• Veľké stužkové defilé 4. B GTV

          • Naše náročné prípravy na stužkovú vyvrcholili v netypický deň. Štvrtok, 16.11.2017, sa už od skorého rána niesol v znamení žehlenia košieľ a nekonečným čakaním na posledné úpravy mejkapu a vlasov. Od štvrtej sme sa postupne schádzali v Palme. S blížiacou sa šiestou hodinou sa zvyšoval počet rodičov v sále priamo úmerne s hladinou adrenalínu. A už to začalo. Nervozitu a napätie vystriedala radosť z pripnutej stužky. Zábava sa mohla začať! Po oficiálnej časti a príhovoroch pokračovalo niekoľko tanečných kôl, ktoré zahŕňali učiteľský aj rodičovský tanec. Náš program pobavil nejedného diváka, počnúc učiteľmi, rodičmi až po známych a priateľov. Tieňové divadlo, liliputi, hriešny tanec, rómsky stand-up či folklórny jumping umocňovali všetkým prítomným kultúrny zážitok.

            Po poriadnej dávke tanca a zábavy nás tesne po polnoci čakala čierna kronika, počas ktorej sme si vypočuli úprimné básničky šité na každého z nás a odpálili si svoju sviečku od triednej profesorky. Všetci sa nestačili diviť, keď na podnose s poskladanými sviečkami vypukol menší „požiar“, ktorý sa však vďaka rýchlemu a efektívnemu zásahu triednej profesorky podarilo dostať pod kontrolu. Nezabudli sme sa pochváliť ani zábermi z kradnutia triednej knihy, ktoré sme pre našich rodičov premietli po skončení čiernej kroniky. Rodičov naše herecké výkony príjemne prekvapili a našu usilovnú hereckú prácu ocenili bohatým potleskom. Z ich usmievavých tvárí a lesklých pohľadov sme vycítili, že sú na nás hrdí.

          • Červené more

          • Prvý decembrový deň patrí Svetovému dňu v boji proti AIDS. Skratka AIDS znamená SYNDRÓM ZÍSKANEJ IMUNITNEJ NEDOSTATOČNOSTI. AIDS je názov 4. štádia infekcie HIV. Byť HIV+ neznamená byť okamžite chorý na AIDS. Trvá často niekoľko rokov, kým štádium AIDS prepukne. Cieľom boja proti HIV (AIDS) je prispieť k zníženiu počtu nových infekcií HIV, prispieť k zlepšeniu prístupu k prevencii, liečbe starostlivosti, podpore a k udržaniu kvality života ľudí s HIV (AIDS).

            Naša škola sa tiež stala spolupodieľateľom sa tohto svetového dňa. Študenti prišli do školy v symbolickej farbe – červenej. Dali si na seba červené tričko, rolák, blúzku, sveter, pulóver, šatku, nohavice či ponožky. Červené more. Asi takto by sa dalo charakterizovať piatkového dopoludnie v gymnáziu.

          • Študenti VIII.O Gymnázia T. Vansovej stužkovali

          • V ten večer sa všetko zastavilo. Vo vzduchu viselo niečo zvláštne krásne. Po ôsmich rokoch sme tam stáli všetci spolu pred našimi učiteľmi, našimi rodičmi, ktorí so zatajeným dychom čakali, kedy sa symbolikou udelenia zelenej stužky začne naša cesta v ústrety maturite a všetkému, čo príde po nej. Bol 24. november, deň našej stužkovej. Ani sme si nestihli uvedomiť, že po rokoch objednávania, mesiacoch vybavovania a týždňoch skúšania a trénovania... Zrazu to bolo tu. Uvedomovali sme si, aká to bola vzácna chvíľa. Rozhodli sme sa užiť si to naplno. S nádejou a odvahou sme prijali stužky a pripili si na našu budúcnosť. Po dobrom jedle sme vytancovali našich rodičova profesorov, ktorých sme neskôr, vo večernom programe, previedli ôsmimi rokmi nášho študentského sveta. Ich smiech a láskyplné pohľady nám boli dostatočnou odmenou.  Potom, ako skončila úprimná čierna kronika,si každý vzal svoju črepinu pre šťastie z džbánu, z ktorého sme sa všetci napili a triedny profesor ho po tanci rozbil na kúsky. Aj keď sa rozpŕchneme po svete, vždy budeme mať niečo, čo nás bude spájať, na čo budeme spomínať. To, čo sme si spolu prežili, v nás ostane navždy. A ďalej? Ďalej nasledovalo to, na čo sme tak dlho čakali. Sen noci stužkárskej.

          • RÚVZ v Starej Ľubovni privítalo mladých zdravotníkov

          • Zvonček zahlásil začiatok siedmej hodiny, no pre nás, členov krúžku Mládeže červeného kríža, malý výlet.

            „Príďte nás pozrieť i niekedy nabudúce. Radi vám ukážeme aj iné, ďalšie oddelenia,“ privítala nás riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Starej Ľubovni. Mali sme možnosť dozvedieť sa o poradniach či službách, ktoré sú v týchto priestoroch ponúkané, no väčšina ľudí zatiaľ ani nevie, že čosi také existuje.

            Medzitým, čo sme my s úžasom počúvali riaditeľkine slová, jedna z pracovníčok poradne zdravia si vzala do parády našu pani profesorku Bolešovú. Tej stúpol adrenalín, už keď zistila, že jej budú odoberať vzorku krvi, čo bola názorná ukážka priebehu vyšetrenia. Za pár sekúnd už v rukách držala prístroj na meranie tuku i svalovej hmoty v tele. Z výsledkov ostala sama prekvapená (tie boli teda viac než  ukážkové). Hneď nato sme mali možnosť odmerať si obsah oxidu uhoľnatého v pľúcach a nechýbala ani ukážka merania tlaku.

            Potom sa zatvorili dvere a my sme nakukli do sveta mikroorganizmov. Dozvedeli  sme sa, ako si umývať ruky, aké kefky používať i to, ako správne kýchať či kašľať.

            Nakoniec sme sa ponúkli sladkým prekvapením a o pol štvrtej sa už vrátili domov s vedomím, že zajtra nás opäť žiadne vyučovanie nečaká.

          • Zážitok-vidieť, počuť, vytvoriť, ochutnať, precítiť ...

          • ... ôsmy november - úplne normálny školský deň. Ale my sme sa všetci tešili, že sa "nebudeme učiť". Odchádzali sme na exkurziu na Poľnohospodárske družstvo v Novej Ľubovni. Čakalo na nás milé privítanie, ale aj prehliadka zvoncov, lustrov vyrobených z jeleních parohov.

            Majiteľ družstva nás oboznámil s jeho históriou, ukázal obilniny (lupinu, ovos, raž a ostropestrec), ktoré sme mohli aj ochutnať.

            Zaujímavou bola prehliadka dojárne a každodenný proces dojenia.

            Domov sme sa vrátili s výslužkou v podobe 20 litrov mlieka, z ktorého sme na druhý deň v škole pripravili vanilkový a čokoládový puding. To bola zábava! Prakticky sme vyskúšali opis pracovného postupu. Puding bol vynikajúci a uhostili sme aj starších spolužiakov. 

            Ďakujeme MVDr. M. Olšavskému, p. M. Alexanderčíkovej a našim pani učiteľkám, že nám umožnili zažiť takéto veselé, poučné a zaujímavé vyučivanie

            - - -

            ;-)))

            - - -

            Kiežby bolo takýchto dní v škole viac!

            Žiaci II.O - OgY

          • Náboj Junior

          • 24.11.2017 sa uskutočnila medzinárodná matematická súťaž Náboj Junior. Je to súťaž pre štvočlenné tímy žiakov druhého stupňa ZŠ a príslušných ročníkov osemročných gymnázií. Celá súťaž trvá 120 minút, počas ktorých sa tímy snažia vyriešiť čo najviac úloh. Nejde tu o bezhlavú aplikáciu už nadobudnutých vedomostí, ale úlohy si vyžadujú istú dávku invencie a dôvtipu.

            Našu školu veľmi úspešne reprezentovalo družstvo zo IV.O v zložení - Matúš Chovanec, Lukáš Hudák, Tomáš Selep a Filip Škvára. V silnej konkurencii obsadili vynikajúce 4. miesto ( s rovnakým počtom bodov ako družstvo na treťom mieste ). Srdečne im gratulujeme.

            Výsledkovú listinu si  môžete pozrieť v nasledujúcom odkaze: vysledky_Naboj_Junior.pdf

          • Divadelné predstavenie

          • Dňa 16.11.2017 žiaci I.O, II.O a IV.O navštívili Spišškú Novú Ves a v miestnom divadle sa ponorili do sveta rozprávky s názvom Tri zlaté vlasy deda Vševeda.

            Rozprávka o chudobnom Plavčíkovi, ktorý sa vyberie na dlhú dobrodružnú cestu za tajomným dedom Vševedom, aby od neho získal tri zlaté vlasy a mohol sa tak oženiť s princeznou. Je to nebezpečná úloha, pretože doteraz sa ešte nikdy nikto odtiaľ živý nevrátil. Žiaci sa pozreli, ako Plavčík s pomocou troch sudičiek prekonal nástrahy a prekážky zlého kráľa. Dozvedeli sa, že vytrvalosť, dobré srdce a láska sú tou najmocnejšou zbraňou proti zlu a pýche.

            Divadelné predstavenie a cesta autobusom  žiakov natoľko oslovili, že už teraz sa tešia na opätovné spoločné výlety.

          • Záložka do knihy spája školy

          • V tomto školskom roku prebiehal 8. ročník česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy. Aj naši žiaci II.O sa do projektu zapojili a vyrábali záložky na hodinách literatúry a výtvarnej výchovy. Pri výrobe sa inšpirovali príbehmi a regionálnymi povesťami, ktoré prečítali, ale aj našimi ľudovými tradíciami.

            Záložka spojila našu školu so školou vo východných Čechách v meste Letohrad. Partnerské školy si navzájom vymenili záložky, ale aj propagačné materiály našej školy a mesta.

            Projekt vytvoril priateľstvá žiakov partnerských škôl, ale verme, že podporí aj záujem o čítanie.

          • 4. A rozbehla maratón tohtoročných stužkových slávností

          •  

            Kde bolo, tam bolo, za siedmimi horami a siedmimi dolinami, bola raz jedna Palma, v ktorej sa 3.11. po takmer štyroch rokoch konečne stretla celá 4.A. Nebolo to len obyčajné stretnutie. Bol to deň, na ktorý nikdy nezabudneme. Naša stužková.

                        Hneď ako sa obsadili všetky stoličky, sme s roztrasenými kolenami a mokrými dlaňami predstúpili pred zraky všetkých hostí a nasledovala študentská hymna, ktorá bola v našom podaní nie veľmi vydarená, ale zaspievaná od srdca. Náš milovaný triedny profesor Kormaník nám potom pripol maturitné stužky. Na naše veľké prekvapenie sme z toho všetci vyšli bez zranenia. Po tom všetkom sme konečne potešili aj naše žalúdky a naše kroky smerovali na tanečný parket. Keď moderátori oznámili, že nasleduje krátky program, mysleli to obrazne, ale na počudovanie to bolo naozaj veľmi krátke. Zo zamknutých dverí počas programu vznikla skôr noc otvorených dverí, ale nakoniec sme boli radi a ďakujeme všetkým za milú návštevu.

                        Keď odbila polnoc, znovu sme v celej svojej kráse nastúpili pred hostí a nasledovala pre nás najkrajšia časť večera- čierna kronika a rozbíjanie džbánu, ktorý bol skôr rozbitý na piesok ako na črepiny. Konečne z nás opadol stres a začali sme si naplno užívať našu noc. Milo nás prekvapili aj naši profesori, ktorí sa s nami zabávali až do skorých ranných hodín. Najväčšie tanečné kreácie predviedli profesori Vitkovský a Kormaník a profesorka Bolešová, za čo sa vôbec nemusia hanbiť. Išlo im to naozaj skvele.

                        Bol to nezabudnuteľný večer, ktorý mal len jednu chybičku- zbehol veľmi rýchlo. Už teraz sa tešíme na blížiace sa dozvuky.

            A ako si takúto stužkovú pripraviť? Pre mladšie ročníky tu máme super recept:

            • 150g tolerancie
            • 2 lyžice dobrých nápadov
            • 1l odvahy
            • aspoň 1 kg trpezlivosti

            Všetko to spolu zmiešame a necháme odstáť aspoň dva týždne. Na stužkovej to pečieme celú noc na vysokom stupni.J

            PS: Hľadajú sa stratené stužky, ktoré nám počas stužkovej zmizli. Ak niečo o nich vieš, hlás sa v 4.A! :D

          • M A T B O J 2017

          • V piatok 27.10.2017 sa v Košiciach uskutočnila matematická súťaž družstiev MATBOJ 2017. Súťaže sa zúčastnilo 54 družstiev. Naše družstvo v zložení J.Stašák (VIII.O), D.Šutor, V.Orlovský (III.A), P.Melicherová (VII.O) obsadilo vynikajúce 14.miesto. Druhé družstvo v zložení P.Satke (I.A), S.Štucka, M.Mačuga (I.B), F.Knapik (II.B) obsadilo 25.miesto. Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a tešíme sa z úspechu.

            viac foto na: https://seminar.strom.sk/sk/fotky/gallery/matboj-2017/

          • EMOJI

          • Dňa 23.10.2017 sa žiaci I.O a II. O spolu so svojimi triednymi vybrali na filmové predstavenie EMOJI film v Starej Ľubovni. Trieda I.O umelecký zážitok zavŕšila aj príjemným a veselým posedením v pizzerii.

            Žiakom sa spoločné popoludnie náramne páčilo a už teraz sa tešia na opätovné chvíle strávené spolu so svojimi spolužiakmi.

          • Budujeme záujem o čítanie

          •  

            Členmi Ľubovnianskej knižnice sú už aj tí najmenší študenti našej školy. Prímania si mohli na vlastné uši vypočuť výklad pani knihovníčky, ktorá ich poučila, ako sa správne pohybovať v knižnici, orientovať  sa v knižničnom fonde, ozrejmila prácu s online katalógom a vytvorila tak ešte väčší záujem o čítanie kníh.

            Novoprijatí čitatelia knižnice boli zaregistrovaní bezplatne v rámci podpory čitateľskej gramotnosti.

          • MATBOJ 2017

          • V piatok 27.10.2017 sa v Košiciach uskutočnila matematická súťaž družstiev MATBOJ 2017. Súťaže sa zúčastnilo 54 družstiev. Naše družstvo v zložení J.Stašák (VIII.O), D.Šutor, V.Orlovský (III.A), P.Melicherová (VII.O) obsadilo vynikajúce 14.miesto. Druhé družstvo v zložení P.Satke (I.A), S.Štucka, M.Mačuga (I.B), F.Knapik (II.B) obsadilo 25.miesto. Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a tešíme sa z úspechu.

    • Kontakt

      • Gymnázium Terézie Vansovej, 17. novembra 6, Stará Ľubovňa
      • 052/4323575
      • 17. novembra 6

        06401 Stará Ľubovňa
        Slovakia
      • 00161217
      • 2020725861
      • PaedDr. Klaudia Satkeová
        mob.: 0911 037 668
        e-mail: riaditel@gymtv-sl.psk.sk
        http://gymntvsl.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje