrecitovala postup na celoslovenské kolo súťaže. Druhé miesto patrilo Viktórii Kubisovej.

            Obom k úspechu gratulujeme a Natálii držíme palce na celoslovenskom kole súťaže.

          • Deň učiteľov 2018

          • Žiacka školská rada v spolupráci so študentami Gymnázia Terézie Vansovej sa rozhodli usporiadať celoškolskú anketu o Najlepšieho profesora GTV. Práve v tento svetový deň mali žiaci možnosť poďakovať sa aj takouto formou svojim skvelým učiteľom za ich prácu a prístup k ich náročnému povolaniu. Trom najlepším profesorom boli venované darčeové poukážky.

            1. Cena: Mgr. Ivan Kormaník – Splav Hrona (12,5 km) pre 2 osoby

            2. Cena: Mgr. Veronika Bolešová – Medová masáž v Salóne Lucka v Bratislave

            3. Cena: RNDr. Jana Haničáková – Návšteva Domu naopak v Liptovskom Mikuláši

            … Za všetkých študentov Vám, milí naši profesori, ďakujeme,víťazom blahoželáme a veríme, že budete stáť pri nás aj naďalej … s úsmevom, trpezlivosťou a učiteľským odhodlaním, tak ako doteraz J

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN 2018

          • II. kategória (5.-6. ročník)

            Tímea Anna Wilmanová, I.O - 3. miesto (próza)

            Nina Švedlárová – výborný prednes (poézia)

            III. kategória (7.-9. ročník)

            Tamara Pagorová, II.O – výborný prednes (poézia)

            IV. kategória (SŠ)

            Barbora Podhorská, VII.O – 2. miesto (poézia)

            Soňa Sokolová, III.B – výborný prednes (poézia)

            Andrea Kirschnerová, I.B – výborný prednes (próza)

          • Prednáška z fyziky

          • Dňa 21.marca sa na Gymnáziu Terézie Vansovej v Starej Ľubovni uskutočnili zaujímavé prednášky na hodinách fyziky. To, že sa nejedná o bežnú hodinu fyziky sme si všimli hneď od začiatku, keď sme skúšali aký studený je tekutý dusík. Na vlastnej koži sme tak ucítili, že -210˚C je celkom dosť. Celá prednáška sa niesla v duchu nanofyziky ako budúcnosti ďalšieho skúmania a objavovania sveta. Dokázali sme si, že aj obyčajná baterka dokáže zapáliť oceľ, ktorá nám zhorí na popol priamo pred očami. Zistili sme, že aj kvapalina môže byť magnet a priamo sme si dokázali aj jej magnetické účinky. Na záver sme si povedali aké všestranné je využitie nanofyziky v praxi a že jej prínos pre svet, zvlášť pre medicínu je obrovský. Takéto hodiny „fyzikálnej praxe“ majú veľký prínos na celkové vzdelanie študentov a preto sa tešíme aj do budúcnosti na podobné hodiny. Túto hodinu pripravil Ľuboš Nagy, študent Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach. 

          • Náboj 2018 - gratulujeme!

          • V piatok 23.3.2018 sme sa zúčastnili medzinárodnej matematickej súťaže družstiev Náboj 2018 v Košiciach. Celkovo súťažilo viac ako 800 družstiev  v 15 mestách Európy. Našu školu reprezentovalo družstvo Seniorov – Stašák(VIII.O), Borovský(IV.B),Melicherová (VII.O), Šutor, Orlovský (III.A),  a Juniorov – Satke, M.Vilk, Jurák(I.A),Štucka(I.B),J.Kolcunová(V.O). Obe družstvá bojovali s plným nasadením a s ich výsledkami môžeme byť spokojní. Seniori dosiahli  vynikajúce 5.miesto v Košiciach a 18. miesto na Slovensku . Teší nás, že dokázali držať krok s matematickými gymnáziami. Súťaž ukázala, že je veľa študentov, ktorých matematika baví a radi súťažia.

          • Prázdninová škola

          • V dňoch 26. až 28.februára sa na Gymnáziu Terézie Vansovej v Starej Ľubovni uskutočnil už druhý ročník jarnej prázdninovej školy. Hlavnou úlohou bolo ukázať záujemcom o štúdium našu školu a presvedčiť ich, že práve naše gymnázium je pre nich tá správna voľba. Spolu sa jej zúčastnilo vyše 45 študentov zo základných škôl z celého okresu. Všetci žiaci boli rozdelení do dvoch veľkých skupín. Deviataci, ktorí majú záujem o štvorročné štúdium a piataci, ktorí majú záujem o osemročné štúdium. Prvý deň patril chémii a biológií. Zatiaľ čo v biologickom laboratóriu si žiaci mohli naživo skúsiť posadiť vlastné rastliny a vytvoriť tak prvé jarné priehrady v chemickom laboratóriu sa rozprávalo o chemických reakciách. Ale čo by to bola chémia bez pokusov ? Tých bolo na rozdávanie. Najviac žiakov zaujala tzv. chemikova záhradka. Druhý deň sa niesol v znamení fyziky, matematiky a cestovania s cestovnou agentúrou GTV. Vo fyzikálnom laboratóriu si záujemcovia o štúdium, budúci študenti, vyskúšali pracovať s rôznymi meracími prístrojmi a pomôckami. V matematickej triede si žiaci mohli preveriť svoje schopnosti pred celoštátnym testovaním, ako aj pred prijímacími skúškami. Celá prázdninová škola bola najmä o reálnych poznatkoch, teda praxi, ktorú si jej účastníci odniesli. Tak to bolo aj v tretí deň. Ten bol najmä jazykový. Slovenčina, angličtina, nemčina, ale aj informatika si v tento deň našli svoje miesto. Počas celých troch dní záujemcov o štúdium doprevádzali a pomáhali naši študenti. Na záver tretieho dňa všetci účastníci dostali certifikát účasti na druhom ročníku jarnej prázdninovej školy. Pevne veríme, že sa im u nás páčilo a v septembri sa uvidíme.

          • Keď ASSR oslovuje aj našich študentov

          • Po minuloročnej návšteve ASSR v GTV nás práca dobrovoľníkov natoľko zaujala, že sme sa my, mladí záchranári, Ivana Torbíková, Laura Fedorková, Adam Tešla a Gabriel Grešák, stali súčasťou Asociácie samaritánov Slovenskej republiky. V dňoch 16.-17.3. sme sa zúčastnili školenia prvej pomoci v Starom Smokovci. Preverili sme si svoje zručnosti, dozvedeli sme sa nové informácie a vymoženosti o podávaní prvej pomoci. Vyskúšali sme si aj KPR, fixáciu krku, celej chrbtice a jednotlivých končatín. Dokonca sme už aj stihli ísť na svoju prvú samaritánsku akciu. Dňa 23.3. sme deťom v Chmeľnici ukazovali resuscitáciu, fixáciu, naše vybavenie a decká si mohli zasúťažiť so spine boardom. Cítili sa ako ľudia, ktorí zachraňujú ľudské životy.

            Ešte nás čakajú ďalšie dve školenie, no my už teraz vieme, že sme sa rozhodli správne! Máme z toho vynikajúce pocity a tešíme sa na naše ďalšie akcie.

          • Policajný zbor v Starej Ľubovni privítal mladých záchranárov

          • Pre niekoho je streda 21.3. obyčajný deň, no pre nás, členov krúžku Mládež červeného kríža, bola zaujímavá. Na siedmej vyučovacej hodine sme sa spolu s pani učiteľkou vybrali na políciu. Nie však za účelom vyšetrovania, ale absolvovať prednášku o práci Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Starej Ľubovni. Mali sme možnosť vidieť cely predbežného zadržania. Ďalej sme prechádzali poschodie po poschodí, kde nám pán policajt vysvetľoval jednotlivé druhy činností. Na jednom z poschodí pracovali dopravní policajti, na ďalšom bolo obvodné oddelenie, ktoré má na starosti poriadok a ochranu pred trestnou činnosťou v meste. Zaujala nás miestnosť, kde boli vystavené uniformy, ktoré policajti nosili v minulosti. Neskôr sme sa presunuli do zasadačky, kde nás potešili stoličky, na ktoré sme si unavení posadali. Počúvali sme prednášku a sledovali videoukážky z výcviku psov s kynológmi. Na záver nám pán policajt ochotne zodpovedal na naše zvedavé otázky.

            Návšteva polície nás zaujala, za čo nášmu sprievodcovi kpt. Ženčuchovi ďakujeme!

          • Jazykový kvet 2018

          • V jedno sychravé utorňajšie ráno, konkrétne šiesteho marca, sa žiačky z Gymnázia T. Vansovej, Natália Timaniková (VIII.O) a Viktória Kubisová (II.A), zúčastnili krajského semifinále recitačnej súťaže v cudzom jazyku Jazykový kvet 2018, ktoré sa uskutočnilo v Prešove. Napriek tomu, že čelili ťažkej konkurencii, obe si vybojovali postup na krajské finále, ktoré sa tiež bude konať v Prešove.

            K úspechu gratulujeme a prajeme veľa šťastia v krajskom finále!

          • „Hands on particle Physics“ International Masterclasses

          • (Odhalenie sveta kvarkov a leptónov prostredníctvom analýzy reálnych dát.)

            14.marec 2018 sa na Gymnáziu Terézie Vansovej v Starej Ľubovni neniesol iba v znamení maturitných skúšok z matematiky ale aj zaujímavou návštevou z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, konkrétne z katedry Experimentálnej a Kvantovej fyziky. Tí nám rozdelili deň na päť častí. V prvej sme sa dozvedeli, že protóny nie sú najmenšie častice, ale že moderná fyzika vie, že aj oni sa skladajú z veľkého množstva ďalších častíc. V druhej časti si ďalej rozobrali význam takýchto malých častíc na fungovanie sveta. V tretej sme zistili ako a kde vedci prišli nato, že takého častice existujú a podobným spôsobom, pomocou simulácie v počítačovom programe, sme v štvrtej časti aj my hľadali častice a na chvíľu sme sa tak stali pracovníkmi CERN-u (Európsky program pre jadrový výskum), ktorí k svojej práci využívajú najväčší urýchľovač častíc na svete, ktorý je zároveň aj najväčších technologickým zariadeným aké bolo kedy na svete postavené. Piata časť patrila kvízu, ktorého najlepší piati riešitelia si odniesli hodnotné ceny. Prednáška rozšírila študentom obzor poznania v oblasti kvantovej fyziky.

          • Najzdatnejší stredoškolák

          • ABSOLÚTNY VÍŤAZ : Peter Vislocký

            Kategória:

                            dievčatá    1.miesto Natália Timaniková

                                            2.miesto Janka Tomková

                          

                           dorastenci   1.miesto Jakub Chmeliar (nad 175 cm)

                                             1.miesto Tomáš Podhorský (pod 175 cm)

                                             2.miesto Peter Kuruc (pod 175 cm)

                       

             

             

          • FS Ľubovňan

          • „Čakáme a nevnímajúc čas si užívame vlastnú šatňu. V tom príde niekto zo zodpovedných a ohlási, že náš čas nadišiel. Prichádzame do zákulisia historickej budovy Divadla Jonáša Záborského v Prešove a pripravujeme sa na našu veľkú chvíľu. Prichádzajú prvé známky stresu a my dúfame, že ho necháme v zákulisí.“ Sme veľmi radi, že sme mohol byť súčasťou odovzdávania cien pre najúspešnejších športovcov v Prešovskom samosprávnom kraji. Dúfame, že sa všetkým prítomným naše prepojenie tradičných folklórnych prvkov a moderných rokových prvkov páčilo a tešíme sa na nový rok plný výziev, tancov a Folklórneho súboru Ľubovňan.

          • Po stopách spišských Nemcov

          • Kým sa končiace ročníky potili nad maturitnými testami zo SJL, triedy I.O a II. O sa vybrali na vzdelávaciu exkurziu s názvom Po stopách spišských Nemcov do kaštieľa Strážky.

            Slovensko obýva veľa národností. Jednou z nich sú práve Nemci. Žiaci sa dozvedeli všetko o udalostiach, ktoré predchádzali príchodu nemeckých kolonistov, cez ich pozvanie našimi kráľmi, pôsobenie v Uhorsku, ich prínos pre mnoho oblastí života. Zaujímavé boli aj informácie o ich zvyklostiach, právach a o ich vzťahu s pôvodným obyvateľstvom.

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6

        06401 Stará Ľubovňa
        Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová
        mob.: 0911 037 668
        e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk
        http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje